Sardunya Yağının Faydaları (12 İnanılmaz Fayda)

Sardunya yağının faydaları saymakla bitmez. Aromaterapide yaygın olarak kullanılan sardunya yağı tarihi, eski Mısırlılar zamanına kadar kök salmıştır. 

Yağın, iltihaplanma ve kaygı ile savaşmanın yanı sıra güzel ve parlak cildi desteklediği bilinmektedir. Bu makalemizde sizlere sardunya yağının faydaları hakkında kanıtlı bilgiler sunacağız. Okumaya devam edin!

Sardunya yağı nedir?

Sardunya yağı, Güney Afrika’ya özgü çok yıllık bir bitki olan sardunya çalılarından elde edilir. Uçucu yağ, bitkinin birçok türevinden biridir ve birkaç faydalı bileşik içerir.

Yağın birincil kullanımları sivilce, anksiyete ve uykusuzluk tedavisinde kullanılan aromaterapide yatmaktadır. Ayrıca ruh halinizi yükseltir ve yorgunluğu giderir. Bunlarla beraber aroması sayesinde kadınlar arasında da oldukça popülerdir.

Sardunya yağının faydaları
Sardunya yağının faydaları

Sardunya yağının ana bileşenleri arasında nerol, sitronellyl format ve linalool ile birlikte sitronellol ve geraniol bulunur. Şimdi sardunya yağının faydaları nelermiş bakalım.

Sardunya yağının faydaları nelerdir?

İşte sardunya yağının faydaları ve özellikleri:

1. Kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur

Sardunya yağının faydaları arasında yer alan kırışıklık giderici olması en popüler olandır. Sardunya yağının büzücü özellikleri, kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur. Yağ, vücudun çeşitli bölgelerinde kasılmalara neden olur. Bu durum, özellikle de yüzdeki cildi sıkılaştırır.

Böylece kırışıklıklar, büyük oranda azalır ve hatta kırışıklıkların başlangıçları da gecikir. Yüz losyonunuza 2 damla sardunya yağı ekleyerek günde 2 defa uygulamalısınız.

2. Sivilce ve diğer cilt hastalıklarını tedavi eder

Sardunya yağının faydaları arasında sivilceyi tedavi etmesi de yer alıyor. Sardunya yağı, ciltteki nem seviyelerini dengeler. Sonuçta sivilce tedavisinde yardımcı olabilecek cilt hücresi yenilenmesine yardımcı olan özelliklere sahiptir.

Sardunya yağının antienflamatuar özellikleri, egzama, dermatit ve sedef hastalığının tedavisine de yardımcı olur.

Günlük şampuanınıza birkaç damla yağ eklemek egzama ve sedef hastalığının tedavisinde de yardımcı olur. Sadece 1-2 damla yağ, soğuk yaraların iyileşmesini hızlandırır. Yağı, çatlakları iyileştirmek için de kullanmalısınız.

Sardunya yağı ne işe yarar?
Sardunya yağı ne işe yarar?

3. Kasların sağlığını artırır

Sardunya yağının büzücü özellikleri burada devreye girer. Yağ, kasların gerilmesine ve büzülmesine yardımcı olarak sarkmalarını önler. Karın bölümünüzü de tonlandırır. Sardunya yağının faydaları saymakla bitmez.

Yapmanız gereken tek şey, 5 damla sardunya yağını 1 çorba kaşığı jojoba yağı ile karıştırmak. Ardından ise masaj ile kaslara odaklanmaktır.

4. Enfeksiyonlarla mücadele eder

Yağ, antibakteriyel özelliklerle doludur. Bu durum, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Yağ, derideki bakterilerin büyümesini engellediğinden dolayı yara iyileşmesini hızlandırmak için de bunu kullanın. 

Etkilenen bölgeye 2 damla sardunya yağı dökün ve bir gazlı bezle örtün. Bunu günde 2 defa tekrarlamak olumlu sonuçlar verecektir.

Çalışmalar ayrıca, sardunya yağının enfeksiyonlarla savaştığını gösterir. Bu da sardunya yağının faydaları ve özelliklerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

5. İyileşmeyi hızlandırır

Antibakteriyel özelliklerinin yanı sıra sardunya yağının iyileşmeyi hızlandırmasının başka bir yolu da kan pıhtılarını indüklemektir. Yağ, kan damarlarını daraltır ve kan akışını durdurur, kan pıhtılarının oluşumunu hızlandırır. Bu özellik, yaraları iyileştirir ve vücuttaki toksinlerin girişini engeller.

6. Alzheimer ve diğer zihinsel hastalıkları tedavi eder

Sardunya yağının faydaları arasında Alzheimer tedavisi ilk sıralarda yer alıyor. Sardunya yağı, nöral yollardaki iltihapla savaşır. Alzheimer ile bunama gibi nörodejeneratif hastalıkları önlediği bilinen mikrogliyal hücreleri tetikler. Yağın aromaterapide kullanımı, Alzheimer ve diğer benzer durumları tedavi etmenin bir başka harika yoludur.

Aromaterapide kullanıldığında yağ, kronik stres ve depresyonun tedavisinde de yardımcı olur.

7. Enflamasyonla (iltihap) savaşır

Bu yağın, enflamasyon ve onunla ilişkili bazı rahatsızlıklarla savaşabileceğini zaten biliyoruz. Ancak, sardunya yağının, vücuttaki iltihabı azalttığı için artrit ve kalp hastalığını da hafiflettiğini belirtmemiz de gerekir. Bu durum, rahatsızlıklardan iyileşme oranını da artırır.

Çalışmalar ayrıca, sardunya yağının çoğu ilaçtan daha iyi bir antienflamatuar ajan olabileceğini göstermektedir.

8. Solunum sağlığını iyileştirir

Sardunya, antibiyotiklere benzer etkilere sahip bazı bileşikler içerir. Bu nedenle burun ve boğaz enfeksiyonları için iyi bir ilaç olarak kullanılır. 

Yağ ayrıca, yatıştırıcı etkileri sayesinde ağrıları azaltır. Bir difüzör kullanarak günde 2 kez sardunya yağı kullanın ve farkı görün.

9. Detoksa yardımcı olur

Sardunya yağı, doğal bir diüretiktir. Bu, idrara çıkmayı teşvik edebileceği anlamına gelir. İdrara çıkma yoluyla toksinler, aşırı şeker ve sodyum ve hatta ağır metaller salınır. Böylece bu yağ, vücudu detoksifiye eder ve sağlıklı tutar.

10. Kan basıncını düzenler

Sardunya yağı, arterleri genişleterek çalışır. Bu, kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Yağ ayrıca, bir antioksidan görevi görür. Yüksek tansiyon ile kalp hastalığına katkıda bulunan oksidatif stresi azaltır.

Ayrıca kan basıncı seviyeleriniz üzerinde doğrudan etkisi olan zihninizi de sakinleştirmeye yardımcı olur. Çalışmalar, yağın solunmasının tansiyon seviyeleri üzerinde nasıl hızlı etkileri olabileceğini göstermektedir.

11. Sinir ağrısını azaltır

Cilde uygulandığında bu yağ, sinir ağrısı ile savaşır. Çalışmalar, genellikle zonaya (herpes virüsünün neden olduğu bir durum) eşlik eden sinir ağrısını nasıl azaltabileceğini göstermektedir.

3 damla sardunya yağını 1 çorba kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırarak bir masaj yağı yapın. Karışımı etkilenen bölgelere masaj yaparak yedirmelisiniz.

12. Saç sağlığını iyileştirir

Sardunya yağının saça faydaları da azımsanmayacak kadar fazladır. Bu yağın antibakteriyel özellikleri, kafa derisinin bakteriyel enfeksiyonlarını önler. Sonuçta saç sağlığına katkıda bulunur. Bazı kaynaklar, sardunya yağının saç derisi dolaşımını artırdığını gösteriyor. Sonuçta saç köklerini güçlendiriyor.

Sardunya yağının yan etkileri nelerdir?

Şimdi de sardunya yağının yan etkileri nelermiş bakalım;

  • Hamilelik ve emzirme dönemindeki sorunlar: Yağı, normal miktarlarda almak güvenli olsa da fazlalığının ne yapabileceğini bilmiyoruz. Bu nedenle, yağı almadan önce doktorunuza danışın. Alsanız bile bunu sadece normal miktarlarda kullanın.
  • Cilt tahrişi: Hassas cilde sahip bazı kişilerde cilt tahrişi görülme ihtimali vardır. Bu nedenle, bir cilt testi yapmanızı öneririz.
  • Kurutma: Sardunyanın doğal bir diüretik olduğunu gördük. Bu durum, fazla suyu ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Ancak zaten sardunya yağı alıyorsanız diğer doğal diüretiklerle birleştirmeyin. Aksi takdirde dehidrasyona neden olur.
YouTube video
Sardunya yağı nasıl yapılır?

Kaynaklar:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793238/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25514231

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20377818

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793238/

Sardunya yağı nereden alınır?

Sardunya yağını her yerde bulursunuz. Online olarak sipariş edebileceğiniz gibi aktardan da alabilirsiniz.

Sardunya yağı doğrudan cilt üzerinde kullanılabilir mi?

Evet, ama önce bir test yapın. Bazı insanlar yağa tepki verme eğilimindedir.

Sardunya yağı genital bölgeye sürülür mü?

Sardunya yağı genital bölgeye sürülür. Ancak yine de dikkatli olmalısınız.

Sardunya yağı ne işe yarar?

Sardunya yağı, yüzyıllardır sağlık koşullarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Anksiyete, depresyon, enfeksiyon, ağrı yönetimi gibi birtakım durumlara faydalı olabileceğine dair bilimsel veriler mevcuttur. Antibakteriyel, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.

Sardunya hangi hastalıklara iyi gelir?

Sardunya yağı stres, kaygı, üzüntü, yorgunluk ve gerginlik duygularını azaltır. Konsantrasyonu artırır, bilişsel işlevi geliştirir, duyguları ve hormonları dengeler.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın