Sarımsak Yağının Faydaları (10 Muhteşem Fayda)

Sarımsak yağının faydaları saymakla bitmiyor. Modern tıp ortaya çıkmadan önce atalarımız, doğanın mucizelerine sağlıklı kalmak için oldukça güvendiler. En popüler geleneksel ilaçlardan biri sarımsağı da sıklıkla kullandılar. Sarımsak, sayısız hastalıkla mücadele etme kabiliyeti ile ünlüdür. Bununla beraber sarımsak, yağ formuyla da kullanılmaya başlandı.

Küçük ölçekte sarımsak yağı, sarımsağın bitkisel yağda ezilmesi ve ıslatılmasıyla yapılır. Büyük ölçekli hazırlıklar için buhar damıtma ile üretilir. Kaynağı gibi sarımsak yağı da yüksek terapötik değere sahiptir. Bu makalemde sizlere kanıtlanmış bilgiler ışığında sarımsak yağının faydaları ve özellikleri hakkında bilgiler vereceğiz. Okumaya devam edin!

Sarımsak yağı nedir? Ne işe yarar?

Sarımsak yağının faydaları ve özelliklerinden önce ne olduğuna bakalım. Sarımsak (allium sativum L.), Orta Asya kökenli bir bitkidir. Bitki, çok eski zamanlardan beri bir lezzet verici madde olarak bilinir. Ayrıca geleneksel tıpta hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır. Sadece lezzeti ile değil, aynı zamanda sindirim özellikleri ile de bilinir.

Sarımsak yağının faydaları
Sarımsak yağının faydaları

Sarımsak idrar söktürücü, terletici, balgam söktürücü ve uyarıcı olarak kullanılır. Bitki, eski tıpta tüberküloz, öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır. Sarımsak özleri de geniş spektrumlu antibakteriyel ve antifungal aktivite göstermiştir. Sarımsak yağının faydaları bitmiyor elbette!

Sarımsak yağı, yüksek miktarda kükürt içeren bileşiklere sahiptir. Sarımsakların tıbbi özellikleri, kükürt içeren bileşiklerin bolluğuna bağlanmıştır.

Ayrıca sarımsak yağı antifungal, antibakteriyel, antiparaziter, antiviral ve böcek öldürücü özellikleri ile bilinir.

Sarımsak yağının faydaları nelerdir?

Kronik kulak enfeksiyonunu temizlemekten bağışıklığınızı artırmaya kadar sarımsak yağı, birçok fayda sağlar. Hipertansiyonu kontrol edebilir ve diş ağrısını da hafifletebilir. Şimdi sarımsak yağının faydaları nelermiş bakalım:

1. Kalp sağlığını korur ve yönetir

Sarımsak yağının faydaları denilince akla ilk kalp sağlığı gelir. Sarımsak yağının kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı bulunmuştur. Aktif bileşeni olan dialil disülfür, anti-aterosklerotik etkilerinden sorumludur. Hastalarda ve sağlıklı bireylerde fibrinolitik aktiviteyi artırır (kan pıhtılarını önler).

Trombosit agregasyonu kan pıhtılarının oluşumundaki ilk adımlardan biridir. Bu pıhtılar, koroner veya serebral arterlerinizde meydana geldiğinde kalp krizine veya iskemik inmeye yol açar. Sarımsak açısından zengin bir beslenme rutini, trombosit agregasyonunu veya trombozu önler.

Sarımsak yağı ayrıca, kan damarlarının esnekliğini ve dolaşımını artırır. Bu nedenle, kardiyovasküler hastalıklar (KVH) riskini azalttığı düşünülmektedir.

2. Mantar enfeksiyonu ve hastalıklarını iyileştirir

Sarımsak yağının faydaları hayrete düşürüyor! Deneysel çalışmalar, sarımsak yağının mükemmel antifungal aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir. Candida albicans ve Penicillium funiculosum gibi mantar türlerinin büyümesini engeller.

Sarımsak yağı, mantar organellerinin zarlarına nüfuz eder. Mikroskobik gözlemler, sarımsak yağının, mantar mitokondri ve vakuollere nasıl zarar verdiğini ortaya koymuştur. Mantarların temel düzenleyici fonksiyonları ve patojenisitesinde rol oynayan bazı temel genlerin ekspresyonunu değiştirir.

Sarımsak yağı mantar enfeksiyonlarını önler
Sarımsak yağı mantar enfeksiyonlarını önler

Sarımsak yağı, kandidiyazı tedavi etmek için de kullanılır. Tinea pedis (ayak enfeksiyonu), yüzeysel mikozlar (cilt enfeksiyonu) ve otomikoz (kulak enfeksiyonu) gibi diğer mantar hastalıkları da bu yağla tedavi edilir.

3. Cilt hastalıkları ve yaralar için etkili çözüm

Sarımsak yağı, klasik antibiyotikler ve antiseptiklerin yerini alır. Antienflamatuar, antibakteriyel, fibrinolitik ve yara iyileştirici özelliklere sahiptir. Sarımsak yağının faydaları bununla da sınırla değil!

Sarımsak özlerindeki kükürt içeren bileşikler, yeni doku oluşumunu hızlandırır. Böylece açık yaralara kan akışını aktive eder.

Sarımsak yağı, cilt hastalıkları ve yaralar için etkili çözüm sunar.
Sarımsak yağı, cilt hastalıkları ve yaralar için etkili çözüm sunar.

Sarımsak özleri ayrıca atopik dermatit, sivilce, sedef hastalığı ve mantar enfeksiyonları için de iyi çalışır. Yara izleri, kırışıklıklar ve yaşlanma belirtileri gibi çeşitli cilt durumlarını iyileştirmede etkilidir.

4. Bağışıklık artırıcı ve antienflamatuar etkileri vardır

Sarımsak yağının faydaları arasında bağışıklık artırıcı etkisi en önemlisidir. Sarımsak yağı, antienflamatuar ve immünomodülatör etkiler sergiler. Nitrik oksit (NO), prostaglandinler ve interlökinler gibi pro-enflamatuar hücresel habercilerin üretimini baskılar. Sülfür bileşikleri, bu tür moleküllerin üretimini tetikleyen bağışıklık sistemi hücrelerine etki eder.

Arakidonik asit, prostaglandinler gibi birkaç antienflamatuar bileşiğin öncüsüdür. Sarımsak yağının güçlü bir araşidonik asit inhibitörü olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca prostaglandinlerin ve diğer eikosanoidlerin sentezinde yer alan enzimleri inhibe eder.

Yapılan hayvan çalışmaları, sarımsak yağının immünomodülatör etkilerini kanıtlamıştır. Bu yağ ile yapılan tedavinin Th1 ve Th2 hücrelerinin dengesini Th2 hücrelerine kaydırdığı bildirilmektedir.

Th1 hücreleri, enflamatuar bileşiklerin üretiminden sorumludur. Ancak Th2 hücreleri alt kümesi, iltihabı hafifletmek için bağışıklık tepkisini (humoral veya vücut) tetikler. Bu adım antikorları ile belirlenmiş hücreleri içerir ve antienflamatuar etkiyi getirir.

5. Nörodejeneratif hastalıkları önler ve beyin sağlığını geliştirir

Damıtılmış sarımsak yağı, dialil disülfür (DADS) ve dialil trisülfür (DAT) gibi çeşitli kükürt bileşikleri içerir. Bu organik bileşikler kolesterolün oksidasyonunu ve birikmesini önler. Sarımsak yağının faydaları bileşenlerden geliyor.

Lipid peroksidasyonunun yaşlanmanın arkasındaki kritik faktörlerden biri olduğu kanıtlanmıştır. Aşırı kolesterol ile lipitler oksitlenir. Beyin, kalp ve kan dolaşımında amiloid plaklar veya pıhtılar oluşur.

Amiloid plaklar, kan damarlarını daraltabilir ve sonuçta nöron dejenerasyonuna neden olabilecek kan pıhtıları ortaya çıkar. Hızlı nöronal hücre ölümü, hafıza kaybına veya bunamaya yol açar. Daha sonraki aşamalarda bu, demans, Alzheimer hastalığı, vasküler demans ve ateroskleroz ile de sonuçlanır.

6. Saç uzamasını teşvik eder ve saçı güçlendirir

Sarımsak yağının faydaları arasında saç uzatma, çıkarma ve saçı güçlendirme de bulunuyor. Alopesi veya saç dökülmesi, birçok nedenden dolayı ortaya çıkar. Genetik, çevresel etkenler, kimyasallar, ilaçlar ve oksidatif stres bunlardan birkaçıdır. Düzeltilebilen bir alopesi tetikleyicisi beslenme yetersizliğidir.

Saç lifi oluşturmak için çinko, kalsiyum, demir, bakır, krom, iyot ve magnezyum gibi mineraller gereklidir. Biyotin, B (folik asit, piridoksin ve pantotenik asit), A ve E vitaminleri, kafa derisini ve kök sağlığını korur.

Ispanak, brokoli ve sarımsak kabukları, bu mikro besinler açısından zengindir. Böylece, sarımsak yemek veya sarımsak yağı uygulamak, saç dökülmesini önler.

Sarımsak yağı saç uzatır mı?
Sarımsak yağı saç uzatır mı?

Sarımsak yağı ile aromaterapi de iyi bir seçenektir. Saç derinizdeki kan dolaşımını artırır. Fitokimyasal bileşimi nedeniyle sarımsak yağı da antibakteriyel aktivite uygular. Doğrudan kafa derinize uygulamalısınız. Ayrıca doğal yöntemlerle saç gürleştirme adlı makalemizde daha detaylı bilgiler bulunuyor.

7. Diş ağrısını ve ağız yaralarını yatıştırır

Diş ağrısını hafifletmesi, sarımsak yağının faydaları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Sarımsak, tıbbi özellikleri nedeniyle yaygın bir şekilde baharat olarak kullanılır. Sarımsak yağı, fitokimyasalları ağız boşluğuna bırakır. Bu aktif elementler, ağız yaralarını, oral ülserleri, diş etlerini ve diş ağrısını iyileştirir.

Sarımsak, geniş spektrumlu antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir. Etkilenen dişlere doğrudan sarımsak ampulünden yapılmış bir macun uygulamak diş eti iltihabını hafifletir. Oral bakterileri inhibe ederek diş plağı oluşumunu da önler.

8. Enterik (Gut) patojenleri ortadan kaldırır

Sarımsak yağı, bağırsak (enterik) patojenlerine karşı geniş spektrumlu antimikrobiyal aktivite gösterir. Gıda zehirlenmesine neden olan enterik bakterileri de inhibe eder. Sarımsak yağının faydaları arasında patojenleri yok etmesi de bulunuyor.

Bu yağda bulunan allisin ve diğer organosülfür bileşikler çok önemlidir. Bunlar, mide kanserine ve çeşitli gastrointestinal bozukluklara neden olan helicobacter pylori üzerinde etkilidir. Bağırsak patojenlerine karşı inhibe edici etkiler gösteren aktif bileşenler olarak tanımlanır.

9. Antiviral aktiviteye sahiptir

Sarımsak özleri de antiviral aktiviteye sahiptir. Deneyler, allisin içeren takviyelerin soğuk algınlığını önleyebileceğini kanıtlamıştır. Ajoen, allisin ve allitridin, sarımsak özlerinde bulunan birkaç antiviral bileşiktir.

NK hücresinin (doğal olan katil hücre) aktivitesini artırırlar. Bu bağışıklık sistemi hücreleri, virüs bulaşmış olan hücreleri yok eder. Sarımsak fitokimyasalları ayrıca, kritik viral genleri inaktive eder. Kanınızdaki nötrleştirici antikorların üretimini artırır. Sarımsak yağının faydaları bunlarla da sınırlı değil!

10. Böcek öldürücü ve akarisit özelliklerine sahiptir

Sarımsak yağı, çok güçlü bir itici olarak tanımlanmıştır. Kan emen parazitlere (hematofa artropodlar) karşı anti beslenme etkisi gösterir. Sarımsak yağı, akarların doğurganlığını (üreme kabiliyeti) azaltır. Böcekler, kurtlar ve diğer türlerin sarımsak yağına duyarlı oldukları bulunmuştur.

Kısacası, sarımsak yağının faydaları ve özellikleri oldukça fazladır. Yemek pişirmek için bile sarımsak yağı kullanabilirsiniz. Cilt kremi, saç toniği, antiviral, antibakteriyel ajan ve böcek ilacı olarak da çalıştığı kanıtlanmıştır.

Sarımsak yağının yan etkileri var mı?

Sarımsağın yan etkileri üzerine çok fazla araştırma yapıldı. Ancak sarımsak yağı kullanımının dezavantajları hakkında çok fazla bilgi yoktur. Kesinlikle bizim için de tamamen güvenli olduğunu düşünemeyiz. Bunun nedeni sarımsak yağının, yüksek dozlarda karaciğerinize (hepatotoksik) zararlı olan allisin gibi fitokimyasallar içermesidir. Kanıtlar, bu biyoaktif bileşenlerin neden olduğu akut insan sağlığı etkilerini göstermektedir. Semptomlardan bazıları şunlardır:

  • Dermatit
  • Ağız kokusu
  • Astım
  • Koagülasyon disfonksiyonu
  • Kardiyovasküler hastalık veya rahatsızlık
  • Gastrointestinal fonksiyon bozukluğu
  • Egzama
  • Açık yaralarda tahriş

Bununla birlikte sarımsak veya sarımsak yağı, toksik olmayan maddeler olarak sınıflandırılır.

Sarımsak yağı nasıl kullanılır? Sarımsak yağı nerelerde kullanılır?

Sarımsak yağı kullanmak için belirli bir set veya önerilen doz yoktur. Sarımsak yağı hem cilde vey saçlara doğrudan sürülerek hem de yemeklerde kullanılır. Ancak bu yağın çok ciddi etkileri olduğundan dolayı mutlaka zeytinyağı, hindistancevizi yağı gibi farklı yağlarla inceltmek gereklidir. En güvenli seçenek bir sağlık uzmanına danışmak olacaktır.

Evde sarımsak yağı nasıl yapılır?

Evde sarımsak yağı nasıl yapılır diyorsanız okumaya devam edin:

  1. 4 diş sarımsağı doğrudan ısıtılmış bir tencerede ezin.
  2. Yarım bardak (120 ml) zeytinyağı dökün.
  3. Sarımsak dişlerini, sarımsak presi veya bir kepçe ile doğrudan tavaya sıkın.
  4. Sarımsağı prese koymadan önce soymanız gerekmez. Soyulurken baskıda kalır.
  5. Sarımsak ve zeytinyağını birlikte karıştırın, böylece sarımsak tavaya eşit olarak dağıtılır.
  6. Karışımı orta ve düşük ısıda 3 ile 5 dakika kadar ısıtın.
  7. Karışımı, açık kahverengi ve hafif gevrek olana kadar ara sıra karıştırarak pişirin.
  8. Yağın kaynamasına izin vermeyin. Hafif bir kaynatma yeterlidir. 
  9. (Sarımsağı pişirmekten kaçının. Çok kararırsa, yağ acı olacaktır.)
  10. Tavayı ocaktan alın ve karışımı bir kaba dökün.
  11. Karışımın tamamen soğumasını bekleyin.
  12. Yağınızda küçük sarımsak parçaları istemiyorsanız, karışımı kaba döktüğünüzde bir kevgir veya elek ile süzebilirsiniz. 
  13. Sarımsak parçalarını yağda bırakmak, zamanla demlenmeye devam ettikçe daha güçlü bir lezzet yaratacaktır.
  14. İçeriği hava geçirmez bir kaba aktarın ve sıkıca kapatın.
  15. Yağı buzdolabında 5 güne kadar saklayın.
  16. Yağı ara sıra çalkalayın.

Dikkat: Sarımsak yağını asla oda sıcaklığında saklamayın. Gıda zehirlenmesinin oldukça ölümcül olan türü botulizme neden olabilir.

Sarımsak yağı, olağanüstü terapötik değere sahiptir. Sarımsak yağının baskın bileşenleri şunlardır:

  • Dialil disülfür
  • Dialil trisülfür
  • Ajoen
  • Alisin
  • Allisin
  • Metil alil trisülfür
  • Alil sülfür
  • Sitral
  • Geraniol
  • Linalool
YouTube video
Sarımsak yağı nasıl kullanılır? Sarımsak yağının faydaları nelerdir? (Video)

Kaynaklar:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5575638/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24793933

https://www.academia.edu/18553924/Effect_of_Garlic_Oil_on_Hepatic_Arachidonic_Acid_Content_and_Immune_Response_in_Rats

Sarımsak yağı ne işe yarar?

Sarımsak yağı, saç, cilt ve genel sağlık gibi birçok konuda fayda sağlar. Özellikle saç için sarımsak yağı, çok etkilidir.

Sarımsak yağı içilir mi?

Sarımsak yağı, seyreltilerek içilir. Sarımsak yağının sunduğu faydaların uzun listesinden sorumludurlar. Toksik olmadığı düşünüldüğü için sarımsak yağı, yutma ve topikal uygulama için kullanılır. Halk sağlığı ve tarımda da büyük yarar sağlar. Yine de doktorunuza danışmak en iyisi olacaktır.

Sarımsak yağı genital bölgeye sürülür mü?

Sarımsak yağı, çok güçlü olduğu için genital bölgeye sürülmemelidir.

Sarımsak yağı ciltte ne işe yarar?

Sarımsak yağı sedef hastalığı, egzama, siğil, sivilce ve nasır gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Olumlu etki, sarımsağın anti-inflamatuar ve antifungal özelliklerinden dolayı elde edilir.

Sarımsak yağı saçta ne işe yarar?

Sarımsak yağı saçlara yoğunluk, güç ve sağlıklı parlaklık verir. Araç, iyileşme süreçlerini başlatır, kafa derisinin gözeneklerini temizler ve kan dolaşımını uyarır. Sarımsak yağı, alopesi (kellik) için de tavsiye edilir.

Sarımsak yağı işe yarıyor mu?

Sarımsak, yüzyıllardır birçok rahatsızlığa şifa olmuştur. Antik çağın ünlü bilim adamı Pisagor bile sarımsağı baharatların kralı olarak adlandırdı. Modern bilim, kök mahsul üzerinde büyük miktarda araştırma yaptı. Benzersiz özelliklerini doğruladı. Sarımsak yağı, sadece yemeklere baharatlı bir tat vermekle kalmaz. Aynı zamanda birçok tıbbi tarifin bir bileşenidir. Sarımsak yağı, vücudu tedavi etmenin en etkili yöntemlerinden biridir. Faydaları modern araştırma ve nesillerin asırlık deneyimi ile doğrulandı.

Sarımsak yağı kaş çıkartır mı?

Sarımsağın eşsiz biyokimyasal bileşimi sayesinde yağ, kaş çıkartırı, geliştirir ve kalınlaştırır. Ancak düzenli kullanım şarttır.

Sarımsak yağı yüze sürülür mü?

Sarımsak yağı, yüze sürülür. Ancak çok güçlü bir yağ olduğu için mutlaka zeytinyağı ile seyrekleştirmek gerekir.

Siyah sarımsak yağı saç çıkarır mı?

Siyah sarımsak yağı da kan dolaşımını artırır. Böylece saç köklerini güçlendirir ve saç çıkmasını tekrar teşvik eder.

5/5 - (1 vote)
Yorum yapın