Yüzdeki Lekeler İçin Doğal Yöntemler

Yüzdeki lekeler için doğal yöntemler adlı bu makalemizde yüzdeki beyaz lekeler, yüzdeki kırmızı lekeler, vücuttaki kahverengi lekeler, vücuttaki kırmızı lekeler ve ciltte beyaz noktalar gibi konulardan bahsedeceğiz. Bir leke ilk bakışta, leke tedavisi için özel olarak formüle edilmiş reçetesiz satılan ilaçlar ve ürünler ile tedavi edilebilir olduğunu düşünebilir. Ancak bu kimyasal yüklü ürünler ciltte dökülme, kuruluk ve cilt tahrişine neden olma eğilimindedir. Ev yapımı çözümleri kullanarak doğru işlemi uygularsanız size daha iyi sonuçlar verecektir ve bu yöntem çok daha güvenli bir seçenektir. Yüzde ve ciltte çeşitli nedenlerden dolayı leke oluşabilir.

İçindekiler gizle

Lekeler Neden Oluşur?

Cilt lekeleri neden oluşur sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Lekeler, bir ana nedenden dolayı meydana gelir ve bu ise aşırı yağ üretimidir. Esasen bu durum, bir sivilce patlamasının ardından ortaya çıkar. Sivilce kaybolur ama sivilce izleri kalıcı olarak ciltte belirebilir. Bir leke nedeni, sivilce ile sonuçlanan gözeneklerin ölü cilt hücreleri ve aşırı yağ ile tıkanmasıdır. Bu epidermisin üst katmanlarında olduğu zaman, ciltte beyaz leke, yüzde beyaz leke ve vücutta kahverengi lekeler elde ederiz. Ancak, bu iç katmanlarda gerçekleştiğinde ise sivilce ile sonuçlanır. Sivilce, ciltte kırmızı leke ve iltihap bırakır. Bu durum da sivilce uzaklaştığında kalıcı leke haline gelir. Açıkçası sivilcelerin yok olmasını beklemek ve lekelerin görünmemesi için dua etmek maalesef çözüm değildir. Bazı şeyler kendilerini düzeltmezler ve sivilce de bunlardan biridir. Sivilce için bitkisel yağlar ve doğal çözümler kullanılarak bu leke sorunları ortadan kalkar.

Ciltteki Lekeler İçin Doğal Yöntemler Nelerdir?

Yüzdeki beyaz noktalar, ciltte kırmızı lekeler, vücutta kırmızı lekeler ve vücutta kahverengi lekeler için doğal yöntemler genel olarak şunlardan oluşmaktadır;

Yüzdeki Kahverengi Lekeler İçin Kalamin Losyonu

Yüzde kahverengi lekeler için önerimiz kalamin losyonudur. Kalamin losyonu, fazla yağı emen, sivilcelerden ve beraberindeki lekelerden kurtulmanıza yardımcı olan çinkodan oluşur. Çinko, sivilce vulgaris tedavisinde kullanılan yaygın bir bileşendir.

yüzdeki lekeler nasıl geçer
yüzdeki lekeler için kalamin losyonu, yüzdeki lekeler nasıl geçer, yüzdeki lekeler için kürler

Ciltte Kahverengi Lekeler İçin Kakao Yağı

Ciltte kahverengi lekeler için kakao yağı kullanılabilir. Kakao yağı, antioksidanlar içerir ve lekeleri solmaya yardımcı olan antienflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca cildi nemlendirir. Vücuttaki kahverengi lekeler bu yöntemle kaybolabilir. Çok az miktarda kakao yağı alın ve etkilenen bölgeye onunla masaj yapın. Bir gece vücutta bırakın ve ardından durulayın.

ciltteki kahverengi lekeler
ciltteki kahverengi lekeler için kakao yağı

Yüzdeki Beyaz Noktalar İçin Kabartma Tozu

Yüzdeki beyaz noktalar da oldukça sorun arz eden bir husustur. Kabartma tozu, cildin pH’ını nötralize eder ve ayrıca leke bölgesinde biriken ölü hücreleri temizler. Bu durum, lekenin daha açık görünmesini sağlar ve çoklu kullanımlardan sonra, yüzdeki beyaz noktalar tamamen ortadan kalkar. Kabartma tozu içine birkaç damla su veya zeytinyağı ekleyin ve bir hamur elde etmek için iyice karıştırın. Bu macunu etkilenen bölgeye uygulayın ve 5-10 dakika bekletin. Hamuru yavaşça ovalayın ve alanı temiz suyla durulayın.

yüzdeki beyaz noktalar için kabartma tozu
yüzdeki beyaz noktalar için kabartma tozu

Vücuttaki Kırmızı Lekeler İçin Yumurta Akı

Vücuttaki kırmızı lekeler için önerebileceğimiz ilk tedavi yöntemi yumurta beyazıdır. Yumurta akı, cildi tonlayan ve lekeleri ve izleri hafifleten doğal enzimler içerir. Temiz cilt üzerinde, fırçayı veya parmaklarınızı kullanarak yumurta akı uygulayın. 10 dakika kurumasını bekleyin. Su ile durulayın ve kuruladıktan sonra nemlendirici uygulayın.

Vücuttaki Kırmızı Lekeler İçin Yumurta Akı
Vücuttaki Kırmızı Lekeler İçin Yumurta Akı

Vücut Lekeleri İçin Elma Sirkesi

Vücut lekeleri için en etkili doğal tedavi yöntemi elma sirkesidir. Elma sirkesi, büzücü olarak çalışır ve cildin pH’ını dengelerken gözenekleri enfekte edebilecek zararlı mikropları öldürür. Hafif asitleri lekeleri hafifletmeye yardımcı olur. Aşırı yağ üretimi de kontrol altına alınmaktadır. Sirke ve suyla karıştırın. Solüsyonu sprey şişesinde saklayın. Cildinize uygulayın ve doğal olarak kurumasını bekleyin.

Vücut Lekeleri İçin Elma Sirkesi
Vücut Lekeleri İçin Elma Sirkesi

Lekeler İçin Aloe Vera

Aloe vera, leke için en etkili bitkilerdendir. Aloe vera, iyileştirici ve cilt gençleştirme özelliklerine sahiptir. Derideki bu etkilerden sorumlu antioksidanlar ve polisakaritler vardır. Bir aloe vera yaprağını açıp kesin ve içindeki taze jeli çıkarın. Etkilenen bölgeye uygulayın ve bir veya iki dakika masaj yapın. 10-15 dakika bekletin. Su ile durulayın. Kendini fazla yapışkan hissetmiyorsa, bir gecede de bırakabilirsiniz.

Vücutta Oluşan Kırmızı Lekeler İçin Bal

Vücutta oluşan kırmızı lekelerden kurtulmak için bal terapisi uygulayabilirsiniz. Balın nemlendirici ve yumuşatıcı özellikleri cilt hücrelerini besler ve cildi optimum sağlıkta tutar. Antioksidanları serbest radikalleri uzaklaştırır ve yeni hücreler hasarlı olanları değiştirdiğinde izleri yok eder. Vücutta oluşan kırmızı lekeler veya izlere bir kat bal uygulayın ve yaklaşık 15 dakika bekletin. Normal suyla yıkayın. Çabucak lekelerden kurtulmak için her gün bal uygulayın.

Cilt Lekeleri İçin Patates Suyu

Patates topikal olarak uygulandığında lekeler üzerinde hafif ağartma maddeleri görevi gören enzimler içerir. Patatesleri rendeleyin ve suyunu çıkarmak için sıkıca sıkın. Bunu leke sorunu olan bölgelere uygulayın ve 10 dakika bekletin. Suyla durulayın.

Lekeler için Limon Suyu

Limon suyu cilt üzerinde beyazlatıcı etkilere sahiptir. Yara izlerini, lekeleri ve aynı zamanda cilt rengini de onarır.

Not: Hassas cildiniz varsa, uygulamadan önce limon suyunu eşit miktarda suyla seyreltin.

Leke İçin Diş Macunu

Diş macunu, sivilce veya lekeyi kurutur ve orada bulunan fazla yağı emer. Diş macunu, nane yağı gibi bitkisel yağlar içeriyorsa aynı zamanda leke iyileşmesine de yardımcı olabilir. Lekeye küçük bir miktar diş macunu sürün. 10 ile 12 dakika kadar kurumasını bekleyin ve ardından durulayın.

Lekelerden Kurtulmak İçin Shea Yağı

Shea yağı, cildi besler ve lekeler ile izleri azaltmada mükemmel olan A vitamini içerir. Cildinizin pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar. Yüzünüzü temizleyin ve kurulayın. Shea yağı uygulayın ve birkaç dakika masaj yapın, böylece ciltte tamamen emilir.

Lekelere Yoğurt Maskesi

Yoğurt, eksfoliyan ve leke hafifletici bir ajan olarak görev yapan laktik asit içerir. Ayrıca kolayca izleri ile lekeleri geride bırakır ve sivilce oluşumlarını önler. 2 yemek kaşığı sade yoğurt, bir tutam zerdeçal ve yarım çay kaşığı unu karıştırın. Ortaya çıkan karışımı yüzünüze uygulayın ve 20 dakika beklettikten sonra durulayın.

BONUS 1: Lekelere Düşman Zerdeçal Maskesi

Zerdeçalın içerisinde bulunan önemli bir fitokimyasal olan kurkumin, antioksidan ve cilt iyileştirici özelliklere sahiptir. Cilt tonunu düzeltir ve lekeleri, izleri ve koyu noktaları giderir. 1/2 çay kaşığı zerdeçal tozunu, 1 çorba kaşığı bal ve 1 çay kaşığı limon suyuyla karıştırın. Elde edilen maskeyi yüzünüze uygulayın ve 10 ile 15 dakika bekletip soğuk suyla durulayın.

BONUS 2: Lekeleri Yok Eden Domates Kürü

Domates suyunda bulunan antioksidanlar ve C vitamini, lekeleri giderir ve cildi bronzlaştırır. Cildiniz birkaç hafta içinde temiz ve parlak olacaktır. 1 adet domatesi iyice ezip, yüzünüze masaj yaparak uygulayın ve 10 dakika beklettikten sonra soğuk suyla durulayın.

BONUS 3: Leke Gideren Sarımsak Kürü

Antibiyotik ve antioksidan özellikleri ile bilinen sarımsak, lekelerden ve sivilce izlerinden kolayca kurtulmanızı sağlar. 1 adet sarımsağı iyice ezin ve nemlendirici losyonunuza karıştırıp cildinize uygulayın.

BONUS 4: Yulaf Maskesi İle Bebeksi Bir Cilt

Yulaf ezmesi, cildi rahatlatır ve temizler, hasar görmüş ve lekelenmiş alanlar üzerinde antioksidan etkiler yapar. Limon suyu ise lekeleri hafifletmeye yardımcı olur. 2 yemek kaşığı pişmemiş yulafı, 1 çorba kaşığı limon suyu ve bir miktar gül suyuyla karıştırın. Bu karışımı yüzünüze uygulayın ve 10 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın.

Lekeler İçin Bitkisel Yağlar

Lekeler için bitkisel yağlar kullanarak kısa sürede lekelerden kurtulabilirsiniz. Şimdi lekeler için bitkisel yağlar ve kullanım şekillerine göz atalım;

Lekeler İçin Badem Yağı

Badem yağı, lekeleri hafifletecek ve ayrıca cildinizi nemli ve sağlıklı tutacak esansiyel yağların yanı sıra cilt beyazlatıcı maddeler içerir. Birkaç damla tatlı badem yağını önceden temizlediğiniz yüzünüze masaj yaparak uygulayın.  Bunu her gece yapabilirsiniz.

Yara İzleri İçin Argan Yağı

Argan yağı, sivilce ve lekelere karşı savaşırken aynı zamanda cildi gençleştirir ve nemlendirir. Yatmadan önce yüzünüze birkaç damla argan yağıyla masaj yapabilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı İle Kısa Sürede Lekelerden Kurtulun

Çay ağacı yağı, leke oluşumunun yanı sıra kırılmaları da önleyen antiseptik bir esans yağıdır. Aynı zamanda mevcut lekeleri ve izleri silmeye yardımcı olacak iyileştirici özelliklere sahiptir. Birkaç damla hindistancevizi yağı veya zeytinyağını, 1-2 damla çay ağacı yağıyla karıştırın ve ciltteki lekelere uygulayın. Lekeler bitene kadar bu her gece bu uygulamayı yapabilirsiniz.

Lekelerle Savaşmak İçin Hindistancevizi Yağı

Hindistancevizi yağında bulunan fenolik bileşikler, antioksidan görevi görür ve sadece birkaç haftada lekelerden kurtulmanıza yardımcı olur. Birkaç damla hindistancevizi yağını doğrudan lekelerinize uygulayabilirsiniz.

Hint Yağı İle Sivilce İzlerine Son

Hint yağı, cildi gençleştiren ve iyileştiren bir yumuşatıcıdır. Antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Etkilenen bölgeye bir miktar hint yağı sürün ve emilene kadar dairesel hareketlerle masaj yapın.

Lekeleri Azaltmak İçin Zeytinyağı

Zeytinyağı, topikal uygulamalar için mükemmel bir alternatiftir. Bu antienflamatuar bileşikleri, antioksidanlar, ve besin maddeleri, berrak, esnek, ve lekesiz bir cilt oluşturmak için harika bir şekilde çalışır. Birkaç damlar zeytinyağıyla yüzünüze masaj yapın ve gece boyunca bekletin. Bunu her gece tekrarlayabilirsiniz.

Lekeleri Gidermek için Kuşburnu Yağı

Kuşburnu yağı, izleri, lekeleri ve hatta A vitamini, E vitamini ve yağ asitleri içerdiğinden pigmentli cildin görünümünü bile iyileştirebilir. Kuşburnu yağını istediğiniz herhangi bir taşıyıcı yağ (zeytinyağı veya hindistancevizi yağı gibi vs.) ile karıştırın ve karışımı yüzünüze uygulayın. Yağın, cildiniz tarafından emilmesi için nazikçe masaj yapın. Bunu her gün yapabilirsiniz.

Jojoba Yağı Lekelerden Arındırır

Jojoba yağı, antioksidanlar bakımından zengindir, cildinizi yeniler ve gençleştirir. Cildin, doğal yağlarını andırdığı için cilt üzerinde kolayca emilir. Lekeleri ve izleri iyileştirir ve ayrıca kırışıklıkları da önler. Birkaç damla jojoba yağını masaj yaparak yüzünüze uygulayın ve gece boyunca bekletin. Bunu her gece yapabilirsiniz.

Cilt Lekeleri İçin Okaliptüs Yağı

Güçlü bir antimikrobiyal esans yağı olmasının yanı sıra okaliptüs yağı, antioksidanlar ve antienflamatuar maddeler içerdiği için lekelerinizin iyileşme sürecini büyük oranda hızlandırır. 1-2 damla okaliptüs yağına birkaç damla herhangi bir taşıyıcı yağ ekleyerek karıştırın ve bu karışımı doğrudan yüzünüze uygulayın. Bu uygulamayı günde 2 defa uygulayabilirsiniz.

Lekeleri Hafifletmek İçin Lavanta Yağı

Lavanta yağı, leke bölgesindeki hasarlı hücreler için yatıştırıcı ve iyileştirici etki gösterir. Hindistancevizi yağı, zeytinyağı ve hatta jojoba yağı gibi iyi bir taşıyıcı yağ ile birlikte kullanıldığında ise lekeler çok kısa sürede kaybolur. 1-2 damla lavanta yağını birkaç damla taşıyıcı yağ ile karıştırın. Lekeli olan alanlara yağların karışımını uygulayın ve birkaç saniye parmak uçlarınızla hafifçe ovalayın. 2-3 saat açık bırakın. Bu uygulamayı günde 2-3 defa yapabilirsiniz.

Lekeleri Tedavi Etmek İçin Nane Yağı

Nane yağının, cilt tahrişini ve döküntüler, izler, lekeler ve sivilce gibi sorunları gidermenize yardımcı olacak antienflamatuar ve antiseptik özellikleri vardır. 1-2 damla nane yağı, birkaç damla taşıyıcı yağ ile karıştırın ve karışımı, sadece etkilenen bölgeye uygulayın. Gerekirse bütün yüze de uygulanabilir.

Cilt Lekelerini Önlemek İçin Basit İpuçları
  • Aşırı yağları gidermek ve lekelenmeyi önlemek için cildinizi her gün nazikçe temizleyin. Bununla birlikte, cildinizdeki sert fırçaları kullanmadan önce bir dermatoloğa danışmalısınız.
  • Cildinizde pürüzlü lifler, alkol emdirilmiş pedler veya süngerler kullanmayın. Bunlar yağ üretimini arttıran ve yeni lekeler oluşturan tahrişe neden olabilir.
  • Temizleyici-Tonlayıcı-Nemlendirici rutini, özellikle yağlı cildiniz varsa günlük zamanlamanızın bir parçası haline getirin.
  • Cildinizi her gün temizleyiciden duruladıktan sonra ve herhangi bir makyaj yapmadan önce yağsız ve alkolsüz bir nemlendirici ile nemlendirin. Alfa-hidroksil asitlere sahip bir nemlendirici sizin için iyi bir seçim olabilir.
  • Özellikle cildiniz kirliyse, lekeleri veya sivilceleri parmaklarınızla dürtmeyin, sıkmayın veya sıkıştırmayın.
  • Dışarıya çıktığınızda SPF 15 veya daha yüksek olan iyi bir güneş kremi kullanın. Güneş, lekeleri daha da kötüleştirir ve bazı sivilce ilaçlarına ve tedavilerine müdahale edebilir.
  • Diyetinizi geliştirin. Lif bakımından zengin meyve ve sebzeleri bolca tüketmelisiniz. Zencefil ve sarımsak tüketmek iyidir.
  • Vücudu detoksifiye etmek de çok iyidir. Günlük olarak yaklaşık 6 ile 10 bardak kadar su için.
  • Orta derecede egzersiz, kanın detoksifiye edilmesine yardımcı olur ve cildinizi temizler.
  • Yastık kılıfınızı her gün değiştirin, çünkü kılıfın terlemesi bakteri içerebilir.

Bazı aşırı sivilce vakalarında sebum sekresyonunu kontrol etmek için mikrodermabrazyon, kimyasal peeling veya hatta lazer ameliyatına ihtiyacınız olabilir, bunlar sadece bir doktor tarafından reçete edilebilir ve yapılabilir.

Cilt Lekelerine Hangi Doktor Bakar?

Ciltteki lekelere hangi doktor bakar, ciltteki lekelere hangi bölüm bakar ve yüzdeki lekelere hangi bölüm bakar soruları da merak edilmektedir. Ciltteki lekeler için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümünden randevu alınmalıdır.

Kaynaklar: Microbial Infections of Skin and Nails

5/5 - (1 vote)
Yorum yapın