AĞIZ KOKUSU BOŞANMA SEBEBİ MİDİR?

Sosyal yaşamda olduğu kadar, bireysel anlamda da insanı zorlayan bir konudur ağız kokusu… Tabi ki bundan en çok etkilenecek olanlar kişinin en yakınında bulunanlardır. Bunların başında ise eşler gelmektedir.
Ağız kokusu çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanabileceği gibi yetersiz hijyen bakımı ve sigara kullanımından da kaynaklanabileceği bilinmektedir. Aslında öyle bir konudur ki işin sonu boşanmaya kadar gidebilmektedir.
Peki, ağız kokusu başlı başına bir boşanma sebebi midir? Bu konu 2003 yılında taraflar arasındaki bir boşanma davasına konu olmuş ve sonrasında Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 13/04/2005 tarihli 2005/2-208 Esas ve 2005/262 Karar sayılı kararı ile konu netliğe kavuşturulmuştur.
Taraflar arasındaki “boşanma” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Küçükçekmece 1. Aile Mahkemesince boşanma davasının kabulüne tazminat ve nafaka talebinin reddine dair verilen 10.10.2003 gün ve 2003/172 E, 752 K. sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 12.02.2004 gün ve 477 E, 1542 K. sayılı ilamı ile
(… Ağız ve vücut kokusu başlı başına boşanma nedeni değildir. Davalıda var olduğu iddia edilen bu rahatsızlığın tedavisinin mümkün olup olmadığı, davalının tedaviden kaçınıp kaçınmadığı bu rahatsızlığın evlilik birliğini davacı koca için çekilmez hale getirip getirmediğinin uzman hekimlerden oluşan sağlık kurulu raporu ile belirlenmesi, sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Mahkemece tebliğ edilen açıklamalı davetiye bu koşulları içermediği gibi davalı kadın daha sonra duruşmaya gelip hastaneye sevkini istediği halde bu konuda işlem yapılmaması da doğru değildir. Bu yönler araştırılıp incelenmeden eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır…)
Gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmiştir. Yeniden yapılan yargılama sonunda mahkeme önceki kararında direnmiştir. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bu direnmeyi usul ve yasaya aykırı bularak bozmuştur.
Yani özetle; ağız ve vücut kokusu, başlı başına boşanma nedeni değildir. Boşanma nedeni sayılabilmesi için aşağıdaki unsurların tespit edilmesi gerekir.
Taraflarda var olduğu iddia edilen bu rahatsızlığın;
- Tedavisinin mümkün olup olmadığı,
- Tarafların tedaviden kaçınıp kaçınmadığı,
- Bu rahatsızlığın evlilik birliğini taraflar için çekilmez hale getirip getirmediğinin,
- Uzman hekimlerden oluşan sağlık kurulu raporu ile belirlenmesi, sonucuna göre karar verilmesi gerekir.
AVUKAT
EBRU CEYHAN GÖKSU