BEBEĞİNİZ ERKEN ÇOCUKLUK ÇAĞI ÇÜRÜKLERİ AÇISINDAN RİSK ALTINDA OLABİLİR !

BEBEĞİNİZ ERKEN ÇOCUKLUK ÇAĞI ÇÜRÜKLERİ AÇISINDAN RİSK ALTINDA OLABİLİR !

Kronik ,geri dönüşümsüz, çok faktörlü ve enfeksiyöz bir hastalık olan erken çocukluk çağı çürükleri(EÇÇ),çocuklarda en yaygın hastalıklardan biridir.

EÇÇ;yetmiş bir aylıkve daha küçük çocukta birden fazla kaviteli veya kavitesiz çürük lezyonu, çürüğe bağlı diş kaybı veya herhangi bir süt dişinde dolgulu diş yüzeyinin varlığı olarak tanımlanmaktadır.

İlk olarak üst ön grup dişler bu durumdan etkilenir. Tedavi edilmezse kısa sürede alt ve üst arka grup dişler de etkilenecektir.

3 yaşında 4’ten fazla ,4 yaşında 5’ten fazla  veya 5 yaşında 6’dan fazla çürük,eksik veya dolgulu diş yüzey sayısı şiddetli EÇÇ olarak tanımlanmaktadır.

Bebeklerde beslenme alışkanlıklarının (anne sütüyle,biberonla ve bebek mamasıyla beslenme) erken çocukluk çağı çürüklerinin gelişmesinde önemli rolü olduğu düşünülmektedir.

Erken Çocukluk Çağı Çürükleri Nedeniyle Karşılaşılabilecek Problemler

EÇÇ, çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerini olumsuz etkileyebildiği gibi aileler de bu durumdan olumsuz etkilenir. Ağrı nedeniyle uyku, konsantrasyon bozuklukları ve buna bağlı olarak da öğrenme problemleri görülebilmektedir.

-EÇÇ nedeniyle süt dişlerinin erken kaybı;

*İlerde geçici ya da kalıcı olabilecek oklüzyon bozukluklarına

*Estetik sorunlara

*Beslenme problemlerine

*Anormal dil alışkanlıklarına

*Konuşma bozukluklarına ve

*Psikolojik sorunlara yol açabilmektedir.

 Erken Çocukluk Çağı Çürükleri Nasıl Önlenebilir?

İlk olarak aile,oluşabilecek durumlar hakkında bilinçli olmalıdır.Özellikle mine maturasyonunun tamamlandığı hamileliğin son üç ayında ve bebek  1 yaşına basana kadar olan süre zarfında beslenmeye  dikkat edilmelidir.

Aile üyelerinin ağız içi muayenesi yapılmalı ve gereken tedaviler uygulanmalıdır .Hastalığın yayılımını önlenebilmesi için yemek tabakları ve kaşıkların bebekle ortak  kullanımından kaçınılmalı ve bebeğin emziğini yada biberon başlığını ağızlarına alarak temizlememeli zira bu bir temizleme biçimi değildir ; aksine  ebeveynlerde bulunan ,çürük oluşumunda rol oynayan bakterilerin ( Streptococcus Mutans )çocuğa bu şekilde bulaşması kaçınılmazdır.Anne ,baba ya da bebeğin ilk bakıcısı ağız içerisindeki S.mutans ‘ların insidansını azaltmak için xylitol içeren sakızları çiğnemeye özen göstermelidir.

Aileler ,bebekleri 12-14 aylık olduğunda bebeği biberonla beslemeye devam etmemelidir.Biberon ile bebek mamalarının ,şeker  içeren sütün,meyve sularının gece uyurken verilmesi çürük riskini arttırır.Aileler bu konuda dikkatli davranmalıdır.

Ebeveynlerin ,dişler sürmeden önce bebeğin ağzını steril bir gazlı bez veya tülbent yardımıyla temizlemeleri gerekir.İlk süt dişinin sürmesinden çocuk 2 yaşına gelene kadar olan dönemde dişler yumuşak kıllı bir diş fırçası veya özel olarak hazırlanmış parmak fırçalarla diş macunu kullanmadan sadece su ile,2-3 yaşından itibaren mercimek tanesi büyüklüğünde foridli diş macunuyla çocuğun dişleri fırçalanmalıdır.3-6 yaşları arasıda diş fırçalamayla birlikte çocuğa diş ipi kullandırılmalı.En önemlisi de çocuğun diş hekimiyle olan randevuları aksatılmamalıdır.

(Atatürk Üniv.Diş Hek.Fak.Derg. Cilt:19,Sayı:2,Yıl:2009,Sayfa:115-123)

 

DT.MİZGİN BİLMEZ

Dt.Mizgin Bilmez
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.