DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHİNG)

Son yıllarda artan estetik uygulamalardan biri olan diş beyazlatma (bleaching),kişinin istediği görüntüye kavuşmasına yardım eder. Bu sebeple diş beyazlatması estetik diş hekimliğinin en hızlı büyüyen bölümlerinden birisi haline gelmiştir.
Beyazlatma , çeşitli nedenlerle rengi değişmiş dişe (sigara, çay, kahve vb) veya kişinin kendine özgü olan diş renginin birkaç ton açılması için uygulanan bir işlemdir ve genelde hidrojen peroksit veya karbamit peroksit ile hem evde hem de muayenehanede uygulanabilir.
Her insanın kendine özgü saç rengi,ten rengi,göz rengi olduğu gibi diş rengi de kişiye özgüdür.Ayrıca insanların genç iken sahip olduğu diş rengi yaşlandıkça daha da koyulaşır. Yani doğduğumuz andan itibaren dişlerimizin sahip olduğu bu rengi fırçalamayla beyazlatamayız. Ancak dişlerin kendine özgü olan bu rengi bleaching ile birkaç ton beyazlatmak mümkün.
Diş Renklenmelerinin Nedenleri
Diş renklenmesinin sebebi iki şekildedir;
İç Kaynaklı Renklenmeler: Fırçalamayla çıkarılamayan renklenmelerdir. Dişlerin gelişimi sırasında alınan bazı ilaçlar, geçirilen ateşli çocuk hastalıkları ve porfiria gibi yoğun pigment oluşumuna yol açan hastalıklardan veya genetik rahatsızlıklardan meydana gelebilir. Bleaching işlemi bu tip vakaların bazılarında çok başarılıdır.
Dış Kaynaklı Renklenmeler: Çay, kahve, kırmızı şarap, sigara, kola, metal tuzları ve kötü ağız hijyeni nedeniyle olabilmektedir. Bu renklenmeler mekanik temizlik ve diş macunu sayesinde kısmen temizlenebilir.
Beyazlatma İşlemi 2 Şekilde Uygulanır;
1-Ev Tipi Beyazlatma Yöntemi
Bu yöntemde diş hekimi hastadan ölçü alıp şeffaf plak hazırlatır. Hazırlanan plaklarla birlikte beyazlatmada kullanılacak olan bleaching ajanları hastaya verilir. Hasta beyazlatma ajanını plağın içine uygulayarak gece yatmadan önce dişlerine takarak işlemi gerçekleştirebilir. Gece değil de gün içerisinde kullanılacaksa 4 saat boyunca kalıpların ağızda tutulması gerekir. Bu esnada kesinlikle yemek yenilmemeli, sigara içilmemelidir. Bu işlem 4 gün boyunca devam etmeli böylelikle kişinin diş rengi 2-6 ton açılır.
2-Ofis tipi Beyazlatma Yöntemi
[adinserter block=”1″]
Bu yöntemde; diş hekimi beyazlatma işlemini klinik ortamda gerçekleştirir. Dişler üzerine uygulanan beyazlatma ajanları özel ışık kaynağı ve özellikle lazer ile 45 dakika aktive edilmesiyle yapılan beyazlatma işlemidir. Bu yöntemde bazı durumlarda tek seans yeterli gelmeyebilir. Böyle durumlarda seans sayısı arttırılabilir.
İki beyazlatma yönteminde de önemli olan uygulama süresince en az 1 hafta boyunca çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, kola gibi dişleri boyayıcı etkenlerden uzak durulmalıdır.
Yapılan işlemler sonrasında kavuşulan beyaz rengin eski haline dönüşümü 2-4 sene içinde olmaktadır. Bu nedenle belli aralıklarla pekiştirme tedavisi uygulanmalıdır ve 6 aylık periyodik kontroller aksatılmamalıdır.
Yapılan çalışmalar sarı ve açık kahverengi dişlerin gri ve koyu kahverengi dişlere göre daha iyi sonuçlar verdiğini göstermektedir. Uygulama öncesinde mevcut diş tonunun belirlenmesi çok önemlidir. Çünkü yapılan işlemin sonucu hastayı tatmin etmeyebilir. Bunun için diş tonu belirlenip hastanın beklentisinin ne kadar karşılanacağının tespit edilmesinde önemlidir.
Diş Taşı Temizliği İle Dişler Beyazlar Mı ?
Diş taşı temizliğinde (detertraj işlemi) sadece çay, kahve vs nin dişin mine tabakasında neden olduğu lekeler ve diş taşları temizlenir. Dişlerin doğal renklerinde bir değişiklik olmaz, renk açılmaz. Bleaching işleminde ise önce diş taşı temizliği yapılır sonra dişlerin rengini açan beyazlatıcı ajanlar kullanılarak dişlerin doğal renginden birkaç ton daha açık renge kavuşması sağlanır.
Diş Macunu Dişi Beyazlatır Mı ?
[adinserter block=”1″]
Hiçbir diş macunu dişi beyazlatmaz. Antitartar ve sigara içenlere yönelik üretilen diş macunlarında da yoğun miktarda aşındırıcı maddeler olduğu için uzun süreli kullanımda diş minesine kalıcı zararlar vermektedir. Yapılan bir araştırmada piyasadaki beyazlatıcı diş macununun hem renklenmeyi uzaklaştırmada başarısız olduğu hem de suyla yapılan fırçalamaya göre daha fazla renklenme oluşturduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak, bu macunlar bir süre sonra dişte aşınmalara veya çizilmelere neden olabilir. Bu da dişin daha kısa sürede renklenmesine sebep olur. En doğru diş macunu klasik ve ek olarak başka bir özelliği bulunmayan ve en önemlisi içeriğinde sodyum lauril sülfat bulundurmayan diş macunudur. Sodyum lauril sülfat, köpürmeyi sağladığı için diş macunlarına eklenir ancak ağız kuruluğuna sebep olur.
Diş Hekimi Kontrolü Olmadan Yapılan Beyazlatma İşlemi
Hekimler tarafından uygulanan ve maliyeti fazla olan tedavilere alternatif olarak eczane veya marketlerde birçok beyazlatma ürünü piyasaya sürülmüştür. Diş macunu, vernik veya sakız içerisine konulan beyazlatıcı maddeler ile yapılan çalışmalarda bazılarının etkili olduğu gösterilmiştir.
Yakın zamanda diğer beyazlatıcı sistemlerine alternatif olarak beyazlatma jelinin uygulanması için bantlardan (strip) faydalanılmaktadır. Hastaların bu sistemi 14 gün boyunca günde 2 kez 30 dakikalık süreler ile kullanmaları önerilmektedir. Beyazlatma bantları, plak uygulaması gerektirmemeleri, uygun dozun kendiliğinden ayarlanması, tek kullanımlık olmaları avantajlarına sahiptir.