DİŞ BEYAZLATMA (SORU-CEVAP)

13.01.2019
A+
A-
DİŞ BEYAZLATMA (SORU-CEVAP)

Diş beyazlatma evde nasıl yapılır, diş beyazlatma yöntemleri neler ve diş beyazlatma nasıl yapılır gibi konular son dönemlerde oldukça merak edilmeye başlandı. Biz de bu makalede diş beyazlatma yöntemleri neler detaylı olarak inceleyeceğiz.

Dişlerim Daha Beyaz Olabilir Mi?

Evet. Bir çok yöntem ile günümüzde dişlerimizi beyazlatmamız mümkündür. Yenilen, içilen dolayısı ile olan renklenmeler, diş taşı temizliği ile giderildiğinde diş rengi açıldığı yanılgısı olabilir, ancak kendi diş renginiz açığa çıkmaktadır. Amacınız dişlerinizin bir kaç ton açılması ise, bunun adına “Diş beyazlatma veya bleaching” diyoruz. Diş beyazlatmanın başarılı olabilmesi için öncelikle dişlerinizin neden renklendiğinin bilinmesi gerekir. Bu yüzden diş hekiminize danışmalısınız.

Diş Renklenmeleri Neden Olur?

En önemli sebebi alışkanlıklarımızdır. Yediklerimiz ve içtiklerimiz diş dokusu üzerinde biriktikçe diş rengimiz değişmeye başlar. Dişlerimizi iyi fırçalamamaya bağlı renklenmeler olabildiği gibi, bazı gıdaların boyutları çok küçük olduğu için diş çine giren bu artıkları diş macunu ve fırçalama ile çıkarmak mümkün olmaz. Ülkemizde çok tüketilen siyah çay, kahve, nikotin, alkollü içecekler ve bazı bitki çayları örnek olarak gösterilebilir. Bunların dışında diş renklenmelerinin birçok sebebi vardır:

  • Dişinize gelen darbe zamanla o diş renginin koyulaşmasına neden olabilir.
  • Aşırı flor alımına bağlı,
  • Bazı antibiyotiklerin kullanımı,
  • Bazı hastalıklar,
  • Bazı ağız gargaraları,
  • Bazı dolgu maddeleri,
  • Bazen kanal tedavi uygulamalarından sonra,
  • Diş minesinin zarar gördüğü durumlar gibi örnekler verilebilir.

Ayrıca ağız kokusu neden olur ve doğal yöntemlerle diş beyazlatma adlı makalelerimize de göz atabilirsiniz.

Her Renklenmiş Diş Beyazlar Mı?

Saydığımız sebeplerin birçoğu için cevap “Evet”tir. Temel olarak dişin mine dediğimiz kısmı zarar görmüş veya kısmen/tamamen yoksa, diş minesinin mineral yapısı çok değişmiş ise, renklenme türü metalik renklenme ise, diş beyazlatma uygulaması yapılmaması gerekir. Bu anlatılanlar, diş hekiminizin bakınca anlayabileceği durumlardır. Bunun dışında, dişlerinizde hassasiyet varsa, çürükler varsa, ağzınızda yaralar varsa, hamilelerde, 18 yaş altındaki bireylerde, aşırı sigara içenlerde, diş beyazlatma yapılmamalıdır.

Diş Beyazlatma Yönteminde Diş Nasıl Beyazlıyor?

Dişin içine giren artıkların birçoğu organik dediğimiz bileşiklerdir. Dünyada en yaygın olarak kullanılan ve kimyasal adı hidrojen peroksit olan solüsyon, bu artıklara değdiğinde parçalayarak dişin içinden oksijen ile dışarı çıkarır. Fakat, her hidrojen peroksit bunu başaramaz; belli konsantrasyonlarda olmalı, belli sürelerde uygulanmalı ve taze hazırlanmış olmalıdır.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Bu yöntem renklenmenin şiddetine göre diş hekiminiz tarafından size detaylı anlatılacaktır. Fakat, temel olarak;

  • Muayenehanede
  • Evde
  • Hem ev hem muayenehanede, uygulama teknikleri vardır.

Marketlerde Satılan Diş Beyazlatıcıları İşe Yarar Mı?

Diş renklenmenizin derecesine göre bazı durumlarda sonuç alabilirsiniz, ama içindeki etken madde çok düşük konsantrasyonlarda olduğu için tek başına yeterli olmayacaktır.

Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir Mi?

Diş hekimi kontrolünde yapıldığı sürece cevap “Hayır”dır. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde diş beyazlatma kozmetik bir uygulama gibi günlük hayatın bir parçası olarak kullanılmaktadır. Fakat, diş beyazlatma yaygın olarak yüksek konsantrasyonlarda hidrojen peroksit kullanıldığından dikkatli olunmalıdır. Oldukça yakıcı olduğundan gereğinden fazla sürede ve seansta kullanılması diş dokusuna, etrafındaki dokulara zararlı etkileri olabilir.

Diş Beyazlatma Kaç Gün Sürer?

Renklenmenin sebebine ve şiddetine göre, bir seansta sürebilir, 6 ay da. Muayenehanede uygulama haftada bir, en fazla 4 kez olabilirken ev tipi 6 ay kullanılabilir. Bu uygulama teknikleri, diş hekiminiz tarafından size detaylı olarak anlatılacaktır.

Diş Beyazlatma Uygulaması Sırasında Dişlerde Hassasiyet Olur Mu?

Bazen hassasiyet olabilir. Böyle durumlarda beyazlatma tedavisine ara vermek gerekir. Bu durum en fazla 1-2 gün içinde geçer, geçtikten sonra tedaviye devam edilebilir. Geçmediği durumlarda diş hekiminize başvurmalısınız.

Beyazlatma Tedavisi Yapılmış Diş Eski Rengine Döner Mi?

Eğer bu sorunun cevabı “Evet” olsaydı, dünyada böyle bir tedavi tekniği olmazdı. Genel olarak, alışkanlıklarınıza bağlı dişleriniz renklendiyse, alışkanlıklarınız devam ettiği sürece, beyazlatılmış diş eski rengine dönme eğilimindedir. Fakat, beyazlatma tedavisi sırasında ve sonraki 2 hafta boyunca diş renklenmesine neden olacak alışkanlıklarınızı sınırlarsanız, dişlerinizin tekrar renklenmeye başladığını hissettiğinizde 1 hafta süreyle evde kendiniz “ev tipi” diş beyazlatmanızı yaparsanız, bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Ayrıca beyazlatma tedavisi bittiği an dişleriniz bir miktar su kaybettiği için daha opak ve daha açık renkte görünür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. fero dedi ki:

    Teşekkürler bilgilendirmeniz için