Domuz Gribi Belirtileri – Nedenleri – Tedavisi

21.01.2018
A+
A-
Domuz Gribi Belirtileri – Nedenleri – Tedavisi

Domuz gribi, Orthomyxoviridae ailesinden, herhangi bir virüs vasıtasıyla meydana gelmiştir. Domuzlarda oluşan virüse çok benzediği için adı domuz gribi olmuştur. Hastalık tıp alanında İngilizce swine influenza virus kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle kısa yoldan  SIV olarak isimlendirilir. Mevsimsel gribe benzer özellikleri vardır.

Domuz Gribi Belirtileri ?

Domuz gribinin belirtileri mevsimsel gribe benzer özellikler taşır. Yüksek ateş, burun tıkanıklığı ve akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk hali en sık görülen belirtilerdir. Nadir de olsa kusma ve ishal de görülebilir.

Çocuklar ve yetişkinler arasında domuz gribi belirtileri genellikle farklılık göstermez. Huzursuzluk ve iştahsızlık da ek belirti olabilir.

Domuz gribi belirtileri

Domuz gribi nasıl geçer

Acil Müdahale Gerektiren Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde çok zor nefes almak ve nefes darlığı, sık sık ve uzun uzun kusma ve şuur kaybında acil müdahale edilmesi gerekir. Çocuklarda ise hızlı hızlı ve nefes alırken zorlanma, vücutta solgunluk ve morarı, dışardan gelen uyarılara cevap verememe, uyku hali ve ateşle beraber döküntü halinde acil müdahale gerekir.

Domuz Gribi (Tanısı) Nasıl Teşhis Edilir ?

Bu hastalığın tanısı (teşhisi), burundan veya boğazdan alınan sıvı örneğinden çalışılan testler ile belirlenir.

Domuz Gribi Tedavisi

CDC(ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri), dört durumda profilaksi önerir. Bunlar, profilaksi verilecek kişinin risk grubunda olması, temas öyküsü olması, ilacın hastalık başlangıcından itibaren ilk 48 saatte verilmesi ve son olarak, profilaksinin 10 gün boyunca alınmasıdır. Bu dört şart sağlanıyorsa profilaksi verilmeli, yoksa verilmemelidir. Profilaksi, aile içi veya yakın temas bulaşları içindir. Uzun süreli profilaksi önerilmemektedir.

CDC bu hastalıktan korunmak için Tamiflu (oseltamivir) ya da Relenza (zanamivir) önerir.

Domuz Gribinden Korunma Yolları

Hasta görünen, ateşli ve öksürüğü bulunan insanlarla yakin temas etmek mecburiyetindeyseniz (yakınına gelinecekse) maske takılmalı ve temastan hemen sonra ellerinizi sabunlu su ile bol bol yıkamalısınız. Ellerinizi sık sık sabunlu su ile yıkamalısınız. Özellikle öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda mutlaka yıkanmalı. Yıkama olanağı yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılmalıdır.

Öksürük ve hapşırma durumunda ağzınızı mendil ile kapatmalısınız. Mendili derhal çöp poşetine atmalı ve ellerinizi sabunlu suyla yıkamalısınız. Ellerinizi kesinlikle ağız, yüze veya gözlerinize sürmemelisiniz.

Not : Soğuk algınlığı ve gripte ne yapılmalı diye soracak olursanız daha önceki yazımıza göz atabilirsiniz.

Bknz:  Grip Nasıl Geçer

Son olarak mutlaka ama mutlaka bir hekime danışmalısınız. Kendi kendinize teşhis koyamazsınız.

Bol sağlıklı günler dileriz.

Dr. Gökhan Güler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.