EBEDİ GENÇLİK BİTKİSİ BİBERİYE

EBEDİ GENÇLİK BİTKİSİ BİBERİYE

Rosemary diye bildiğimiz Biberiye bitkisinin efsanevi hikayeleri vardır. Latince de deniz nemi anlamına gelen bu bitki ballıbabagiller familyasının bir üyesidir ve lavanta ile akrabalığı vardır. Akdeniz iklimini ve kıyı şeritlerini çok seven biberiye kışın da yapraklarını dökmediği için süs ve çit bitkisi olarak da yetiştirilir.

Akdeniz de kuş dili olarak da bilinir ve İtalyan mutfağının vazgeçilmez baharatları arasındadır.

Mitolojik zamanlarda tedavi edici amaçlı kullanılmaktan çok Aşk tanrısı Afrodit’in ve bazı tanrıların süsü olarak kullanılmıştır.

Rosemary ismini ise Meryem ana ile olan hikayelerinden almıştır.

Efsaneye göre ; Meryem Mısır yolculuğundan dönerken, mavi pelerinini beyaz çiçekli bir çalıya düşürür ve farkedip aldıktan sonra oraya güzel bir gül bırakır.Karanlık çökmeye başladığında ise o gül ve beyaz çiçekler pelerinin rengi olan maviye dönüşürler. Bu sebepledir ki beyaz çiçekli biberiyeler akşam çökmeye başladığında mavi renkli görünmeye başlarlar. Bu efsane ile birlikte o küçük kahramanımızın ismi ‘’Rose of Mary’’ olur ve literatüre de kolay söylenen Rosemary ismi ile taşınır.

Meryem ile Biberiyenin hikayesi sadece bu kadar da değildir.

İsa bebekken ona zarar vermek isteyenler vardı ve Meryem ile İsa’nın peşine düşmüşlerdi. Meryem biricik oğlu İsa’yı onları takip edenlerden korumak için biberiye çalılığının içine bırakmıştır. Biberiye sayesinde oğlu İsa hayatta kalabilmiştir.

Romalılar ve Yunanlılar ise koruyucu etkisinden dolayı tütsü olarak Biberiyeyi çok seviyorlardı ve kutsal kabul etmişlerdi. Romalıların ölüye saygı ritüelinin bir parçası olarak gördükleri biberiye bitkisini yakalarına takar ve tabuta serperlerdi. Her iki taraf içinde unutulmaz olmak istemenin de bir ritüeliydi aslında.

Yunanlılar ise düğme iliğine konulursa iyi şans yaratacağına inandıkları biberiyeyi hep yanlarında taşırlardı. Okula giden çocuklarının başlarına biberiyeden taç yapmaları yada kolye yapıp boyunlarına asıyor olmaları tesadüf değildi. Biberiyenin kolay öğrenmeyi sağladığını, unutkanlığa engel olduğunu ve hatırlamayı kolaylaştırdığını bizden çok daha eski dönemlerde fark etmiş ve hayatlarına geçirmişlerdi.

Yine o dönemde göğüse takılan biberiye Sadakatin bir göstergesiydi.

Macar Kraliçesi Elizabeth koku konusunda çok hassas olan bir kadındı. Kokulara duyduğu büyük hassasiyet ve merak sayesinde etrafında ki insanlardan sadece kendine özel olacak bir koku yapmalarını istedi. O dönemin parfümeri ise Elizabeth için ilk eau de toilette diyebileceğimiz parfümü yaptı. İsmine Macar Suyu denilen ve alkolde çözünmüş biberiye ve lavantadan oluşan bir kokuydu. Elizabeth o döneminde şartlarının etkisi ile bu Macar Suyuna aşık olmuştu, o kadar seviyordu ki her an kullanıyor, kullandıkça güzelleşiyor ve gençleşiyordu. Tabi bu durum herkes tarafından farkedilmeye başlandı, özellikle de genç Polonya kralı tarafından. Polonya kralı Elizabeth’e evlenme teklif ettiğinde Elizabeth 72 yaşındaydı.

Elizabeth’in gençlik sırrı ve Polonya kralı ile yaşadıkları halkın ilgisini çekmiş ve Biberiye bitkisi o dönem çok popüler olmaya başlamıştı. Bir Macar Efsanesine göre; 60 yaşlarında felçli bir kadın biberiye bitkisini kullanmaya başladıktan bir süre sonra hastalıklarından kurtulmuş,ayağa kalkmış ve 20li yaşlarında bir genç kıza dönüşmüştür. Bu nedenledir ki Biberiyeyi gençlik iksiri olarak uzun zamanlar kullandılar.

Biberiyenin hafıza, öğrenme ve zihin üzerinde ki etkileri bilimsel olarak da araştırılmış ve günümüz de tıp dünyası tarafından da kabul görmüş bitkidir.

Biberiyenin insanı harekete geçiren uyarıcı bir aroması vardır. Hareketli bir yaşama davet eder, insanın üzerinden tembelliği alır ve hızlandırır.

Metabolizmanın hızını da arttırdığı için kilo vermekte ve yağların yakımında kullanılır.

Öğrenmeyi kolaylaştırdığı için tatlı portakal eter yağı ile biberiye eter yağını ders çalışrken, yeni birşeyler öğrenirken, ezber yaparken (vb.) aromadifüzörler ile çalışma esnasında kullanabilirsiniz. Kokusu ile bu durumu kolaylaştıracaktır.

Güçlü br ağrı kesici etkisi olduğu için bu durumlarda da ağrıyan eklem veya uzuvlar üzerine masaj ile uygulama yapmak çok etkili olur.

Saç ve saç derisi problemleri ve dökülmeler için şampuan içine katacağınız biberiye yağı ile hem saç bakımınızı yapabilirsiniz hem de güne daha zinde başlayabilirsiniz.

Aromaterapist Elif Yazıcı
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.