GÖZLE İLGİLİ ACİL DURUMLAR !

Bir çok bilinen ve sık rastlanılan göz yaralanmaları ve göz rahatsızlıkları vardır. Göz ile alakalı acil bir durumda erken müdahale çok önemlidir. Kornea sıyrıkları, gözde kan birikmesi, göz kapağı yaralanması, retina dekolmanı, santral retina arteri tıkanması, akut glokom, göz çukuru selüliti, akut iris iltihabı ve akut konjonktivit ile alakalı bilgiler vereceğiz. İlk olarak;
İçindekiler
- 1 KORNEA SIYRIKLARI (ÇİZİLMELERİ) NEDEN OLUR? KORNEA ÇİZİLMELERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
- 2 GÖZDE KAN BİRİKMESİ (HYPHEMA) NASIL OLUR? GÖZ KAN TOPLAMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
- 3 GÖZ KAPAĞI YARALANMASI NEDEN OLUR? GÖZ KAPAĞI YARALANMASI NASIL GEÇER?
- 4 RETİNA DEKOLMANI NEDİR? RETİNA DEKOLMANI TEDAVİSİ NASILDIR?
- 5 RETİNA ARTERİ TIKANMASI
- 6 GLOKOM NEDİR? GLOKOMUN BELİRTİLERİ NELERDİR? GLOKOM TEDAVİSİ NASIL OLUR?
- 7 GÖZ ÇUKURU ENFEKSİYONU (SELÜLİTİ) NEDİR? GÖZ ÇUKURU ENFEKSİYONU (SELÜLİTİ) TEDAVİSİ NASILDIR?
- 8 İRİS İLTİHABI NEDİR?
- 9 KONJONKTİVİT NEDİR? KONJONKTİVİT TEDAVİSİ NASILDIR? KONJONKTİVİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
KORNEA SIYRIKLARI (ÇİZİLMELERİ) NEDEN OLUR? KORNEA ÇİZİLMELERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kornea, gözün merkezinde ışığı gözün ön tarafından arkadaki retinaya doğru kırma fonksiyonunu gerçekleştiren saydam tabakadır. Retinada görüntülü imajlar beyine iletilir. Kornea kolayca zedelenebilir. Bir kum tanesi, hatta gerektiğinden uzun süre takılan bir kontak lens bile korneanın hassas dokularını yırtabilir. Kornea sıyrıkları bazen açık havada veya solaryumda uzun süre parlak ışığa maruz kalmaktan da oluşabilir.
Kornea çizilmesi anında derhal başlayan acı ve arkasından gelen devamlı ağrı ve kızarıklık kornea çizilmesinin ana semptomlarındandır. (Bazı durumlarda ağrı saatlerce sonra başlayabilir)
Eğer gözdeki acı herhangi bir yabancı cismi çıkartmak için gözü temizledikten sonra devam ediyorsa;
Gözünüzü kapatın ve yumuşak bir bez ya da bir göz bandı ile üzerini örtün. Yabancı cismin çıkarıldığından ve ameliyat veya ciddi bir yaralanma olmadığından emin olmak için en yakın sağlık birimine uğrayın.

Kornea çizilmesi
GÖZDE KAN BİRİKMESİ (HYPHEMA) NASIL OLUR? GÖZ KAN TOPLAMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Gözün ön bölmesinde gözle görülebilecek şekilde kan bulunması hyphema (gözün ön bölümünde kan toplanması) denilen durumdur. Hyphema (gözde kan toplanması) durumu, göze isabet eden bir darbeden, gözü delen bir yaralanmadan veya bazı tıbbi durumlardan oluşabilir.
Gözde kan toplaması nasıl geçer?
Çoğu durumlarda sebebi ne olursa olsun kanama bir kaç gün içinde emilip kaybolur. Fakat daha ciddi bir göz yaralanması görülebilir. Bu durumda derhal en yakın sağlık birimine başvurun. Uzman bir göz hekimi ilerde kalıtsal olabilecek göz probleminizi giderecektir.

Gözde kan birikmesi
GÖZ KAPAĞI YARALANMASI NEDEN OLUR? GÖZ KAPAĞI YARALANMASI NASIL GEÇER?
Eğer göz kapağı kesilmiş veya hasara uğramışsa gözünüzü, gevşek olarak, temiz steril bir bez ile kapatınız. Kesinlikle göze basınç uygulamayın. Yaralanan kişi siz veya yakınınızsa derhal en yakın sağlık birimine giderek hekiminizin müdahale etmesini sağlayınız.

Göz kapağı yaralanması
RETİNA DEKOLMANI NEDİR? RETİNA DEKOLMANI TEDAVİSİ NASILDIR?
Retina gözün arka tarafında bulunan ince, şeffaf bir zardır. Retina ışığa hassas olan hücreler (çubuk ve konlar) ihtiva eder. Oksijen ve gerekli gıda maddelerini sağlayan ince kan damarlarından meydana gelmiş bir tabakaya bağlıdır.
Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?
Eğer retina kan damarları tabakasından ayrılırsa bu duruma Retina Dekolmanı denir. Retina Dekolmanı‘na bağlı oluşan bir ağrı yoktur fakat belirtiler arasında dalgalı şekilde ışıklar algılama ve gözde bir çok ince cismin yüzüyor gibi olması duygusu sayılabilir. Görme, bulanık veya çift görme şeklinde olabilir ve genellikle görüş alanını bir bölümün üstünde gölge varmış gibi olur.
Retina Dekolmanı Tedavisi Nasıldır? Retina Dekolmanı esnasında ne yapılmalıdır?
Retina dekolmanı tıbbi olarak kalıcı görüş kaybını veya hasarını önlemek amacıyla derhal uzman hekim müdahalesi gerektiren acil bir durumdur. Derhal uzman bir göz hekimine gidilmelidir. Görüş bozukluğu rahatsızlık vermiyorsa etkilenen gözü kapatmak gerekmez.

Retina dekolmanı
RETİNA ARTERİ TIKANMASI
Retinaya giden kan damarlarından biri veya birden fazlası tıkandığı zaman sadece bir gözün görüş alanının bir bölümünde veya tamamında bulanıklık ya da görüş kaybı farkedebilirsiniz. Eğer akut görüş bulanıklığı veya kısmi körlük hissederseniz derhal acil tıbbı yardım sağlayın.

Retina Arteri Tıkanması
GLOKOM NEDİR? GLOKOMUN BELİRTİLERİ NELERDİR? GLOKOM TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Glokom göz tansiyonu olarakta bilinir. Glokomun belirtileri kırmızı ve ağrılı gözdür. Ve görüş bulanıklığı ve sıklıkla görmede kayıplar rastlanan durumlardır. Bu durum gözün içindeki sıvıların basıncı çok arttırdığı zaman meydana gelir. Bu durum acil ve derhal tıbbi bakım gerektiren bir durumdur. Derhal en yakın sağlık birimine gidilmelidir.

Glokom nedir?
GÖZ ÇUKURU ENFEKSİYONU (SELÜLİTİ) NEDİR? GÖZ ÇUKURU ENFEKSİYONU (SELÜLİTİ) TEDAVİSİ NASILDIR?
Göz yuvasının bir enfeksiyonu olan göz çukuru selüliti, etkilenen gözde ağrı, gözde görüş azalması, yüksek ateş, göz kapağı şişmesi ve genel durum bozuklukları meydana getirebilir. Eğer gözünde ağrı başlar ve hemen ardından şişerse veya gözün hareketi ile bağlantılı ağrı varsa yine bu durumda acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Uzman göz hekiminize mutlaka danışın.

göz çukuru enfeksiyonu
İRİS İLTİHABI NEDİR?
İrisin iltihabı olan iritis ve bununla bağlantılı olan bozukluk uveitis gözün kızarması, gözde görüş bulanıklığı ve ışığa hassasiyet sonuçlarını doğurabilir. Bu durumda ciddi ve acil bir durumdur. En kısa zamanda acil tıbbi müdahale şarttır.

iris iltihabı
KONJONKTİVİT NEDİR? KONJONKTİVİT TEDAVİSİ NASILDIR? KONJONKTİVİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sıklıkla pembe göz olarak söz edilen konjonktivit, göz kapaklarının üzerindeki şeffaf zarın ve kornea marjına kadar gözün etrafını kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Konjonktivit‘e genellikle bir virüs sebep olur. Aynı zamanda uyku sırasında gözde çapaklanma meydana getirebilen göz akıntısı da olabilir. Görüş bozukluğu ve ışığa hassasiyette olabilir.
Çoğu durumlarda konjonktivit rahatsızlık verir, fakat görüşünüzü bozmak bakımından genellikle zararsızdır. Son derece ekfeksiyöz (bulaşıcı) olduğu için, başkalarına konjonktivit bulaştırmamak üzere özel tedbirler almalısınız. Yiyecek tabak ve aletlerini paylaşmaktan kaçının. Ellerinizi sık sık ve sabunlu suyla yıkamalısınız.
Konjonktivit tedavisi nasıl olur?
Eğer gözlerinizde kızarıklık ve çapaklarınma varsa ve konjonktivitten şüphe ediyorsanız günde bir çok defa suni göz yaşı ile gözlerinizi yıkayabilirsiniz. Bu işlem konjonktivit semptomlarını azaltabilir. Semptomlar genellikle en fazla 7 gün sürer. Kapalı göz kapaklarının üzerine soğuk kompres uygulayabilirsiniz, bu kaşıntı ve şişkinlik durumlarını rahatlatacaktır.
Eğer semptomlarda hafifleme yerine ağırlaşma, görme zorluğu gibi sorunlar oluyor ve devam ediyorsa uzman bir göz hekimine görünün. Ve eğer konjonktivit kontak lensi olan bir gözde meydana gelirse zaman kaybetmeden hekiminize görünün.

konjonktivit nedir? Konjonktivit tedavisi nasıldır?