GUT HASTALIĞI

24.05.2017
A+
A-
GUT HASTALIĞI

Bu makalemde gut hastalığı nedir, gut hastalığının tedavisi nasıldır ve gut hastalığının belirtileri nelerdir gibi sorulara cevap vereceğim. İlk olarak;

gut hastalığı tedavisi

GUT HASTALIĞI NEDİR ?

Vücudumuzdan uzaklaştırılması gereken maddeleri vücudumuz ürik asite çevirerek atar. Ürik asit, pürin denilen maddelerin yıkım ürünüdür. Özellikle protein yapısındaki maddelerin atım şekli olan ürik asidin, atılmasında bir sorun varsa ya da çok fazla üretiliyorsa bu madde vücutta birikir. Kanda bulunan miktarı artar. Ürik asidin eklemlerde birikmesi sonucu burada iltihap oluşur. İşte bu sorun  gut hastalığı nedir sorusunun cevabıdır.

Gut hastalığı, romatizmal bir hastalıktır. Diğer hastalıklara nispeten aralıklarla ortaya çıkar. Çoğunlukla ayak baş parmağında ortaya çıkar. Ayrıca metabolik sendromun bir parçası olan gut hastalığı, kolesterol, trigliserit yüksekliği (hiperlipidemi), yüksek tansiyon, aterosklerotik kalp hastalığı, diyabetes mellitus, obezite gibi rahatsızlıklarla birlikte görülür.

GUT HASTALIĞININ NEDENLERİ

Gut hastalığının nedeni, ürik asit miktarının kanda ve dokularda artmasıdır. Kronik böbrek iltihabı olanlarda, diyabet hastalarında (Şeker Hastalığı), obezite olanlarda, yüksek tansiyonu olanlarda, aterosklerotik kalp hastalarında ortaya çıkabilir. Erkeklerde daha sıklıkla görülür. Ve yaş ilerledikçe gut hastalığı riski artmaktadır.

GUT HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Gut hastalığı sık sık değilde ataklar halinde meydana gelir. Gelen ilk atak şiddetli olacaktır. Eklemlerde ağrı ve şişme meydana gelir. Özellikle ayak baş parmağında görülecektir. Parmaklar hassaslaşacaktır. Şişmeler, ağrılar, kızarıklıklar oluşur. Gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli bir ağrı görülebilir.  Bu atak 12-24 saat çok şiddetli olabilir. Bu ilk ataktan sonra hastalık belirti vermeden devam eder. Uzman bir hekimin yapacağı testte ürik asit yüksek görünecektir.

GUT HASTALIĞININ TANISI

Öncelikle her zamanki gibi uzman bir hekime başvurmalısınız. Kandaki ürik asit miktarının yüksekliğini ölçecek testi hekiminiz yapacaktır. (Yalnız şunu hatırlamak gerekir. Kan ürik asit düzeyinin yüksekliği gut hastası olduğunuz anlamına gelmediği gibi normal düzeyleri de hasta olmadığınız anlamına gelmez.) Bunun dışında başka bir teste gerek kalmayacaktır.

GUT HASTALIĞI TEDAVİSİ

Tedavideki amaç eklem deformitelerini ve böbrek yetmezliğini önlemektir. Akut gut krizlerinin tedavisinde anti romatizmal ilaçlar  ve kolşisin verilir. Kandaki ürik asit düzeyini düşüren ilaçlar krizde kesinlikle kullanılmaz. Bu tür ilaçlar kriz sonrası yüksek ürik asit düzeyini kontrol etmek amacıyla kullanılır. Bu ilaçlar kullanılırken hastalar yakından izlenirler, çünkü gut krizine ve böbrek yetmezliğine yol açabilirler.

Bunun haricinde alkol kullanılıyorsa derhal kullanımı bırakmak gerekir. Bol su ve meyve tüketmek gerekir. Kilo verilmesi gerekir. Sağlıklı beslenmek gerekir.

GUT HASTALIĞINA İYİ GELEN ŞİFALI BİTKİLER

Gut hastalığına iyi gelen bitkiler kullanıldıktan kısa süre sonra semptomları hafifletebilir. Gut hastalığına en iyi gelen alternatif çözümlerden ilki elmadır. Hergün 1 adet elma yemek gut hastalığına çok iyi gelecektir. Bunun yanında hergün 1 bardak kiraz suyuda gut hastalığına çok iyi gelecektir. İltihabı söküp ağrıyı azaltacaktır. Limon suyuda vücuttan zararlı toksinleri atıp iyi bir şifa verecektir.

Yaban mersini, maydanoz, ısırgan otuda gut hastalığına çok iyi gelmektedir. Ve bol su içmekte hastalığın tedavisinde önemli rol oynayacaktır.

Gut Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Gut hastalığına hangi bölüm bakar ve gut hastalığına hangi doktor bakar sorusu da merak edilenler arasındadır. Gut hastalığına romatoloji bölümü bakar. Bunun için hastanelerin romatoloji bölümünden randevu alınmalıdır.

Bol sağlıklı günler dilerim.

 

Dr. Gökhan Güler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.