KARIN, PELVİS AĞRISI VE AĞRI ÇEŞİTLERİ

KARIN, PELVİS AĞRISI VE AĞRI ÇEŞİTLERİ

Bu makalemizde karın ağrısı neden olur, karın ağrısı nasıl geçer, karın ağrısı çeşitleri nelerdir, apandisit nasıl anlaşılır, pankreas iltihabı neden olur, safra kesesi taşları neden olur ve safra kesesi taşları tedavisi nasıldır gibi bir çok soruya cevap niteliğinde bir yazı okuyacaksınız.

Vücudumuzun gövde bölümü üç ana alana bölünür. Bunlar; göğüs, karın ve pelvis (leğen kemiği)dir. Göğüs, kaburga kafesiyle belirlenir ve kalbi, akciğerleri içine alır. Karın ve pelvis hazım ve diğer organları içine alır. Bunlar arasında; mide, kalın ve ince bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, apandis, üreme ve genital organlar bulunmaktadır.

Bu kadar çok organ olunca ağrı ve tıbbi problemlerin potansiyel kaynakları çok ve çeşitlidir. Pelvis veya karında şiddetli ve sürekli ağrı hissederseniz en kısa zamanda hekiminize danışmalısınız. Şimdi karın ve pelvis kısımlarındaki sorunlara göz atalım. İlk olarak;

Peptik Ülser Nedir? Peptik Ülser Tedavisi Nasıl Olur?

Genellikle midenin aşağı bölümünde bulunan veya on iki parmak bağırsağının başlangıç bölümünde olan bir peptik ülser çeperin tamamını aşındırırsa delinmiş olur. Peptik ülser, mide iç zarında ya da onikiparmak bağırsağında (duodenum) gelişen yaradır. Ülser ise, bağırsak ya da midenin koruyucu katmanında hasar olduğunda gelişir. Hasar gerçekleştiğinde sindirim sıvıları, bağırsak ve mide dokularına zarar verebilir. Delinmiş bir peptik ülser bir ülserin potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir komplikasyonudur. Semptom genellikle karnın yukarı kısmında şiddetli ağrıdır. Midenin ya da on iki parmak bağırsağının (duodenum) içindekilerin karın boşluğuna sızması peritonite yol açabilir ve şok meydana getirebilir. Genellikle sızıntı yerini kapamak için acil ameliyat gerekebilir.

Peptik ülser tedavisi

Safra Kesesi Taşları Nasıl Oluşur? Safra Kesesi Taşları Tedavisi Nasıldır?

Karnın sağ üst bölümünde sağ omuza doğru yükselen şiddetli ve ani bir ağrı safra kesesi hastalığı veya safra yolu hastalığı belirtisi olabilir. Kolesterol ya da kalsiyum tuzlarının küçük, taş gibi bir birikimi olan safra taşları saatlerce sürebilen ağrılar doğurabilir ve arkasından genel karın ağrısı ve hassasiyet gerçekleşebilir. Mide bulantısı, iştahsızlık ve bazen ateş ve titreme ve bunlarla birlikte görülen semptomlar olabilir. Şayet sizde de bu semptomlar meydana gelirse mutlaka en kısa zamanda doktorunuza danışınız.

Safra kesesi taşları için bitkisel tedavi yöntemlerinden bahsedecek olursak; Nane çayı, zencefil ve zerdeçal çayları iyi gelmektedir. Maydanoz ve limon suyu da safra kesesi için bitkisel tedavi yöntemlerindendir.

safra kesesi taşı bitkisel yöntemler

Pankreas İltihabı (Pankreatit ) Neden Olur? Pankreas İltihabı (Pankreatit) Tedavisi Nasıldır?

Bir çok saat, hatta günler boyu süren şiddetli ve sürekli karın ağrısı bir pankreas iltihabı belirtisi olabilir. Pankreas iltihabında ağrı doğrudan doğruya sırta veya göğüse yayılabilir. Alkol kullanımdan sonra ağrı oluşabilir. Pankreas iltihabı belirtileri arasında ateş, şişkinlik, diyare (ishal), mide bulantısı, kusma, soğuk ve nemli cilt, karında şişme, gerilme ve sırt üstü yatıldığında ağrının artmasıdır.

Pankreas iltihabı, pankreas denilen ve midenin hemen altında bulunan bezenin enflamasyonudur (iltihap). Pankreas insülin hormonuna ek olarak, hazım için şart olan enzimleri salgılar.

Pankreas iltihabına bitkisel çözüm olarak sarımsak ve soğan tüketmek fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda pankreas iltihabına bitkisel yöntemlerden biri de meyan köküdür.

pankreas iltihabı

Gastroenterit Nedir? Gastroenterit Tedavisi Nasıldır?

Gastroenterit bir çeşit bağırsak ve mide virüsüdür. Çok sık rastlanılan gastroenterit insanları çok tedirgin eden bir rahatsızlıktır. Gastroenterit karakteristik belirtileri arasında bulantı, kusma, diyare (ishal), karın krampları ve karın şişliğidir. Gastroenterit belirtileri arasında yüksek ateşte bulunabilir. Yetişkin kişilerde gastroenterit yaklaşık 36 saatten fazla sürmez. Eğer semptom 36 saatten fazla sürerse hekiminize mutlaka danışınız.

Gastroenterit tedavisi için ilk olarak bol istirahat gerekir. Gastroenterit tedavisi için bol bol su tüketilmelidir. Antibakteriyel özelliği olan karbonat tüketilebilir. Gastroenterit bitkisel yöntemleri arasında nane tüketilmesi de semptomlara iyi gelecektir. Muz, pirinç, limon, sarımsakta gastroenterit bitkisel yöntemleri arasındadır.

gastroenterit

Apandisit Nedir? Apandisit Tedavisi Nasıl Olur?

Apandist, insanların çoğunun yerini karıştırdığı fakat ameliyatla alındığında önemli sorunlar yaratmayan bir çeşit organdır.

Apandis Nerede Olur, Apandis Nerede Bulunur, Apandis hangi taraftadır?

Apandis, vücudumuzda, sağ kasığın biraz üzerindedir. Apandis ağrısı çoğu zaman gaz sancısı veya kadınların regl ağrısı gibi ağrılarla karıştırılmaktadır. Apandist ağrısını ayırt etmek için apandist belirtileri şu şekildedir; Apandist ağrısı bir kaç gün sürebilir. En belirgin özelliği arasında apandist ağrısının yanında kabızlık olmasıdır. Bir diğer ayırt edici apandist belirtisi ise, apandist ağrısında sağ kasık ağrırken, apandist ağrısına göbek çevresi veya sağ baldır kısmı da ağrır. Apandist ağrısı şiddetlendiğinde apandist tedavisi için derhal sağlık birimine giderek tıbbi yardım istenilmelidir. Aksi apandist zehirleyerek ölümcül olabilir.

apandisit

Divertikülit Nedir? Divertikülit Tedavisi Nasıldır?

Genellikle karnın sol tarafında daha şiddetli olarak hissedilen şiddetli, kramp şeklinde bir ağrı, kalın bağırsağın (kolon) alt bölümünde bir enfeksiyon veya iltihabın varlığını gösterebilir. Divertiküller; kalın bağırsak duvarından çıkıntı yapan küçük ve problemli ceplerdir. Kalın bağırsak duvarının dışa doğru küçük fıtıklaşmalarına divertikül adı verilir. Divertiküllerin iltihaplanması sebebiyle de divertikülit meydana gelir.

Divertikülit tedavisi için ise; lifli gıdalar tüketilmelidir. Bol sıvı alınıp kabızlık önlenmelidir. İltihaplanma olduğunda hekiminiz antibiyotik başlatabilir.

divertikülit

Dış Gebelik Yırtılması Nedir? Dış Gebelik Yırtılması Tedavisi Nasıl Olur?

Bazı durumlarda tüp gebeliği olarak da bilinen dış gebelik fertilize olmuş (döllenmiş) bir yumurtanın fallop tüpü içinde veya rahimden başka herhangi bir yerde büyümeye başladığı zaman dış gebelik yırtılması meydana gelir. Bunun sonucunda karında ağrı veya kramp ve sıklıkla vajinal kanama görülebilir. Baş dönmesi ve küçük veya büyük tuvalet yapma ihtiyacı da meydana gelebilir. Bu durum potansiyel olarak hayatı tehdit edebilir. Derhal cerrahi tedavi gerekebilir.

dış gebelik

Böbrek Ve Mesane Taşları Nedir? Böbrek Ve Mesane Taşları Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer idrar yaparken yan tarafta ağrı, idrarda kan veya göğüsten kasığa, vulvaya veya testislere doğru inen şiddetli bir ağrı hissedilirse böbrekte veya idrar yolunda taş mevcut olabilir. Bu şiddetli ızdırap veren böbrek rahatsızlığı genellikle taş mesaneye geçtiği zaman veya vücuttan atıldığı zaman rahatlar. En kısa zamanda uzman hekime görünülmelidir.

Böbrek Ve Mesane Taşları

Sistik Nedir? Sistik Nasıl Tedavi Edilir?

İdrar yaparken ağrı, sık sık idrara çıkma ihtiyacı, idrarda kan, mesaneyi boşaltamıyormuş gibi bir duygu ve karnın alt bölümünde bir ağrı sistik bulunduğunu gösterebilir. Sistik mesane iltihabıdır. Sistik tedavisi kolay tedavi edilir bir hastalıktır. Hekiminiz sistik tedavisini yaparak sizi bu rahatsızlıktan kurtaracaktır.

Sistik Nedir Sistik Tedavisi

Piyelonefrit Nedir? Piyelonefrit Tedavisi Nasıl Olur?

Eğer sistik belirtileri göğüste ağrı ve ateşle beraber görülürse, mesane ile birlikte böbrek ve üreteri de içine alan bir enfeksiyon mevcut olabilir. Bu semptomlarla birlikte şiddetli titreme ve arkasından yüksek ateş ve hatta şok görülebilir. Şiddetli piyelonefrit sıklıkla böbrekten gelen iltihabın kan dolaşımına yayılması (septisemi) ile bağlantılı olur. Piyelonefrit tedavisi için hekiminiz antibiyotik tedavisi uygulayabilir.

Piyelonefrit

Ülsere Hangi Bölüm Bakar?

Ülsere hangi bölüm bakar sorusu merak edilen bir konudur. Ülser için dahiliye bölümünden randevu almak gerekir. Dahiliye uzmanı gerekli tetkikleri yaptıktan sonra tedaviye başlayacaktır.

Bağırsak Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Bağırsak hastalıklarına hangi bölüm bakar veya bağırsak hastalıklarına hangi doktor bakar sorusu da merak edilenler arasında. Herhangi bir bağırsak hastalığı olan kişilerin hastanelerin Gastroenteroloji veya genel cerrahi bölümlerinden randevu almaları gereklidir.

Apandisite Hangi Bölüm Bakar?

Apandisit sorunu yaşayanların çoğunlukla merak ettiği bir konu da apandisite hangi bölüm bakar sorusudur. Apandisit sorunu için hastanelerin genel cerrahi bölümünden randevu alınması gerekir.

Böbrek Hastalıklarına Hangi Doktor Bakar?

Böbrek hastalıklarına hangi doktor bakar veya böbrek hastalıklarına hangi bölüm bakar sorusu kafa karıştırıcı olabilmektedir. Nefroloji bölümü, böbrek yetmezlikleri ve böbrek hastalıkları gibi genel konulara bakar. Üroloji bölümü ise böbrek taşı, prostat ve mesane gibi sorunlarla ilgilenir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.