Kene Isırmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Kene Isırmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Bu makalemizde kene ısırmalarında ilk yardım nasıl yapılır konusuna değineceğiz. Bit, kene ve pire gibi hayvanlar asalak hayvanlardır. Sindirim sistemi gelişmediği için vücutları protein sentezi yapamaz. Bu yüzden hazır beslenirler. Bit, pire, kene gibi parazit hayvanlar konakladığı canlının kanını emerek beslenir. Kanın içindeki hazır besinlerle beslenirler. Kene ısırmasının iyileşmesi 10 gün sürer.

Kene Isırması Belirtileri Nasıl Olur?

Kene ısırılan kişinin gözleri kızarır. Vücudun çeşitli yerlerinde cilt altı kanamalar oluşur. Yaralının burnu kanar. İdrarında kanamalar görülür. Hepatit gelişimine bağlı olarak ciltte sarılık ve idrarda koyulaşma saptanır. Kene ısırığının beşinci gününden sonra karaciğer, böbrek, akciğer yetmezliği ve santral sinir sistemi bozukluğu ortaya çıkar.

Kene Vücuttan Nasıl Çıkartılır?

Kene vücuda yapıştığı zaman keneden kurtulmak için mücadele etmeyin. Bir an önce yaralı en yakın sağlık kurumuna götürün. Kenenin kan emdiği hortumu çıkıntılı olduğu için vücuttan kolay çıkmaz. Keneyi çıkartmak için zorlamayın. Keneye yanlış müdahale edilmesi kenenin sıvısını vücuda erken bırakır. Bu da vücuda virüs girmesine neden olur. Keneyi vücuttan çıkartmak için cımbız kullanılır. Cımbız ile kenenin baş tarafı tutarak vücuttan ayrılır. Kenenin karnından tutarak çıkartmaya çalışmak  virüsün vücuda dağıtma riskini arttırır.

Keneler Vücuda Nasıl Virüs Bulaştırır?

Keneler hayvan ve insanların üzerine yapışıp bu canlıların kanı ile beslenir. Kenelerin ayaklarının ucunda çengel şeklinde vantuz bulunur. Bu özellikleri ile canlının üzerinde sabit kalırlar. Kene, konak üzerine yapıştıktan sonra, derinin içine hortumunu sokup kan emerek beslenmeye başlar. Beslenirken 11–12 mm kadar esner. Kan emişi bittikten sonra kendisini yere atıp, beslendiği canlıdan uzaklaşır. Beslenme bittikten sonra deriden ayrılırken deriye bir sıvı salgılayıp vücuda virüs bulaştırır.

Kimler Birinci Derecede Risk Altındadır?

Kırsal kesimde yaşayanlar, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, ev ya da sokak hayvanları ile yakın olanlar, çalılık ve otların olduğu yerlerde piknik yapan kişilerde kene ısırma vakası çok sık görülür. Veterinerler, avcılar, kasaplar ve çiftçiler kene ısırmasında yüksek risk içeren meslek gruplarıdır.

Kene Isırmalarına Hangi Bölüm Bakar?

Kene ısırmalarına hangi bölüm bakar sorusu akla ilk gelen sorulardan biridir. Kene ısırmalarında hastanelerin acil servislerine başvurulmalıdır. Enfeksiyonel durumlarda ise enfeksiyon hastalıkları bölümüne gidilmelidir.

Dr. Alper Yıldırım
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.