KUPA TERAPİSİ (HACAMAT) NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

KUPA TERAPİSİ (HACAMAT) NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Bu makalemizde kupa terapisi nedir, kupa terapisinin faydaları nelerdir ve kupa terapisi kimlere yapılır gibi konulara değineceğiz. Kupa terapisi veya halk dilinde hacamat, hastalıklara karşı önlem almak ve vücutta biriken zararlı toksinlerden arınmak için kupalar yardımıyla uygulanan bir terapi yöntemidir. Bağ dokusunda birikmiş bu atıkların vakumlanıp sonrasında intradermal çizikler vasıtasıyla temizlenmesine ise Hacamat (Yaş kupa terapisi) denilir.

 KUPA TERAPİSİ (HACAMAT) TARİHÇESİ

Kupa Terapisi (Hacamat), beş bin yıldan daha eski bir tarihe sahiptir. Dünya genelinde çok yaygın bir biçimde, bir çok farklı milletler alternatif tıp olarak kullanılmaktadır. Bu alandaki en eski eser M.Ö 3000’li yıllarda yazıldığı sanılan Ebers Papirus adlı kaynakta geçmektedir. Bu eserde terapinin faydaları anlatılmaktadır. M.Ö 1000’li yıllarda Çin’de bu uygulamanın yapıldığına dair arkeolojik bulgulara rastlanmıştır. Tıbbın kurucusu Hipokrat ise bir çok farklı hastalıkta kullanmıştır. Hipokrat’ın kullandığı terapi yöntemi zamanla yayılarak Avrupa ve Asya bölgelerine ulaşmıştır. Sonrasında ise bu terapi Avrupa ve Ortadoğu’da ”Humoral Patoloji Teorisi” ile harmanlanmıştır.

**Humoral Patoloji Teorisi dış dünyanın yapı taşları olan dört unsura (toprak, su, hava, ateş) karşılık, insan vücudunda da dört sıvı (kan, balgam, sarı safra, kara safra) bulunduğunu savunur. Ve bunların denge halinde olması sağlıklı bir bedeni, dengelerin bozulması ise hastalığı, sağlıksız bir bedeni meydana getirir.

Osmanlı döneminde de çok uzun soluklu tedavi yöntemi olarak benimsenmiş ve hekimler tarafından uygulanmıştır. Bir çok padişah, bilhassa kendi hekimlerinin tavsiyeleriyle terapiyi yaptırmışlardır.

Bu uygulama M.Ö. metal veya bambudan üretilen kupalar veya boynuzlar yardımıyla yapılırdı. Cam icat edildikten sonra, cam kavanoz içerisinde ateş yakılarak vakum emme gücü oluşturuldu. Uzun yıllar boyunca bu yöntemlerle yapıldı.

Artık günümüzde modern vakumlar ve kupalar kullanılarak yapılmaktadır. Vakum şiddetini kontrol etmesi ve pratikliği açısından günümüz kupa ve vakumlar daha kullanışlıdır.

Kupa Terapisi Hacamat Tarihçesi

KUPA TERAPİSİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Kupa terapisi farklı şekillerde uygulanabilir. Uygulama çeşitleri;

  • Kuru Kupa Terapisi : Terapi çeşitlerinden ilki kuru kupa terapisidir. Kan aldırmadan, kupalarla yapılan bir terapi çeşididir. Solunum problemlerine, sindirim ve bağışıklık sorunlarına çok iyi gelmektedir.
  • Yaş Kupa Terapisi ( Hacamat): Halk dilinde hacamat olan terapidir. Vücudun belirli noktalarında, bistüri tarzı aletlerle çizikler atılarak, atıl kan vücuttan çıkarılır.
  • Hareketli Kupa Terapisi: Kupalar vücudun belirli yerlerinde hareket ettirilerek yapılır.
  • Moksibusyon Kupa Terapisi: Kupaların içerisinde kurutulmuş bitkiler konulur. Ateşle yakılarak vücuda konulur.
  • Akupunktur Kupa Terapisi: Akupunktur noktalarına yapılan terapidir.

Kupa Terapisi Hacamat Çeşitleri Nelerdir?

KUPA TERAPİSİ (HACAMAT) NASIL YAPILIR?

Kupa Terapisi (Hacamat) yapılırken, ilk olarak noktalar belirlenir. Terapi yapılacak noktalar alkol, sirke veya kolonya ile temizlenir. Terapi yapılacak noktalar belirlendikten sonra terapi kupaları belirlenen noktalara vakum pompası yardımıyla vakumlanır. Ortalama 2-4 dakika arası beklenilir. Vakum yapılırken hastadan alınan anamnez çok önemlidir. Yaşı, vücut yapısı, semptomları iyice bilinmelidir. Ön vakumlama yaparken çok uzun süre kupalar bekletilmemelidir. Vakumlamanın en önemli özelliği, bölgedeki pis kanı ve toksinleri toplamasıdır. Ön vakumlamadan sonra kupalar çıkarılır. Bistüri, neşter veya jilet ile 0,5 mm- 1,5 mm derinliğinde ve 0.50-0.75 cm arası genişlikte çizikler seri bir şekilde çizilir. Kesilen noktalar tekrar vakumlanır. Pis kanın ve tonsinlerin çıkması sağlanır. 7-10 dakika kadar beklenildikten sonra kupalar çıkarılıp, deri pamukla temizlenir. Çizilen deri steril bir şekilde muhafaza edilmelidir.

KUPA TERAPİSİ (HACAMAT) YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Uygulama yapılacak kişi, uygulama yapılmadan önce vücudunu iyi gevşetmelidir. Toksinlerin ve pis kanın vücuttan atılmasına yardımcı olacaktır.
  • Terapi yapılırken ortam buna uygun olmalıdır.
  • Steril bir odada yapılmalıdır.
  • Uygulama yapılırken mutlaka sedye kullanılmalıdır.
  • Terapi yapılırken sessizlik, gürültüden uzak bir ortam tercih edilmelidir.
  • Nefes alışverişler diyafram üzerinden olursa daha çok verim alınır.
  • Kupa Terapisi (Hacamat) günlerine uyulmalıdır.
  • Uygulama yapılırken malzemeler steril olmalıdır. 1 kupa sadece 1 defa kullanılmalıdır.
  • Vakumlama yapılırken ne çok şiddetli olmalıdır, ne de gevşek olmamalıdır.
  • Uygulanmadan önce masaj yapılması verimi arttırır.

KUPA TERAPİSİ (HACAMAT) NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Kupa Terapisi (Hacamat) yaptırmadan önce zamanı mutlaka ayarlanmalıdır. Mevsimsel olarak, ay ve hafta hesaplamalarıyla zamanı tespit edilir. En çok verim alınan mevsimi ilkbahar ve sonbahardır. Sıcakların başlangıcıyla terapiyi yaptırmak son derece verimli olacaktır. Kış aylarında yapılan terapinin ise faydaları saymakla bitmez. Grip, faranjit, nezle, soğuk algınlığı gibi sık yaşanılan kişiler bu terapiyi yaptırarak çok iyi bir korunma sağlayabilirler.

İhtiyaç halinde, hastalık tedavisinde ve acil durumlarda her zaman yapılabilir. Hicri 17, 19 ve 21. günleri en faydalı günlerdir.

Kupa Terapisi Hacamat Faydaları Nelerdir?

KUPA TERAPİSİ (HACAMAT) FAYDALARI NELERDİR?

Kupa Terapisi (Hacamat) kan ile alakalı tüm hastalıklara ve sorunlara iyi gelmektedir. Bu uygulama ayrıca kılcal damarlardaki tıkanıklıkları açar. Kan ve dokulardaki gaz ve toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Dolaşım sisteminde ve damarlarda dolaşan kan içerisinde toksinler artınca gaz oluşur. Bu da enflamasyon ve ödem gibi sorunlar ortaya çıkarır. Bu yöntem, bu sorunu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Kaslardaki sertlik ve ödem problemlerine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini düzenler. Vücuda direnç kazandırır. Ağrı kesici özelliği vardır. Depresyon gibi ruhsal problemlere iyi gelir. Dalak, karaciğer ve akciğer hastalıklarında kullanılır. Yüksek tansiyon ve düşük tansiyon gibi tansiyon sorunlarına çok iyi gelmektedir. Tansiyonu dengeler.

Damar sertliği gibi sorunlara gayet iyi gelmektedir. Sivilce, akne gibi cilt sorunlarına iyi gelmektedir. Unutkanlığa da iyi geldiği söylenilmektedir.

Kupa Terapisi Hacamat Noktaları Nerelerdir?

KUPA TERAPİSİ (HACAMAT) NOKTALARI

Kupa Terapisi (Hacamat)’ın, semptomlara göre noktaları vardır. Hastanın anamnezi alındıktan sonra noktalar buna göre belirlenir. Noktalara yapılan terapi son derece verimlidir. Migren, baş ağrısı gibi semptomlarla gelen hastalara kafa Kupa Terapisi (Hacamat)‘ı yapılır. Alın üstü noktası, çakra noktası da yapılır.

Kuyruk noktasından 7.omur kemiğine kadar olan bölgeye de terapi yapılabilir. Fibromiyalji, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, sivilce ve akne, boyun ağrıları, idrar yolu hastalıkları gibi problemlerde bu noktalardan uygulama yapılır.

KİMLERE KUPA TERAPİSİ (HACAMAT) YAPILMAZ?

2-60 yaş arası herkese uygulama yapılır. 60 yaş üstü kişilerde çok daha dikkatli yapılmalıdır. 80 yaş üstüne yapılmaz. Kalp pili takan kişilerde yapılmaz. Organ nakli yapılmış kişilere yapılmaz. Ameliyat olmuş bir kişiye 60 gün geçmeden yapılmaz. Hemofili hastalarına yapılmaz. Hamilelere  yapılırken çok dikkatli olmak gerekir. Kanserli hastalara yapılmaz. Anemi hastalarına  yapılmaz.

Hacamatı Hangi Doktor Yapar?

Hacamatı hangi doktor yapar sorusu da hacamat yaptırmak isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Hacamatı, sağlık bakanlığı onaylı sertifikası olan bütün tıp doktorları ve diş hekimleri yapabilir.

KUPA TERAPİSİ (HACAMAT) YAPANLAR VE YAPTIRANLAR DİKKAT !

Kupa terapisinin (hacamat) yaygınlaşması ile birlikte, sağlık hizmetinin önemi ve niteliği nedeniyle, sağlık alanı yasalarla özel olarak düzenlemiş ve yasaklarla da korunmaya alınmıştır.

Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği ve 1219 sayılı Tababet Ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un 25.maddesine göre “Diploması olmadığı hâlde, menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile, hasta tedavi eden veya tabip unvanını takınan şahıs iki yıldan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.