Laktoz İntoleransı

Bu makalede laktoz intoleransı nedir, laktoz intoleransı belirtileri, laktoz intoleransı bitkisel tedavisi ve bebeklerde laktoz intoleransı gibi konularda bilgiler aktaracağız. Dünyadaki insanların yaklaşık %65’i, yaşlandıkça çok daha fazla laktoz intoleransı sorunu yaşamaktadır. Bu sayı küçük değil, bu yüzden laktoz intoleransı ve sonuçları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Laktoz intoleransı kesinlikle doğal yöntemlerle tedavi edilebilir.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktor intoleransı nedir sorusu sıkça sorulan sorudur. Bu durum, süt ürünlerinde şeker olan laktoza karşı oluşan toleranssızlıktır. Bazı kişiler bu şekeri sindirmek ve süt ürünlerine karşı toleranssız hale getirmek için gerekli olan laktaz enzimine sahip değildir. Ancak laktoz intoleransı olması, süte alerjiniz olduğu anlamına gelmez.

Laktoz İntoleransı Belirtileri Nelerdir?

Zamanında yönetilmezse laktoz intoleransı belirtileri ve semptomları geliştirerek bazı sorunlara neden olabilir. Laktoz intoleransı belirtileri genel olarak şunlardan oluşur:

  • Karın krampları,
  • Şişkinlik,
  • Gaz,
  • İshal,
  • Mide bulantısı,
  • Sık idrara çıkma,
  • Kusma,
  • Ara sıra kabızlık,
  • Alt karın ağrısı.

Laktoz intoleransı doğumda bulunabilir, ancak genellikle laktaz enzimi daha az tükendikçe yaşamın sonraki dönemlerinde ortaya çıkar. Bazı kimseler sadece bebeklerin ve küçük çocukların süt içmeleri gerektiğini ve bu enzimlerin yaklaşık 5 yaşından sonra yaşla birlikte azalması nedeniyle bunu yapacak enzimlere sahip olduklarını söylüyorlar. Durumun iki farklı türü var ve nedenleri her biri için değişiyor.

Laktoz İntoleransı Nedenleri Ve Türleri

Laktoz intoleransı nedenleri genel olarak iki farklı türde sınıflandırılır. Bunlar;

Birincil Laktoz İntoleransı: En yaygın laktoz intoleransı türüdür ve yaşlandıkça vücudunuzdaki laktaz üretimindeki bir azalmadan kaynaklanır. Sonuç olarak zayıf laktoz emilimine yol açar. Birincil laktoz intoleransı, kısmen genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Çünkü bazı popülasyonlarda diğerlerinden daha yaygındır.

Sekonder Laktoz İntoleransı: Bu tür laktoz intoleransı çok daha nadir görülür ve genellikle kısa ömürlüdür. Belirli mide hastalıkları veya Çölyak hastalığı gibi daha ciddi durumlardan kaynaklanabilir. Ayrıca, bağırsak duvarınızın iltihaplanmasından da kaynaklanabilir. Çünkü bu durum, laktaz üretimini geçici olarak azaltır. Birçok kişi, kendilerini test edene kadar laktoz intoleransı olduğunun farkında değildir.

[adinserter block=”1″]

Laktoz İntoleransı Nasıl Anlaşılır?

Laktoz intoleransını teşhis etmeye yardımcı olan üç ana laktoz intoleransı testi vardır. Bunlar;

Laktoz Tolerans Testi: Laktoz tolerans testi, vücudunuzun yüksek laktoz seviyelerine verdiği reaksiyonun izlenmesini de içerir. Yüksek laktoz diyetini yaptıktan 2 saat sonra kanınızdaki glikoz düzeyi ölçülür. Glikoz seviyeleri ideal olarak yükselmelidir. Değişmeyen glikoz seviyeleri vücudunuzun laktozu sindiremediğini gösterir.

Hidrojen Nefes Testi: Bu laktoz intoleransı testi, aynı zamanda yüksek bir laktoz diyetini tüketmenizi gerektirir. Doktorunuz, nefesinizi salınan hidrojen miktarı için düzenli aralıklarla kontrol edecektir. Normal bireyler için salınan hidrojen miktarı, laktoz intoleransı olanlara kıyasla çok düşük olacaktır.

Dışkı Asitlik Testi: Bu test, çocuklarda ve bebeklerde laktoz intoleransı tanısı koyar. Sindirilmemiş laktoz, fermente edilir ve dışkı numunesindeki diğer asitlerle birlikte kolayca tespit edilebilen laktik asit üretir.

Bu testler aynı zamanda sadece laktoz intoleransından muzdarip olduğunuzu veya süt ürünlerine alerjiniz olup olmadığını doğrulamaya yardımcı olacaktır.

Süt Alerjisi İle Laktoz İntoleransı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Süt alerjisi ile laktoz intoleransı arasında bazı farklılıklar vardır.

Laktoz intoleransı;

  • Süt şekerinin (laktoz) sindirilmesinden sorumlu laktaz enziminin bulunmamasından kaynaklanır.
  • Hayatınızın herhangi bir aşamasında gelişebilir.
  • Ayrıca hatalı genlerden veya enfekte olmuş ve hasar görmüş ince bağırsaklardan da kaynaklanabilir.
  • Yaşla birlikte doğal olarak oluşur ve yaşlılarda daha sık görülür.
  • Bazı popülasyonlarda diğerlerinden daha yaygındır.

Süt alerjisi;

  • Genellikle bir insanın hayatının ilk evrelerinde gelişir.
  • Süt proteinlerine saldıran hatalı çalışan bir bağışıklık sisteminin bir sonucudur.
  • Çocuklarda ve bebeklerde süt alerjisi daha sık görülür ancak diğer yaşlarda da ortaya çıkabilir.
  • Çocuklarda en sık görülen gıda alerjisidir.

Laktoz İntoleransını Arttıran Besinler Nelerdir?

Laktoz intoleransı olan kişiler aşağıdaki besinlerden kaçınmalıdır;

  • İnek, keçi ve hatta koyun sütünden,
  • Krema, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinden de kaçınmalıdır. Ancak her 3 günde bir tolere edebileceğiniz düşük laktoz peynirleri bulunur.
  • Kuru lor süzme peyniri gibi peynir türleri,
  • Çikolata, kek, tahıl gevrekleri, ekmek ve hazır yiyecekler gibi işlenmiş et dâhil süt ürünleri ile yapılan diğer yiyecekler.

Bu besinlerin çoğu kalsiyum açısından zengindir. Bu yüzden bu besinlerden kaçınmak kalsiyum alımınızı azaltmak anlamına gelir.

[adinserter block=”1″]

En İyi Süt Haricindeki Kalsiyum Kaynakları Nelerdir?

Süt ürünü olmayan kalsiyum bakımından zengin gıdalar şunlardır;

  • Ispanak
  • Somon ve sardalye,
  • Kalsiyum ile güçlendirilmiş portakal suyu,
  • Brokoli,
  • Beyaz ton balığı,
  • Soya sütü,
  • Yeşil yapraklı sebzeler,
  • Badem,
  • Kemik suyu.

Laktoz İntoleransı Tedavisi

Laktoz intoleransı bitkisel tedavisi ve laktoz intoleransı tedavisi farklı konularda ele alınabilir. Şimdi laktoz intoleransı bitkisel tedavisi ve laktoz intoleransı doğal yöntemlerle nasıl tedavi edilir inceleyelim;

Vitamin: Laktoz intoleransı olan kişilerde B12 ve D vitaminleri sıklıkla eksiktir. Bu nedenle bu vitaminler, süt dışındaki kaynaklardan edinilmelidir. Bu vitaminler yönünden zengin besinler arasında yağlı balık, güçlendirilmiş portakal suyu, soya sütü, yumurta sarısı ve kümes hayvanları bulunur. Bir doktora danıştıktan sonra, ek takviyeler de alabilirsiniz.

Elma Sirkesi: Elma sirkesi, midenize girdiğinde alkali hale gelir ve mide asitlerini nötralize ederek süt şekeri sindirimine yardımcı olur. Bu durum, gaz, şişkinlik ve mide bulantısı gibi semptomları da önlemeye yardımcı olur.

Bitkisel Yağlar: Limon yağı, mide asitlerini nötralize ederek sindirime yardımcı olur, böylece laktoz intoleransından kaynaklanan sindirim problemlerini hafifletir. Nane yağı ise sindirim fonksiyonlarınızı rahatlatır. Sindirime yardımcı olur, doğal yollarla metabolizmayı hızlandırır ve şişkinlik ile gazı rahatlatır.

Yumurta: Süt ürünlerinden kaçınmak, kalsiyum ve D ve B12 vitaminlerinin eksikliğine yol açabilir. Günlük yumurta tüketmek bunu telafi edebilir.

Limon Suyu: Limon suyu, asitli olsa da bir defa metabolize edildiğinde alkaline döner. Bu işlem, mide asitleri üzerinde nötralize edici etkiye sahiptir. Gaz, şişkinlik ve mide bulantısını hafifletir.

Aloe Vera: Aloe veranın antienflamatuar özellikleri, rahatsız edilen midenizi yatıştırmaya yardımcı olur. Aloe vera, magnezyum laktat bileşimi sayesinde midenin pH dengesini de geri yükler.

Yeşil Çay: Yeşil çaydaki probiyotikler, bağırsak fonksiyonlarını destekleyen sağlıklı bağırsak florasını eski haline getirir. Probiyotikler ayrıca laktoz intoleransı gibi metabolik bozukluklarla ilişkili hazımsızlık semptomlarının giderilmesinde yararlı bir role sahiptir.

Kefir: Kefir, en zengin probiyotik kaynaklarından biridir. Probiyotikler, laktozun sindirilmesine yardımcı olur ve bağırsak sağlığını güçlü bir şekilde arttırır. Kefir, süt ürünlerinden yapılabilir, ancak kefir yapmak için kullanılan bakteri kültürü laktozu sindirmeye yardımcı olur.

[adinserter block=”1″]

Kemik Suyu: Kemik suyu yüksek oranda kalsiyum içerir. Bu da besleyici bir laktoz intoleransı olan kişiler için oldukça fayda sağlar. Kemik suyu ayrıca, bağırsaklarınızın laktozu daha iyi idare etmesine yardımcı olan kollajen içerir.

Hindistancevizi Yağı: Hindistancevizi yağı, süt içermediği için mükemmel bir laktoz içermeyen diyet kaynağıdır. Düzenli olarak hindistancevizi yağı alımı midenizi de rahatlatır.

Laktaz Enzim Takviyesi: Doktorunuza danıştıktan sonra laktaz enzim takviyesi tüketebilirsiniz. Laktaz enzim takviyesi, laktoz intoleransı olanlarda kalsiyum emilimini kolaylaştırır.

Laktaid Süt: Laktaid sütü, genellikle laktoz intoleransı ile ortaya çıkan laktaz eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur ve kalsiyum emilimine yardımcı olur.

Bu doğal yöntemler laktoz intoleransını kolayca yönetmenize yardımcı olabilir.

Vücut Laktoz İntoleransından Nasıl Etkilenir?

İnce bağırsaktaki hücreler, laktozu parçalamak için yeterli enzim üretmediğinde laktoz intoleransı belirtileri ortaya çıkar. Sonuç olarak laktoz, vücut tarafından emilmez. Bunun yerine, bakteriler tarafından fermente edilen, gaz ve şişkinliğe yol açan kalın bağırsaklara hareket eder.

Laktoz İntoleransına Hangi Bölüm Bakar?

Laktoz intoleransına hangi bölüm bakar ve laktoz intoleransına hangi doktor bakar sorusu da merak edilmektedir. Laktoz intoleransı için iç hastalıkları (dahiliye) ya da gastroenteroloji bölümünden randevu alınması gereklidir.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın