SİGARAYA BAĞLI OLUŞAN CİLT LEKELERİ

Bu makalemizde sigaranın cilde zararları nelerdir ve sigaranın cilde etkileri nelerdir gibi sorulara cevap arayacağız.
SİGARA CİLDİ YAŞLANDIRIR
Sigara, vücutta kronikleşen dejenerasyona sebep olan en büyük etkendir. İçerisindeki nikotin, katran ve zifir sebebiyle vücuttaki damarların daralmasına ve bunun sonucunda doku beslenmesi bozukluklarına yol açarak, cildin renk değiştirmesini tetikler. Sigara içen kişilerde, içmeyenlere oranla çok daha fazla vücudun rengini belirleyen melanin bulunur. Fazla melanin, kişide, cilt pigmentasyonlarına (cilt renklerinde değişim) neden olur. Sigaraya bağlı, ciltte, solukluk, sararma ve gri bir renk oluşur.
Sigara Hangi Tür Cilt Lekelerine Yol Açar?
- Akne Ve Sivilce: Nikotin ve katrandan alımından sonra dokular yeterli beslenmez. Yeterli beslenmeyen dokular işlevselliğini yitirerek inflamatuar bozukluklara yol açar. Bu bozukluklardan sonra sebum üretimi olağan dışı artarak gözenekler kapanır. Bunun sonucunda ciltte, akne ve sivilce lekeleri oluşur. (Ayrıca sivilce izleri bitkisel yağlar adlı makalemize göz atabilirsiniz)
- Papüller: Değişik türdeki kalıtsal olabilecek ortalama 1-1,5 cm çapındaki deri lezyonlarıdır. Tek tek çıkabileceği gibi kümeler halinde de çıkabilir. Zifirin ve katranın neden olduğu cilt komplikasyonlarıdır.
- Nodüller: Genellikle 1,5 cm çapında olan papüllerden daha büyük lezyonlardır. Ciltte kalıtsal lekelere yol açabilir. Nodüller, cildin herhangi bir yerinde oluşabilir. Renkleri ten renginden kırmızıya dönüşebilir.
- Püstüller: Katran, zifir ve nikotin kombinasyonu vücuda geçtikten sonra keratin proteininin yapısıyla oynar. Bu da sıvı veya içi irin dolu püstüller oluşturur. Sigaraya bağlı oluşan cilt lekeleri arasında en ağrılı olandır.
- Melazma: Daha çok, hamilelik döneminde ve güneşte çok bulunan kişilerde ortaya çıkan bu kahverengimsi renge sahip olan cilt sorunu, son dönemlerde yapılan araştırmada, sigara içen kişilerde de ortaya çıktığı saptanmıştır.
- Cilt Kistleri: Kistler, içerisinde sıvı bir madde taşıyan keselerdir. Vücudun herhangi bir yerinde şişlikler şeklinde ortaya çıkar. Sigaranın içinde bulunan etken maddelerin kistleri arttırdığı görülmüştür.
- Hiperpigmentasyon: Sigara tüketiminden dolayı fazlalaşan melanin pigmenti, aşırı salgılanmaya başladıktan sonra hiperpigmentasyon denilen çok koyu renklere sahip cilt lekeleri oluşturur. Hiperpigmentasyon cilt lekesinin yanında yoğun şekilde ciltte enflamasyon oluşturur.
- Sedef Hastalığı: Sigaranın hem etken maddesi hem de stres yapma özelliği sedef hastalığını tetikler. Ayrıca sedef hastalığına genetik olarak eğilimi olan kişilerde sigara, bu genlerin uyarılmasını sağlayabilmektedir. Sedef hastalığı otoimmün bir hastalıktır. Yani vücudun bağışıklık ve savunma sistemiyle doğrudan alakalıdır. Sigaranın etken maddeleri bağışıklık ve savunma sisteminin çökmesine sebep olabileceği gibi oksidatif hasar olarak adlandırılan bir tür hücre hasarına da katılsal olarak neden olabilir
- Enfeksiyonel Cilt Lekeleri: Sigaranın etken maddelerini, dokuların beslenmesine ve yenilenmesine engel olduğu için vücudun enfeksiyon kapma olasılığını da yükselterek ciltte enfeksiyonlaşmış lekeler oluşturur. Daha spesifik bir anlatımla sigara, ciltte malassezia folliculitis denilen cilt sorununa yol açar.
- Cilt Kanseri Lekeleri: Sigara, vücudun sistemik yapısını değiştirerek, keratinosit adlı kanser hücresinin oluşumunu kolaylaştırır. Ciltte kalıcı ve estetik olmayan lekeler belirir. Tedavi süreci, ağrı ve komplikasyonlar fazladır. Sigara kullananlarda kansere yakalanma riski bir hayli fazladır.
ÖNCEKİ KONU
SONRAKİ KONU
Dr. Gökhan Güler
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM