BAŞ DÖNMESİ VE DENGESİZLİK (VERTİGO)

BAŞ DÖNMESİ VE DENGESİZLİK (VERTİGO)

Bu makalemizde baş dönmesi ve dengesizlik olarak da bilinen vertigo nedir ve vertigo tedavisi nasıldır gibi konulara değineceğim.

Vertigo nasıl geçer

Baş Dönmesi Ve Dengesizlik (VERTİGO) nedir ?

Vertigo kelimesi latince bir kelimedir ve dönmek anlamına gelir. Baş dönmesiyle aynı anlama gelen vertigo bir hastalık değil bir semptomdur. Vertigo iç kulak ve sinir sisteminde meydana gelen diğer rahatsızlıklarla beraber ortaya çıkan genel bir tanımdır.

Bu rahatsızlığa neden olacak vertigo nedenleri arasında sayılabilecek hastalıklar şunlardır ;

  • Benign Pozisyonal Vertigo (İç kulakla alakalı hastalık)
  • Vestibuler Nörit (Denge sinirinin virüs hastalığı)
  • Labirentit (İç kulakta meydana gelen bakteri veya virüs)
  • Meniere hastalığı
  • Serebro Vaskular (Beyin kanaması)
  • Perilenfatik Fistul (İç kulaktan orta kulağa sıvı akışı)
  • Superior Kanal Dehisensi (Yüksek ses, öksürük ve hapşırma gibi nedenlerle vertigo oluşumu)
  • Migren (Migren Nedir ? Migren Belirtileri Nelerdir? yazımı okumanızı tavsiye ederim)
  • Bazı ilaçların yan etki yapması (kemoterapide kullanılan ilaç vs)
  • Alkol kullanımı (İç kulak sıvılarına karışarak denge sistemini karıştırır)
  • Akustik tümör

VERTİGO BELİRTİLERİ

Vertigo kelime anlamıyla dönmek olduğunu düşünürsek baş dönmesiyle ilgili her durum vertigo belirtisi olabilir. Hastalar dairesel tarzda dönmeler hissedebilir. Vertigo‘nun daha şiddetli şekilde görüldüğü hastalarda yerinden kalkamama, kusma, düşme gibi belirtiler olabilir. Dengesizlikler, göz kararmaları, sağa sola tutunarak yürüyebilme, sersemleşme, çoğu zaman görülen insan içindeyken insanların üzerine üzerine gelmesi gibi durumlar en önemli belirtilerdendir.

Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

Vertigo tedavisinde Vestibuler Rehabilitasyon iyi bir yöntemdir. Vertigo hastalık değilde semptom olduğu için buradaki amaç şikayetleri ortadan kaldırmaktır. Vestibuler Rehabilitasyon tedavisinden sonuç alınamadığı takdirde Kulak Burun Boğaz uzmanının klinik tanısı gerekebilir. Vertigo şikayeti özellikle yaşlılar için sorun teşkil edebilir. Baş dönmesi ve dengesizlikten dolayı düşmeler olabilir ve kemik kırılması gibi ileri düzey sorunlar ortaya çıkarabilir. Bu yüzden en kısa zamanda tedavi edilmesi gerekir.

Vertigo Bitkisel Tedavi

Vertigo bitkisel yöntemlerle tedavi edilebilir. Ama önceliğiniz her zaman bir hekime danışmak olmalıdır. Kulaktan dolma bilgilerle asla ama asla tedavi olamazsınız. Aksine daha da kötü sonuçlar ve dönüşü olmayan sıkıntılarla boğuşabilirsiniz. Şimdi gelelim bitkilerin esrarına ;

Kara yılan otu vertigoya çok iyi geldiği bilinir. Ama kullanırken dikkat etmelisiniz. En fazla günde 1 bardak içilmesi gerekir. Aksi halde mide problemine yol açabilir. 5 ile 10 gram kara yılan otonu 1 su bardağı su ile kaynatıp ılıdığında suyunu içebilirsiniz. Ginkgo biloba ise kulak problemlerine iyi gelmektedir. Kaynatıp suyunu içebilirsiniz.  Bir diğer ve bence en iyilerinden biri olan çörek otu ve bal karışımıdır. Her sabah karıştırıp bir kaşık aç karnına yerseniz şifa olacaktır.

Vertigoya Hangi Bölüm Bakar?

Vertigoya hangi bölüm bakar ve vertigoya hangi doktor bakar soruları çok merak edilen konular arasındadır. Vertigo veya baş dönmesi için hastanelerin 2 bölümünden de randevu alınabilir. Bu bölümler kulak burun boğaz ve nöroloji bölümleridir.

Bol Sağlıklı Günler Dilerim.

 

Dr. Gökhan Güler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.