Son zamanlarda en fazla merak edilen konulardan biri de çakralar nasıl açılır ve çakra açma yöntemleri adlı konulardır. Bazen, yoğun programlarımızın ortasında hayatlarımıza dönmek için durabiliriz. Bu durumu incelerken, stres ve zorlamanın, bedenlerimiz ile zihinlerimizi ele geçirdiğini ve hem fizyolojik hem de psikolojik olarak kötüleştiğimizi görebiliriz. Enerji vermek, tazelenmek ve sağlıklı hissetmek için çakra açmak ve uyandırmamız mümkün olabilir. Çünkü enerji, hayatımızı yönetir.
Dört tanesi üst bedenimizde entelektüel özelliklerimizi düzenleyen ve üç tanesi ise alt bedendeki içgüdüsel özelliklerimizi denetleyen 7 temel çakra vardır. Sahasrara çakrası veya taç çakrası varlıklarımızı taçlandırır. Popüler olarak üçüncü göz çakrası adı verilen Ajna, alnımızın tam ortasındadır. Boğaz çakrası olarak da adlandırılan Visuddhi çakrası, boğaz bölgesinde hakimdir. Anahata çakrası olarak bilinen kalp çakrası, varlığımızın merkezinde yer almaktadır. Manipura çakrası ya da solar pleksus çakrası karnın altındadır. Svadhisthana veya sakral çakra, karnın altında yer alır. Kök çakra olarak da bilinen Muladhara çakrası vücudumuzun dibinde yatıyor.
Enerjiyi kanalize eden Yoga’ya Kundalini Yoga denir. Aynı zamanda Laya Yoga olarak da bilinir. Tantra ve Shaktism tarafından yönetilen bir yoga akışıdır. Pranayama, meditasyon, asanalar ve mantralar sayesinde, enerji noktaları dengelenir veya aktive edilir. Uygulayıcılar buna farkındalığın Yoga’sı diyorlar ve insanın yaratıcı ve ruhsal potansiyelini yaymak, böylece gerçeği söyleyebilmeleri, yüksek değerler uygulayabilmeleri, başkalarının ihtiyaçlarını dikkatli ve şefkatli tutabilmeler ile beraber başkalarını iyileştirebilmeleri amaçlanıyor.
Budist ve Hindu öğretileri açıkça bu şifa çakralarının refahımıza katkıda bulunduğunu belirtir. İçgüdülerimizin düşünce ve duygularımızla güçlerini birleştirmesi gerektiği söyleniyor. Bazı çakralar aşırı derecede aktif olsa da, bazıları açık olmayabilir. Sadece çakralar dengede ise kendimizle ve etrafımızdaki dünyayla barış içinde olabileceğiz.
Çakralar Nasıl Açılır?
Şimdi çakralar nasıl açılır sorusuna cevap verelim. Çakra açma yöntemleri genel olarak şunlardır;
Sahasrara veya Taç Çakra
- Sanskritçe: Sahasrara
- Konum: Baş
- Kokusu: Yasemin
- Mantra: Sessizlik, Menekşe, Beyaz
- Element: Kozmik Enerji
Bu çakra, varlıklarımızın maneviyatından sorumludur. Evrenle bir olduğumuzu garanti eder ve aynı zamanda bilgeliğimizi arttırır. Bu çakrayı açmak, sadece kendinizin değil, etrafınızdaki dünyanın ve onunla olan bağlantınızın da açık ve farkında olmanızı sağlar. Tüm önyargıların eriyor olduğunu fark edeceksiniz. Ancak bu çakra, yeterince aktif değilse, maneviyata açık olmayacaksınız ve kendinizi katı düşüncelere sahip bulacaksınız. Taç çakrası her zamankinden daha etkinse, aşırı ruhsal olmaya meyilli olacaksınız, öyle ki barınma, yiyecek ve su gibi temel bedensel ihtiyaçlarınızı bile unutacaksınız. Bir şeyleri fazla analiz etme eğiliminde olacaksınız.
Taç Çakra Nasıl Açılır?
Bu çakra açma yöntemi için bacaklarınızı çapraz bir konuma getirerek oturun. Ellerinizi karnınınız önüne koyun. Serçe parmaklarınızın birbirine dokunduğundan, kendinize doğru ve yukarı dönük olduğundan emin olun. Şimdi, gözlerinizi kapatıp meditasyona başlarken taç çakranıza konsantre olun. Bu çakranın temsil ettiği her şeyin farkında olun. Bunları yaparken, zihninizi ve bedeninizi rahatlatın, ancak taç çakranızı unutmayın. Bu en uzun meditasyondur ve bunu en az 10 dakika boyunca yaptığınızdan emin olmalısınız.
Taç Çakranın Savasana (Ceset Duruşu) ile Yapılması
Bu asana, taç çakrasını dengelemeye yardımcı olursa, egodan ayrılmanıza ve ruh halinizi yükseltmenize yardımcı olabilir. Bu çakra, kendinizi anlamanıza yardımcı olur ve yalnızca bir insan deneyimine sahip olan manevi bir varlık olduğunuzu kabul etmenizi öğretir. Savasana’yı taç çakrasındaki enerjiyi kanalize etmek için yaptığınızda, manevi bir bağlanma duygusu edinmenize yardımcı olur.
Savasana Nasıl Yapılır?
Zemin üzerinde düz durun ve poz süresi boyunca rahatsızlık hissetmemeyi sağlayın. Rahat olduğunuzdan emin olun, ancak yastık veya minder kullanmayın. Sert bir yüzey en iyisi olacaktır. Gözlerinizi kapatın. Bacaklarınızı rahatça ayrı olacak şekilde yerleştirin. Bacaklarınızın tamamen gevşemesine ve ayak parmaklarınızın yanlara dönük olmasına dikkat edin. Avuçlarınızın açık ve yukarı bakacak şekilde kollarınızın vücuda doğru ve hafifçe ayrılması gerekir. Şimdi, ayak parmaklarınızdan başlayarak vücudunuzun her bölgesine yavaşça dikkat edin. Bunu yaparken, vücudunuzu derin bir rahatlama durumuna sokarak yavaş ama derin bir nefes alın. İşlemde uyuya kalmayın. Yavaş ve derin bir nefes alın. Bu tamamen rahatlama sağlayacaktır. Nefes alırken vücudunuz enerjilenecek ve nefes alırken vücudunuz sakinleşecektir. Diğer tüm görevleri unutarak, kendinize ve vücudunuza odaklanın. Bırakın kendinizi ve teslim olun. Ama uyumadığınızdan emin olun.
Ajna veya Üçüncü Göz Çakrası
- Sanskritçe: Anna
- Konum: Kaşların Arasında
- Koku: Vanilya
- Mantra: Om
- Renk: İndigo
- Element: Işık
- Yoga Pozu: Kolay Poz
- Standları: Sezgi, Karar Verme, Zihin ve Bedenin Birleştiği Yer
Bu çakra iç görüyü belirler ve açık olduğunda sadece inanılmaz bir sezgiye, altıncı hisse sahip olmayacak, aynı zamanda çok fazla hayal etme eğiliminde olacaksınız. Ancak bu çakra yeterince aktif değilse kararlar almak için diğer insanlara bakacaksınız. Kafanız karışacak ve tamamen yanıltıcı olabilecek inançlara güveneceksiniz. Eğer üçüncü göz çakrası aşırı aktifse yaratıcı bir dünyada yaşayacaksınız ve aşırı durumlarda hayal kurmaya ya da hatta halüsinasyonlara sahip olabilirsiniz.
Üçüncü Göz Çakrası Nasıl Açılır?
Çakra açma için bacaklarınız çapraz halde dik oturun. Gözlerinizi kapatın ve Ajna çakrasına konsantre olun. Ne anlama geldiğinin farkında olun. Unutmayın, bu çakra, kaşlarının merkezinin biraz yukarısına yerleştirilmiştir. Yumuşakça, ancak okunaklı olarak “OM” terimini söyleyin. Rahatlarken ve meditasyon yaparken, bu çakranın yaşamınızı nasıl etkilediğini veya yaşamınızı nasıl etkilemesini istediğinizi düşünün. Zihninizin temizlenmiş ve tazelenmiş hissedinceye kadar istediğiniz kadar meditasyon yapabilirsiniz.
Ajna Çakranın Kolay Poz veya Sukhasana İle Dengede Tutulması
Bu asana, Ajna çakranızı dengelemek için pratik yaparken zihninizi yeni öğrenmelere açar. Sezginizi güçlendirmenize ve içgüdülerinize inanmanıza yardımcı olur. Bu çakra, diğer çakraların çalışmasını düzenler. Bu nedenle, dengelenmesi son derece önemlidir.
Sukhasana Nasıl Yapılır?
Kalçalarınızın üzerine oturun. Bacaklarınızı içe doğru, önce sol bacağınızı sonra sağ bacağınızı yerleştirin. Her iki ayağınızı da dizlerin altına kaydırırken, dizleriniz ayrı ayrı toplanmalı ve çaprazlanmalıdır. Ayaklarınızla pelvisiniz arasında rahat bir boşluk bırakın. Şimdi avuç içlerinizi dizlerinize yerleştirin ve vücudunuzu geriye yaslanmayacak şekilde sırtınızı düzeltin. Omurganızın bükülmediğinden emin olun. Omurganızı pelvisiniz üzerinde dengelemelisiniz ve vücudunuzun merkezde olduğunu, ne öne ya da geriye yaslandığını hissetmelisiniz. Ayrıca, uyluklarınızın dışarıya doğru döndüğünü hissetmeniz gerekir. Nefes alın ve omuzlarınızı kaldırın. Nefes verin ve rahatlayın. Köprücük kemiğiniz ve omuz bıçaklarınız yumuşadıkça göğsünüzü genişletin. Gözlerinizi kapatın ve vücudunun rahatlamasını sağlayın. Çenenizi hafifçe aşağı indirebilirsiniz, ancak, başınızı öne eğmediğinizden emin olun. Yüz kaslarınızın gevşemesine izin verin ve dilinizin ucunun ağzınızın çatısına ön dişlerinizin arkasına temas etmesine izin verin. Yavaş ve ritimle nefes alın. Serbest bırakmadan önce pozu birkaç dakika tutun. Bacakları zıt yönde çaprazlayarak tekrarlayabilirsiniz.
Visuddhi veya Boğaz Çakrası
- Sanskritçe: Visuddhi
- Konum: Boğaz veya Boynun Tabanı
- Koku: Lavanta
- Mantra: Jambon
- Rengi: Mavi
- Element: Eter
- Yoga Pozu: Omuz Standı veya Köprü Pozu
- Standları: İletişim ve Kendini İfade Etme
Bu çakra, iletişim ve kendini ifade etme ile ilgilidir. Açık boğaz çakrası, kendinizi kolayca ifade etmenize yardımcı olur. Yaratıcı tarafınız ortaya çıkacak ve bir kendini ifade etme aracı haline gelecektir. Bu çakra aktif değilse, utangaç olacaksınız ve daha az konuşacaksınız. Çok fazla yalan söylemek, bu çakranın tamamen engellendiğinin bir göstergesi olabilir. Aşırı aktif bir boğaz çakrası sizi çok fazla konuşmanıza ve daha az dinlemenize neden olur.
Boğaz Çakrası Nasıl Açılır?
Dizlerinizin üstüne oturun. Şimdi, gözlerinizi kapatın ve boğazın dibinde bulunan bu çakraya konsantre olun. Durduğu her şeyin farkında olun. Yumuşak ve net bir şekilde “HAM” terimini söyleyin. Bunu yaparken zihniniz ile bedeninizi gevşetin ve boğaz çakrasına, bunun anlamını ve yaşamınızı nasıl etkilemesini istediğinize odaklanmaya devam edin. Meditasyondan sonra kendinizi temizlenmiş hissedeceksin. Daha sonra meditasyonunuzu sürdürmeye ya da sonlandırmaya karar verebilirsiniz.
Boğaz Çakrasının Desteklenen Omuz Üstünde veya Salamba Sarvangasana’da Dengede Tutulması
Bu asana, sesinizi bulmanıza yardımcı olur ve boğaz çakrasını dengelemek için pratik yaparsanız görüşlerinizi daha iyi ifade etmenize yardımcı olur. Daha açık konuşacaksınız.
Sarvangasana Nasıl Yapılır?
Bacaklarınızı bir arada, kollarınızı da yanınızda tutarak sırt üstü düz bir şekilde uzanmaya başlayın. Ardından, tek bir hızlı hareketle bacaklarınızı, kalçalarınızı ve sırtınızı kaldırın, öyle ki dirsekleriniz alt bedeninizi destekler ve omuzlarınız üzerinde durursunuz. Sırtınızı desteklemek için ellerinizi kullanın. Poz yerleştirirken, dirseklerinizi birbirine yaklaştırdığınızdan emin olun. Omurganızı ve bacaklarınızı düzeltin. Vücut ağırlığınız omuzlarınızda ve üst kollarınızda olmalıdır. Vücudunuzu boynunuzda veya başınız üzerinde desteklemeyin. Boynunuzda herhangi bir gerginlik hissederseniz, derhal serbest bırakın.
Dikkat: Kan basıncı, kronik tiroid hastalıkları, glokom, anjin, omuz ve boyun yaralanmaları veya müstakil retina şikayetleri varsa bu pozisyonu uygulamayın. Adet gören kadınlar bu asana yapmaktan kaçınmalıdır. Bu pozu bir antrenör rehberliğinde yapmak en iyisidir. Asana düzgün yapılmazsa, boynunuza veya omurganıza zarar verebilir.
Anahata veya Kalp Çakrası
- Sanskritçe: Anahata
- Konum: Göğüs
- Koku: Okaliptüs
- Mantra: Yam
- Renk: Yeşil
- Element: Hava
- Yoga Pozu: Deve Pozu
- Standları: Aşk, Empati
Kalp çakrası nasıl açılır sorusu da merak edilenler arasında. Bu çakra, sevgi, bakım ve sevinç duygularını da beraberinde getirir. Bu çakra açıldığında dostane ilişkiler ile sıcak, arkadaşça ve şefkatli olacaksınız. Bu çakra yeterince aktif değilse, yakın, düşmanca ve soğuk olma eğiliminde olursunuz. Aşırı aktif bir kalp çakrası, insanları bencil görünme eğiliminde olmanız için sevginize boğmaya yol açabilir.
Kalp Çakrası Nasıl Açılır?
Bacaklarınızın üzerine çapraz bir şekilde oturun. Sol elinizi sol dizinize ve sağ elinizi göğüs kemiğinin alt kısmının önüne koyun. Başparmağınız ve işaret parmaklarınızın uçları birbirine dokunmalıdır. Gözlerinizi kapatın. Kalp çakrasına odaklanın ve ne anlama geldiğinin farkında olun. “YAM” sesini net ama yumuşak bir şekilde söyleyin. Bunu yaparken rahatlayın, bu çakrayı ve bunun yaşamınız üzerindeki etkilerini düşünün. Her gün 5 dakika boyunca veya temizlenmiş ve tazelenmiş hissedene kadar meditasyon yapın.
Kalp Çakrasını Deve Poz ya da Ustrasana ile Dengede Tutmak
Bu asana, kalp çakranızı dengelemek için pratik yaparken sizi sevgi dolu, empatik ve daha neşeli hale getirmek için harikalar yaratıyor. Koşulsuz sevginin gücünü uyandıracak ve sizi kabullenmeye ve affetmeye daha yatkın hale getirecektir.
Ustrasana Nasıl Yapılır?
Asana, mindere diz çökerek ve ellerinizi kalçalarınıza koyarak başlayın. Diz ve omuzlarınızın aynı çizgide olduğundan ve ayak tabanınızın tavana dönük olduğundan emin olmalısınız. Nefes alın ve kuyruk kemiğinizi pubisinize doğru çekin. Çekimi göbek noktasında hissetmelisin. Bunu yaparken, arkanızı yaslayın ve avucunuzu ayaklarınızın üzerinden hafifçe kaydırın ve kollarınızı düzeltin. Boynunuzu boş bir pozisyonda tutun. Gergin olmamalıdır. Pozlamayı bırakmadan önce pozisyonu yaklaşık 30 ila 60 saniye tutun.
Dikkat: Bu asanayı bir yoga eğitmeni gözetiminde uygulamak en iyisidir. Sırt veya boyun yaralanmanız, düşük veya yüksek tansiyonunuz varsa bu asanadan kaçınmanız en iyisidir.
Manipura Çakra veya Solar Pleksus
- Sanskritçe: Manipura
- Konum: Solar Pleksus ile Sternum
- Koku: Limon
- Mantra: Koç
- Rengi: Sarı
- Element: Ateş
- Yoga Pozu: Tekne Pozu
- Standları: Güç, Amaç, Benlik Saygısı
Bu çakra, özellikle başkalarının yanındayken güvenle ilgilendiği için en önemli çakralardan biridir. Açık bir solar pleksus size onurlu bir his ve düşünceler üzerinde kontrol hissi verir. Bununla birlikte, eğer bu çakra olması gerektiği kadar aktif değilse, kararsız ve pasif olma eğiliminde olursunuz. Aşırı aktif solar pleksus sizi agresif ve zorba yapar.
Solar Pleksus Nasıl Açılır?
Dizlerinizin üstüne oturun ve sırtınızın dikleşmesini sağlayın. Duruşunuz rahat olmalıdır. Ellerinizi karnınıza yerleştirin, solar pleksustan biraz daha alçakta olmalıdır. Tüm parmaklarınız üst üste gelmeli ve sizden uzağa işaret edilmelidir. Manipura çakranıza gözleriniz kapalı olarak konsantre olun. Temsil ettiği her şey hakkında farkındalık kazanın. Yavaşça, yumuşakça ama net bir şekilde “RAM” deyin. Bunu yaparken rahatlayın, zihninize ve vücudunuza sakinlik ile birlikte huzur yayarak güneş pleksusunun farkındalığını yitirmeyin. Bu çakranın yaşamınızı nasıl değiştirmesini istediğinizi düşünün. Temiz ve tazelenmiş hissedene kadar bunu yapın.
Bu asanayı, Manipura çakrasını dengelemek için uyguladığınızda kişisel bir değişikliği etkili bir şekilde teşvik edecek ya da kendinin gücünü arttıracaktır. Büyük bir güven kazanacak ve özgüveninizi arttıracaksınız.
Sırtüstü düz yatın, ayaklarınızı bir araya getirin ve kollarınızı vücudunuzun yanına yerleştirin. Derin bir nefes alın ve sonra nefes verirken ayaklarınızı ve göğsünüzü yerden kaldırın. Kollarınızı ayaklarınıza doğru gerin. Ayak parmaklarını ve gözlerinizi tek bir düz çizgide tutun. Karın kasları kasılırken göbek bölgesinde bir gerilme hissetmeniz gerekir. Pozu korurken derin ve normal nefes alın. Nefes verin ve pozu bırakın.
Dikkat: Migren veya şiddetli baş ağrıları çekiyorsanız bu pozu yapmaktan kaçının. Ayrıca, düşük tansiyon, omurga hastalıkları veya kronik bir hastalığınız varsa, bu asanadan uzak durun. Kalp hastaları ve astım hastaları bu durumdan kaçınmalıdır. Hamileler de bu durumdan kaçınmalıdır.
Svadhisthana veya Sakral Çakra
- Sanskritçe: Svadhisthana
- Konum: Aşağı Karın
- Koku: Mandalina Mantrası
- Renk: Turuncu
- Element: Su
- Yoga Pozu: Tanrıça Pozu
- Kısmet: Duygusal Kararlılık, Esneklik, Yaratıcılık
Bu çakra, vücudun cinsel ihtiyaçlarını yönetir. Açık bir sakral çakra, bu konuda aşırı duygusallık duymadan, özgürlüğe ve cinsel enerjinin düzgün akışına yol açar. Bir ilişki içinde olmak için rahat olacak ve bu konuda açık olmayacak, aynı zamanda içindeyken tutkulu olacaksınız. Açık bir Svadhisthana çakrası, cinsel işlev bozukluklarınızın olmamasını sağlayacaktır. Bununla birlikte, eğer bu çakra az etkiliyse, ilginizi yitirir ve duygulardan mahrum kalırsınız. Çakranız aşırı aktif ise her zaman duygusal ve hassas olacaksınız. Ayrıca cinsel aktiviteye sürekli olarak ihtiyaç duyabilirsiniz.
Sakral Çakra Nasıl Açılır?
Dizlerinizin üstüne oturun, sırtın düz ama rahat olsun. Ellerinizi kucağınıza, avuçlarınız yukarı bakacak ve üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Sol elinizi sağınızın altında tutun, öyle ki parmaklar üst üste gelecek. Başka bir deyişle, sol elinizin parmakları sağ elinizin altına yerleştirilir. Gözlerinizi kapatın ve sakral çakranıza konsantre olun. Ne anlama geldiğinin farkındalığı kazanın. Yumuşakça ama net bir şekilde “VAM” deyin. Tamamen rahatlarken, çakrayı ve bunun yaşamınızı nasıl etkilemesini istediğinizi düşünün. Temizlenmiş ve yenilenmiş hissedene kadar meditasyon yapın.
Sakral Çakranın Tanrıça’nın Poz veya Deviasana İle Dengede Tutulması
Bu asanayı uygulamak, sadece yaratıcılık değil, aynı zamanda duygusal istikrar da sağlayacaktır. Bu çakra, vücuttaki cinsel enerjileri yönettiğinden, bu asana, çakrayı dengelerken doğurganlığı arttırmada rol oynar.
Deviasana Nasıl Yapılır?
Asanaya dağ pozuyla başlayın. Kollarınızı yanlara koyun ve rahat olmalarına izin verin. Ayaklarınızı, en az dört fit aralıklı olacak şekilde genişletin. Ayak parmaklarınızı dışarı doğru çevirin. Derin bir nefes alın. Nefes verirken, dizlerinizi bükün ve ayak parmaklarının üzerinde olduklarından emin olun. Kalçalarınız yere tam olarak paralel olmalıdır. Ancak, çömelme konusunda tamamen rahat olduğunuzda bu pratikte gerçekleşmelidir. Kollarınızı yanlara doğru, omuzlarınızın yüksekliğinde olacak şekilde uzatın. Avuç içi aşağı bakmalıdır. Ardından avuçlarınızı hafifçe göğsünüzdeki bir Namaste çamurunda bir araya getirin. Kollarınız 90 derecelik bir açıda olmalıdır. Kuyruk kemiğinizin içeri girdiğinden ve kalçalarınız arkaya çekilirken kalçalarınızın öne doğru bastırıldığından emin olun. Dizleriniz ayak parmaklarınızla aynı hizada olmalı ve ufka bakarken omuzlar yumuşatılmalıdır.
Dikkat: Son zamanlarda sırt, omuz, bacak veya kalçalarınızda bir yaralanma olmuşsa bu asanadan kaçınmak en iyisidir. Tıbbi kaygılarınız varsa doktorunuza danışmanız ve sadece o zaman yoga uygulamanız en iyisidir.
Muladhara veya Kök Çakra
- Sanskritçe: Muladhara
- Konum: Omurga Üstü
- Mantra: Lam
- Renk: Kırmızı
- Element: Toprak
- Yoga Pozu: Ağaç duruşu
- Standlar: Güvenli ve Müreffeh olmak
Bu çakra, tamamen fiziksel benliğinizin farkında olmak ve cildinizde rahat olmakla ilgilidir, böylece durum ne olursa olsun dışarı çıkabilir ve dünyaya bakabilirsiniz. Açık köklü bir çakra kendinizi güvende, mantıklı ve kararlı hissetmenizi sağlar. İnsanlara güvenmeyi öğreneceksiniz, fakat sebepsiz değil. Şimdiki zamanda yaşayacak ve fiziksel varlığınızla bağlantıda kalacaksınız. Değişken olmayan bir kök çakrası sizi sinirlendiriyor ve korkutuyor, aşırı aktif bir kök çakrası ise sizi materyalist, açgözlü ve değiştirmek istemiyor.
Kök Çakra Nasıl Açılır?
Kök çakrayı dengelemek ve açmak için vücudunuzun farkında olmanız gerekir. Yoga, egzersiz yapmak, hatta evi temizlemek gibi her türlü fiziksel aktivite sizi bedeninize alıştırır ve bu nedenle çakrayı güçlendirir. Ayrıca vücudunuzu daha iyi tanımak için kendinizi topraklayabilir ve meditasyon yapabilirsiniz. Toprakta oturur vaziyette, avuç içi dizlerinize, başparmağınız ve işaret parmaklarınız birbirine hafifçe dokunacak şekilde yerleştirin. Gözlerinizi kapatın ve anüsle cinsel organların arasında kalan bu çakraya konsantre olun. Bu çakranın temsil ettiği her şey hakkında tam bir farkındalık kazanın. Yumuşakça, ama açıkça, “LAM” diye tekrarlayın. Rahatlayın, bu çakrayı ve yaşamınızı nasıl değiştirmesini istediğinizi düşünün. Yenilenmiş ve temizlenmiş hissedene kadar meditasyon yapın. Meditasyon yaparken, kapalı bir kırmızı çiçeği ve içinden geçen güçlü enerjiyi, yaprakları açacak şekilde görselleştirin. Gözlerini açmadan önce derin nefes alın.
Kök Çakranın Ağaç Pozu veya Vriksasana ile Dengede Tutulması
Bu asana, kendinizi güvende, istikrarlı ve daha uyanık hissetmenize yardımcı olur. Bu çakra, ailenizle ve hayatta kalma içgüdülerinizle olan bağları etkiler. Aynı zamanda aidiyet duygusunu ve ne kadar korunduğunu yönetir. Oluşturduğunuz en eski anıların bazıları bu çakrada saklanır ve bu anılarda ayrıca, temel ihtiyaçların karşılanıp karşılanmadığı da bulunur.
Vrikshasana Nasıl Yapılır?
Ayaklarınızı kesinlikle dik tutun ve kollarınızı vücudunuzun yanına bırakın. Sağ dizinizi hafifçe bükün ve ardından sağ ayağı sol uyluğunuzun üstüne yerleştirin. Tabanın, uyluğun köküne tam olarak oturduğundan ve düz durduğundan emin olun. Sol bacağının kesinlikle dik olması gerekiyor. Bu pozisyonu üstlendikten sonra nefes alın ve dengenizi bulun. Şimdi nefes alın ve kollarınızı yavaşça başınızın üzerine kaldırın. Uzaktaki bir nesneye doğrudan bakın ve bakışınızı tutun. Bu, dengeyi korumanıza yardımcı olur. Omurganızı dik tutun. Vücudunuzun gergin, ancak elastik olması gerektiğini unutmayın. Derin nefes alın ve her nefes verdiğinizde vücudunuzu daha fazla gevşetin. Ellerinizi yavaşça yanlardan aşağı doğru çekin ve sağ bacağınızı serbest bırakın. Antrenmanın başlangıcında yaptığınız gibi uzun ve düz durmanın orijinal konumuna geri dönün. Bu pozu sol bacakla tekrarlayın.
Dikkat: Yüksek tansiyondan muzdarip olanlar, kollarını başının üstünde uzun bir süre boyunca kaldırmamalıdır. Uykusuzluk veya migren muzdarip iseniz bu pozu uygulamaktan kaçınmanız en iyisidir.
Çakra açmak düşündüğünüzden çok daha önemlidir. Kendinizi her anı en dolu, enerjiyle dolup taşan ve istediğiniz her şeyi başarmaya hazır gördüğünüzü hayal edin. İyi dengelenmiş veya açık çakralar bunu başarabilir.
Ayrıca AURA NASIL GÖRÜLÜR ? (Çok Değişik) adlı makalemize de göz atabilirsiniz.