ÇİFTLER ARASI SORUNLAR NASIL ÇÖZÜLÜR?

Birçok çift ilişkilerinde zaman zaman sorunlar yaşar. Çiftlerin arasında oluşabilecek büyük ve ya küçük birçok sorun aşılabileceği gibi aşılamayacağı zamanlarda yoğunlukla olmaktadır. Karşılık ilgi ve beklentilerin farklı olması , iki ayrı kişilik yapısına sahip olmak, karşımızdakini kendi beklentilerimize göre değiştirmeye çalışmak, farklılıkları kabul etmemek,partnerimizin düşüncelerini yanlış okumak ve açık iletişimde bulunmamak gibi bir çok sebepten dolayı ilişkilerde sorunlar görülmektedir.

İlişkilerimizde ki sorunları çözmek için öncelikle  önemli ve gerekli olan çiftlerin birbiriyle yardımlaşmaya, uzlaşmaya ve birlikte kararlar alarak uygulamaya motivasyonları olmalarıdır. Bu yüzden çiftler  birbirlerine karşı esnek, kabullenici ve bağışlayıcı olmak zorundadırlar. Birbirlerinin hatalarına, eksiklerine ve özelliklerine karşı hoşgörülü olmaları gerekir. Bu özellikler zamanla beslendikçe, ilişki gelişir ve olgunlaşır.

Çiftlerin  yaşadıkları güçlükleri aşabilmelerinde ilk adım aradaki sorunların , hatalı iletişim ve yanlı yorumlamalar sonucu ortaya çıktığını  anlamaları gerektiğidir
Yanlış anlama dediğimiz şey çiftlerin birbirlerini gerçeğe uymayan bir şekilde çarpıtarak görmeleridir. Bu çarpıtma eşlerin birbirlerinin söyledikleri şeyleri yanlış anlamalarına ve arkasında kendi atfettikleri hoş olmayan nedenler aramalarına yol açar.Çiftler  birbirlerinin ne söylediklerini ve niçin söylediklerini çok iyi bildiklerine inanır ve bu konudaki kendi yorumlarının doğruluğunu kontrol etme ihtiyacı duymazlar. Bu nedenle de iletişimlerinin ne kadar açık ve sağlıklı olduğu konusunda pek düşünmezler. Burada yapılması gereken şey ‘zihin okuma’ dediğimiz bu durumu gerçekleştirmemek ve her  zaman açık iletişimden yana olmaktır. Karşılıklı olarak ne demek istediğimizi açıkça belirtmek ve anlarken de karşımızdakinin anlattıklarına kendi kişisel yorumumuzu katmadan anlamaya çalışmaktır.

İlişkinin  başka bir önemli yapı taşı güven ve sadakattir. Çiftler ilişkide güven ve sadakati yitirmemelidir Çiftler arasında bazen güven kaynaklı sorunlar görülebilmekte ve güven kaybı sonucu zarar gören ilişkilerin toparlanma süreci çok daha uzun sürmektedir. En baştan bu duruma meyil vermemek  önemli olmakla birlikte güven ve sadakat kaynaklı bir sorun yaşandıysa çiftler bunu açık ve net bir şekilde konuşmalıdır.Olayın tolere edilebilirliği çiftler arasında sorgulanmalı ve tekrar devam etme kararı buna göre alınmalıdır. Olayın şiddeti ve tolere edilebilirliği  çiftler arasında ileriki zamanlarda da soruna yol açabileceğinden önceden bu konunun konuşulması gerekmektedir.

Eşler arasında saygının ve sevginin kaybolması ya da azalması ciddi problemlere yol açabilmektedir.İlişki de saygıyı yitiren çiftlerin yıpranma payı da büyük olmaktadır. Tartışmalar her zaman saygı çerçevesinde hakaret, küçük düşürme,küfürden uzak şekilde gerçekleştirilmeye çalışılmalıdır. Aynı zamanda sevgi eksikliği, azalması ya da bitmesi durumunda bu konu ,nedenleri ile  açıkça konuşulmalı ve yapılabilecek şeylerin varlığı tartışılmalıdır. Sevgisiz şekilde devam eden ilişkilerde partnerlerin sıklıkla tartışma ve kavga etme gibi durumları artmaktadır.

Çiftler birbiri ile konuşurken ‘sen dili’ ile değil ‘ben dili’ ile konuşmalıdır.

Beraber vakit geçirmeye zaman ayrıldığı kadar bireysel ya da arkadaş çevresi  ile vakit geçirmeye de zaman ayrılmalıdır.

Çiftler ,bencilce bir tutumdan ziyade kendi istekleri kadar karşı tarafın isteklerine de değer vermeli ve uzlaşmacı rol oynamalıdır.

Tartışmalarda iki tarafında duruma göre alttan alması ve tartışmayı hararetlendirmemesi gerekmektedir

Çiftlerde zaman zaman problem olan kıskançlık konusu iki taraf  için de orta yol bulunarak halledilmelidir.Unutulmamalıdır ki çiftler de ayrı ayrı bir bireydir ve kendi kişisel hakları vardır. Eşler bu gibi durumlarda birbirlerine sınır ihlali yapmamalıdır.

Gerilim içinde olan çiftler ilişkilerini iyileştirmeye çalıştıklarında eğer çabaları başarısız olursa sıklıkla yılgınlığa düşüp demoralize olurlar. Bu tür durumlarda şu hatırdan çıkarmamalıdır; belki de o an için o sorunu çözebilecek beceriden yoksunsunuz  ve bunun için destek almanız gerekmektedir.Bu gibi durumlarda aile danışmanı ile görüşmek ilişkiniz için faydalı olabilmektedir.

PSİKOLOG & AİLE DANIŞMANI

GİZEM TUTKU YAŞAR

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın