Egzamanın Evde Bitkisel Tedavisi, Doğal Çözümü

Egzamanın doğal yollarla tedavi edilmesini sağlamak, bazı bitkilerin farklı yollarla tüketilmesi ile mümkün olmaktadır. Egzama belirtilerinin takip edilmesi ile birlikte, egzama oluşumunun fark edildiği bölgelere dahili ya da harici yollarla yapılan uygulamalar sonucu egzamalar yok olabilmektedir.

Egzamanın evde bitkisel tedavisi yapılırken, oluşan yara ya da kızarıklıkların egzama olduğundan emin olunması gerekmektedir. Nitekim alerji durumlarından kaynaklı oluşan döküntüler ise bu uygulamalar sonuç vermeyebilir. Egzama ile ilgili tedaviye destek olan bitkiler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Ayçiçeği tohumu yağı
  • Hindistan cevizi yağı
  • Yulaf ezmesi
  • Çuha çiçeği yağı
  • Sarı kantaron yağı
  • Papatya
  • Aloe Vera
  • Zerdeçal
  • Meyan kökü
  • Lavanta
  • Salatalık

Egzamanın Belirtileri Nelerdir?

Egzamanın anlaşılmasını sağlayan belirtiler, çoğunlukla gözle görülen ve takip edilebilen belirtilerdir. Şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Vücudun belirli bölgelerinde sürekli kaşıntı oluşması
  • Ciltteki kuruluğun kabuklu yapıya dönüşmesi
  • Kuruyan cilt bölgelerinde lekelenmeleri oluşması
  • Yeni doğanlarda ya da erken çocukluk yaş grubundaki çocuklarda kafa bölgesindeki döküntü ya da kızarıklıklar
  • Belirli bölgelerde oluşan iltihaplı kabarcıklar

Bu belirtiler çoğunlukla egzama oluşumuna işaret etmektedir. Fakat alerji içeren bazı hastalıkların sonucunda da cilt döküntüleri meydana gelebilmektedir. Dolayısıyla egzamanın doğru teşhisi için bir uzmandan destek alınması gerekmektedir.

Egzama belirtileri, her vücutta farklı şekillerde ve farklı seviyelerde oluşabilmektedir. Bu sebeple kişilerin bir başkasından referansla değil kendi vücut işleyişinin takibi ile egzama belirtilerini fark etmeleri gerekmektedir.

Egzama için Evde Neler Yapılabilir?

Egzama tedavisine yönelik evde yapılacaklar, öncelikle egzama oluşumunun gerçekleşmekte olduğu bölgenin kurumasını önlemek ile başlamaktadır. Bu sebeple egzamanın oluşmasından önce de vücudun yeterli düzeyde nemlendiğinden emin olunması gerekmektedir.

Nemlendirilen bölgelerde egzama oluşumu başlamaktaysa kullanılan kıyafetlerin içerdiği ürünler de önem arz etmektedir. Örneğin naylon içerikli giysiler tahriş olasılığını arttırmaktadır. Buna karşın pamuk içerikli kıyafetler, nemlendirilen bölgede herhangi bir tahriş oluşmasını neden olmamaktadır.

Egzama oluşan bölgenin hijyeni de oldukça önemlidir. Egzamalı bölgenin korunması ve düzenli bir biçimde temizliğinin sağlanması gerekmektedir. Aksi durumda egzamaların artış göstermesi söz konusu olmaktadır.

Egzamanın evde bitkisel tedavisi öncesinde egzama oluşan bölgenin ıslak uygulama ile nemli tutulması da tedavi sürecinde oldukça önemlidir. Kuruluk oluşan bölgenin nemli kalması, kaşıntının önlenmesini sağlamakta ve derinin kendi kendini onarmasına yardımcı olmaktadır.

Yulaf Ezmesi Egzama Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Yulaf ezmesi ile egzama tedavisi, özellikle kaşıntının önlenmesi ve ciltte oluşan tahribatın giderilmesi için uygulanmaktadır. Ciltte egzama nedeniyle oluşan sertliği giderip daha yumuşak bir doku oluşmasına destek olduğu bilinmektedir.

Yulaf ezmesi, ılık suya eklenerek uygulanmaktadır. Büyük bir leğene ya da banyo yapılan küvete ortalama bir bardak ölçüsünde yulaf ezmesi eklenmelidir. Bu su içine eklenmekte olan yulafın suya karışması için yirmi dakika süreyle beklenmesi gerekmektedir. Vücudun tamamı ya da yalnızca egzama oluşan bölge için bu uygulamanın günde bir kez yapılması önerilmektedir.

Ayçiçeği Tohumu Yağı ile Egzama Tedavisi

Egzama tedavisinde ayçiçeği tohumu yağı kullanmak, egzama oluşumunun öncesinde ya da başlangıcında nemlendirici olarak önerilmektedir. Cildin kurumasından kaynaklanan egzamanın önlenmesi için her cilt tipi için uygulanması önerilmektedir.

Ayçiçeği tohumu yağı, genellikle kurumanın daha fazla yaşandığı mevsimlerde önerilmekle birlikte, kuru cilt tipine sahip olanların her mevsim kullanması önerilmektedir. Cildi etkili bir biçimde nemlendirmesinin yanı sıra dış etkenlere karşı koruyucu faktörü de olması sebebiyle hassas ciltler için tercih edilebilir bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir.

Egzamayı Önlemek için Tavsiyeler

Egzama oluşumunu önlenmesi için yapılacaklar, kişisel bakım ve hijyenin yanı sıra özel birkaç öneriyi de içermektedir. Bu öneriler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Vücudun alerjik durumu iyi tespit edilerek, kullanılan sabun ve kozmetik ürünlerin içeriklerinde alerji durumunu tetikleyici ürünler olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Günlük olarak nemlendirici uygulaması banyo sonrasında daha hassasiyetle yapılmalı, sıcak suyun oluşturduğu kuruluğun giderilmesi gerekmektedir.
  • Nevresim, giysi gibi ürünlerde kullanılan kumaşların kimyasal içerikli ürünler olmamasına dikkat edilmeli, mümkün olduğunca pamuk içerikli ürünler kullanılmalıdır.
  • Yaşanan ev ve ofis ortamlarının düzenli olarak havalandırılması ve bu ortamların hijyenine önem verilmesi diğer hastalıklarda olduğu gibi egzamada da önleyici bir faktör olarak bilinmektedir.

Egzamanın evde bitkisel tedavisi yapılmadan önce önlenmesi için gerekli adımlar atılması gerekmektedir. Aksi durumda egzamanın tedavisi yapılsa dahi tekrarlama olasılığı yüksek olmaktadır.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın