KIRMIZI DERİ HASTALIĞI (ERİTRODERMİ)

Eritrodermi nedir sorusu son dönemlerde oldukça merak edilen bir konu oldu. “Kırmızı deri” anlamına gelen eritrodermi , derinin tüm (veya hemen hemen hepsinin) iltihaplanma veya kızarıklık durumlarını ifade eder. Bazen eksfolyatif dermatit denir, ancak dermatit her zaman mevcut değildir. Erkeklerde en yaygın olanıdır. Hastalar sıklıkla cildin ağrılı olmasının yanı sıra kaşıntılı hissetmesinden şikayet ederler. Eritrodermi sıklıkla saç dökülmesi, göz kapakları ve hatta tırnak lezyonu ile ilişkilidir. Hastalık, peksiyaksi, yaygın lenfadenopati ve ciddi dolaşım bozukluğu gibi sistemik belirtiler gösterir. Eritrodermi bazen ölümle sonuçlanabilir, bu nedenle derhal hekime görülmelidir.

ERİTRODERMİ ETİYOLOJİSİ

Altta yatan bir dizi sebep vardır. Bir önceki cilt hastalığına ve herhangi bir ilaç öyküsüne özellikle dikkat ederek dikkatli bir tarih aranmalıdır. Muayene özellikle sedef hastalığı düşündüren püstüller ve tırnak değişiklikleri ile başlar. Bir deri biyopsisi ayrıca, özellikle kütanöz lenfomanın nedenini açıklığa kavuşturmaya yardımcı olabilir. Lenfoma tanısında T-hücre reseptör geni yeniden düzenleme çalışmaları (deride klonal T-hücre genişlemesi kanıtı) gibi daha yeni teknikler de yararlıdır.

Lenfoma şüphesi varsa lenf nodu biyopsisi düşünülmelidir. Malign olmayan hastalıkta, lenf düğümleri normal olarak nonspesifik, reaktif (dermatopatik) değişiklikler gösterir.

ERİTRODERMİ KOMPLİKASYONLARI

Cildin en büyük organlarından biri olduğu için, belki de tüm organın iltihabının metabolik ve hemodinamik problemlere neden olması şaşırtıcı değildir. Örneğin:

  • Artan kan akışından yüksek çıkışlı kalp yetmezliği
  • Isı kaybından hipotermi
  • Terleme ile sıvı kaybı
  • Hipoalbuminemi

[adinserter block=”1″]

  • Artan bazal metabolizma oranı
  • Kılcal sızıntı sendromu

Kılcal sızıntı sendromu en ciddi komplikasyondur ve bazı nadir görülen psoriasis vakalarında ölümcül bir sonuçtan sorumludur. İltihaplı cildin genel bir vasküler leakageç’e neden olan büyük miktarlarda sitokin salgıladığı düşünülmektedir. Bu, deri ödemine neden olabilir, fakat daha da endişe verici biçimde akciğerlerde sızıntılı damarlara neden olabilir ve bu da yetişkinlerde solunum sıkıntısı sendromuna neden olabilir.

ERİTRODERMİ TEDAVİSİ

Eritroderminin tedavisi en iyi şekilde hastanede başlatılır. Hastalar çok sıcak tutulmalıdır (boşluk blinkleri ve ısıtıcılar ile) ve sıvı dengesi çizelgeleri koymak gerekir. Hayati belirtileri düzenli olarak izlenmelidir. Elektrolitler, albümin ve dolaşım durumundaki değişiklikler düzeltilmelidir. Sekonder cilt enfeksiyonlarını tespit etmek için swablar alınmalıdır.

[adinserter block=”1″]

Cilt durumu, bedresten ve yumuşak bir yumuşatıcı veya hafif topikal steroid ile tedavi edilir. Tüm gereksiz ilaçlar durdurulmalıdır. Bilindiği yerde, temel neden uygun şekilde tedavi edilmelidir. Eritrodermi için sistemik steroid tedavisinin kullanımı, olası yan etkiler açısından tartışmalıdır.

Gelişmiş kılcal kaçak sendromu, yoğun bakım ünitesinde sıklıkla özel hemodinamik yönetim gerektirir.

Eritrodermi İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Eritrodermiye hangi doktor bakar ve eritrodermi için hangi bölümden randevu alınır sorusu da merak edilenler arasındadır. Ertirodermi için hastanelerin dermatoloji bölümlerinden randevu alınır.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın