Lenfödemin Evde Bitkisel Tedavisi, Doğal Çözümü

Lenfödemin doğal yollarla tedavi edilmesini sağlamak için hastalığın bir uzman tarafından tespit edilmesi ve tanı konulması gerekmektedir. Bunun için hastalığın belirtileri sonucunda ilgili uzmana kontrol için başvurulması önerilmektedir. Lenfödemin evde bitkisel tedavisi için hastalığın tanınması ve uygun tedavilerin uygulanması öncelikli olarak belirlenmektedir.

Lenfödem hastalığı, vücutta var olan sıvıların doğru bir şekilde işlememesi sonucu meydana gelmektedir. Lenfatik sistem olarak adlandırılan vücut sistemi, farklı dokularda oluşan sıvı birikmesi sonucunda doğru bir biçimde çalışamamakta ve lenfödem oluşumu gerçekleşmektedir.

Lenfödem hastalığının tedavi aşamasıyla birlikte, tedaviyi destekleyici olması amacıyla evde yapılacaklar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • C vitamini içeren meyve ve sebzelerin tüketimi
  • Zeytinyağlı yemeklerin tüketimi
  • Az et tüketimi
  • Taze sebzelerin tüketimi
  • Bol su tüketimi

Lenfödemin Belirtileri Nelerdir?

Lenfödem hastalığının anlaşılmasını sağlayan belirtiler, kişilerin vücut işleyişini takip etmeleri sonucu fark edilebilmektedir. Hastalığın içsel ya da dışsal faktörler sonucunda görülecek belirtiler ortalama şu şekilde tarif edilmektedir:

  • Özellikle kol ve bacaklarda görülen şişlikler
  • Şişlik oluşan bölgelerde kısıtlı hareketler
  • Cilt derisinde gerilme ve sertlik
  • Ciltte kalınlaşma ve şişme
  • Kol altı ya da bacak bölgelerinde oluşan şişliklerde ağrı, sancı
  • Cilt derisinde görülen deformasyon

Bu belirtiler, her vücutta farklı şekillerde görülebildiği gibi, hastalığın aşamalarına göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sebeple belirtilerin hepsinin görülmesini beklemeden bir uzman görüşü almak gerekmektedir.

Lenfödem Tedavisi için Evde Neler Yapılabilir?

Lenfödem tedavisine yönelik evde yapılacaklar, doktor önerisi ile birlikte yürütülmelidir. Tedavi sürecinde cildin hassasiyeti de gözetilerek bir destek sağlanmalı, cildin daha fazla tahrip olması engellenmelidir.

Lenfödemin tedavisi sürecinde, doktor tarafından bandaj uygulaması yapılmaktadır. Bu bandajlama, cilt yapısına ve hastalığın aşamasına göre belirlenmekte olup değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sebeple farklı hastalara uygulanan yöntemler doktor onayı olmadan uygulanmamalıdır.

Cildin gerginleşmesi ve kalınlaşması sonucu çok fazla nem ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bunun için cildin düzenli olarak nemlendirilmesi, evde yapılacakların başında gelmektedir. Nemlendirme esnasında kullanılan nemlendiricilerin PH değerinin 5.5 olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Lenfödem hastaları için fizyoterapistler tarafından düzenli olarak uygulanması gereken egzersizler verilmektedir. Bu egzersizlerin yalnızca fizyoterapi esnasında değil evde de düzenli bir biçimde uygulanması hastalığın tedavi sürecini hızlandırmaktadır.

Lenfödemin evde bitkisel tedavisi yapılırken, bol su tüketimine önem verilmelidir. Cildin sıvı kaybına maruz kaldığı bu hastalık içerisinde ortalama 2 litre su tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Lenfödem Hastalığında Sebze Tüketimi

Lenfödem hastalığının tedavisinde sebze tüketiminin arttırılması, vücudun normal akışını yeniden kazanması için destekleyici olmaktadır. Sebzeler vücutta su tutmamaları sebebiyle tedavi sürecindeki iyileşmeye katkı sağlamaktadır.

Bu hastalık tedavi edilirken et tüketiminden olabildiğince kaçınmak gerekmektedir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller, farklı sebzelerin tüketilmesi ile sağlanmalı ve bu sebzelerin taze olmasına önem verilmelidir.

Lenfödem Hastalığında Damar Diyeti Nedir?

Lenfödem tedavisinde damar diyeti uygulaması, oluşan şişliklerin önlenmesi için uygulanan bir diyet programını içermektedir. Bu program dâhilinde tuz tüketimi hemen hemen hiç olmayacak şekilde düzenlenmektedir.

Bir aylık olacak şekilde uygulanmakta olan damar diyeti, vejetaryen bir beslenmenin sağlanmasına ön ayak olmaktadır. Sebze tüketimi arttırılırken et tüketimi kaldırılmaktadır. Et olarak yalnızca balık tüketimine izin verilmekte ve tüketilen balığın yağ oranı az olması için ızgara yöntemi ile pişirilmesi önerilmektedir.

Lenfödem Hastaları için Tavsiyeler

Lenfödem hastaları için sunulan öneriler, hastalığın oluşumunu önlemek ya da tedavi sürecini kolaylaştırmak için sunulmaktadır. Bu öneriler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Lenfödem oluşumunun gerçekleştiği bölgeler için hijyen sağlanması gerekmektedir.
  • Cilt derisinde oluşan yara ve kızarıklıklardan enfeksiyon geçişini önlemek için pansuman durumlarının iyi takip edilmesi gerekmektedir.
  • Güneşten oluşacak yanıkların ya da kızarıklıkların önlenmesi için düzenli olarak özellikle kol ve bacak bölgelerine güneş kremi kullanılması ihmal edilmemelidir.
  • Cildin tahriş olmasına neden olarak kıyafet ya da kumaşların kullanılmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Elektrikli aletlerin ya da beyaz eşyaların kullanımı sonucu oluşan buharın cilde dokunması önlenmelidir.

Lenfödemin evde bitkisel tedavisi yapılırken hijyenik bir ortamın olmasına büyük oranda dikkat edilmelidir. Hijyen içermeyen ortamlarda cildin teması engellenmeli ve herhangi bir enfeksiyon durumu oluşmamasına dikkat edilmelidir.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın