Motivasyon Nedir?

Motivasyon nedir? Neden bazı şeyleri yaparken kendimizi tutulmuş gibi hissediyoruz ve bazılarını ise bırakamayacağımızı düşünüyoruz? Birçok insan ,yanlış olarak kendilerinin sadece tembel olduklarını veya iradeli olmadıklarını düşünmektedir. Ancak eksik oldukları nokta kendi zihinlerini, motivasyonlarını ve işleyiş biçimlerini doğru bir şekilde anlamamalarıdır.

Motivasyon, bir veya birden çok insanı belirli bir yöne ve amaca doğru devamlı şekilde harekete geçirmek için yapılan çabaların toplamıdır. Motivasyon harekete geçirici, hareketi devam ettirici, olumlu yöne yöneltici şekilde yapılır. Birini bir şey yapmaya zorlayabilirsiniz ama o kişiyi bu şeyi yapmak istemeye kesinlikle zorlayamazsınız. İstemek için gereken arzu içten gelmelidir. O arzu sizin motivasyonunuzdur. Güdülenme düzeyinizdir. Güdülenme içsel ve dışsal olarak iki şekilde olmaktadır. Önerilen güdülenme içsel güdülenmedir. Çünkü dışsal güdülenmede insan çevrenin etkisiyle bir şeyleri yapmaya karar verir ve bu da kalıcı olmaz. Fakat içsel güdülenmede insan kendi isteklerini ön plana aldığından motivasyonu daha güçlü ve kalıcı olur.

Motivasyonunuzu bozan pek çok etken bulunmaktadır.

İç etkenler

  • Çalışma isteksizliği
  • Endişeye kapılmak
  • Özgüven eksikliği
  • Başarısız deneyimler
  • Umutsuzluk

İç etkenler arasında en tehlikesi daha önce yaşanılan başarısız deneyimlerdir. İnsanlar olumsuz olayları akıllarında daha net bir şekilde tuttukları için yeni bir işe atıldıklarında hep akıllarına başarısız olarak sonlanmış işleri gelir. Aslında başarılı oldukları şeyler de vardır ama onlara odaklanmak yerine başarısızlara odaklanmayı tercih ederler. Bu tercih insanın elinde olup bunu hayatınızı her alanına entegre etmeniz başarılı olduğunuz alanları aklınıza getirip kendinizi içsel olarak güdülemeniz gerekmektedir. İnsan kendini tanımalı neyi iyi neyi kötü yaptığını bilmelidir. Başarılı olduğunuz alanlarla ilgili çalışmalar yaparak güçlü yanlarınızı daha da güçlendirirseniz hem içsel motivasyonunuz bundan olumlu etkilenir hem de hayat başarınızda bir yükselme olacağını fark etmiş olursunuz. Böylece diğer saydığımız etkenlerin etkisini de azaltmış oluruz.

Dış etkenler

  • Çevre
  • Aile
  • Arkadaşlar

Burada sizinle paylaşmak istediğim çok anlatılan bir motivasyon hikayesi var. Ali bir vagon işçisidir. Hayata pozitif bakan içsel motivasyonu yüksek birisidir. Fakat bir arkadaşının olumsuz söylemlerinden çok etkilenerek olumsuz düşüncelere yatkın bir hale gelmiştir. Bir gün vagonu temizlerken diğer arkadaşları onun çıktığını düşünüp vagonu üstüne kilitlerler. Vagonun bulunduğu yer soğutma mekanizmasının hemen yanıdır. Ali burada donarak öleceğini düşünür orda bulunan bir kartonun içine girer ve kendince ölümü bekler. Sabah olup işçi arkadaşları onu gelip bulduğunda Ali gerçekten donarak ölmüştür. Fakat burada işler biraz karışmıştır. Çünkü soğutucu bozuktur ve çalışmıyordur. Vagonun sıcaklığı ise normal bir sıcaklıktadır. Ali orada kendini donacağına o kadar çok inandırmıştır ki bu inancı kendini gerçekleştiren kehanet olmuştur. Sizin hayatınızda da bu ve benzeri pek çok hikaye yok mu ? Bende var mesela oldukça fazla hem de. Bir işe başlarken çevreden gelen yorumlara kulaklarımızı kapamayı öğrenmemiz gerekiyor. Yapamazsın diyenleri duymazdan gelerek yolumuza bakmamız lazım bunla ilgili de bir sağır kurbağa hikayesi vardı özet geçeyim bütün kurbağalar delikten zıplayarak çıkmaya çalışır ama diğer kurbağalar olumsuz şeyler söyler hiçbiri yapamaz sadece bir tanesi başarır onunda kulakları söylenen şeyleri duymadığı için. .Hayatta bir şeyleri başarmak istiyorsanız olumsuz şeylere gözleriniz kör kulaklarınızda sağır olmalıdır..

Özetle

Kendinizi motive etmek için

  1. Erteleme davranışından uzak durun, aklınıza koyduğunuz şeyleri hemen o an yapmak için çaba sarf edin.
  2. Kendinize engel olmayın, olumsuzluklara değil güçlü yanlarınıza odaklanın.
  3. Kendinize güvenin, inanın ve kendinizi sevmeyi asla bırakmayın.
  4. Merak edin, evrende cevaplanmamış milyonlarca soru olduğunu unutmayın.
  5. Çalışmayı bir zorunluluk olarak görmeyin, isteyerek zevkle çalışmak için kendinize nedenler bulun.
  6. Bahanelerden uzak durun, unutmayın herkesi kandırabilirsiniz ama kendinizi asla.
  7. Başarısız olmaktan korkmayın, her başarısızlık sonucunda yeni bir bilgi öğreneceğinizi bilin
  8. Ve unutmayın bu hayat bir kez yaşanıyor, elinizden gelenin en iyisi yaşamanız gerekmiyor mu sizce de ?

Kendinize sağlığınıza güzel bakın. Ruhunuzu dinlendirin.. Bol motivasyonlu yüksek enerjili bir hafta sizle olsun..

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın