İşitme kaybı, birçok insanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yaygın bir problemdir. Ancak artık günümüzdeki işitme cihazları, işitme kaybı yaşayan bireylerin hayatlarını kolaylaştıran ve yaşam kalitelerini artıran önemli araçlardan biri haline gelmiştir. Türkiye’de, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) desteğiyle işitme cihazı almak mümkündür. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), hastalara işitme cihazı satın almaları için maddi yardımda bulunmaktadır. Bu yazıda, SGK desteğiyle işitme cihazı nasıl alınır, nelere dikkat edilmelidir gibi önemli konulara değinilecek ve işitme cihazı fiyatları da ele alınacaktır.
İşitme kaybı yaşayan bireyler, işitme cihazı alabilmek için öncelikle bir işitme merkezine gidebilir ve bir odyolog ile görüşebilir. Bu görüşme sonrasında da odyolog yönlendirmesiyle beraber işitme kaybı derecesi belirlendikten sonra, işitme cihazı uygun görülürse, bütçesine uygun olacak şekilde çeşitli özelliklere sahip işitme cihazlarını SGK desteğiyle temin edilebilir. SGK, işitme cihazı alımında belirli kriterlere göre yardımda bulunmaktadır ve bu kriterler genellikle işitme kaybı derecesi ve kişinin gelir durumu gibi faktörlere dayanır.
SGK desteğiyle işitme cihazı almak isteyenler, öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır. Uzman, işitme kaybı derecesini belirleyecek ve gerekli belgeleri düzenleyecektir. Bu belgeler arasında işitme testi sonuçları, SGK’ya başvuruda bulunan kişinin kimlik belgesi ve gelir durumunu gösteren belgeler yer alabilir. SGK desteğiyle işitme cihazı almak için başvuru yapıldıktan sonra, SGK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda onay alınır. Onayın ardından, işitme cihazının alınacağı belirlenen sağlık kuruluşuna gidilir. Bu sağlık kuruluşu, SGK ile anlaşmalı olan bir işitme merkezi olabilir.
İşitme merkezinde, odyologlar ve işitme uzmanları kişinin işitme kaybı derecesine ve ihtiyacına uygun olan cihazı seçer. Bu süreçte kullanıcı için de işitme cihazı fiyatları önemli bir rol oynar. İşitme cihazı fiyatları, cihazın markası, teknolojik özellikleri ve sağlanan hizmetler gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
SGK desteğiyle işitme cihazı alan kişiler, belirli bir tutarın SGK tarafından karşılanmasını bekleyebilirler. Geri kalan tutarı ise kullanıcılar, kendi bütçesinden ödemektedirler. Henüz 2024 yılı SGK katkı payları paylaşılmamış olsa da 16 Mart 2023 tarihinde yayınlanan tebliğe göre katkı paylarını aşağıda görebilirsiniz.
Peki, SGK katkı payı ne kadardır?
- 0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 4.360,32 TL, veli emekli ise 4.905,36 TL
- 5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 3.875,84 TL, veli emekli ise 4.360,32 TL
- 13-18 yaş için veli çalışıyor ise net 3.633,6 TL, veli emekli ise 4.087,8 TL
- 18 yaş üzeri için kişi çalışıyorsa net 2.422,4 TL, emekli ise 2.725,2 TL olarak yansımaktadır.
Emeklilerin ödemesi gereken %10 katılım payını SGK emekli maaşından düşmektedir, çalışanlar ise %20 katılım payını cihaz aldığı firmaya ödemektedir.
SGK 5 yılda bir işitme cihazı için katkı ödemesi yapmaktadır. 5 yıl dolduğunda tekrar rapor çıkarılarak yeni bir cihaz alınabilir.
SGK katkısı kullanılarak alınan işitme cihazlarınız için, işitme cihazı pili desteği de SGK tarafından yapılmaktadır. Bu destek tek taraf için yıllık 104 adettir. Eğer iki kulağınızda işitme cihazı kullanıyor iseniz her iki taraf için her yıl ayrı ayrı bu destekten faydalanabilirsiniz. Tek taraf 104 adet için toplam 400,4 TL +KDV ödenmektedir. Pil desteğinden faydalanmak için sağlık kurulu raporu ve reçete düzenlenmesi gerekir. İşitme cihazı fiyatlarının yanı sıra, cihazın sağladığı hizmetler de önemlidir. İşitme cihazı alımı sadece cihazın satın alınmasıyla sınırlı değildir. Ayrıca cihazın takılması, ayarlanması ve düzenli olarak kontrol edilmesi gibi hizmetler de gereklidir. Bu hizmetlerin de işitme cihazı fiyatlarına dahil olup olmadığı noktasında işitme merkezlerinden destek alabilirsiniz.