CİLT ALERJİLERİ VE ALERJİ ÇEŞİTLERİ

Cilt alerjisi nasıl oluşur, alerji nasıl oluşur, temas dermatiti nedir, atopik dermatit nedir, anjioödem nedir ve anjioödem tedavisi nasıldır gibi soruları cevaplandıracağız.

Çoğu insan hayat boyunca herhangi bir zaman cilt alerjileri veya reaksiyonları ile karşılaşabilir. Bu şekilde bir duyarlılığın en yaygını, bitkilere olan alerjilerdir. Alerjiye yatkın olan bireylerde bu bitkilerden biriyle temas halinde kaşıntı ve kabaran bir döküntü meydana getirir. Ürtikerin şişen ve kabaran kabarcıkları bazen alerji nedeniyle meydana gelir. Bir diğer tip alerji, cildin altındaki veya boğazdaki dokuların görünen hiçbir sebep olmaksızın şişmesine (anjioödem) yol açar.

Bütün bu rahatsızlıklara cildin içerisine veya boğaz bezesinin veya bronşların içine bir alerjik tepki sonucu olarak salgılanan histaminler sebep olmaktadır.

Temas Dermatiti (Kontak Dermatit) Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Temas Dermatiti (Kontak Dermatit)‘i belirtilerinden bahsedecek olursak; küçük şişler ve kabarcıklardan meydana gelen kaşıntılı döküntü ve genel şişme olur. Gözlerde ve mukozada yanma duygusu oluşabilir.

Alerji yapan maddeye maruz kalındıktan sonra 1-2 gün içinde döküntü meydana gelir. Alerjiye çok duyarlı kişilerde bir kaç saat kadar kısa bir sürede meydana gelebilir. Etkilenen alan kızarır, şişer ve küçük kaşıntılı kabarcıklar, şişkinlikler meydana gelir. Bu kabarcıklar önce şeffaf sıvı ile dolar ve sonra patlar, böylece kan deriyi bakterilere ve enfeksiyona açık duruma getirir. Kaşıntı hafiften şiddetlie kadar değişiklik gösterebilir. Döküntü genellikle ortalama 5 gün sonra en şiddetli hali alır. Çoğu durumda bir iki hafta içinde yok olur.

Bitkilere karşı reaksiyonlar topuklarda, avuç içinde ve kafa derisinde nadir olarak gelişir. Formaldehitle temas durumunda gözlerde, burunda, ağızda, boğazda veya gözlerin mukoza kısmında bir yanma olur.

Temas Dermatiti (Kontak Dermatit) Nasıl Tedavi Edilir?

Temas Dermatiti (Kontak Dermatit) ağrı ve rahatsızlık meydana getiren rahatsız edici bir durumdur ve kabarcıklar enfekte olabilir. Bu durum geçici olarak normal hayatı sürdürmeyi engelleyebilir fakat hiçbir kalıcı etkisi yoktur.

Temas Dermatiti (Kontak Dermatit) döküntüsünün kaşıntısı, baking power (kabartma tozu) veya epsom tuzları ve su ile yapılacak bir macun sürmekle veya kalamin losyonu veya hidrokortizon kremleri sürmekle rahatlatılabilir. (Macun ve kremleri kullanmadan önce mutlaka hekiminize başvurunuz. Bazı kişilerde belirli kremlerdeki kimyasal maddelere karşı alerjisi olabilir ve durum daha ağırlaşır)

Temas Dermatiti (Kontak Dermatit) probleminde alkol sürülmez çünkü bu durum rahatsızlığı daha da kötüleştirir. Açık kabarcıkları steril bezle örtüp enfeksiyondan korumalısınız. Kabarcıklar açıldığı zaman kremlerin pek bir etkisi olmaz fakat kabarcıklar kapandığı zaman bunlar tekrar kullanılabililir. Kaşımamaya çalışılmalıdır. Şiddetli vakalar veya yüz, gözler ve genital bölge gibi duyarlı alanlarda meydana gelen vakalar bir kortizon losyonu, bir antihistamin kullanımı veya ağızdan kortizonlu bir ilaç alınmasını reçete hekiminiz önerebilir.

Alerjik Kontakt Dermatit (Temas Dermatiti)

Atopik Dermatit (Egzama) Nedir?

Aşırı, ısrarlı kaşıntı ve cildin parça parça kalınlaşması olarak kendini gösterir. Atopik Dermatit (Egzama) hayat boyunca herhangi bir zamanda oluşabilmesine rağmen genellikle bebeklerde ve çocuklarda meydana gelebilir. Güçlü bir genetik öğe mevcuttur. Egzama sorununa yakalan kişilerin %70’i kadarı ailelerinde de bu sorun bulunan kişilerdir. Atopik Dermatit‘in kendi başına bir alerji olmamasına rağmen saman nezlesi gibi astım gibi solunum yolu alerjileri olan kişilerin yaklaşık üçte birinde bu durum görülebilir.

Egzama kuru, son derece kaşıntılı, sertleşmiş cilt bölümlerinden meydana gelir. Karakteristik olarak dizlerin arkasındaki cildi ve dirsekteki kırışıklıkları etkiler. Kaşıntı ısrarlıdır ve sıklıkla hastaları kaşımaya sevk eder. Bu rahatsızlığa tutulan bebekler ve çocuklar normalden fazla terlerler ve ciltleri kurudur. Kaşıntıya normalden fazla eğilimleri vardır. Sürtünme, ısı veya stres bu çocuklarda kaşınmayı başlatabilir. Bu sorun rahatsız edici ve genellikle geçici bir problemdir.

Atopik Dermatit (Egzema) Nasıl Tedavi Edilir?

Atopik Dermatit (Egzama)‘in tedavisi esas itibariyle kremler, losyonlar ve antihistaminler tarafından tedavi edilebilir. Egzama tedavisindeki amaç kaşıntıyı durdurmaktır. Bu problemin tedavisinde kremler ve losyonlarla cildi nemli tutmak gerekir. Eğer kaşıntı ve kaşıma devam ederse uzman bir hekime danışılmalıdır. Hekiminiz antihistaminlerle sizi rahatlatacaktır. Egzama semptomları yıllarca sürmekteyse cilt kalınlaşır. Buna likenifikasyon denir. Kortikosteroid krem ve yağlar şişkinliği ve kaşıntıyı azaltır.

Atopik Dermatit (Egzema) Nedir?

Ürtiker ve Anjioödem Nedir?

Ürtiker (Kurdeşen) çeşitli büyüklüklerde olan ve cildin yüzeyinde rastgele görünüp kaybolan kabarık, çoğu zaman kaşıntılı izlerdir. Cildin kaşındığı yerlerde yeni izler belirir. (Dermatografi)

Annjioödem ise, cildin yüzeyi altında, özellikle gözler ve dudakların çevresinde fakat aynı zamanda ellerde ve ayaklarda ve boğazda oluşan büyük şişlerdir.

Lezyonlar genellikle tek başına olmaktan ziyade, çoğunlukla grup halinde belirirler. Bir kaç dakikadan bir kaç güne kadar sürebilir. Ürtiker cildin yüzeyinde meydana gelir. Anjioödem buna benzer fakat cildin altında meydana gelen şişmedir. Ürtiker ve anjioödem histamin ve diğer kimyasal maddelerin kana salgılanmasından doğabilir. Aralarında yiyecekler, polen, hayvan tüyü, ilaçlar, böcek ısırmaları, enfeksiyonlar, hastalık, soğuk, sıcak, ışık ve emosyonel gerginlik de bulunan her türlü şeyin ürtikere yol açtığı tespit edilmiş olmakla beraber reaksiyonun nedeni çoğu zaman bilinmez. Bir çok alerjilerde olduğu gibi ürtikerin ve anjioödemin gelişmesinde kalıtsal bir öge de mevcuttur.

Bazı duyarlı kişilerde problem yaratabilecek olan yiyecekler arasında çilek, böğürtlen gibi küçük taneli meyveler, kabuklu deniz ürünleri, balık, sert kabuklu fındık, ceviz gibi yemişler, yumurta ve süt bulunmaktadır. Penisilin ve aspirin de problem yaratabilir. Ürtiker belirtisi ve anjioödem belirtisi arasında en belirgin belirti cildin kırmızı kabarcıklar halinde şişmesidir. Ürtiker durumunda sıklıkla çok şiddetli kaşıntı yapan şişkinlikler cildin yüzeyinde belirir. Anjioödem de ise şişkinlikler daha derindedir. Ve anjioödem‘de gözler ve ağzın çevresinde görülerek bu organlara şişmiş bir görüntü verir. Bunlar aynı zamanda eller ve ayaklarda da meydana gelebilir.

Ürtiker (Kurdeşen) Nedir

Ürtiker Tedavisi ve Anjioödem Tedavisi Nasıldır?

Ürtikeri tedavi ederken doktorunuz tıbbi geçmişinizi sorarak işe başlayacaktır. Bazen ürtiker tedavisi ve anjioödem tedavisi gerekmeyebilir. Ürtiker ve anjioödem için standart tedavi antihistaminlerdir fakat adrenalin (epinefrin) terbutalin ve simetidin gibi diğer ilaçlar da kullanılabilir. Bazen hekiminiz oral kullanım için kortikosteroid ilaç yazabilir. Alerjik bünyeli kişiler kendilerinde nöbete yol açan maddelerden uzak durmalıdır.

Anjioödem Nedir

Cilt Alerjisine Hangi Bölüm Bakar?

Cilt alerjisine hangi bölüm bakar konusu alerji sorunu yaşayan kişiler tarafından merak edilmektedir. Cilt alerjisine cildiye veya dermatoloji bölümü bakar.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın