Doğal Yollarla Diş Taşı Temizleme

Doğal yollarla diş taşı temizleme için bazı durumlara dikkat etmek gerekiyor. Ağız hijyeni son derece önemlidir. Dişlerinizde plak veya tartar varsa diş ağrısı, diş eti şişmesi ve artan bakteriyel enfeksiyonu sorunlarının ortaya çıkması son derece olağandır. Bu makalemizde doğal yollarla diş taşı temizliği ve doğal yollarla tartar temizliği konularına değineceğiz.

Her gün dişlerinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve düzenli diş muayeneleri ağız sağlığını korumak için önemlidir. Yanlış fırçalama, göz ardı edildiğinde katılaşan bir plak şekli olan tartar, plak ve diş taşı oluşumuna yol açabilir. Bu durum ise sonuç olarak bazı diş ve diş eti hastalıklarına yol açar. Basit bir ihmal, tartarın birkaç ay içerisinde dişlerinizde birikmesine neden olabilir. Bu nedenle, semptomlardan uzak durmak ve diğer ağız hastalıklarını önlemek için tartarın dişlerden nasıl çıkarılacağını bilmek önemlidir.

Evde Diş Taşı Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

En etkili evde diş taşı temizleme ve doğal yollarla diş taşı temizleme yöntemleri şunlardır;

Dişlerinizi Düzgün Bir Şekilde Fırçalayın

Her yemekten sonra dişlerinizi uygun bir şekilde fırçalamak, tartar oluşumunu önler. Fırçalamak için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve dişlerin iyice temizlenebilmesi için tüm diş yüzeylerinin her açısında fırçalayın. Fırçayı daima diş eti çizgisine 45 derecelik bir açıyla tutmayı unutmayın.

Florürlü Diş Macunu Kullanın

Florürlü diş macunları, dişlerdeki florür konsantrasyonunu arttırmaya yardımcı olur. Bu durum da dişleri güçlendirir ve diş boşluklarını önler. Florür, diş minesini daha güçlü kılar ve asitli yiyecek ile beraber içecek alımında dişlerinizin daha az ağrı çekmesini sağlar. Florürlü diş macunu kullanılması, çürümeden etkilenen bölgeleri remineralize etmeye ve tartar oluşumundan sorumlu olan bakterilere karşı korumaya yardımcı olur. Bu uygulama evde diş taşı temizleme yöntemleri arasında en etkili olanlardan biridir.

Tartar Kontrollü Diş Macunu Kullanın

Tartar kontrollü diş macunu kullanmak, plak ve tartarın çıkarılması için son derece önemlidir. Bu gibi diş macunlarında mevcut olan pirofosfatlar, çinko sitrat, florür vb. gibi kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu bileşenler dişlerde tartar birikimini önler. Bazı tartar kontrollü diş macunlarının ayrıca, bazı oral bakterileri öldürmekten sorumlu triklosan adı verilen bir antibiyotik içerdiği bulunmuştur.

Diş Taşı Temizliği İçin Karbonat ve Tuz Karışımı

Karbonat, diş ile beraber diş etlerini yatıştırır, plak ve tartar üzerinde antibakteriyel etki gösterir. Bu durum, diş taşının sökülmesine ve dişlerin ise beyazlamasına yardımcı olur. Karbonat bir anti asit olduğundan, ağız boşluğundaki pH dengesini geri yükler. Tuz ise antimikrobiyal özelliklere sahiptir. 1 çorba kaşığı karbonat ile 1 tutam tuzu karıştırın. Bu karışımı ıslak bir diş fırçasına yerleştirin. Dişlerinizi yavaşça fırçalayın. Ağzınızı ılık suyla çalkalayın. Hızlı sonuçlar için bunu her alternatif günde bir kullanın. Plaklar temizlendiğinde ise bu ilacı, her 7-10 günde bir kullanmaya devam edebilirsiniz.

Evde Diş Taşı Temizleme İçin Aloe Vera, Karbonat, Limon Yağı ve Gliserin Kürü

Hem aloe vera jeli hem de karbonat, antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Aloe vera ayrıca, bakteri tarafından üretilen serbest radikalleri gidererek diş ve diş etlerinin iyileşmesini hızlandıran antioksidanlar da içerir. Limon yağı, plak ve tartar kaynaklı bakterilerden kurtulmak için kullanılabilen harika bir antimikrobiyal ajandır. 1 çay kaşığı aloe vera jelini, 4 çay kaşığı gliserin, 4-5 yemek kaşığı karbonat, 10 damla limon yağı ve 1 bardak su ile iyice karıştırıp macun haline getirin. Bu karışımla dişlerinizi fırçalayın ve ağzınızı durulayın. Diş taşı gitmeye başlayana kadar bunu günde bir defa yapın. Ardından, plak tamamen gidene kadar 3-4 günde bir kullanın.

Not: Gliserin, dişlerinizdeki remineralizasyon işlemini engelleyebileceğinden, bu karışımı uzun süre kullanmayın.

Diş Taşına Kesin Çözüm: Susam

Susam, doğal diş temizleyici görevi görür. Dişleri temizler, parlatır ve plak ile tartarın giderilmesine yardımcı olur. Susamı çiğneyin ama yutmayın. Çiğnenmiş susamlar hala ağzınızda iken dişlerinizi kuru bir diş fırçası ile fırçalayın. Bunu haftada 2 defa yapın.

İncir Tüketin

İncir tüketmek, dişleri temizlemenin ve diş etlerini güçlendirmenin başka bir yoludur. İşlem, tükürük bezlerini uyarır ve tükürüğün salgılanmasını arttırır. Bu durum, dişleri temizlemeye, plak ve tartarı kaldırmaya yardımcı olur.

Elektrikli Diş Fırçası Kullanın

Birçok diş hekimi, dişlerinizi fırçalamak için elektrikli diş fırçası kullanmanızı önerir, çünkü elektrikli diş fırçası, manuel diş fırçalardan çok daha iyidir. Tartarın çıkarılmasına, dişlerin temiz ve parlak kalmasına yardımcı olur.

Düzenli Olarak Diş İpi Kullanın

Diş ipi, dişler arasındaki plak ve yiyecek parçacıklarını çıkarmanın mükemmel bir yoludur. Gargaradan sonra düzenli aralıklarla diş ipi kullanmak, tartar oluşumunu önler ve iyi ağız hijyeni sağlamanıza yardımcı olur. Diş ipi sadece dişlerin arasını değil, diş etleri arasını da temizler. Böylece diş çürüğü ve diş eti hastalıklarını uzak tutar.

Antiseptik Oral Temizleyici veya Peroksit Solüsyonu İle Gargara Yapın

Hem antiseptik oral temizleyiciler hem de hidrojen peroksit, doğada antimikrobiyal özelliklerdedir. Bu çözelti, diş taşını gevşetmeye ve gidermeye yardımcı olur. İki malzemeyi karıştırın ve bir veya iki dakika boyunca bu çözeltiyle gargara yapın. Bunu, sade su ile gargara yaparak takip edin.

Diş Taşı Temizliği İçin Yağ Çekme

Yağ çekme, yağ şişirme olarak da bilinir. Plak ve benzeri enfeksiyonlardan kurtulmak için bu yöntemin etkinliğinin arkasındaki temel prensip, yağın tüm safsızlıkları ağız boşluğunuzdan emmesidir. Hindistan cevizi yağı da oral patojenlere karşı etkili antimikrobiyal özelliklere sahiptir. 1-2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını ağzınızda 10-15 dakika çevirin. Yağı tükürün ve ağzınızı ılık suyla iyice çalkalayın.

Diş taşı oluştuktan sonra daha fazla birikmeyi kaldırmak ve önlemek zordur. Bu çözümlerin sonuçlarını göstermesi biraz zaman alabilir, ancak kesinlikle işe yarayacaktır. Daha fazla oral hastalığa neden olmadan önce plak ve tartardan kurtulmak çok önemlidir. Tartar uygun zamanda çıkarılmazsa, diş çürümesine ve de kaybına neden olabilir.

Diş Taşı Nasıl Önlenir?

  • Genel muayene ve diş temizliği için diş hekiminize periyodik olarak tedavi olun.
  • Dişleri korumak ve dişlerdeki plakların kolayca çıkarılmasını sağlamak için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın.
  • Sigara içmekten kaçının. Tütün, diş eti çizgisi altında tartar birikmesinden sorumludur.
  • Ağızda bakteri üremesini teşvik ettiği için çok fazla nişastalı ve şekerli yiyecekleri yemekten kaçının.
  • Ağızdaki herhangi bir yiyecek parçasını temizlemek için her yemekten sonra yeterli miktarda su için.
  • Yemekten sonra kavun veya elma yiyin, çünkü dişlerin doğal olarak temizlenmesine ve diş eti sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olur.
  • Genel sağlığınızı ve diş sağlığınızı iyileştirirken, bol miktarda C vitamini bakımından zengin meyve tüketin.

Tartar Neden Zararlıdır?

Eğer tartar alınmazsa dişleriniz ve diş etleriniz üzerinde birikme ve kireçlenmeye devam eder.  Tartar, zararlı bakteriler için üreme alanı haline gelir. Tartar, diş etlerine zarar verir; bu da diş eti iltihabı, diş hasarı, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Tartar ayrıca, ağır vakalarda kemik dejenerasyonuna ve hatta kalp hastalığına neden olarak kemik sağlığını da etkileyebilir. Diş ağrısına kesin çözüm için bir dizi tedavi gerekir.

Diş Taşı Neden Oluşur?

Bakteriyel birikim, dişlerde plak oluşmasına neden olur. Plak, dişlerden temizlenmezse sertleşir. Kötü ağız hijyeni uygulamaları ve nişastalı ve şekerli gıdalar açısından zengin bir diyet, tartar biriktirme şansını arttırır. Bu durum da kalıcı diş taşı oluşmasını sağlar.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın