Doğal Yöntemlerle Ödem Tedavisi

Bu makalemizde ödem nedir, doğal yöntemlerle ödem tedavisi, ödem giderici bitkiler, ödem attıran çaylar ve ödem söktürücü çaylar adlı konulara değineceğiz. Vücudunuzda yaralanma ya da iltihaplanma sonrası oluşan şişmeler, ödem olarak adlandırılır. Bu durum, genel olarak dokularda fazladan sıvı birikmesi nedeniyle olur ve vücudunuzun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Ödem genellikle, ilaçların, hamileliğin ve hatta uzun süre hareketsizlik süresinin yan etkisidir. Şimdi ödem neden olur ve ödem belirtileri nelerdir yakından inceleyelim;

İçindekiler gizle

Ödem Nedir?

Ödem nedir sorusu oldukça merak edilmektedir. Daha önce belirtildiği gibi ödem, dokularda sıvı birikmesinden dolayı bazı vücut kısımlarının şişmesidir. Ödemden etkilenen herhangi bir vücut kısmının ödemli olduğu kabul edilir.  Bir diğer merak edilen soru da periferik ödem nedir sorusudur. Ödem, en sık bacaklarda ve ellerde görülür ve bu durum ise periferik ödem olarak adlandırılır. Periferik ödem genellikle başka bir hastalığın veya tıbbi komplikasyonun bir sonucudur.

Ödem Neden Olur?

Ödem neden olur sorusu birçok farklı yönden incelenmelidir. Ödem, kırılma veya enfeksiyon gibi vücuda zarar gelmesinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Bu durum en fazla dizde ödem ve ayakta ödem olarak kendini gösterebilir. Arı sokmaları da gözde ödem ile sonuçlanabilir. Enfeksiyon durumunda, ödem daha fazla yardımcı olur, çünkü enfeksiyon sonucu salınan sıvı genellikle beyaz kan hücrelerinden (WBC’ler) oluşur ve bu hücreler enfeksiyonlara karşı mücadelede rol oynar. Bunlar dışında ödem, diğer bazı ciddi altta yatan komplikasyonların da bir sonucu olabilir. Bunlar;

  • Hipoalbüminemi: Bu durum, ödemle sonuçlanabilecek bir durumdur. Vücudunuzdaki albümin ve diğer proteinlerin eksikliği için kullanılan bir terimdir.
  • Alerji: Ödem alerjenlere karşı alerjik bir reaksiyon olabilir. Bunun nedeni vücudun, yabancı bir cisim tarafından istila edilmesi durumunda olası herhangi bir enfeksiyonla savaşmak için etkilenen bölgede sıvı sızdırmasıdır.
  • Kan Pıhtısı: Vücudunuzun herhangi bir yerindeki kan pıhtısı da ödeme neden olabilir. Benzer şekilde, vücudunuzdaki sıvıların akışını engelleyen herhangi bir durum ödem gelişmesine yol açabilir.
  • Tıbbi Koşullar: Ödem genellikle, kalp ve karaciğer hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının bir sonucudur. Bu koşulların ikisi de vücut sıvılarının akışını engelleyebilir veya yavaşlatabilir ve bu da ödemle sonuçlanabilir.
  • Kafa Yaralanması: Beyin sıvısının drenajında ​​tıkanmaya neden olan kafa hasarları da ödeme neden olabilir. Beyinde ödem bu durumun sonucu olabilir.
  • Gebelik: Ödem hamile kadınlar arasında oldukça yaygındır. Genellikle hamilelik sırasında bacaklarda ödem görülür. Bacaklarda ödem ile beraber omuzda ödem gibi sorunlar da görülebilir.

Ödem genellikle, vücudun yalnızca belirli kısımlarını etkiler. Farklı ödem tipleri vardır ve bunlar genellikle etkiledikleri vücut kısımlarına göre adlandırılır. Şimdi onlara bir bakalım.

Ödem Çeşitleri Nelerdir?

  • Periferik Ödem: Daha önce belirttiğimiz gibi ellerde veya bacaklarda bir şişme olduğunda, genellikle periferik ödem olarak adlandırılır. Periferik ödem, selülit, lenfadenit, kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği veya antihipertansif ilaçların yan etkileri nedeniyle olabilir.
  • Akciğer Ödemi: Akciğerlerde sıvı tutulumu varsa buna akciğer ödemi denir. Bu ciddi bir durumdur ve genellikle kalp yetmezliği veya akciğer hasarı gibi başka bir tıbbi problemin bir sonucudur.
  • Beyinde Ödem: Beyinde ödem, genellikle beyninizdeki sıvının akışında bir engel olduğunda oluşur. Beyinde ödem, aynı zamanda kritik bir durumdur ve acil bir kontrol gerektirir. Beyinde ödem, kafa travması veya viral ensefalit, dang ve sıtma gibi enfeksiyonlardan sonra görülebilir.
  • Maküler Ödem: Gözlerin maküllerinde sıvı tıkanması olduğunda, gözde ödem (maküler ödem) olarak adlandırılır. Makula detaylı görüş sağlamaktan sorumlu olan gözlerin bir parçasıdır. Gözde ödem, diyabet veya hipertansiyon ile ilişkili olabilir.

Ödem diğer vücut kısımlarını da etkileyebilir, ancak yukarıda belirtilenler bu durumdan en çok etkilenen bölgelerdir. Ödemin başlangıcını genellikle bazı durumlarda ağrılı olabilecek bir dizi ödem belirtileri izler.

Ödem Belirtileri Nelerdir?

Ödem belirtileri, genellikle tipine ve konumuna bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, ağrı, şişme ve etkilenen bölgedeki gerginlik hissi genellikle görülen en son ödem belirtileri olarak bilinir. Ödem belirtileri arasında ayrıca şunlar da bulunur;

  • Gergin ve şişmiş cilt,
  • Sıkıştıran ve cildi çivileyen cilt,
  • Etkilenen bölgenin şişliği,
  • Etkilenen vücut kısmında ağrı,
  • Eklemlerde sertlik,
  • El ve boyundaki damarlarda dolgunlaşma,
  • Yüksek tansiyon,
  • Karın ağrısı,
  • Mide bulantısı hissi,
  • Kusma,
  • Zayıflık,
  • Görmedeki anormallikler.

Eğer bu yaşanılan ödem belirtileri kritikse acil tıbbi müdahale gerektirir. Bununla birlikte, ellerde ödem veya bacaklarda ödem, böcek ısırığının veya diğer küçük sorunların bir sonucuysa ödem attıran çaylar veya doğal ödem tedavisi ile ondan kurtulabilirsiniz.

Doğal Ödem Tedavisi

Ayak bileğinde ödem, bacakta ödem, omuzda ödem, midede ödem ve pulmoner ödem gibi sorunlar için en etkili doğal ödem tedavisi yöntemleri ve ödem attıran çaylar şunlardır;

Ödem Attırıcı Çaylar: Yeşil Çay

Yeşil çayın, uyarıcı ve idrar söktürücü özellikleri vücudunuzdaki ekstra sıvıların metabolize edilmesine yardımcı olur. Ödem attırıcı çaylar arasında en etkilisi olan yeşil çay ödem tedavisine ciddi oranda yardımcı olabilir.

Ödem Attıran Zerdeçal Çayı

Ödem attırıcı bitkiler arasında bulunan zerdeçal, antienflamatuar ve detoksifiye edici özelliklere sahip olan kurkumin adı verilen bir bileşik içerir. Bu özellikler ödemle ilişkili şişlik ve ağrının tedavisinde yardımcı olur. Ayrıca zerdeçal, ödem attırıcı çaylar arasındadır. Zerdeçalı bir bardak ılık su veya sıcak sütle karıştırın. Hemen tüketin. Alternatif olarak macun yapmak için bir çay kaşığı zerdeçal, birkaç damla su ile karıştırılabilir. Bu macun, vücudunuzdaki ödemden etkilenen bölgelere uygulanabilir.

Ödem Attırıcı Karahindiba Çayı

Ödem söktürücü bitkiler arasında bulunan karahindiba, doğal antioksidan ve idrar söktürücü özellikleri ile bilinir ve bu nedenle ödemle ilişkili sıvı tutulmasını azaltmak için kullanılabilir. Ödem attırıcı çay olarak karahindiba çayı tercih edilebilir. Karahindiba çayı ekstresini suya ekleyin ve bir tencerede kaynatın. Süzün ve soğumasını bekleyin. Lezzet için bal ekleyebilirsiniz.

Ödemi Söküp Atan Zencefil Çayı

Zencefil, antienflamatuar ve tıbbi özellikleri ile bilinen, gingerol adı verilen bir bileşik içerir. Zencefil ayrıca doğal bir idrar söktürücüdür. Ödem belirtileri ve semptomlarını kolayca tedavi edebilir. Küçük bir zencefil parçasını ezin ve bir bardak suyla kaynatın. Süzün ve karışımı soğuyuncaya kadar tüketin. Alternatif olarak, bir parça zencefile de çiğneyebilir veya bir bardak ılık sütle bir çay kaşığı kurutulmuş zencefil tozu tüketebilirsiniz.

Ödeme Karşı Isırgan Otu Çayı

Isırgan otu çayı, ısırgan otu denilen bir bitkinin kısımlarından yapılır. Bu bitki, son derece besleyici ve ayrıca antienflamatuar özelliklere sahiptir. Böbreklerin işleyişini uyararak, toksinleri ve vücuttan fazla sıvıyı elimine ettiği bilinmektedir. Isırgan otunun bu özellikleri, ödem belirtileri ve semptomların giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca birçok ödem giderici krem ve ödem giderici ilaçlar, bileşen olarak ısırgan otu kullanmaktadır. Kurutulmuş ısırgan otu yapraklarını bir bardak suya ekleyin ve kaynatın. Suyu süzün ve çayı soğuyuncaya kadar tüketin. Ayrıca lezzet için bal ekleyebilirsiniz.

Ödeme Bire Bir Üzüm Çekirdeği Ekstresi

Üzüm çekirdeği ekstresi, ödem tedavisinde, kronik venöz yetmezliğe yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahip olduğu için kullanılabilir. Bu tıbbi durum genellikle bacaklarda kan birikmesi nedeniyle şişmeye neden olur.

Zeytin Yaprağı Ekstresi İle Ödeme Son

Zeytin yaprağı ekstresi, bazı biyoaktif bileşikler içerir. Bu bileşikler, beyinde ödem sorununa neden olan iltihabı ve oksidatif stresi azalttığı kanıtlanmış antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Kızılcık Suyu Ödem Attırır

Kızılcık, kalsiyum ve potasyum gibi birçok mineral bakımından zengindir ve ayrıca idrar söktürücü özellikler gösterir. Bu faktörler ile beraber kızılcık, ödeminin tedavisi için mükemmel bir doğal ilaçtır. Günde 1 bardak kızılcık suyu içilebilir.

Doğal Ödem Attırıcı Kereviz Tohumu Özü

Bilimsel olarak Apium graveolens olarak adlandırılan kereviz tohumu özü, antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip bir diüretiktir. Genellikle enfeksiyon durumunda vücudun idrar çıkışını arttırmak için kullanılır ve ödem tedavisi için kullanılabilir.

At Kestanesi Çekirdeği Ekstresi

At kestanesi bir diüretiktir ve ayrıca aescin bileşikleri içerir. Bu bileşikler, antienflamatuar ve antiseptik özellikler gösterir. At kestanesi ekstraktının bu özellikleri, ödem belirtileri ve semptomlarıyla mücadele etmenize yardımcı olabilir.

Ödem Söktürücü Ananas Suyu

Bilimsel olarak ananas comosus adı verilen ananaslar, doğal diüretiklerdir ve bromelain adı verilen bir bileşik bakımından zengindir. Bromelain, ödem belirtileri ve semptomlarının tedavisinde yardımcı olabilecek antienflamatuar özellikleri ile bilinir. Ananas kabuğunu çıkarın ve küçük parçalara bölün. Bunu bir karıştırıcıda suyla karıştırın ve suyunu hemen tüketin.

Ödem Attıran Masaj Terapisi

Masaj yapmak kan dolaşımını iyileştirir ve ödem tedavisine yardımcı olabilir. Greyfurt ve ardıç yağı gibi ödem attıran bitkisel yağlar ile hindistancevizi yağı gibi taşıyıcı yağı karıştırın. Özellikle bacakta ödem ve elde ödem için bu karışımı, 5 ile 10 dakika boyunca etkilenen bölgeye uygulayarak nazikçe masaj yapın.

NOT: Masajdan önce bacağınızı 15 dakika yüksek tutunuz. Bunu yapmak, vücudunuzun şişmiş bölgesinde biriken sıvının geri akmasını sağlar. Sonuç olarak, etkilenen bölgedeki su tutma da azalır.

Elma Sirkesi Ödem Atar

Elma sirkesinin birçok sağlık yararı vardır. Antienflamatuar özellikleri ve yüksek potasyum içeriği ile bilinir. Potasyum, sıvı tutulumunun azaltılmasına yardımcı olurken elma sirkesinin antienflamatuar özellikleri ise iltihaplı cildi tedavi etmeye yardımcı olabilir. 1 bardak elma sirkesi ile 2 bardak ılık suyu karıştırın. Karışımı, temiz bir havluya batırın ve şişen bölgeleri sarın. 5 dakika bekletin.

Ödem Attırıcı Vitaminler

A, C, E vitaminlerinden oluşan bir multivitamin takviyesi, B kompleks vitaminleri ile magnezyum, kalsiyum, selenyum ve çinko gibi mineraller ödem attırıcı olarak işlev görür. Bu vitaminlerin çoğunun suyun tutulmasını azalttığı ve antienflamatuvar olduğu bilinmektedir. Böylece, ödem belirtileri ve semptomlarının tedavisinde de kullanılabilirler.

Sıcak Veya Soğuk Kompres İle Ödem Atın

Sıcak bir kompres uyguladığınızda, uygulandığı bölgeye daha fazla kan akar. Bu durum, ödem ile ilişkili ağrı ve iltihabı azaltır. Benzer şekilde, şişmiş bölgeye soğuk bir kompres uygularsanız etkilenen bölgeyi uyuşturur ve ayrıca şişlik ve iltihabı azaltır.

Ezilmiş Keten Tohumları Ödemi Tedavi Eder

Keten tohumlarının zengin bir omega-3 yağ asidi kaynağı olduğu bilinmektedir. Bu yağlar, toksinleri vücuttan uzaklaştırabilir ve organların düzgün şekilde çalışmasını sağlar. Bu nedenle keten tohumu, kök nedenini ele alarak ödem tedavisi için yardımcı olabilir. Ezilmiş keten tohumlarını bir bardak ılık suda karıştırın ve hemen tüketin.

Ödem İçin Sıcak Hardal Yağı İle Masaj

Hardal yağı, bununla ilişkili birçok tıbbi ve sağlık yararına sahiptir. Kan dolaşımını iyileştirdiği ve ödemle ilişkili ağrıyı hafiflettiği bilinmektedir. Hardal yağını ısıtın. Etkilenen bölgeye hafifçe masaj yapın.

Ödem İçin Kişniş Tohumu

Kişniş tohumları, zengin bir potasyum kaynağıdır. Kişniş tohumlarının antienflamatuar özellikleri ile birlikte potasyumun diüretik yapısı ödem tedavisi için yardımcı olabilir. Bir tencereye 3 çay kaşığı kişniş tohumu ve 1 bardak su ekleyin. Su miktarının yarısına kadar azalana kadar bu karışımı kaynatın. Soğumasına izin verin ve süzülmüş olan sıvıyı tüketiniz.

Ödem Attırıcı Maydanoz Kürü

Maydanoz, doğal bir idrar söktürücüdür ve vücudunuzdaki toksinlerin ve fazladan sıvıların yıkanmasında yardımcı olabilir. Ödem tedavisi için kullanılabilecek en iyi bitkilerden biridir. Maydanoz yapraklarını küçük parçalara dökün ve suya batırın. Suyu süzün. Lezzet için bal ekleyin ve gün boyu tüketin.

Ödem Attırıcı Bitkisel Yağlar

Ödem söktürücü çaylar ve ödem attırıcı çay tariflerinden sonra şimdi de ödem attırıcı bitkisel yağlar nelermiş bakalım;

Çay Ağacı Yağı İle Ödemleri Atın

Çay ağacı yağının, analjezik ve antienflamatuar özellikleri ödemle ilişkili şişme ve ağrının tedavisinde yardımcı olur. Bir pamuklu ped üzerine 4-5 damla çay ağacı yağı dökün. Bunu, ödem olan bölgeye hafifçe uygulayın.

Ödem Attıran Kekik Yağı

Kekik yağı, antiseptik ve antibakteriyeldir. Bununla birlikte, kekik yağının ödemle ilişkili şişme ve ağrının azaltılmasına yardımcı olan antienflamatuar özellikleridir. 5 ile 6 damla kekik yağını 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla karıştırın. Bu karışımı, etkilenen bölgeye hafifçe masaj yapın.

Ödem Söktürücü Ardıç Yağı

Ardıç yağı, tıbbi yararları için bilinir. Ardıç yağının idrar söktürücü ve detoksifiye edici özellikleri, ödemden kaynaklanan şişme ve su tutulumunun azaltılmasına yardımcı olur. 5-6 damla ardıç yağını 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı ile karıştırın ve bu karışımı, ödem olan bölgelere uygulayın.

Hint Yağı Ödem Attırıcıdır

Hint yağı, kan akışını ve cildin iyileşmesini uyarabilir. Hint yağının içindeki ricinoleik asit, iltihap önleyici özellikler gösterir ve ödemle birlikte gelen şişlik ve iltihaplanmanın tedavisine çok fayda sağlar. Bir miktar hint yağı alın ve vücudunuzun şişmiş bölgelerine masaj yaparak sürün.

Epsom Tuzu Ödemi Söker

Epsom tuzu, ayrıca magnezyum sülfat olarak da adlandırılır. Epsom tuzundaki magnezyum, şişliği ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek antienflamatuar özelliklere sahiptir. Küvete 1 bardak epsom tuzu ekleyin ve üzerini suyla doldurun. 15-20 dakika içerisinde kalarak ödemin atılmasını sağlayabilirsiniz.  Alternatif olarak, bir kova ılık suya yarım bardak epsom tuzu ekleyebilir ve ayak bileğinde ödem ve elde ödem gibi sorunları tedavi edebilirsiniz.

Ödem Söktürücü Vişne Suyu

Turta kirazları antioksidanlar bakımından zengindir ve olağanüstü tıbbi özellikler sergiler. Ekşi vişnenin antioksidan niteliğinin ödemle ilişkili şişme ve ağrının tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir.

Doğal ödem söktürücü çaylar, ödem tedavisi ve ödem attırıcı çaylar gibi tedavilere ek olarak ödem tedavisi için başka yöntemler de vardır. Bunlar ise;

Eldivenler

Ödem tedavisi için özel eldivenler de tercih edilebilir. Özellikle bilekte ödem ve ellerde ödem için sıklıkla kullanılmaktadır. Bu eldivenler, ödem tedavisi için özel olarak tasarlanmıştır. Etkilenen bölgeye hafif bir sıkıştırma ve sıcaklık sağlarlar ve ödemi tedavi ederler.

Kinesio Bandı

Kinesio bandı, uygulandığı alan üzerinde negatif bir basınç oluşturur ve fazladan sıvı ile şişkinliklerin boşaltılmasına yardımcı olur. Bu bandın şeritlerini doğrudan şişmiş alana uygulayın. Bir seferde 3 ile 5 gün boyunca kinesio bandı takmaya devam edin.

Sıkıştırma Çorapları

Sıkıştırma çorapları, şişmiş bacaklarda kan akışını teşvik ederek ödem tedavisinde yardımcı olabilir. Durumunuzda bir iyileşme görene kadar bunu günlük yapın.

Bacak Pompaları

Sıkıştırma pompaları, ödem ve lenfödemi tedavi etmek için tasarlanmıştır. Bu pompalar, etkilenen bölgedeki sıvının dolaşımını arttırır ve şişliği azaltır.

Bunlar doğal yöntemlerle ödem tedavisi için yardımcı olabilecek en iyi ilaçlardan bazılarıdır. Bunlara ek olarak, bu ilaçların etkisini arttırmak ve ödemin tekrarlanmasını önlemek için bazı yaşam tarzı değişikliklerini de uyarlayabilirsiniz.

Ödem Nasıl Önlenir?

  • Uzun süre oturmanızı veya ayakta durmanızı gerektiren aktivitelere dalmayın.
  • Bacaklarınızı her zaman yükseltin.
  • Tuz alımınızı sınırlandırın.
  • Her gün egzersiz yapın.
  • Sıcak havalarda kendinizi iyi düzeyde nemli tutun.
  • Sıkı egzersizler yapmaktan kaçının ve aralarda ara verin.
  • Sigara içmekten kaçının.
  • 3 saatten fazla sürekli oturmayın.

İyileşmeden bağımsız olarak, durumun tekrarlanmamasını sağlamak için bu önleyici ipuçlarını izlemeniz önerilir. Ödem, sık görülen bir durumdur ve farkına bile varmadan onu yaşama şansınız çok yüksektir. Bunun nedeni, sivrisinek ısırığı kadar küçük bir şeyin bile küçük şişliklere yol açabileceği, ancak birkaç dakika içinde kaybolacağıdır. Burada belirtilen ödem tedavisi yöntemleri esasen ödemle ortaya çıkan şişlik ve iltihaplanmanın üstesinden gelmenize yardımcı olmak içindir. Bununla birlikte ödem, ağrı ve diğer komplikasyonlarla birleştiyse durumunuzun altta yatan nedenini bulmak için tıbbi yardım istemeniz önemle tavsiye edilir.

Ödem Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Vücudunuzun şişmiş kısmı bastırıldığında çirkinleşirse, ödeminizin olduğundan emin olabilirsiniz.

Ödem İçin İzlenecek En İyi Diyet Nedir?

Meyveler, sebzeler, balıklar, zeytinyağı ve kepekli tahıllar gibi antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip gıda alımınızı arttırın.

Ödem Varsa Kaçınılması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Ödeminiz varsa alkol ve süt ürünlerinden kaçının. Ayrıca peynir ve diğer işlenmiş gıdalar gibi yüksek sodyum içeriğine sahip diyetlerden de kaçınmalısınız.

Ödem Ne Zaman Kaybolur?

Sebebine bağlı olarak ödem 30 dakika ile bir aydan fazla sürebilir. Bununla birlikte, şişme bir ay sonra bile devam ederse, doktorunuzu görmek en iyisidir.

Ödem Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Ödem tedavi edilmezse, ağrılı şişmelere ve dokuların yaralanmasına neden olabilir. Ödem, daha ciddi bir tıbbi komplikasyonun da belirtisi olabilir ve bu nedenle, durumunuzda düzelme yoksa kontrol edilmesini sağlamalısınız.

Ödeme Hangi Doktor Bakar?

Ödeme hangi doktor bakar ve ödeme hangi bölüm bakar soruları da oldukça merak edilmektedir. Ödem için hastanelerin iç hastalıkları (dahiliye) ya da nefroloji bölümünden randevu alınması gerekir.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın