Glokom nedir?

Glokom nedir sorusu son dönemlerde oldukça sık bir şekilde sorulmaya başlandı. Glokom, optik sinir hasarından dolayı sizi kademi olarak körlüğe, doğası gereği de geri dönüşü olmayan göz problemine doğru götürebilen göz ve optik sinirlerinin çok karmaşık bir durumudur.

Bu problem, yalnızca bir lens değişikliği ile farklılaşabilen basit güç düşüş ya da artışlarınız değil, bir durumun ortaya çıkması nedeniyle gözün içindeki sıvı basıncını içerir. Bunun sonuçları ise tamamen görme kaybıdır.

Bu problem daha fazla incelendiği zaman gözlerimizin hemen önünde sıvıların gelip geçtiği ön oda adı verilen mini bir özelliğin bulunduğu ortaya çıktı. Bu sıvıların, yakındaki dokuları nemlendirdiği bilinmektedir. Glokom harekete geçtiğinde bu sıvı akışı daralır, yani olması gerekenden daha az miktarda akar. Bu durum, glokomu ortaya çıkarabilen gereksiz bir basınç meydana getiren spesifikasyonun arkasında giderek daha fazla sıvı birikmesine yol açar.

Glokomun bölünebileceği başlıca iki geniş bölüm vardır. Bunlar, açık açılı glokom ve kapalı açılı glokom olarak bilinir.

Kronik glokom olarak da bilinen açık açılı glokom, yavaş bir şekilde ilerleyen uysal olarak görülen bir türdür. Bu tür, genel olarak hemen fark edilmez ve görme kayıpları ortaya çıkmadıkça da tespit edilmesi gerçekten de zordur.

GÖZLE İLGİLİ ACİL DURUMLAR ! adlı makalemize de göz atabilirsiniz.

Kapalı açı veya akut glokom durumunda ise ağrı ve bulanık görme, kişiyi göz muayenesine gitmeye zorlar.

Glokom nedenleri

  1. Akışkan basınç
  2. İris problemleri
  3. Yaş
  4. Pigmentasyon
  5. Kısa görüşlülük
  6. Kalıtım
  7. Göz daralması drenajı
  8. Yüksek göz basıncı
  9. Aşırı hassas optik sinir
  10. Optik sinir bozulması
  11. Farklı rahatsızlıklar

Glokom nedenleri arasında bazı faktörler vardır:

  • Akışkan basınç:

Daha önce tartışıldığı gibi ilk seçenek, gözlerimizin iris ve kornea arasında belirli bir miktarda sıvının aktığı ve yakın dokuları besleyen ve nemlendiren ön oda adı verilen bir özelliği barındırdığı sıvı basıncıdır.

  • İris problemi:

Çoğu zaman gözlerimizde, iris ile kornea arasında mevcut olan özelliği bloke ederek irisin dışarı çıkmasına neden olan bazı kusurlar veya rahatsızlıklar olabilir. Bu tıkanıklık durumu, daha sonraki aşamalarda bir basınç oluşumuna da neden olacaktır. Bu, glokom sorununun ana nedenlerinden biridir.

  • Yaş:

50’li yaşlara gelindiğinde yaş ile beraber olasılıkları artan yaygın bir problem olan glokoma yakalanma olasılığınız çok yüksektir. Bunun nedeni, yaşla birlikte optik organların ve sinirlerin verimsizliğine bağlanabilir.

  • Pigmentasyon:

İrisimiz, iriste pigmentasyonu zorunlu kılan, öğrencilerin renk vericisidir. Çoğu zaman doktorlar, küçük fraksiyonlarda ve spesifikasyonlarda bulunan bu pigmentlerin, drenaj sistemini veya spesifikasyonları tıkayarak uygun sıvı akışının kısıtlanmasına neden olduğunu fark etmişlerdir.

  • Kısa görüşlülük:

Açık açılı glokom, uzağı görememe ya da miyop probleminiz varsa ciddi bir olasılıktır. Bu uykuda olan gen, bir gün uygun bir tedavi için yer bırakmadan harekete geçebileceğinden rutin göz muayenelerine gitmenin sıklıkla talep edilmesinin ve tavsiye edilmesinin nedeni budur.

  • Kalıtım:

Diğer birçok problemde de olduğu gibi glokom da kalıtıma veya aile öyküsüne dayanır.

  • Göz daralması drenajı:

Bu en popüler glokom nedenlerinden biridir. Drenaj açısı ciddi oranda kapanabilir ve bu problem, durumunuzu çok daha tehlikeli bir hale getirebilir. Halihazırda yüksek oranda göz sorunları olan bir hastanın, glokomdan etkilenme olasılığı çok daha yüksek olacaktır. Akut açılı glokomun belirtileri, tipik olarak mide bulantısı ile birlikte şiddetli göz ağrıları ve hatta uyku bozukluğunu bile içerir.

  • Yüksek göz basıncı:

Yüksek göz tansiyonu, çoğu zaman glokoma yol açar. Gözlere aşırı baskı uygularsanız bu, glokom veya geçici görme kaybına neden olabilir. Gözler, vücudumuzun en önemli parçalarından biridir.

  • Aşırı hassas optik sinir:

Pek çok glokom türünden biri olan ve aynı zamanda tehlikeli olan optik sinir kaynaklı düşük tansiyonlu glokom ile karşılaşılabilir. Göz tansiyonu, normal seviyelerde olsa bile optik sinirler yine de ortaya çıkabilir. Bu durum, optik sinirlerin ciddi anlamda hassas olduğu anlamına geliyor.

  • Optik sinirin bozulması:

Birçok glokom nedeni arasında bu oldukça popülerdir. Optik sinirler, ciddi anlamda hasarlar gördüğü zaman, glokom belirtileri ortaya çıkar. Bu durum, glokomun en yaygın belirtileri arasında yer alır ve kolay bir şekilde düzeltilemez. Mevcut göz durumunuzu düzeltmek için bazı göz damlaları ve hatta bazı ilaçlar almanız gerekecektir.

Optik sinir gerçekten naziktir ve kolayca zarar görebilir. Bu nedenle, gözlerin uygun şekilde bakımının yapıldığından ve optik sinirin olduğundan daha fazla hasar görmesi gerektiğinden emin olmanız gerekir.

  • Rahatsızlık:

Glokom, kademeli bir süreçtir ve ortaya çıktıktan sonraki aylar içinde sizi etkilemez. Ancak, bunu ele geçiren şey, gözlerin gücündeki minimal bir değişiklik veya tedavi edilmediği durumlarda son derece ölümcül olabilecek bir tür sorun olabilir.

Glokom belirtileri

  • Ağrı
  • Görme zorlukları
  • Kızarıklık
  • Bulantı ve kusma
  • Bulanık görme
  • Baş ve göz ağrıları
  • Görme kayıpları
  • Nokta görme

Glokom belirtileri şunlardır:

  1. Ağrı:

Akut glokom durumunda uzun süredir devam eden acı veren bir ağrı, işaret olabilir. Bu nedenle kapalı açılı glokom daha iyidir. Çünkü ağrıyla birlikte sık doktor ziyaretleri artar ve bu da problemin halledilmesini sağlar.

  1. Görme zorluğu:

Kademeli glokom ile görüşte bulanıklık ortaya çıkabilir. Bu, görüşü ciddi anlamda titrek ve belirsiz bir hale getirebilecek güç kayması ya da güç değişimleri şeklinde bile olabilir. Bu belirti, glokom probleminin ana semptomlarından biridir.

  1. Kızarıklık:

Göz bölgesinde hissedilen rahatsızlıklarda gözlerdeki ana fiziksel değişimlerden biri de pembemsi bir renk almaya başlamasıdır. Bu durum, bazen yorgunluktan kaynaklanır. Bu nedenle uzun süreli bir reaksiyon beklenebilir.

  1. Bulantı ve kusma:

Glokom belirtileri arasında bulantı ve kusma da vardır.

  1. Bulanık görme:

Bu, glokomun en yaygın belirtileri ve semptomlarından biridir. Birçok durumda, bu özel semptomu ihmal eden, aşırıya kaçan ve geçici görme kaybına neden olan zararlı göz problemleri yaşayan kişilerin olduğu görülmüştür.

  1. Baş ve göz ağrısı:

Göz çevresindeki ağrı ve kişinin herhangi bir şeye odaklanırken yaşadığı acı, genellikle bir tür baş ağrısı hissiyle birleşir. Bu baş ve göz ağrıları, glokomun başlıca semptomlarından biridir. Baş ağrıları, sizi aşırı derecede hasta edebilir.

  1. Görme kaybı:

Bu, gözlerle ilişkili başka bir glokom belirtisidir. Ani görme kaybı, glokomun en yaygın belirtilerinden biridir. Tüm glokom belirtileri arasında en çok bu problem görülür.

  1. Noktalar:

Glokomun en sık görülen belirtileri ve semptomlarından biridir. Göz sorunları olan insanlar bu problemi çok yakından bilir.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın