Hamilelikte Mide Ekşimesi

Bu makalemizde hamilelikte mide ekşimesi neden olur, nasıl geçer, nasıl ne zaman başlar ve ne iyi gelir gibi birçok önemli soruyu cevaplandırmaya çalışacağız.

Hamilelik, vücudunuzu birden fazla şekilde değiştirebilir. Bu aşamada, aynı anda birçok şeyi deneyimleyeceksiniz. Anne olmayı bekleyenlerin yaşadığı yaygın ve sıkıntılı bir semptom da mide ekşimesi veya mide yanmasıdır.

Hamilelikte mide ekşimesi probleminin ciddiyetine rağmen çoğu hamile kadın, bunlarla ilişkili yan etkilerden korktuğu için herhangi bir ilaç almaya istekli değildir. Bu nedenle, hamilelikte mide ekşimesi problemini hafifletmek için doğal yollar arıyorsanız okumaya devam edin!

Hamilelikte Mide Ekşimesi Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte mide ekşimesi ne zaman başlar sorusu da sıkça sorulan bir sorudur. Hamilelikte mide ekşimesi, yemek borusu veya yemek borusunun tahrişinden kaynaklanan bir asit reflü belirtisidir. Bu tahriş, mideden geri gelen mide asidi tarafından tetiklenir. Mide ekşimesi ayrıca mide yanması olarak da adlandırılır.

Hamile kadınların neredeyse %50’sinin şiddetli mide ekşimesi veya yanması semptomları sergilediği bildirilmiştir. Bu durum, özellikle de gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde belirgindir. Bu, büyüyen uterusun mideye, baskı uyguladığı dönemdir. Şimdi de hamilelikte mide yanması veya mide ekşimesi neden olurmuş detaylı inceleyelim;

Hamilelikte Mide Ekşimesi Neden Olur?

Hamilelik sırasında mide ekşimesine neden olan birçok faktör sorumlu tutulabilir. Bunlar:

  • Hormon seviyelerinin değişmesi
  • Gebelik hormonları: Hamilelik sırasında progesteron gibi hormonların salgılanması artar. Bu, mide ve yemek borusu arasındaki bir kas duvarı olan alt yemek borusu sfinkterini gevşetmek için tetikleyebilir. Böylece asidin, yemek borusuna geri akmasına neden olabilir (1).
  • Rahim büyümesi, mideye baskı uygulayarak ve mide asidini yukarı itmeye zorlayarak mide ekşimesini tetikleyebilen bir diğer faktördür (2).
  • Safra kesesi taşlarının varlığı (bu nadiren olur).
  • Hamilelik sırasında mide ekşimesi, başa çıkılması gereken bir görev olabilir. Bu noktada vücudunuzda meydana gelen diğer tüm değişikliklerle birleştiğinde, size de zarar verebilir.

Şimdi de hamilelikte mide ekşimesi nasıl geçer ve nasıl tedavi edilir bakalım:

Hamilelikte Mide Ekşimesi Nasıl Geçer?

1. Düzenli Aralıklarla Küçük Öğünler Yiyin

Günde üç büyük öğün yerine, her saat veya iki defa birkaç küçük öğün yemeyi deneyin. Küçük öğünler yemek, sadece mide ekşimesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda şişkinliği önler ve enerji eksikliğinden kurtulma sağlar.

2. Tetikleyicilerden Kaçının

Mide ekşimesini tetikleyen veya durumu kötüleştiren yiyecekleri belirleyin. Baharatlı, kızartılmış ve işlenmiş yiyeceklerin genellikle mide ekşimesine neden olduğu belirtilir. Bu nedenle bu tarz yiyeceklerden kaçınılması gerekir (4). Bu durumu tetiklediği bilinen diğer yiyecekler arasında çikolata, kafein, gazlı içecekler, turunçgiller ve nane bulunur (3).

3. Yemekle Beraber İçecek Tüketmeyin

Yemek yerken olabildiğince az içecek tüketmeye çalışın. Yemekle birlikte çok fazla sıvı tüketmek, mide ekşimesi semptomlarını kötüleştirebilir.

4. Yemekten Sonra Hemen Yatmaktan Kaçının

Yemekten hemen sonra uzanmayın. Yemekten sonra en az birkaç saat dik oturmaya çalışın. Yemekten hemen sonra kamburlaşmak veya uzanmak, mide asidinin hemen geri gelme şansını artırabilir (5).

5. Yastığınızı Yükseltin

Yastığınızı yüksekte tutmaya çalışın. Birden fazla yastık da kullanabilirsiniz. Bu durum, uyurken mide asidinin tekrar yukarı akmasını önleyebilir (6).

6. Yatmadan Birkaç Saat Önce Yemek Yemeyi Sonlandırın

İster evde olun ister dışarıda biraz zaman geçirin, erken bir akşam yemeği yediğinizden emin olun. Gün içinde dönmeden önce midenizin yiyecekleri sindirmesine yardımcı olmak için akşam yemeğinizi yatmadan hemen önce yemekten kaçının (3). Ancak yatmadan önce hafif atıştırmalıklar alabilirsiniz.

7. Sigarayı Bırakın

Henüz yapmadıysanız hemen şimdi sigarayı bırakın! Sigara içmek, sadece çocuğunuzun sağlığı için zararlı değildir, aynı zamanda reflü ve mide ekşimesini tetiklediği de bilinmektedir. Bu nedenle sigara içmekten ve sigaraya maruz kalmaktan kaçının (6).

8. Kilonuzu Kontrol Edin

Obezite, mide ekşimesi için birçok önemli risk faktöründen biridir (7). Bu nedenle, hamilelik sırasında kilonuzu yönetmeniz ve yavaş yavaş kilo almanız önemlidir. Hamilelik, iştahınızı arttıracaktır.

9. Bol Giysiler Giyin

Dar ve nefes alamayan giysiler giymek, zaten kalabalık olan mideye ekstra baskı uygulayarak mide ekşimesi olasılığını artırabilir.

10. Sakız Çiğneyin

Evet, doğru okudunuz! Her ağır yemekten yaklaşık 30 dakika sonra sakız çiğnemek sindirimi kolaylaştırabilir. Bunun nedeni, sakızın asit tamponu olan tükürük üretimini arttırmasıdır. Bu, yemek borusundaki mide asidi seviyelerini azaltmaya yardımcı olur ve mide ekşimesini tedavi edebilir (8).

Hamilelikte Mide Ekşimesi Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hayır, mide ekşimesinin bebeğe zarar vermesi pek olası değildir. Ancak büyüyen bebeğin mideye uyguladığı ağırlık, gebeliğin son dönemlerinde mide ekşimesi semptomlarını artırabilir.

Hamilelikte Mide Ekşimesi Bebeğin Cinsiyetini Gösterir Mi?

Bu durum tamamen bir masal! Bu gerçek olmaktan uzak bir mittir.

Mide Ekşimesi Hamilelik Belirtisi Mi?

Evet, mide ekşimesi, olağan sabah bulantısı dışında erken gebeliğin bir belirtisi olabilir. Bunun nedeni, rahim kasını gevşeten progesteron hormonunun salgılanması ve dolayısıyla mide kaslarının sıkışması ile mide ekşimesi semptomlarına neden olmasıdır.

Hamilelikte Mide Ekşimesi İkiz Bebek İşareti Mi?

Ciddi mide ekşimesi semptomları, fetüslerin mideye uyguladığı artan basınç nedeniyle ikizleri gösterebilir. Bununla birlikte, ikiz beklemenin erken bir işareti olmayabilir. İkiz taşıyan kadınların, tek çocuk taşıyanlara kıyasla daha şiddetli mide ekşimesi semptomları yaşamasını beklemek olasıdır.

Hamilelikte Mide Ekşimesi İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Mide ekşimesi semptomları, diyet ve yaşam tarzı değişikliklerine rağmen düzelmiyorsa veya daha şiddetli hale geliyorsa bir doktora görünebilirsiniz. Doktorunuz daha sonra hamilelik sırasında alınması güvenli olan ilaçları yazacaktır.

Not: Bu makale, tamamen bilgilendirme amacı taşımaktadır. Mutlaka doktorunuza danışın.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın