Bu makalemizde doğal yollarla mide ekşimesi nasıl geçer başlığını inceleyeceğiz. Genel olarak hazımsızlık olarak da bilinen mide ekşimesi, bazı semptomlarla karakterize yaygın bir hastalıktır. Tıbben bu duruma, sindirim sistemi ve midede aşırı miktarda hidroklorik asit birikmesi neden olur, bu da şiddetli asit ve mide yanmasına yol açar. Mide ekşimesi sorunu yaşayan bir kişi yemek yemekten uzaklaşır ve bu da asidite ile ilgili koşullara yol açar. Mide ekşimesi, bazen kalıcı veya tekrarlayan bir durumdur. Bazen, sadece birkaç hafta sonra kaybolur ve geri döner. Birçok insan ağrıyı tolere eder ve bu durum hakkında hiçbir şey yapmaz. Eğer mide ekşimesi tedavi edilmezse, ülser gibi kronik durumlara ve sindirim sisteminin zarar görmesine neden olabilir. Bu soruna ne kadar erken çözüm bulabilirseniz ondan o kadar çabuk kurtulabilirsiniz.
Mide Ekşimesinin Belirtileri Nelerdir?
Mide ekşimesi aşağıdaki belirtileri vardır:
- Bulantı: Midede asit birikmesinden dolayı, kusma hissi devam eder. Ayrıca sık sık mide bulantısı, “mide ve hasta” olarak da adlandırılır.
- Yetersizlik: Bu, mide içeriğinin boğaza kadar ulaşabilen yemek borusuna geri akışıdır. Bu, yemek borusu ve beslenme yollarında yanma hissine ve ekşi bir tada yol açar.
- Mide Şişkinliği: Bu durum, küçük bir yemekten sonra bile şişkin veya dolu hissetme hissini ifade eder. Midede gaz eşlik eder. Bu durum, yoğun kramp ve geğirmeye neden olur. Mide ekşimesinde en sık görülen semptom budur.
Mide Ekşimesinin Nedenleri Nelerdir?
Mide ekşimesi neden olur ve mide ekşimesinin nedenleri gibi sorular da sıklıkla merak edilmektedir. Mide ekşimesinin nedenleri şunlardır;
- Aşırı Yeme: Sindirilenden daha fazla tüketmek aşırı HCl üretimine neden olur, bu da asidite ve mide ekşimesine yol açar.
- Gazlı İçecekler: Gazlı ve alkol içeren karbonlu içecekler midede fazla asit üretimine yol açar.
- Baharatlı Yiyecekler: Baharatlı yiyecekler genellikle besleyici ve sindirim yollarında yanma hissine yol açar ve bu da mide ekşimesinin başladığını gösterir.
- Alt Esophegal Sfinkterini Zayıflayan Gıdalar: Kahve, çay, çikolata, nane, narenciye, mandıra vs. içmek veya yeme de mide ekşimesine yol açar.
- Tıbbi Koşullar: Bazen, mide ekşimesi gastrit ve H. pylori nedeniyle oluşabilir. (Doğal Yöntemlerle Gastrit Tedavisi adlı makalemize göz atabilirsiniz)
Doğal Yollarla Mide Ekşimesi Nasıl Geçer?
Doğal yollarla mide ekşimesi nasıl geçer sorusu bu sorunu yaşayanlar tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Şimdi doğal yollarla mide ekşimesi nasıl geçer inceleyelim;
Mide Ekşimesi İçin Elma Sirkesi
Elma sirkesi midede üretilen ekstra asidi giderecek ve midenin pH’sini normal seviyesine indirir. Aynı zamanda rahatsızlık ve ağrıyı hafifletir. Elma sirkesini suyla seyreltmek gerekir.
Karbonat
Doğal bir anti asit olan karbonat, midedeki ekstra asidi nötralize eder. Yanmayı azaltır, böylece midede bulantı ve şişkinliği giderir.
Muz
Muz, sadece sindirim için kolay değildir, aynı zamanda sindirim işlemini yumuşatır ve şişkinliği azaltır. Potasyum içeriği gıdaların kolay emilimine ve daha iyi sindirime yardımcı olur. Ayrıca antioksidan potansiyeli yüksektir.
Zencefil
Zencefilli çay, temel olarak zencefil özlerinden oluşan bir içecektir. Zencefilde bulunan fitokimyasal maddeler sayesinde hazımsızlığı ve mideyi çabucak rahatlatır. Bunlar gastroprotektif etki gösterir ve gastrik mobiliteyi arttırır. (Ayrıca Zencefilin Faydaları Nelerdir? adlı makalemize göz atabilirsiniz)
Papatya Çayı
Papatya içerisinde bulunan fenolik bileşikler ve terpenoidler sindirim sisteminizi rahatlatır. Bu çay şişkinlik, mide krampları ve hazımsızlıktan kurtulma sağlar. Ayrıca mide asitliğini düşürür.
Tarçın
Tarçınlı çay, gazı serbest bırakır ve sindirim sistemini uyararak karın şişkinliğini giderir.
Yeşil Çay
Yeşil çayın antioksidanlar açısından zengin olduğu bilinmektedir. Her gün yeşil çay tüketmek midedeki asitlik seviyesini azaltmaya yardımcı olur.
Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesi, mide problemlerinden muzdarip olduğunuz zamanlar için ideal bir yemektir. Sindirimi kolaylaştıran, aynı zamanda lif açısından zengin bir besindir. Mide ekşimesine kesin çözüm arayanlar için tavsiye edilir.
Meyve Suları
- Elma Suyu: Elma suyu, midenizin mide asitlerinin salınımından korunmasına yardımcı olabilecek gastroprotektif etkilere sahiptir.
- Limon Suyu: Mide ekşimesinden muzdarip olduğunuzda genellikle yaşanan şişkinlik, gaz ve mide ekşimesi, limon suyu ile kolayca rahatlatılabilir. Limon suyu sindirimi artırır ve mideye safra akışını arttırır. Aynı zamanda antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir.
- Aloe Vera Suyu: Bir aloe vera yaprağının içindeki jel besinler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Mide ekşimesinin iyileşme sürecini hızlandırır ve sindirime yardımcı olur. Aynı zamanda sindirim sisteminin iç astarını da yatıştırıcı etkileri vardır. Alkali olması, midedeki fazla asidi nötralize eder.
Zeytinyağı
Zeytinyağı, vücudu gıdayı doğru bir şekilde sindirmek için yeterli enzim üretmesini teşvik ederek sindirime yardımcı olur. Bu da mide ağrısını yatıştırır ve sindirime yardımcı olur.
Yoğurt
Yoğurt, sindiriminizi tekrar ize sokan sağlıklı bakterilerle doludur. Bu bakteriler, aşırı asit üretimine, şişkinliğe ve şişkinliğe neden olan sağlıksız bakterilerin aşırı büyümesini kontrol eder.
Yukarıda sıralanan mide ekşimesi için doğal yöntemler ve uygulamaların yanı sıra, yeterli miktarda su içmek de sizi hasta hissinden kurtarır ve ağrıyı gidermenize yardımcı olur. Normal veya ılık sudan kaçının. Bunun yerine, anında rahatlamak için soğutulmuş suyu tüketin.