Doğal yöntemlerle gastrit tedavisi adlı bu makalemiz ilk olarak gastrit nedir sorusunu cevaplandırıp daha sonraki aşamada doğal yöntemlerle gastrit tedavisi konularına değineceğiz. Gastrit esasen, midenin iç zarının iltihabıdır. Halk arasında mide iltihabı olarak da bilinir. Bu iç astar, bir ülsere yol açarak aşınmış bir hale gelebilir. Mide asidi, mide asitlerinin ve sindirim için farklı enzimlerin üretilmesinden sorumludur. İltihaplı bir durumda, bu kimyasallardan daha az miktarda üreterek çeşitli semptomlara neden olur.
Gastrit Türleri
Gastrit esas olarak 2 türden oluşur. Bunlar;
- Akut Gastrit: Akut gastrit, aniden başlar ve sadece kısa bir süre sonra geçer.
- Kronik Gastrit: Gastrit tedavi edilmediğinde yıllarca sürebilen bir problem haline gelir. Kronik gastrit belirtileri son derece rahatsız edicidir. Kronik gastrit belirtileri arasında mide bulantısı, kusma ve iştah kaybı bulunur.
Şimdi de gastritin nedenleri nelermiş yakından inceleyelim;
Gastritin Nedenleri Nelerdir?
Gastritin nedenleri arasında ilk olarak mide zarının hasar görmesi gelir. Gastritin nedenleri arasında genel olarak şunlar bulunur;
- Sağlıksız yemek yeme,
- Aşırı sigara ve içki kullanma,
- İbuprofen ve aspirin gibi ağrı kesici ilaçların kontrolsüz şekilde kullanılması,
- Helicobacter pylori enfeksiyonu (bakteri enfeksiyonu),
- Otoimmün hastalıklar,
- Aşırı stres,
- Herpes simpleks virüsü gibi viral enfeksiyonlar (düşük bağışıklık seviyesine sahip kişilerde görülür).
Şimdi de gastritin belirtileri neler inceleyelim;
Gastritin Belirtileri Nelerdir?
Gastritin belirtileri, karındaki hafif tahriş ile kolayca göz ardı edebileceğimiz, astardaki deliklerin göstergesi olabilecek şiddetli ağrıya kadar değişebilir. Gastritin belirtileri arasında genel olarak şunlar bulunur;
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- İştah kaybı,
- Karın ağrısı ve şişkinlik,
- Sürekli hıçkırık hali,
- Kan kusma.
Son iki belirti oldukça tehlikeli olabilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir. Şimdide doğal yöntemlerle gastrit tedavisi ve bitkisel gastrit tedavisi yöntemlerine bakalım;
Doğal Yöntemlerle Gastrit Tedavisi
Doğal yöntemlerle gastrit tedavisi oldukça hızlı ve etkili sonuçlar verir. Erken yapılan gastrit tedavisi, gastritin ilerlemesini durdurarak yüksek koruma sağlar. Şimdi doğal yöntemlerle gastrit tedavisi ve bitkisel gastrit tedavisi arasında bulunan besinlere göz atalım;
Elma Sirkesi: Elma sirkesi, midedeki asit üretimini azaltır ve dengeyi geri kazandırır. Ayrıca, mide zarına zarar veren mikroorganizmaları da öldürür.
Aloe Vera: Aloe vera, tahriş olmuş mide için son derece rahatlatıcıdır. Ayrıca, antienflamatuar etkinliği ile mide zarının iltihabını azaltır. Antiseptik bir ajan olarak, enfeksiyona neden olan bakterileri de inhibe edebilir.
Kabartma Tozu: Midede gastriti tutabilecek yanma hissi bu ilaçla giderilebilir. Kabartma tozu, anti asit görevi görür ve midedeki asit seviyesini düşürür.
Hindistancevizi Suyu: Hem genç hem de olgun hindistancevizi suyu, iltihaplı mide astarınızı yatıştırmakta yararlı olabilecek antienflamatuar özelliklere sahiptir.
Lahana Suyu: Lahana suyu, mide astarını iyileştiren ve birkaç gün içinde gastritten kurtarabilen U vitamini olarak bilinen ülser şifa faktörünü içerir. Bu bitkisel suyun ayrıca mide ve bağırsaklar üzerinde temizleyici etkisi vardır.
Hindistancevizi Yağı: Hindistancevizi yağı, gastrit nedeniyle mide tabakasına uygulanan oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Ayrıca gastrit belirtileri ve semptomlarından kurtulma sağlayabilen antienflamatuar özelliklere de sahiptir.
(göbek yağlarını eriten yiyecekler adlı konumuza da göz atabilirsiniz)
Yeşil Çay: Yeşil çay, mide kaplaması üzerinde koruyucu bir etkiye neden olan ve gastrit belirtilerini hafifleten birçok antioksidan içerir. Düzenli olarak bu çayın içilmesi, kronik gastrit tedavisine de yardımcı olabilir. Gün içerisinde 2 fincan yeşil çay tüketilmesi önerilir.
Zencefil: Bu süper bitki, gastrit hastalarına çok faydalı olabilir. Zencefilin faydaları saymakla bitmez. Helicobacter pylorinin neden olduğu enflamasyonu baskılayan antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.
Yoğurt: Yoğurt, mükemmel bir probiyotiktir. Probiyotiklerin gastrik ülserlerin iyileşmesini hızlandırdığı ve ayrıca gastritin nedenlerinden biri olan H. pylori’nin yok edilmesine yardımcı olduğu bilinir.
Bal: Bal, doğada bakterisit olduğu için midedeki zararlı bakterileri etkili bir şekilde öldürebilir. Ayrıca, mide zarının iyileşme sürecine yardımcı olabilecek antienflamatuar özelliklere ve antioksidanlara sahiptir.
Kimyon Tohumu: Kimyon tohumları tarafından sergilenen antibakteriyel ve antienflamatuar özellikler, gastrit belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir ve ayrıca iyileşmenizi hızlandırabilir.
Kefir: Bu fermente süt içeceği, onu doğal bir probiyotik içecek yapan çok sayıda mikroorganizma içerir. Kefir tüketmek, sindirim sürecini iyileştirmeye yardımcı olur ve ayrıca midedeki asit dengesini geri getirir. Aynı zamanda vücutta, antimikrobiyal etkiler uygular. Bu özellik, gastritin bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklandığında faydalıdır. Organik kefir satın alın ve günlük olarak için.
Yulaf Ezmesi: Yulaf ezmesi, sindirim işlemini düzenleyebilecek lif ve mineraller bakımından zengindir. Aynı zamanda mide zarını yatıştırır.
Ananas: Ananas, mide zarında tahrişe neden olmadan proteinin sindirilmesine yardımcı olan bromelain gibi sindirim enzimleri içerir. Eğer gastrit iseniz bu meyveyi doğada alkali olduğu için tüketmeye çalışın. Bu şekilde midenizdeki asit seviyesini arttırabilirsiniz.
Dikkat: Olgunlaşmış ananasları yediğinizden emin olun, çünkü olgunlaşmamış ananaslar bazen gastrit problemini ağırlaştırır.
Zerdeçal: Zerdeçal, mide mukozasını rahatlatan ve mide ile bağırsak sistemindeki tahrişi azaltan, antienflamatuar, antifungal ve antibakteriyel polifenol olan kurkumin içerir.
Meyan Kökü: Meyan kökü, sindirim sistemi ve mide iç astarını yatıştırıcı özellikler sunar. Bu bitki, kanalın kayganlaşmasını sağlayan ve yiyeceklerin kolay geçişini sağlayan, aynı zamanda reflü ve mide ekşimesi sorunları tedavi eden çok sayıda müsilaj içerir. Meyan kökü, mide iç zarını korur ve mide asitlerini stabilize ederek ülser olasılığını gastritten azaltır. En iyi sonuçlar için doğal meyan kökü tavsiye edilir.
Sakız: Sakız, H. pylori olmayan gastrit durumunda iyi sonuç verir. Sakız, mide ülserlerini tedavi etmek için kullanılır, çünkü mide asitlerini stabilize etmeye yardımcı olur ve ayrıca mide zarını korur.
Patates Suyu: Patates suyu, midede bulunan aşırı asit ile reaksiyona giren zengin bir alkali tuz kaynağıdır. Ayrıca mide zarının iltihabını da azaltır.
Biberiye: Biberiye, tedavi edilmediği takdirde gastrit gelişimine yol açabilecek mide ülserlerini tedavi etmenin yanı sıra iyi önlemeye de yarayan antioksidan ve antienflamatuar özellikler taşır.
C Vitamini: C vitamini vücudun bağışıklık tepkisi ile ilişkilidir. Bu yüzden gastrit sorunundan muzdarip olan insanlar genellikle C vitamini takviyesi almalıdır. Bu vitamin, vücudun enfeksiyonla daha iyi ve daha hızlı savaşmasını sağlar. Ayrıca, mide ile bağırsak zarını iyileştirir ve hasarlar ile ülserlere karşı korur.
Bu sağlık durumunun, rahatsızlığa neden olmasına ve sizi en sevdiğiniz yemeklerden mahrum etmesine izin vermeyin. Çabuk rahatlama için bu etkili ve güvenli doğal tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca gastritin en etkili tedavi yönteminin doktorunuza danışmak olduğunu unutmayın.
Gastrit Nasıl Önlenir?
- Almakta olduğunuz ilaçlar hakkında bir günlük tutun. Bunlardan herhangi biri mide zarınızı tahriş edebilir ve daha hafif bir ilacın yerini alabilir.
- Hangi gıda maddesinin midenizi tahriş edebileceğini belirlemeye çalışın. Baharatlı ve kızarmış yiyecekler bu konuda başı çeker. Bu yüzden bu tarz yiyecek alımını minimumda tutun.
- Hem akut hem de kronik gastrite neden olduğu bilindiği için sigarayı bırakın ve alkol alımını azaltın.
- Günlük 6-8 bardak su için.
- Haftada en az 3-4 defa 30 dakika egzersiz yapın.
- Meditasyon ve yoga yaparak zihin ile bedeninizi gevşetin. Bu durum, gastritin ardında ortak bir neden olan stresi hafifletmeye yardımcı olacaktır. Gastrointestinal stresi azaltmak için her sabah yoga yapın. Bu durum, vücudunuza sıkışan gazların salınmasına yardımcı olur. Sırt ve karın kaslarını güçlendirir. Ayrıca, biriken gazların geçmesine yardımcı olur.
(Metabolizma nasıl hızlandırılır adlı makalemize göz atabilirsiniz)
Gastriti Tedavi Eden Yiyecekler
Flavonoidler gibi antioksidanlar bakımından zengin yiyecekler, iltihaplı mide astarını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bu yiyecekler şunlardır;
- Elma, muz, hindistancevizi ve ananas gibi meyveler bulunur.
- Sebze önerileri arasında soğan, lahana, kabak, dolmalık biber, patates, ıspanak ve fasulye yer alır.
- Sarımsak, zencefil, kimyon ve zerdeçal gibi otlar da yararlıdır.
- Kepekli tahıllar ve pirinç de oldukça fayda sağlar.
Gastrit Hastalarının Kaçınması Gereken Gıdalar
Bazı yiyecek grupları, midenizdeki asitlerin salgılanmasını arttırır. Bu yiyeceklerden bazıları şunlardır;
- Kırmızı et ve işlenmiş et (az tüketilmelidir),
- Patates kızartması, soğan halkası ve margarin gibi yağlı yiyecekler ve kızarmış yiyecekler,
- Damıtılmış sirke içeren yiyecekler,
- Şekerli kek, kurabiye ve çörek,
- Gazlı ve kafeinli içecekler,
- Sitrik meyveler.
Gastrit Ve Ülser Arasındaki İlişki
Gastrit, mide zarının iltihabını içerir ve astarda açık bir yara olan bir ülser haline gelebilir. On iki parmak bağırsağında ülser de oluşabilir. Bu iki sindirim sistemi rahatsızlığının semptomları ve nedenleri çok benzerdir. Doktor, ikisi arasında tanı koymanıza ve ayırt etmenize yardımcı olabilir.
Gastrit Ağrısı Nasıl Belirlenir?
Gastrit sırasında yaşanan ağrı, üst karın bölgesindedir. Genellikle temasla veya bir yiyecek ve içecek tükettikten kısa bir süre sonra ortaya çıkar.
Gastritin İyileşmesi Ne Kadar Sürer?
Uygun tedavi ve diyet değişiklikleri olmadan, gastrit kendiliğinden iyileşmez. İlerlemeye devam eder ve midede ülser oluşturabilir.
Gastritin Uzun Dönemli Etkileri Nelerdir?
Akut gastrit, kronik formuna ilerleyebilir ve tedavi edilmezse yıllarca sürebilir. Diyetinize dikkat ediyorsanız ve sağlıklı bir yaşam tarzı takip ediyorsanız, gastritle karşılaşmanız daha az olasıdır. Ancak stres, kentsel yaşam ile eşanlamlı hale geldiğinde, gastrit ortak bir şikâyet haline gelir. Bu sorunu, yukarıda sunulan gastrit tedavi yöntemleri ile çözmeyi deneyebilirsiniz. Bu yöntemlerin yan etkileri yoktur.
Gastrite Hangi Bölüm Bakar?
Gastrite hangi bölüm bakar ve gastrite hangi doktor bakar gibi sorular da merak edilmektedir. Midesi ağrıyan ve gastriti olan kişiler öncelikle gastroenteroloji ve iç hastalıkları (dahiliye) bölümünden randevu almalıdırlar.