Horlama neden olur?

Bu makalemizde horlama neden olur, belirtileri, hamilelikte horlama ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Okumaya devam edin!

Horlama neden olur sorusunu cevaplandırmak için ilk olarak horlamanın fizyolojisini incelemek lazım. Horlama, solunum yollarındaki bir tıkanıklıktan kaynaklanır. Vücudun uyku sırasında gevşemesi de boğazın gevşemesine neden olur. Böylece ya boğazdaki gevşemiş yumuşak damak çırpınmaya başlar ya da dilin arkası geriye düşerek solunan hava ile titreştirilir.

Horlamanın nedenleri arasında birçok farklı faktör olabilir. Burun tıkanıklığı, sırt üstü uyumak, obezite, genetik yatkınlık, alkol tüketimi, bazı ilaçlar ve solunum yolu hastalıkları horlamanın yaygın nedenleridir.

Horlayan bir kişi genellikle dinlendirici ve huzurlu bir uykudan yoksundur. Hem yüksek sesler hem de oksijen eksikliği genellikle horlayanı uyandırır ve pozisyon değişikliğine neden olur.

Horlamanın tedavisi için birçok farklı yöntem olabilir. Bununla birlikte, horlamayı daha iyi kontrol etmenize yardımcı olabilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve ev ilaçları vardır.

Horlama nedenleri
Horlama neden olur

Horlamanın belirtileri nelerdir?

Horlamanın belirtileri için yüksek dikkat gerekir. Etkilenen kişi ve çevresi için az ya da çok büyük bir akustik yükü temsil edebilir. Horlama, etkilenenler için de bir sorun olabilir. Örneğin uykuya dalma ve uykuda kalma bozuklukları, sabah baş ağrıları, ağız kuruluğu, konsantrasyon veya performans kaybı ve gündüz uyku hali ile beraber uykuya dalma eğilimi gibi birçok sorun ortaya çıkabilir. Belirtileri anlamak için horlama neden olur ile ilgili verdiğimiz bilgileri detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Bunlar, horlamanın basit bir durum olmadığının ilk işaretleridir. Obstrüktif uyku apnesi (OSA) bulunur. Bu ciddi rahatsızlığa veya hastalığa da neden olabilir.

Horlama tedavisi

Horlama neden olur sorusunu cevaplandırdık. Şimdi de en etkili tedavi yöntemlerini sıralayacağız.

Horlama tedavisi için başvurabileceğiniz birçok yöntem vardır. Bu sorun, başlı başına tıbbi riski olan bir hastalık olarak anlaşılmaz. Bu nedenle ilgili siz talep etmedikçe herhangi bir tedaviye de ihtiyaç duyulmaz. Horlama ile mücadele için çeşitli şüpheli terapi yöntemleri vardır. Münferit durumlarda, etkinlik ve riskler birbirine karşı dikkatli bir şekilde tartmalısınız. Non-invaziv veya minimal invaziv prosedürleri tercih edebilirsiniz. 

İşte başvurabileceğiniz tıbbi, doğal veya bitkisel horlama tedavisi yöntemleri!

horlama aparatı
Tıbbi, doğal ve bitkisel horlama tedavisi

Konservatif tedaviler

  • Uyku haplarından kaçınma
  • Akşam alkol tüketiminden kaçınma
  • Nikotin yoksunluğu
  • Uygun uyku hijyeni ile istikrarlı bir uyku-uyanıklık döngüsünü sürdürmek
  • Kilo verme
  • Yatmadan önce ağır yemek yememek
  • Ağız tabanındaki kasların güçlendirilmesi (örneğin, elektriksel stimülasyon, şarkı söyleme egzersizleri veya hedefe yönelik konuşma egzersizleri yoluyla)
  • Tamamen sırtüstü pozisyondan kaynaklanan horlama durumlarında sırtüstü pozisyonun engellenmesi
  • Üst gövdenin yüksekliği
  • Burun girişi genişleticiler (burun giriş dilatörleri) (özellikle burun tıkanıklığının kaynağının burun valvi bölgesinde olduğu durumlarda)
  • Dekonjestan burun spreyleri: Mukoza zarlarında potansiyel hasar nedeniyle uzun süreli kullanım için uygun değildir, ancak önceden bir burun ameliyatının etkisini simüle etmek için kullanılabilirler;
  • Psödoefedrin, domperidon veya protriptinin gibi sistemik olarak kullanılan ilaçlar etkili olabilir. Ancak önemli yan etkileri vardır ve horlama tedavisi için henüz onaylanmamıştır.
  • Pozitif basınçlı solunum (CPAP): Genellikle horlamayı ortadan kaldırır, ancak olası yan etkileri ve yüksek maliyeti nedeniyle nadiren kullanılır.

Horlama aparatı

Kullanabileceğiniz horlama aparatı türleri:

  • Alt çene çıkıntı ateli: Horlama tedavisi için ağız boşluğuna yerleştirilebilen özel cihazlar, özellikle alt çene çıkıntı atelleri kullanılabilir. Alt çeneyi ileri doğru hareket ettirerek farenksi genişletmeyi amaçlarlar. Olası yan etkiler tükürük salgısının artması, çiğneme kasları ve çene eklemi bölgesinde şikayetlerin yanı sıra dişlerin pozisyonunda uzun süreli değişikliklerdir. Bu nedenle mandibular protrüzyon splintleri ile tedavi sırasında splint ayarı ve diş ve çene bulgularının düzenli kontrolleri mutlaka bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Bu yönteme uygun hastaların yaklaşık üçte ikisinde horlama azaltılabilmektedir. 
  • Horlama korsesi: Yumuşak damağı ateller ve yumuşak damak bölgesinde oluşan horlama seslerini engeller. Horlama korsesi ayrıca orta ve üst farenksteki tıkanıklıkları da engeller. Solunum duraklamaları ve uyku apnesi (yumuşak damakta meydana gelirse) çoğu durumda azalır.

Cerrahi tedavi

Horlama için cerrahi tedavi söz konusu olduğunda her zaman tek bir neden mi yoksa birden fazla neden mi olduğunu tartmak gerekir. Tek bir neden olması durumunda başarı olasılığı yüksektir, birden fazla neden olması durumunda birden fazla tedavi gerekebilir. Burun, damak ve dil kökü bölgesindeki operasyonlar mümkündür. 

Modern, mukoza zarının altında yalnızca yara izlerinin oluşturulduğu minimal invaziv bir tedavidir (radyo frekansına bağlı termoterapi, RFITT). Bununla birlikte, doku iyileştikçe etki genellikle yıpranır. Bu durumlarda terapi tekrar edilebilir.

Tedavinin başarısını kontrol etmek ve gerekirse başka önlemler planlamak için iki ila üç ay sonra bir takip muayenesi yapılmalıdır.

Horlama için bitkisel yöntemler

  • Buhar banyosu
  • Sarımsak
  • Bal
  • Nane
  • Zeytinyağı

Buhar banyosu

Burun tıkanıklığı, horlamanın ana nedenlerinden biridir. Buhar banyoları, burun tıkanıklığını açmaya ve nefes almayı kolaylaştırmaya yardımcı olur. Özellikle de hamilelikte horlama problemi için çok faydalıdır. Buhar doğrudan solunum yoluna gider, rahatsız edici salgıları gevşetir ve böylece solunum yolunu açar. Buhar banyosunun etkisi, özel esansiyel yağlarla arttırılabilir.

Bunun için büyük bir kaba yaklaşık 1 litre kaynar sıcak su dökün. 3 ile 4 damla okaliptüs yağı veya çay ağacı yağı ekleyin. Başınızın ve kasenizin üzerine bir havlu örtün (buhar kaçmasın) ve yükselen buharı 10 dakika boyunca burnunuzdan derin bir şekilde içinize çekin. Yatmadan önce günlük olarak buhar banyosunu yapın.

Sarımsak

Sarımsak, solunum yollarındaki tıkanıklığı giderir ve sinüs tıkanıklığı olan horlayanlara yardımcı olur. Nazal pasajlardaki mukusun azalmasına yardımcı olur ve solunum yollarındaki iltihapla savaşır. Adeta horlama önleyici olarak çalışır.

Bunun için 1-2 diş çiğ sarımsağı soyun ve ezin. Yarım limonu sıkın ve ılık suyla karıştırın. Sarımsağı ağzınıza koyun, iyice çiğneyin ve limonlu su ile durulayın. Uygulamayı her gün yatmadan yaklaşık 1 saat önce tekrarlayın.

Bal

Balın iltihap önleyici etkisi vardır ve mikropları öldürür. Boyun çevresindeki şişliği azaltmaya yardımcı olur, solunum yollarının daralmasına karşı yardımcı olur ve horlayanlar için oksijen tedarikini iyileştirir.

1 bardak ılık suya veya bitki çayına 1 yemek kaşığı bal ekleyin ve yatmadan önce için. Günlük olarak tekrarlayın.

Nane

Nane, horlama önleyici olarak son derece iyidir. Boğaz ve burundaki zarların şişmesini azaltan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Nane ayrıca örneğin alerji, soğuk veya kuru havanın neden olduğu geçici horlamaya da yardımcı olur.

Nane yağı kullanmak için bir bardak suya 1-2 damla nane yağı ekleyin ve solüsyonu yatmadan önce gargara yapın. 

Önemli not: Çözelti asla yutulmamalıdır.

Başka bir seçenek de yatmadan önce burnunuzun altına biraz nane yağı sürmektir. Bunun için bir pamuğu önce suyla, sonra birkaç damla nane yağıyla nemlendirin ve burnun alt kısmına sürün. Bu, nane yağını biraz seyreltecektir.

Hava kuruysa, birkaç damla nane yağı veya okaliptüs yağı ile bir nemlendiricide 30 dakika boyunca yatak odasını havalandırın.

Zeytinyağı

Zeytinyağı boğazdaki titreşimleri azaltmaya yardımcı olur. Zeytinyağının iltihap önleyici özellikleri, hava yolu şişmesini azaltır, hava yolları boyunca dokuları hafifletir ve hava beslemesi için açık bir yol sağlar.

Yatmadan önce 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketin. Alternatif olarak, ½ çay kaşığı zeytinyağı ½ çay kaşığı bal ile karıştırılabilir. Yatmadan önce uygulamayı günlük olarak tekrarlayın.

Horlama önleyici yöntemler

  • Yatmadan en az 2 saat önce alkol almayın. Alkol, merkezi sinir sistemine zarar vererek horlamaya neden olabilir.
  • Yatmadan önce şarkı söyleyin. Şarkı söylemek, yumuşak damak ve üst boğazın kaslarını güçlendirir.
  • Sigara içmeyi bırakın. Sigara, boğazı tahriş eder ve solunum yollarını tıkar.
  • Fazla kilonuz varsa kilo verin. Artan yağ birikimi hava yollarını daha da daraltabilir.
  • Sırt üstü uyumak, genellikle dilin arkasının geriye düşmesine ve hava yolunun daralmasına neden olur.

Horlayanlara yardımcı olan birçok ev ilaçları vardır. Ev ilaçlarından sadece 1 ya da 2 tanesini günlük hayata entegre edersek geceyi daha huzurlu ve huzurlu geçirebiliriz.

Sıkça sorulan sorular

Horlama nasıl geçer?

Horlama için sarımsak, bal tüketebilir ve buhar soluması yapabilirsiniz. Ayrıca horlama aparatı ile de horlamayı tedavi edebilirsiniz.

Horlama neden olur?

Horlama nedenleri arasında düzensiz yaşam, fazla kilo, sigara, alkol, burun tıkanıklığı, hamilelik ve yanlış yatma pozisyonu gibi birçok faktör vardır.

Horlama nasıl kesilir?

Horlamayı azaltmak için egzersiz yapılmalı, sigara bırakılmalı, özellikle akşam alkol alınmamalı ve uyumadan önce şarkı söylenmelidir.

Horlama için hangi doktora gidilir?

Horlama için Kulak Burun ve Boğaz (KBB) bölümüne gidilmelidir.

Horlama için burun bandı işe yarıyor mu?

Horlama için burun bandı işe yarayabilir. Düzenli kullanımda horlamayı azalttığı görülmüştür.

Geniz eti ameliyatı sonrası horlama ne zaman geçer?

Geniz eti ameliyatı sonrası horlamanın geçme süresi kişiden kişiye göre değişse de 15-30 gün içerisinde büyük oranda azalacaktır.

Kadınlarda horlama nasıl geçer?

Kadınlarda horlama için en etkili tedavi, egzersiz yapmak ve sigarayı bırakmaktır. Düzenli beslenme ile beraber horlama azalır.

Uykuda horlama neden olur?

Uykuda horlama olmasının nedeni yanlış uyuma pozisyonudur. Özellikle sırt üstü uzanmak horlamanın ana kaynağı olabilir.

Kaynakça:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4389504/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9194872/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21119221/

https://www.nhs.uk/conditions/snoring/

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın