Kreatinin Nedir? (Kreatinin Kaç Olursa Tehlikelidir? 2023)

Bu makalemizde kreatinin nedir, kreatinin yüksekliği, kreatinin düşüklüğü, kreatinin kaç olursa tehlikeli ve doğal yollarla kreatinin seviyesi kontrolü gibi konularda bilgiler vereceğiz.

Kreatinin nedir ve kreatinin ne demek sorusu şu şekilde cevaplandırılabilir; kreatinin, kaslarınızın metabolik faaliyetleri tarafından oluşturulan kimyasal bir atıktır. Kreatinin ana kaynağı, kaslar için enerji üretmeye yardımcı olan önemli bir molekül olan kreatindir. Vücudunuzun kreatininin yaklaşık% 2’si günlük olarak kreatinin haline dönüştürülür ve kan akımı yoluyla böbreklere taşınır. Böbrekleriniz, kreatininlerin birçoğunu filtreler ve idrarla vücudunuzdan uzaklaştırır.

Unutmayın, düşük idrar kreatinin düzeyi, yüksek kan kreatinininin bir göstergesi olabilir, ancak çoğu durumda endişe verici değildir. Aşağıda verilen, kreatinin normal ve anormal aralıklarını kişinin yaşına, cinsiyetine, kas kütlesine vb. durumlarına göre gösteren bir kreatinin seviye şemasıdır. Bu şema ile kreatinin kaç olursa tehlikeli ve kreatinin normal değeri kaçtır sorularını da cevaplandırılmış olacaktır.

İçindekiler gizle

Kreatinin Kaç Olursa Tehlikelidir? Kreatinin Normal Değeri Kaçtır?

Vücudunuzdaki kreatinin seviyeleri genellikle kas kütlesine, cinsiyete, yaşa ve diğer sağlık faktörlerine bağlıdır. Genellikle desilitre başına miligram cinsinden ölçülürler. Şimdi kreatinin kaç olursa tehlikeli sorusuna ve kreatinin normal değeri tablosuna bakalım;

KATEGORİKREATİNİN SEVİYELERİ
Yetişkin Erkekler0.6 ile 1.2 mg / dl
Yetişkin dişiler0.5 ile 1.1 mg / dl
Bebekler0.2 mg / dl
Sadece bir böbreği olan kişiler1,8 ile 1,9 mg / dl

Yaşlı insanlar normal erişkinlerden daha düşük kreatinin seviyelerine sahiptir ve vücut geliştiriciler yetişkinlerin çoğundan daha yüksek kreatinin seviyelerine sahip olabilir. 

Bunun nedeni, yaşlı bireylerin kaslarının zamanla azalması ve vücut geliştiricilerinin çoğu normal kişiye göre daha fazla kaslara sahip olmasıdır. Ayrıca, kasla ilgili herhangi bir rahatsızlıktan muzdarip olan bireyler, yaşlarına ve cinsiyetlerine göre anlamlı derecede düşük bir kreatinin seviyesine sahip olabilir. Şimdi yüksek kreatinin nedenleri neler bakalım.

Yüksek Kreatinin Nedenleri Nelerdir?

Eğer böbreklerinizin işleyişi herhangi bir koşulla kesilirse veya bozulursa, kreatinin seviyelerinizin yükselmesine neden olabilir. Yetişkinlerde kronik böbrek hastalıkları veya yüksek kreatinin düzeylerinin en sık nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Şeker hastalığı,
  • Yüksek tansiyon,
  • İdrar yolu enfeksiyonları,
  • Böbrek enfeksiyonları,
  • Rabdomiyolizden kaynaklanan anormal kas kırılması,
  • Simetidin gibi ilaçlar,
  • Çok miktarda et tüketmek.

Şimdi yüksek kreatinin belirtileri neler bakalım.

Yüksek Kreatinin Belirtileri Nelerdir?

Yüksek kreatinin düzeyi ve böbrek fonksiyon bozukluğu semptomları sıklıkla geniş ölçüde değişir ve birbiriyle ilişkilendirilemeyebilir. Bazı kişiler, herhangi bir semptom göstermeden şiddetli böbrek hastalığına ve yüksek kreatinin seviyelerine sahiptir. Genel olarak yüksek kreatinin belirtileri şunlardır;

  • Şişlik veya ödem,
  • Nefes darlığı,
  • Kuruluk,
  • Yorgunluk,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Kafa karışıklığı.

Yüksek kreatinin seviyeniz varsa böbreklerinizin düzenli aralıklarla teşhis edilmesi çok önemlidir. Böbreklerinizi herhangi bir anormallik açısından taramak için kullanılabilecek bazı tanı yöntemleri ise şunlardır.

Yüksek Kreatinin Nasıl Teşhis Edilir?

Kan testiniz yüksek kreatinin seviyeniz olduğunu gösteriyorsa, aşağıdaki testlerden geçebilirsiniz:

  • Kan Üre Azot Testi (BUN): Bu test, kanınızdaki üre azot miktarını ölçerek böbreklerinizin çalışmasını kontrol eder. Çok fazla veya çok az üre azotu sıklıkla böbrek problemlerine işaret eder.
  • Temel Metabolik Panel Testi (BMP): Bu, önemli vücut fonksiyonlarını değerlendiren testlerin bir kombinasyonudur.
  • Kapsamlı Metabolik Panel Testi (CMP): Bu test doktorunuza, böbreklerin sağlığı, karaciğer, elektrolit ve asit / baz dengesi vb. hakkında önemli bilgiler veren 14 testlik bir paneldir.

Bunlar, yüksek kreatinin seviyelerini teşhis etmek için kullanılan bazı yaygın testlerdir. Şimdi kreatinin seviyenizi azaltmanıza, böbreklerinizin doğal ve etkili bir şekilde çalışmasını iyileştirmenize yardımcı olabilecek en iyi çözümler nelermiş bakalım.

Böbrek Sağlığı İçin Elma Sirkesi İle Bal Kürü

Elma sirkesi, genellikle böbrek taşlarını eritmek için kullanılan asetik asit içerir. Antimikrobiyal özellikleri bakteriyel enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur ve kreatinin seviyelerinin yükselmesini önler.

1 bardak ılık suya, 1 elma kaşığı elma sirkesi ekleyin ve iyice karıştırın. Bu çözeltiye biraz bal ekleyin ve günlük olarak tüketin.

Yüksek Kreatinin İçin Acı Kabak

Acı kabak, kendine has terapötik özellikler kazandıran çeşitli mineraller, vitaminler, antioksidanlar ve liflerden oluşan zengin bir kaynaktır. 

Doğal idrar söktürücü olarak işlev görür, kan dolaşımını iyileştirir ve kan kreatinin seviyelerinizin doğal olarak düşürülmesine yardımcı olmak için böbreklerinizi tonikleştirir.

Dikkat: Potasyum içeriği yüksek olduğu ve böbreklerinizi etkileyebileceği için çok fazla acı kabak veya suyunu tüketmeyin.

Böbrekleri Onarmak İçin Tarçın Tüketin

Tarçın, böbreklerinizin filtrasyon kabiliyetini ve buna bağlı olarak böbrek çıktısını arttırmaya yardımcı olan doğal bir idrar söktürücüdür. Bu durum, kreatinin seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Herhangi bir ılık içeceğe veya yiyeceğe tarçın tozu ekleyin ve onu tüketin.

Dikkat: Böbrekleriniz üzerinde ters etkiye neden olabileceğinden fazla miktarda tarçın tozu tüketmeyin.

Kreatinin Seviyelerini Kontrol Altında Tutmak İçin Ananas Yiyin

Sodyum bakımından düşük olması dışında ananas, zengin bir lif ve C vitamini kaynağıdır ve yağsızdır. Bu durum da vücudunuzdaki kreatinin seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bunun için taze ananas tüketin.

Böbrekleri Onarmak Ve Sağlıklı Olmasını Sağlamak İçin Yeşil Çay

Yeşil çay, doğal bir antioksidandır ve idrar söktürücü özelliği vardır. Bu özellikler, yüksek kreatinin seviyelerini düşürmenin en iyi ve en kolay yollarından biri olmasını sağlar. 

Yeşil çayın diüretik yapısı, böbreklerinizin filtrasyon yeteneğini arttırmaya da yardımcı olur ve idrar çıkışınızı düzenler. Günde 2 fincan yeşil çay tüketebilirsiniz ve bal ile karıştırarak etkisini arttırabilirsiniz.

Yüksek Kreatinin Seviyesini Düşürmek İçin Sarımsak Tüketin

Sarımsak, yüksek kan kreatinin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek bir başka harika bitkidir. Doğal bir antioksidandır. Ayrıca, vücudunuzdan toksik atıklardan kurtulmaya yardımcı olan ve ardından kan kreatinin seviyelerini düşüren bir idrar söktürücü olarak işlev görür.

Sarımsak ayrıca, vücudunuzdaki yüksek kreatinin seviyelerinin bir sonucu olarak kaybedilen hemoglobini artıran plazma demir seviyelerini de arttırır. Gün içerisinde 1-2 diş sarımsak çiğneyebilir, suyla beraber yutabilir ve alternatif olarak salatalarınıza ve diğer yiyeceklerinize sarımsak ekleyebilirsiniz.

Böbrek Sağlığı İçin Zencefil Tüketin

Zencefil, böbreklerinizi hasarlar ile yaralanmaya karşı koruyabilen, vücudunuzdaki yüksek kreatinin seviyelerini azaltabilen, antioksidan ve antienflamatuar özellikler sergileyen flavonoidler ve etanol gibi bileşikler içerir.

Bunlara ek olarak, zencefil ayrıca bir idrar söktürücüdür ve böbreklerinizin filtrasyon yeteneğini geliştirir. 1 bardak sıcak suya bir miktar zencefil ekleyin ve en az 10 dakika boyunca demlenmesini sağlayın. Biraz bal ekleyerek hemen tüketebilirsiniz.

Kızılcık Suyu İle Böbreklerinizi Onarın

Kızılcık, zengin bir antioksidan kaynağıdır ve böbreklerinizin sağlığını doğal olarak iyileştirmeye yardımcı olabilecek diüretik özelliklere sahiptir. Ayrıca böbreklerinizi taş oluşumundan koruyan kinik asit adı verilen bir bileşik içerir.

Kızılcık suyunun bu özellikleri, vücudunuzdaki kreatinin seviyesinin düşürülmesine de yardımcı olur. Gün içerisinde 1 bardak kızılcık suyu içebilirsiniz.

Kreatinin Seviyelerini Korumak İçin Hindistan Cevizi Suyu İçin

Hindistancevizi suyu, kreatinin seviyelerini düşürmek, sağlıklı ve dengeli bir böbrek için mükemmel bir kaynaktır. Hindistancevizi suyu ayrıca, bir idrar söktürücü görevi görür, idrar çıkışını arttırır ve böbreklerinizin filtrasyon yeteneğini geliştirir. Gün içinde bir miktar hindistancevizi suyu tüketebilirsiniz.

Dikkat: Böbreklerinizi etkileyebileceğinden fazla hindistancevizi suyu tüketmekten kaçının.

Sağlıklı Bir Filtrasyon İçin Portakal Tüketin

Portakal, böbreklerin sağlığını iyileştirebilecek antioksidan özelliklere sahip, zengin bir C vitamini kaynağıdır. İdrardaki sitrat seviyesini yükseltir ve böbrek taşlarının oluşumunu önler. Bu durum da kan kreatinin seviyelerinin yükselmesini önler. Gün içinde portakal tüketebilirsiniz.

Not: Vücudunuzdaki potasyum içeriğini arttırabileceğinden ve bu durum da böbreklerinize zarar verebileceğinden fazla portakal suyu tüketmeyin.

Böbrekleri Yenilemek İçin Zeytinyağı Kullanın

Zeytinyağı, böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye yardımcı olacak antirolitik aktiviteler sergiler. Aynı zamanda, böbreklerinizin sağlığını ve işleyişini korumaya ve kanınızdaki yüksek kreatinin seviyelerini düşürmeye yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir. Bu özellikler için 1 çorba kaşığı zeytinyağını salataya veya yemeklere ekleyin.

Yüksek Kreatinin Seviyelerinden Kaçmak İçin Elma Yiyin

Elma, zengin bir lif kaynağıdır ve genel sağlık ile bağışıklığınız için yararlı olan quercetin adlı bir antioksidan içerir. Elmanın bu antioksidan potansiyeli, onları böbrek hastalıkları ve yüksek kreatinin seviyeleri için iyi bir çare yapar. Elmaların, yüksek kreatinin düzeyleriyle ilişkili komplikasyonlardan biri olan yüksek kan basıncını önlediği de bilinmektedir.

Kabartma Tozu İle Kreatinin Seviyelerini Kontrol Altında Tutun

Kabartma tozunun temel doğası, böbreklerinizin fonksiyonunun iyileştirilmesine ve kanınızdaki kreatinin seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olur. Kabartma tozu, işlevsiz böbrekler nedeniyle kaybolabileceğiniz vücudunuzun pH’ını geri kazanmanıza yardımcı olur. 1 bardak ılık suya yarım çay kaşığı kabartma tozu ekleyin ve iyice karıştırarak tüketin.

Dikkat: Kabartma tozu ayrıca sodyum içerir ve sadece makul miktarlarda alınmalıdır. Bunun nedeni kanda kreatinin yüksek olanlar için düşük sodyumlu bir diyetin tercih edilmesidir.

Yüksek Kreatinin Seviyeleri İçin Limon Yağı

Limon yağı, yüksek antioksidan potansiyeli nedeniyle böbreklerin detoksifikasyonuna ve korunmasına yardımcı olur. Ayrıca böbrek taşı geliştirme riskinizi azaltır ve kandaki kreatinin seviyelerinin yükselmesini önler. 1 bardak suya 2 damla limon yağı ekleyin. İyice karıştırın ve tüketin.

Kreatinin Seviyelerinin Kontrolü İçin Papatya Çayı Tüketin

Bir araştırma çalışması, papatya çayı alımının yüksek kreatinin seviyelerini azaltabileceğini kanıtladı. Bu durum, antioksidan ve hafif diüretik özelliklerinden kaynaklanmaktadır. 1 bardak sıcak suya, papatya otu ekleyin. En az 10 dakika boyunca demlenmesine izin verin. Süzün, biraz bal ekleyin ve tüketin.

Böbrekler Hasarlarından Korunmak İçin Soğan Yiyin

Soğan, böbreklerinizin işleyişini iyileştirmede yardımcı olabilecek doğal antioksidanlardır. Ayrıca yüksek tansiyonunuzu düşürmeye de yardımcı olabilecek PGA prostaglandin içerirler. 

Soğan ayrıca, hafif bir diüretik görevi görür ve yüksek miktarda kreatinin kan seviyesini düşürme ile beraber böbrek fonksiyonunu geri kazanmada yardımcı olabilecek bazı C vitamini miktarları içerir. Salatalarınıza veya günlük yiyeceklerinize yarım soğan ekleyip tüketin.

Böbrek Fonksiyonlarını Düzenlemek İçin Maydanoz Tüketin

Maydanoz yaprakları, zengin antioksidan faydaları sağlayan C ve K vitaminleridir. Bu özellikler, kanın saflaştırılmasına yardımcı olur ve ayrıca böbreklerin çalışmasını iyileştirir. 

Maydanoz çayı aynı zamanda doğal bir idrar söktürücü görevi görür ve böbreklerinizin filtrasyon kabiliyetini arttırmanıza ve kanınızdaki yüksek kreatinin seviyesini düşürmenize yardımcı olabilir.

Suya bir miktar maydanoz ekleyin. Bunu bir tencerede kaynatın ve kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirin. Süzün ve maydanoz çayının biraz soğumasını sağlayın. Soğuduktan sonra tüketin.

Kreatinin Seviyelerini Korumak İçin Alınması Gereken Vitaminler

C vitamini, yüksek kreatinin seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilecek en önemli vitaminlerden biridir. Bu esas olarak, böbreklerin detoksifikasyonuna yardımcı olan antioksidan özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Kreatinin seviyeleri diyabet nedeniyle yüksekse, kan şekeri düzeylerini kontrol etmek için B7 (biotin) vitamini tüketiminizi arttırmayı düşünebilirsiniz. Böbrek hastalığından muzdarip olan bireyler düşük D vitamini seviyelerine sahiptir ve takviyesini de düşünmek isteyebilirler.

Narenciye, yeşilbiber, karnabahar, mısır gevreği, mısır, peynir, yumurta sarısı, buğday kepeği vb. zengin bir diyet uygulayarak bu vitaminlerin alımını arttırabilirsiniz ya da bu vitaminler için ek takviyeler alabilirsiniz. Ancak bunları kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gereklidir. Yüksek kreatinin seviyelerini önlemek için aşağıda belirtilen ipuçlarını da takip edebilirsiniz.

Yüksek Kreatinin Seviyeleri Nasıl Önlenebilir?

  • Güçlü egzersiz yapmaktan kaçının.
  • Kreatin takviyesi almaktan kaçının.
  • Protein alımını azaltın.
  • Kepekli tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyveler gibi lif bakımından zengin yiyecekleri tüketin.
  • Doktorunuza danıştıktan sonra sıvı alımınızı arttırın.

Şimdi, yüksek kan kreatinin seviyelerinin çok uzun süre tedavi edilmezse bırakabileceği yan etkileri ve komplikasyonları görelim.

Yüksek Kreatinin Seviyelerinin Yan Etkileri Nelerdir?

Yüksek kreatinin aşağıdaki tehlikelere neden olabilir;

  • Böbreklerinize daha fazla zarar verir.
  • Kardiyovasküler hastalığa yakalanma riskinizi arttırır.
  • Sindirim sistemi ve solunum sistemi bozukluklarına yol açar.
  • Sinir sisteminizde sorunlara neden olur.

Katılımsız bırakılırsa, yüksek kreatinin seviyeleri genel sağlığınız için bir tehdit oluşturabilir. Bu nedenle, problemi görmek için periyodik olarak testler yapmak önemlidir. Tüm bu çareler kreatinin seviyelerini düşürse de herhangi birini denemeden önce doktorunuza danışmanız daha iyi olacaktır.

Hipotiroidizm ve Yüksek Kreatinin Seviyelerimin Olması Ne Anlama Geliyor?

Hipotiroidizm, muhtemelen glomerüler filtrasyon hızındaki (GFR) bir düşüşe bağlı olarak kan kreatinin seviyelerinizin yükselmesine neden olur. Ancak, bu değişiklikler hızla gelişir ve çoğu durumda geri dönüşümlüdür.

Yüksek Kreatinin Durumunda Hemoglobini Nasıl Arttırabilirim?

Bazı durumlarda, yüksek kreatinin düzeyi hemoglobinde bir azalmaya neden olabilir. Bu, esas olarak böbrekler içindeki eritropoietin üretiminin azalmasından kaynaklanmaktadır. 

Hemoglobin seviyenizi artırmak için B6, B12, B9 ve C vitaminlerini tüketebilirsiniz. Ayrıca diyet veya takviye yoluyla demir alımınızı arttırabilir ve vücudunuzdaki hemoglobin üretimini iyileştirmek için ilave kitosan takviyesi alabilirsiniz.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın