Bu yaygın hastalığın adı mide ekşimesi olmasına rağmen teknik olarak kalp ile ilgisi yoktur. Mide ekşimesi, gastrointestinal sistem ile ilgilidir. Mide, yediğimiz yemeği sindirmek için güçlü asitler barındırır. Bu asit, yemek borusuna tekrardan yükseldiğinde boğazdaki astarı zorlar ve göğsünüzde veya boynunuzda ağrılı bir yanma hissine neden olur. Bu duruma mide ekşimesi denir. Haftada iki defadan fazla mide ekşimesi sorunu yaşarsanız gastroözofageal reflü hastalığı olarak adlandırılan bir durumdan muzdarip olabilirsiniz. Bu durumda uygun bir tıbbi tedavi önerilir.
Mide Ekşimesi Neden Olur?
Mide ekşimesi neden olur sorusu merak edilen bir konudur. Yiyecekler ağızdan geçtikten sonra özofagustan mideye ulaşır. Alt özofagus sfinkteri (LES) olarak bilinen küçük bir sfinkterden geçer. Bu sfinkter sıkıca kapanmadığında, mideden gelen asit geçer ve mide yanmasına neden olur. Mide ekşimesinin nedenleri arasında bulunan yiyecek ve içecekler ise şunlardır:
- Baharatlı veya kızarmış yiyecekler,
- Çikolata,
- Gazlı içecekler,
- Alkol,
- Domates,
Ayrıca, yüksek tansiyon, anksiyete, depresyon, kalp hastalığı, deniz hastalıkları ve doğum kontrolü için kullanılan bazı ilaçlar da mide ekşimesine neden olabilir. Tüm bunlarla beraber, hamilelikte mide ekşimesi neden olur sorusu da sıkça merak edilen bir problemdir. Birçok kadın genel olarak zararsız olan bu sorunu hamile kaldıktan sonra tecrübe edebilir. Mide ekşimesi, göğüs kemiğinin alt kısmından geniz bölgesine kadar olan alanda yakıcı bir tarzda rahatsızlık verir. Bu durum hamilelik esnasında ortaya çıkan fizyolojik ve hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Hamilelikte mide ekşimesi sorununun en önemli sebebi hamilelik esnasında artan annelik hormonlarından olan progesterondur. Progesteron rahim bölgesindeki düz kasları ve yemek borusu ile mide arasında bulunan kasların da gevşemesine sebep olur. Bu durum da gebelikte mide ekşimesi sorununa yol açar.
Mide Ekşimesi Belirtileri Nelerdir?
Asit reflü olarak da adlandırılan mide ekşimesi belirtileri genel olarak şunlardan oluşur;
- Göğüste ağrı ve yanma hissi,
- Boğazda yanma hissi,
- Mide de rahatsızlık,
- Mide ekşimesi ve gaz,
- Yutma problemleri,
- Geğirme,
- Ağzın arkasında ekşi bir tat,
- Boğaz ağrısı.
Mide ekşimesi belirtileri arasında göğüste ve boğazda yanma hissi vardır. Ayrıca göğüs üzerinde biraz baskı hissedilebilir. Kalıcı rahatsızlık da genellikle mevcuttur ve bu durum eğilme veya uzanma sırasında daha da artar. Ağzın arkasında acı bir tat gelir ve buna ek olarak, herhangi bir şeyi yutmakta zorlanmalar olur.
Mide Ekşimesine İyi Gelen Besinler
Her ne kadar mide ekşimesi bir anti asit tarafından çok kolay bir şekilde tedavi edilse de bazı insanlar bu asidin geri akışını hafifletmek için kimyasal kullanmak yerine mide ekşimesine iyi gelen besinleri tercih edebilir. Şimdi mide ekşimesine iyi gelen en etkili doğal yöntemlere göz atalım;
Kabartma Tozu: Ayrıca sodyum bikarbonat olarak da adlandırılan kabartma tozu, mide ekşimesi ve hazımsızlık semptomlarını hafifleten doğal bir anti asittir. Mide asidine karşı koyar ve bu asidi tekrardan mideye doğru iter.
Dikkat: Kabartma tozunun düzenli olarak mide ekşimesi sorunlarında kullanılması önerilmez, çünkü kabartma tozu, çok fazla miktarda tuz içerir.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi, mide ekşimesi için en iyi doğal yöntemlerden biridir. Mide ekşimesi semptomlarını ortadan kaldırmak ve ileride bu sorunun gelişmesini önlemek için dünya genelinde binlerce insan tarafından uygulanan denenmiş ve test edilmiş bir yöntemdir.
Mide Ekşimesi İçin Bitkisel Çay: Papatya çayı, gastrointestinal tahrişi yatıştırır ve mide asitliğini azaltır. Böylece sizi mide ekşimesinden kurtarır. Öte yandan yeşil çay, faydalı birçok antioksidanlara sahiptir ve ayrıca antienflamatuar ile antibakteriyel özellikler taşır. Yeşil çayın faydaları ve bütün bu özellikleri toksinleri uzaklaştırmak, midedeki zararlı bakterileri öldürmek ve asit seviyelerini geri kazanmak için birlikte çalışır. Ayrıca gastrite iyi gelen bitkisel çaylar arasındadır.
Süt: Yağsız süt, alt özofagus sfinkteri üzerindeki basıncı arttırır. Böylece mide ekşimesi sorunu ciddi oranda rahatlar ve gelecekte de önlenmesine yardımcı olur.
Dikkat: Aşırı miktarda süt, mide ekşimesi durumunun daha kötü hale gelmesine neden olabileceğinden, fazla miktarlarda tüketilmesi önerilmez.
Hardal: Hardal, doğada alkalidir ve boğazınızda yükselen mide asidini nötralize eder. Bu yöntemi, sadece gelişmekte olan bir mide yanması hissettiğinizde kullanın.
Bal: Yemek borusunun hasarlı astarını yatıştırır. Boğaz ve göğüste ağrıyı hafifleten antienflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca, mide asit dengesini geri yükleyen potasyum içerir.
Su: Soğuk su, boğazınızdaki ve göğsünüzdeki yanmayı yatıştırır. Aynı zamanda vücut sıvılarını dengeler ve mide ekşimesi semptomlarını hafifletir.
Meyan Kökü: Meyan kökü, yemek borusu ve ayrıca bağırsak üzerine koruyucu bir kaplama ekler. Böylece mide asidinin sebep olduğu yanma hissini giderir. Aynı zamanda antienflamatuar özelliklere de sahiptir.
Badem: Badem, mide sularını nötralize eden ve sinir bozucu mide ekşimelerinden kurtulmanıza yardımcı olan alkalin bileşikleri içerir.
Muz Ve Elma: Muz, düşük asit içeriğine sahiptir ve doğal bir anti asit görevi görür. Ayrıca asidin geri akışına neden olabilecek bakterilerden de kurtarır. Elma ise mide sularını stabilize etmeye ve mide yanmasını hafifletmeye yardımcı olan organik asitler içerir. Ayrıca mide ekşimesi ekşi tat bıraktığı için hissedilen sorunu da onarır.
Aloe Vera: Aloe vera bitkisinin suyu, yemek borusu ve midedeki iltihabı azaltır ve mide ekşimesi sorununu hafifletir.
Mide Ekşimesine Hangi Bölüm Bakar?
Mide ekşimesine hangi bölüm bakar, mide yanmasına hangi bölüm bakar ve mide ekşimesine hangi doktor bakar gibi sorular da çok sık merak edilen konular arasındadır. Mide ekşimesi ve yanması için ilk etapta dahiliye bölümünden randevu alınması gerekir. Ancak söz konusu olan mide yanması ve mide ekşimesi şikâyetleri dahiliye bölümü dışında daha uzmanlık gerektiren bir tedavi veya teşhisi gerektiriyorsa ilgili doktor, gastroenteroloji bölümüne sevk edebilir.