Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

ORTA KULAK İLTİHABI(OTİTİS MEDİA)

Otitis media, orta kulak iltihabının adlandırılmasıdır. Bu iltihaplanma; akut veya kronik, enfeksiyonlu veya enfeksiyonsuz, sıvı toplanması anlamına gelen effüzyonlu veya effüzyonsuz olabilir. Genellikle tek kulağı etkiler.

  • Akut otitis media (AOM); kısa sürelidir, ani başlayan bir enfeksiyon sürecidir.
  • Effüzyonlu otitis media (EOM); kulak zarı arkasında sıvı toplanmasına bağlı gelişir bir enfeksiyon sürecidir.
  • Kronik otitis media (KOM); 3 aydan uzun süredir vardır ve effüzyon eşlik edebilir de etmeyebilir de.

Çoğunlukla çocukluk döneminde görülür. 5 yaş altındaki çocukların, polikliniğe başvuranların %20-40’ı bu nedenden başvurmakta olup 6-18 ay arası çocukları daha sık etkilemektedir.

Orta Kulak İltihabı Neden Olur? 

Kış aylarına dikkat!!!

Akut Otitis Media’yı  tetikler. Enfeksiyona streptekok pneumoniae, heamophilus influenza ve monaxella catlarhalis ve ajan olarak virüsler ve diğer bakteriler neden olur. Vakaların %93’ünde akut üst solunum yolu enfeksiyonu semptom ve belirtiler vardır.

Sonbahar ve ilkbahar aylarına dikkat!!!

Effüzyonlu Otitis Media’yı tetikler. Allerjen belirtiler, parainflıuenza ve rhinovirüs solunum enfeksiyonları yaygın etkenler arasında sayılır.

3 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR NEDEN SIKÇA ETKİLENİR?

Kulaklarının anatomik yapıları büyük çocuk ve yetişkinlere göre farklıdır. Östaki borusu ve onu döşeyen doku, burun ve genzinizin devamıdır. Bu devamlılıktan dolayı çoğunlukla burunun tıkalı olması, kulakların da tıkalı olmasına ve böyle hissedilmesine sebep olur. Östaki borusu yetişkinlere göre daha dar olduğu için çocuklar tıkanıklığa daha yatkındırlar. Effüzyon gelişirse patojenler rahatça çoğalabilir ve orta kulağa ses iletilmesine engel olur. Östaki borusuna olan basınçta denge fonksiyonunu durdurur. Orta kulaktaki basınç azaltılmaz sürekli artar ise, kulak zarının yırtılmasıyla da sonuçlanabilir.

Orta Kulak İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Orta kulak iltihabının en önemli özelliği ağrıdır. İfade edemeyen çocuklar kulaklarını çekiştirebilir, konuşabilenler ağrı olduğunu zaten belirtebilirler. Ateş, huzursuzluk, ishal ve kusma yaygın olarak eşlik edebilir. Çocuğunuzda ertelenmiş büyüme gelişme riski eklenebilir.

Hekim muayenesinde ise şu şekilde saptar: Muayenede kulak zarı kabarık, kalınlaşmış, rengi değişmiş, zarın hareketsizliğiyle tespit edilebilir. Zarın pembemsi rengi kırmızı, sarımtırak yada gri görünümlü olmuştur.

 Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Genellikle 5-10 gün süre ile antibiyotik tedavisi verilir. Hekiminiz bu tedaviye ek olarak antipiretik ve analjezik dediğimiz ateş düşürücü/ağrı kesici ilaçları destekleyici olarak reçete edebilir. 2-3 günde ateşin normale dönmesi beklenir. Ancak hekim muayenesinde bulguların düzelmesi daha uzun sürer. Orta kulak iltihabı önemsenmediği takdirde işitme kaybına varabilir. Her ne yönde ilerlerse de tedavisinde yaşa ve belirtilerin şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

BİLİNÇLİ DAVRANMALISINIZ!!!

Her birey için risk faktörleri doğru anlaşılmalıdır. Mesela, çocuklar için sigaraya maruz kalmak orta kulak iltihabı gelişmesi açısından riski arttıracaktır. Bu da büyüme-gelişmelerini etkileyecektir.

  • Tütün maruziyeti östaki borusuna tüp taktırma, işitme kaybını engellemek için bir kriter olarak belirtilmiştir. Benzer şekilde havaların yoğun duman ve kirlilik barındığı günler de enfeksiyona yatkınlığı ve dolayısıyla orta kulak iltihabı gelişmesini tetikler faktörlerdendir, korunmalısınız.
  • Rüzgarlı ve soğuk havalarda kulaklarınızı maruz kalmaktan korumalısınız. Maruz kaldığınız takdirde kulaktaki dolgunluk hissi ve ağrının artmasına sebebiyet vereceksiniz.
  • Bebeğinizi  biberonla besliyorsanız başı yükseltilerek beslenmelidir. Çünkü yatar pozisyonda beslediğinizde östaki borusunun da anatomik olarak yatay olması mama kaçağı neden olabilir. Bu durum da enfeksiyonları  ve orta kulak iltihabı gelişme riskini tetikleyecektir.
  • Yüzmeye gidiyorsanız kulağa su kaçmasını önlemek için kulağa tıkaç kullanmalısınız. Aynı mantıkla çocuğunuzu banyo yaptırırken kulağına su kaçmasını engellemelisiniz.
  • Ev içinde havlu tarak gibi kişisel eşyalarınızı başkalarıyla ortak kullanmamalısınız.

Orta Kulak İltihabı Nasıl Geçer? 

  • ANNE SÜTÜ: Küçük bebeğiniz için uygulanacak en güvenilir yaklaşım, anne sütünü her saat başı çocuğun ağrıyan kulağına damlatmak olacaktır.
  • SICAK TERAPİ: Kulağa sıcak kompres uygulamak ağrınızı dindirmeye yardımcı olacak güzel bir yöntem.  Bunu yapılacak birçok şekil önerilmiş. Ancak yaz-kış uygulanması ve bulunması kolay bir yöntem olan temiz pamuklu bir kumaşı yada havluyu ütü ile ısıtarak kulağa uygulamak, ağrınızı hafifletebilir.

Orta Kulak İltihabı Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  1. Soğan Suyu: Kahverengi soğanı dış kabuklarını çıkardıktan sonra suyunu elde etmek için blender veya rendeden geçirip daha sonra süzgeçten geçirerek suyunu ayırın. İltihabı olan ağrılı kulağa 1-2 damla soğan suyu damlatın. Soğan suyu en fazla 2 damla uygulanabilir daha fazla damlatmayın. Etkili olması için 2 damla yeterli olacaktır. Birkaç dakika içinde ağrınız geçecektir. Doğal bir antibiyotik olduğunda iltihabınızı da geçirir. (İbrahim Adnan Saraçoğlu kürüdür.)
  1. Sarımsak Yağı/Suyu: Tıpkı soğan gibi harika bir iltihap önleyici etkiye sahiptir. Antiviral, antibakteriyel özelikleri vardır. Ve doğal bir ağrı kesicidir. 2 diş sarımsağı tüm halde 2 çay kaşığı hardal yağında veya herhangi bir bitkisel yağda karıştırıp ısıtın. Yağ soğuyunca bir diş sarımsağı alıp kulağınıza yağını damlatmak üzere sıkın. Kulak iltihabı geçinceye kadar 3-4 defa uygulayabilirsiniz. Soğan suyu küründe olduğu gibi sarımsağı ezip suyunu kulağa damlatmakta etkilidir.
  1. Zeytinyağı: Antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bir miktar zeytinyağını biraz ısıttıktan sonra kulağınıza birkaç damla damlatırsanız kulak kirinin yumuşamasını sağlayarak tıkanıklıkları açmanıza yardım eder. Burada dikkat edilecek nokta kulağı temizlemek isteyip kulak kiri daha çok kulak içine itilmemelidir.
  1. Fesleğen: Kulak iltihabı durumunda fesleğen doğru kullanılırsa eğer  ağrı kesici ve kulaktaki şişliği/dolgunluğu azaltıcı bir etki gösterir. 4-5 adet fesleğen yaprağının ezilerek suyu elde edilir. Sonra kulak çevresine sürülerek bulunan iltihabın tedavisi sağlar. Fesleğen suyu kesinlikle kulak içine damlatılmamalıdır. Bahsedilen fesleğen suyu dış kulak iltihabı için geçerlidir.
  1. Elma Sirkesi: Eğer kulağımızdaki mantar enfeksiyonu kaynaklı bir iltihaplanma ise elma sirkesi şifa kaynağı olabilir. Bir miktar elma sirkesi aynı miktardaki suyla karıştırılıp seyreltildikten sonra bu karışıma pamuk batırıp sirkeli pamukla kulağa 5 dk kadar tampon yapılabilir. Pamuk çıkarıldıktan sonra ağrılı kulağın üzerine yan yatmalısınız. Böylelikle kulağınızdaki sıvı temizlenmiş olacaktır. Tampon uygulamanıza engel bir durumunuz varsa elma sirkesiyle gargara yapmakta etkili olabilir.
  2. Bütün yöntemlerin uygulanmasının ardından kulağınıza damlattığınız yağların, ezilmeyle elde ettiğiniz suların belirtilen süreler sonunda yani etkisini gösterdikten sonra iltihabın, ağrının olduğu tarafa doğru yatıp kulağınızdan iltihabın akmasını sağlamalısınız.
  • SU: Yalnızca iltihabı kurutmakla hastalığınızı geçiremezsiniz. Su tüketimine dikkat etmekte gerekir. Bol su tüketmek yalnızca orta kulak iltihabında değil toksin atmanızı gerektiren diğer durumlarda da doğal olarak da gerekmektedir. Sıvı alımınıza dikkat etmek orta kulak iltihabı beraberinde görülen ateşin düşürülmesinde küçük çocuklarda görülen ishal, kusmaya sıvı kaybını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Bahsedilen yaklaşımları uygulamadan hekiminize danışmanızda yarar vardır. Kürleri uygulamanıza engel bir durumunuz  varsa sizi bilgilendirecektir. Çocuklar için bu durum ayrıca önemlidir.

Sağlıklı kalın.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın