Sol Kol Uyuşması-Nedenleri-Tedavisi

Sol kolda uyuşma, sol kol neden uyuşur, sol kolda karıncalanma ve sol kol uyuşması neden olur gibi sorular alıyorum. Bu makale, bu sorulara cevap niteliğinde olacaktır. Öncelikle;

Sol Kol Neden Uyuşur ? 

Sol kol neden uyuşur sorusu oldukça merak edilenler arasında. Sol kolda uyuşma sebeplerine baktığımızda özellikle iki sebep sayabiliriz. Bunlar ;

  • Koldaki sinirlere baskı oluşması,
  • Zayıf ve itinasız kan dolaşımından dolayı sol kolda uyuşma meydana gelebilir.

Bazı zamanlar bu uyuşma sol kolda şiddetli bir ağrı ve karıncalanma gibi semptomlarda gösterir. Sol kolda uyuşma veya karıncalanma aniden oluşabilir. Bununla beraber belirli aralıklarla da oluşabilmektedir.

Sol kolda hissizlik
Sol kolda uyuşma

Genellikle sol kol uyuşması ya da karıncalanması yaşamı etkileyecek düzeyde olmamakla beraber, Sol koldaki ağrı ve sızıların daimi olması kalp krizinin habercisi de olabiliyor. Bundan dolayı bu gibi şikayetler olduğunda mutlaka bir sağlık merkezine başvurmalısınız. Genel bir tetkikten sonra hekiminiz size daha sağlıklı bilgiler sunacaktır.

Sol Kol Uyuşması Nedenleri ? 

  • İlk olarak sinir sıkışması diyebiliriz. Merkezi sinir sisteminden sol kola doğru gelen sinirlerde zedelenme, sıkışma veya hasar olabilir. Bu problem sol kol uyuşması sorunlarında en çok rastlanılan nedenlerdendir. Sinir sistemi hasarının bir çok nedeni vardır. Ama en çok rastlanılan neden olarak diyabet hastalarında görülen diyabetik nöropatidir. Bunun haricinde uyurken kolun üzerine bilinmeden yapılan baskıda sinir hasarına yol açabilmektedir.
  • Dolaşımda bazı problemler olabilir. Kan dolaşımı problemli olan insanlarda kan vücudun bazı uç noktalarına ulaşamayabilir. Bu durumda genellikle el veya ayaklarda uyuşma veya karıncalanma olabilir. Kan dolaşımının yönünden dolayı sol kolda uyuşma veya karıncalanma diğer kola nisbeten daha çok olabilir. Dolaşım bozuklukları bir çok sebeple de ortaya çıkabilmektedir. Yağ oranı yüksek olan besinler tüketme, yüksek alkol alımı, kolestrol, sporsuz ve hareketsiz yaşam, sigara gibi sebeplerde dolaşım bozukluklarına yol açar. Dolaşım bozukluğu mutlaka ciddiye alınmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  • Alkol ve sigara tüketimi de başlı başına bir sorundur. His kaybı gibi durumlarda bu sorunlara yol açabilir. Dikkat etmek gerekir.
  • Vitamin eksikliği de bu sorunlara yol açar.
  • Kolda, elde veya parmaklarınızda kırık varsa buda hissizliğe ve sol kolda uyuşmaya yol açabilir.
  • El ve bilekte kist varsa bu sol kolda uyuşmaya yol açabilir.
  • Raynaud Sendromu dediğimiz ısının düşük olduğu noktalarda parmakların soğumasıdır. Bu sebeple kollara kan taşıyan artellerde daralma olur. Bu da uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir.
  • Kas çekilmeside en sık rastlanılan sebepler arasındadır. Ağır bir nesne kaldırdığınızda kaslarınız çekilebilir. Bu da kolda uyuşmaya yol açar.
Sol kolda karıncalanma neden
Sol kol neden karıncalanır

Şimdi de sol kolda uyuşma, karıncalanma ve hissizlik sorunu yaşayanlar için tedavi şekillerini sıralayalım;

  • Bol bol el ve kol egzersizleri yapmalısınız. Bu sorunu yaşayanlar egzersiz yaptığı zaman kan dolaşımını normale döndürür. Ve bu sebeple sinirlerde gerilme azalır.
  • Sıcak kompres uygulamakta fayda var. Sıcak kompres uyguladıktan sonra rahatlama sağlanacaktır.
  • Düzenli bir şekilde Omega-3 alımı yapılmalıdır. Yani balık tüketilmelidir. Omega-3 kolestrolü düzenleyerek kan akışını düzeltecektir.
  • Kalsiyum ve B12 takviyesi yapılmalıdır. Düzenli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Alkol ve sigaradan olabildiğince uzak durulmalıdır.
  • İstirahat edilmelidir.

Yukarıdakiler gibi şikayetleriniz devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. En iyi tedavi yöntemini iyi bir tetkikten sonra hekiminiz sizlerle paylaşacaktır.

Sol Kol Uyuşmasına Hangi Doktor Bakar?

Sol kol uyuşmasına hangi doktor bakar ve sol kol uyuşmasına hangi bölüm bakar gibi sorular da merak edilenler arasındadır. Sol kol uyuşması için 2 bölümden randevu alınabilir. İlk başvurulacak yer fizik tedavi bölümü diğeriyse nöroloji bölümüdür. Bu bölümlerden hangisinin tercih edileceği hastaların sağlık durumuna göre belirlenir. Fizik tedavi bölümü genel olarak bacak ve kollarda meydana gelen lif kopmaları ya da zedelenmelere bağlı uyuşmalar için tercih edilen bölümdür. Nöroloji bölümü ise beyin kaynaklı gelişen bacak ve kolda uyuşma durumlarında başvurulması gereken bölümdür. Her iki sorunda da bu uyuşmalar kesinlikle göz ardı edilmemeli ve ilgili bölümlerden başvuru alınması gerekir.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın