Yeşil Fasulyenin Faydaları (10 Etkili Faydası)

Yeşil fasulye, aynı zamanda çalı fasulyesi olarak da adlandırılır. Diğer önemli besinlerin yanı sıra zengin bir A, C ve K vitamini kaynağıdır. Çoğu aile arasında favori ve birçok nefis yemeklerin bir parçasıdır. Yeşil fasulye, diğer güçlü bileşiklere ek olarak güçlü lutein ve zeaksantin kaynaklarıdır. Bazı kanser ve kalp hastalığı riskini azaltmaya, görmeyi artırmaya ve hatta bazı doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilirler. Bu makalemizde yeşil fasulyenin faydaları ve zararları hakkında bilgiler vereceğiz.

Yeşil Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

Yeşil fasulyenin lif içeriği, çeşitli kanser, kalp hastalığı ve diyabet formlarının önlenmesine yardımcı olur. Lif ayrıca, sindirim sağlığını destekler, fasulye içindeki kalsiyum kemik sağlığını geliştirirken, lutein ve zeaksantin görüşü artırır. Şimdi yeşil fasulyenin faydaları nelermiş yakından inceleyelim;

1. Kanserle Mücadeleye Yardımcı Olur

Yeşil fasulye alımı, genel olarak, meme kanseri riskinin azalmasıyla bağlantılıdır. Bu, çekirdeklerin yüksek lif içeriğine atfedilebilir ( kaynak ). Yüksek yeşil fasulye alımı da kolorektal kanser riskini azaltabilir. Bu fasulye, kansere karşı koruma sağlayan çeşitli biyoaktif bileşikler bakımından zengindir. Sindirilemeyen karbonhidratları bağırsak bakterileri tarafından fermente edilir, bu da antienflamatuar etkilere yol açar ( kaynak ).

Bu fasulye ayrıca, düşük kanser riski ile ilişkili olan düşük glisemik indekse sahiptir. Yeşil fasulye, hepsi anti-kanserojen özelliklere sahip olan saponinler, gamma-tokoferol ve fitosteroller içerir ( kaynak ). Yeşil fasulye, kanserin önlenmesinde de rol oynayan klorofilde bol miktarda bulunur. Klorofil kansere neden olabilecek bazı bileşiklerle bağlanır ve böylece gastrointestinal sistemde emilimini engeller. Bu potansiyel olarak kanseri önleyebilir ( kaynak ).

2. Kalp Sağlığını Teşvik Eder

Baklagiller (yeşillerin bir parçası olan) alımı, koroner kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılıdır. Bu fasulye içindeki lif ve folata atfedilebilir ( kaynak ). Ayrıca kombinasyon halinde plazma homosistein düzeylerini düşürmeye yardımcı olan B12 vitamini içerirler. Homosistein, yüksek seviyeleri kalp hastalığına bağlı olan, vücutta meydana gelen belirli bir amino asittir ( kaynak ). Yeşil fasulye içindeki magnezyum da kalp sağlığının korunmasında rol oynayabilir ( kaynak ).

Yeşil fasulye (ve diğer sebzeler de dahil) içindeki lif, kolesterol ve kan basıncını düşürmeye ve hatta kan damarı fonksiyonunu teşvik etmeye yardımcı olabilir. Bu durum, her zaman kalp sağlığını geliştirir( kaynak ).

3. Diyabetin Kontrolüne Yardımcı Olur

Çalışmalar, yeşil fasulyenin diyabetli bireylerde faydalı metabolik etkilere neden olabileceğini göstermektedir ( kaynak ). Sebzeler genel olarak sağlıklı olmasına rağmen daha fazla nişasta içerenler diyabetli kişiler için tavsiye edilmeyebilir. Yeşil fasulye, daha az nişasta içerir. Bunlar daha az karbonhidrat içerir ve diyabet diyetine ideal bir ektir ( kaynak ). Glisemik diyetin yanı sıra günde bir fincan fasulyeye sahip olmak, şeker hastalarında kan şekeri düzeylerini düşürmeye ve hatta kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir ( kaynak ).

4. Gastrointestinal Sağlığı Teşvik Eder

Fasulyedeki lif burada da önemli bir rol oynar. Yetersiz lif alımı sıklıkla kabızlık ile bağlantılıdır. Lif ayrıca genel, gastrointestinal fonksiyonu arttırır ( kaynak ). Fasulye genel olarak hem çözünür hem de çözünmez lif içerir, çözünmeyen tip en belirgin olanıdır (% 75). Bu tür lifler sindirim sisteminizde hızla hareket eder. Bu sadece sağlıklı bir sindirim sistemini desteklemekle kalmaz, aynı zamanda çoğu sindirim kanseri formunu önlemeye yardımcı olur ( kaynak ). Yeşil fasulye tüketmek, irritabl bağırsak sendromunun semptomlarını tedavi etmeye de yardımcı olabilir. Bu çekirdeklerdeki lif içeriğine bağlanabilir ( kaynak ).

5. Kemikleri Güçlendirir

Fasulye genel olarak iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum osteoporoz riskini azaltabilir ( kaynak ). Yeşil fasulye de güçlü kemikler için gerekli olan başka bir besin olan K vitamini açısından zengindir ( kaynak ).

Fasulyelerin bu bağlamda olası tek dezavantajı, fitat içeriğidir. Fitatlar, kalsiyum dahil olmak üzere belirli besin maddelerinin emilimini engelleyebilen fasulye içindeki maddelerdir. Başka bir deyişle, fitatlar anti-besinlerdir. Bununla birlikte, fasulye içindeki fitat içeriğini tatlı suda pişirmeden önce birkaç saat suda bekleterek azaltabilirsiniz ( kaynak ).

6. İdeal Kiloyu Korumaya Yardımcı Olur

Yeşil fasulyenin kalorisi düşüktür. Bir fincan buğulanmış yeşil fasulye yaklaşık 44 kalori içerir ( kaynak ). Yemeğinizi zenginleştirmek için yeşil fasulye, akıllı bir yol olabilir. Yeşil fasulye doğrudan kilo kaybı ile ilişkili olmasa da düşük kalorili sayıları bu konuda yardımcı olabilir.

7. Bağışıklığı Teşvik Eder

Yeşil fasulye, kartenoidler içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. A vitamini değeri yüksektir.

8. Göz Sağlığını Arttırır

Yeşil fasulye, görme sağlığını destekleyen iki önemli antioksidan olan zengin bir lutein ve zeaksantin kaynağıdır. Çalışmalar, bu besinlerin yaşa bağlı makula dejenerasyonunu ve kataraktları nasıl önleyebileceğini göstermektedir ( kaynak ). Daha yüksek lutein ve zeaksantin alımı da genetik olarak hastalığa yatkın insanlarda makula dejenerasyonun önlenmesine yardımcı olabilir ( kaynak ). Bu etkiler, yeşil fasulye içindeki lutein ve zeaksantin ile ilişkilendirilebilir, bu da maküler pigment optik yoğunluğunu arttırmaya yardımcı olabilir ( kaynak ).

9. Depresyonun Tedavisine Yardımcı Olur

Meyve ve sebzelerin alımı, genel olarak düşük depresyon riski ile ilişkilendirilmiştir. Yeşil fasulye, zihinsel sağlığı teşvik ettiği bilinen C ve B vitaminleri bakımından zengindir ( kaynak ). Bu etkilerin çiğ meyve ve sebzelerin alımı ile daha belirgin olduğu gözlenmiştir ( kaynak ). Fasulye genel olarak magnezyum, çinko ve glutamin ve tirosin amino asitleri bakımından da zengindir. Bunların hepsinin nörotransmitter üretimini arttırarak ruh sağlığını arttırdığı bulunmuştur ( kaynak ).

Fasulyedeki protein ayrıca vücudunuzun amino asit profilini arttırabilir, böylece beyin fonksiyonu ve zihinsel sağlığınız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir ( kaynak ). Yeşil fasulye ayrıca depresyonu tedavi etmek ve beyin sağlığını geliştirmek için bir başka temel besin olan krom içerir ( kaynak ).

10. Gebelikte Yararlı Olabilir

Yeşil fasulye, hamilelik sırasında çok önemli bir besin olan folat açısından zengindir. Folat, insan vücudunda kırmızı kan hücrelerinin üretiminden sorumludur. Aynı zamanda embriyonun sinir sistemini geliştirmede rol oynar. Yeterli folat bebeklerde nöral tüp defekti riskini azaltır ( kaynak ). Fasulye genel olarak, en sağlıklı gıdalar arasındadır. Yeşil fasulye önemli besinlerle doludur ve yemeğinize sağlıklı bir katkı sağlar.

Yeşil Fasulyenin Yan Etkileri Nelerdir?

Yeşil fasülyelerin başlıca olumsuz etkileri, lektinlerin ve fitatların varlığına atfedilebilir. Anti-besin adı verilen bu bileşikler, bitkiyi enfeksiyonlardan korumak için tasarlanmıştır. İnsan vücudunda, bunlar kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum da dahil olmak üzere belirli besin maddelerinin emilimini engelleyebilir.

Diğer bir olumsuz etki, şişkinlik, gaz veya IBS (irritabl bağırsak sendromu) semptomları gibi mide problemleri olan kişiler tarafından tolere edilemeyen bazı sindirilemez nişastalarda yüksek olmasıdır. Yemekten önce yeşil fasulye ıslatmak veya kaynatmak, bu anti-besinlerin çoğunu devre dışı bırakabilir. Diğer bir endişe, yeşil fasulye içindeki K vitamini içeriğidir. Besin maddesi kan pıhtıları oluşturur ve warfarin de dahil olmak üzere kan inceltici ilaçlara müdahale edebilir.

Sonuç olarak yeşil fasulye, dünya çapında çeşitli mutfaklarda popülerdir. Sadece yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve metabolik sendrom riskini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda hamilelik sırasında da faydalı olabilirler. Kan inceltici ilaç kullanıyorsanız, yeşil fasulye tüketmeden önce doktorunuza danışın.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın