Kanserden Koruyan Besinler (25 Süper Besin)

Kanserden koruyan besinler, doğal şifacılardır. Doğru gıdalar, kontrol edilemeyen hücre bölünmesi nedeniyle ortaya çıkan çeşitli kanser türleriyle savaşmaya ve önlemeye yardımcı olabilir.

Tüm dünyadaki bilim insanları, kanserden kaçınmanın ve tedavi etmenin yollarını bulmaya çalışıyorlar ve birçoğu, en iyi yolun yüksek antioksidan ve anti kanser özellikleri olan yiyecekleri tüketmek olduğu konusunda hemfikirdir. Bu makalemizde, kanserden korunmaya yardımcı olan bilimsel olarak kanıtlanmış 25 besini listeledik. İşte kanserden koruyan besinler:

Kanserden Koruyan Besinler: 25 Etkili Yöntem

Şimdi kanserden koruyan besinler nelermiş yakından inceleyelim;

Sarımsak

Kanserden koruyan besinler dediğimizde akla ilk sarımsak gelir. Soğanın yakın akrabası olan sarımsak, Akdeniz mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır. Pişmiş yiyeceklere lezzet eklemenin yanı sıra, sarımsaktaki kanserle mücadele özellikleri, mutfakta stoklanmasını sağlamak için ideal bir bileşendir.

Bilim adamları sarımsakta, meme kanserinin baskılanmasına yardımcı olan yağda çözünebilen dialil disülfür bulunduğunu buldular. Bunu, kanserojenlerin (kansere neden olan ajanlar) etkilerini etkisiz hale getirmeye yardımcı olan, reaktif oksijeni boşaltan ve kanser hücresi bölünmesini engelleyen enzimleri metabolize ederek yapar. Günde 2-3 diş sarımsak (orta boy) tüketilmesi önerilmektedir.

Brokoli

Brokoli de kanserden koruyan besinler arasında yer alır ve kanser önleyici yiyecektir. Biyolojik olarak aktif bir kimyasal olan ve büyük miktarda sebze sebzelerinin metabolik bir yan ürünü olan yüksek miktarda sülfotan içerirler. Araştırmacılar, brokolinin reaktif oksijen türlerini temizleyerek ve hücre bölünmesini önleyerek prostat kanserini tersine çevirebileceğini kanıtladı. Haftada 3 ile 5 porsiyon brokoli tüketilmesi önerilir.

Havuç

Havuç, parlak renkli, tatlı ve çıtır çıtır olup, güçlü bir anti kanser ajanı olan β-karoten ile yüklenmiştir. Koreli bilim adamları, sigara içen kişilere havuç β-karoten takviyesi yaparak bir deney yaptı ve 8 hafta boyunca onları izledi. 

Lenfosit DNA hasarında önemli bir azalma buldular. Havuçlarda bulunan beta-karoten önemli bir antioksidandır ve vücudun bağışıklık fonksiyonunu güçlendirerek kanserle savaşmaya ve önlemeye yardımcı olur. Her gün küçük bir kâse havuç tüketin.

Yaban Mersini

Yaban mersini, en popüler tüketilen meyvelerdir. Kanser de dahil olmak üzere birçok hastalıkla savaşmaya yardımcı olan besin depolarıdır.

Amerikalı bilim adamları, yaban mersini fenolik bileşiklerinin kanser hücresi bölünmesini önlemeye, DNA’yı oksidatif hasardan korumaya ve pro-inflamatuar moleküllerin üretimini azaltmaya yardımcı olduğunu doğruladılar. Yaban mersini içerisinde bulunan antosiyanidinler, tümör hücrelerini besleyen kan damarlarının gelişimini azaltır.

Lahana, Turp, Karnabahar, Tere Ve Roka

Lahana, karnabahar, turp, su teresi, roka, şalgam ve brüksel lahanası gibi sebzeler, beta karoten, lutein, zeaksantin, mineraller, E, K, C ve folat, kükürt vitaminleri ile doludur. Kanserden koruyan besinler arasında yer alır.

Ayrıca, glukosinolatlar, indoller, izotiyosiyanatlar ve tiyosiyanatlar gibi biyolojik olarak aktif bileşikler içerir. Bütün bu bileşikler, DNA hasarını önler, iltihaplanmayı azaltır, kanserojenleri etkisiz hale getirir ve tümörlü kan damarlarının oluşumunu önler.

Zerdeçal

Zerdeçal, bir ev baharat ve birçok sağlık yararları olan doğal bir gıda renklendirme ajanıdır. Ayrıca kanserden koruyan besinler arasında ilk sıralarda yer alır.

Araştırmacılar, zerdeçalın süper güçlerinin arkasındaki bilimsel nedenleri çözdüler. Zerdeçal, antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip, kurkumin adı verilen biyolojik olarak aktif bir bileşik içerir.

Kurkumin, kontrol edilemeyen hücre bölünmesini, ilerlemesini ve metastazı baskılar, kanser hücresi apoptozisine neden olur. Aynı zamanda kansere neden olan genlerin (onkojen) sinyal yollarını da düşürür.

Papaya ve Papaya Yaprağı

Hem papaya hem de papaya yaprağı ekstraktlarının kanser tedavisinde faydalı olduğu bulunmuştur. Bilim adamları papaya özü flavonoid bakımından zengin bir benzen fraksiyonunun hücre koruyucu, antienflamatuar ve antioksidan özellikler gösterdiğini bulmuşlardır. Araştırmacılar ayrıca, papaya yaprağı ekstresinin prostat kanserine karşı çalışabileceğini de buldular.

Tereyağı

Kanserden koruyan besinlerden biri olan tereyağı, Hint ve Güneydoğu Asya mutfaklarında kullanılır. Aynı zamanda geleneksel bir ilaçtır. Birçok Ayurveda formülasyonu tereyağı içerir ve birçok hastalıktan koruduğu bilinmektedir. 

Hintli bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, tereyağının kanseri tetikleyen enzimleri düşürerek karaciğer kanserine karşı çalıştığını doğruladı.

Mantar

Mantarlar, lezzetli tadı ve toprak aroması nedeniyle küresel olarak zevk alan, protein bakımından zengin, yenilebilir besinler. Ayrıca antioksidan, antikanser, antimikrobiyal, nefro koruyucu, anti-alerjik ve bağışıklık arttırıcı özelliklere sahiptir. 

Mantarlarda bulunan bazı anti kanser bileşikler, krestin, calcaelin, hispolon ve lentinan’dır. Bunlar ise sizi kolon, meme, akciğer, kan ve prostat kanserlerinden korur.

Tarçın

Tarçın, Cinnamomum ağacının kabuğundan elde edilen bir baharattır. Dünyadaki çeşitli mutfaklara, lezzet ve tatlılık katmak için yaygın olarak kullanılır. 

Bilim adamları tarçınının, anti kanser, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip tanen, uçucu yağlar, karbonhidrat ve mukus içerdiğini bulmuşlardır. Onkojenleri (kansere neden olan molekülleri kodlayan genler) inhibe ederken pro-apoptotik molekülleri yeniden düzenleyerek hareket eder.

Bitkisel Çaylar

Yeşil, siyah, sarı, beyaz ve kırmızı çaylar gibi geleneksel çaylar, EGCG (epigallocatechin gallat), ECG (epicatechin gallat) ve EC (epicatechin) gibi polifenollerle yüklenir. Normal DNA’yı kanserli birine dönüştüren zararlı serbest oksijen radikallerini temizlemeye yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptirler. 

Hücre bölünmesini önleyen ve kanser hücresi apoptozisine (hücre ölümü) neden olan polifenoller içerirler. Ayrıca kansere karşı koruyan, bağışıklığı artıran ve UV radyasyon hasarından koruyan enzimleri aktive ederler.

Domates

Domates, kanser hücresi çoğalmasını (bölünmesini) önleyen ve kanser hücresi apoptozisine neden olan mükemmel likopen kaynaklarıdır. 

Yapılan çalışmalarda domates likopeninin, akciğer, prostat, ağız, farinks, gırtlak, kolorektal, meme, serviks ve yumurtalık kanserlerine karşı etkili olduğu bulundu. Günde 1-2 orta boy domates tüketin.

Keten Tohumu

Kanserden koruyan besinler arasında yer alan keten tohumlarının kilo kaybına neden olduğu bilinmektedir. Ancak bilim adamları, keten tohumu ve keten tohumu yağının da meme kanserinin önlenmesine yardımcı olabileceğine dair kanıtlar topladı. Keten tohumu lignanının bir bileşeni olan, sekosizolariciresinol diglucoside (SDG), enterolakton ve enterodiol’e dönüşür. 

Bu bileşikler, anti-östrojen özelliğine sahiptir ve hücre büyümesini azaltmaya yardımcı olur. Keten tohumlarında bulunan alfa-linolenik asit ayrıca kanser hücresi büyümesini ve ilerlemesini bastırmaya yardımcı olur. Günde 1-2 çay kaşığı keten tohumu tüketin.

Ceviz

Ceviz de kanserden koruyan besinler arasındadır ve selenyumun harika kaynaklarıdır. Selenyum, zararlı oksijen radikallerini temizleyerek oksidatif strese bağlı DNA mutasyonunu önleyerek oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. 

Birkaç selenoprotein de kanserin önlenmesine yardımcı olur. Roswell Park Kanser Enstitüsü’nden bilim adamları, ceviz diyet takviyesinin laboratuvar modellerinde meme bezlerinin kanserini önlemeye yardımcı olduğunu bulmuşlardır.

Turunçgiller

Portakal, limon, kivi, üzüm, mandalina ve greyfurt gibi narenciye meyveleri, güçlü bir antioksidan olan C vitamini ile yüklüdür. Ayrıca, kanser metastazı, proapoptotik moleküller ve anjiyojenezi inhibe eden polimetoksiflavonlar içerir. Bilim adamları ayrıca, turunçgil kabuğu ekstraktlarının prostat kanseri için potansiyel ilaçlar olabileceğini buldu.

Enginar

Enginar, sık tüketmeniz gereken, kanserden koruyan besinler arasında yer alan başka bir güçlü kanser savaşçısıdır. Meme kanseri hücre büyümesini ve çoğalmasını azaltır, kanser hücresi apoptosisini tetikler ve kanser hücresi istilasını önler. 

Ayrıca, fazlasıyla DNA mutasyonuna yol açabilen ve kansere neden olan reaktif oksijen türlerinin üretimini de durdurur.

Yeşil Soğan

Yeşil soğan, Allium ailesine aittir. Sarımsak ve kuru soğandan daha yumuşak bir tada sahiptirler ve Asya yiyeceklerine taze bir aroma ve lezzetli bir tat eklerler. Araştırmalar, yeşil soğanların hücreleri kanserden korumada etkili olduğunu kanıtlıyor.

Yeşil soğan özünün, kanser hücresi apoptozisini indüklediği ve hücre çoğalmasını önlediği bulundu. Böylece yeşil soğanların kolon kanserini önleyebileceği sonucuna varabiliriz.

Zencefil

Zencefilin faydaları oldukça fazladır. Zencefilin ana biyoaktif bileşenleri, kanser hücresi ölümünü teşvik eden ve tümör büyümesini baskılayan gingerol ve shogaol’dür.

Bilim adamları zencefil ekstraktının enflamasyonu azalttığını ve karaciğer kanserli laboratuvar farelerinde hücre apoptozisini indüklediklerini tespit etmişlerdir.

Elma

Elmada bulunan fenolik bileşikler ve vitaminler, kanser de dâhil olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı çok etkilidir. Özellikle yeşil elmanın faydaları oldukça etkileyicidir.

Elmadaki antioksidanlar, reaktif oksijen türlerini geçersiz kılmaya ve kolorektal kanseri önlemeye yardımcı olur. Günde en az 1 adet elma tüketin.

Avokado

Avokado, E vitamini ve sağlıklı yağlar açısından zengindir. Bilim adamları avokadonun güçlü bir kanser önleyici gıda olduğunu kanıtladılar. DNA mutasyonunu önler ve prostat kanseri hücre çoğalmasını durdurur.

Kiraz

Tatlı ve kırmızı kirazlar küçük olabilir, ancak sundukları sağlık yararları çok büyüktür. Kirazın kırmızı rengi, meyve ve sebzelerde bulunan ortak bir flavonoid olan antosiyaninin varlığından kaynaklanmaktadır. 

Kirazlar, A ve C vitaminlerinin harika kaynaklarıdır ve ayrıca antioksidan ile antienflamatuvar olan besinleri içerir. Bilim adamları kirazın meme kanseri için etkili bir panzehir olduğunu buldular.

Mısır

Mısır, dünyanın çeşitli yerlerinde yetişen bir tahıl tanesidir. Ve iyi karbonhidrat bakımından zengin olduğu için harika bir enerji kaynağıdır ve aynı zamanda kanserle de savaşabilir. 

Mısır, antioksidan, iltihap önleyici, anti-tümör ve anti-hipertansif özelliklere sahiptir. Bu da kanser hücresi büyümesini ve çoğalmasını önlemeye yardımcı olur. Aslında, mısır peptidleri de kansere karşı terapötiktir.

Üzüm Çekirdeği

Üzüm çekirdeği ekstresi de kanserden koruyan besinler arasındadır, proantosiyanidinler (GSP) olarak bilinen anti kanser ajanları içerir. Araştırmacılar GSP’yi apoptozu indükleyerek (hücre ölümü) kolon kanserinin ilerlemesini engellediğini ve cilt, prostat ve meme kanserlerinden korunma sağladığını bulmuşlardır. 

Proantosiyanidinler ayrıca, diğer meyve ve kuruyemişlerde bulunur, ancak en zengin kaynak üzüm çekirdeğidir. Üzüm çekirdeği ekstresini herhangi bir eczaneden satın alabilirsiniz.

Bezelye

Bezelye, büyük bir antioksidan kaynağı ve kanserden koruyan besinlerdendir. Ayrıca, antienflamatuar, antimikrobiyal, antikanser ve kolesterol düşürücü özelliklere sahiptir. Biyolojik olarak aktif bileşikler (fitik asit, tanenler, saponinler, fenoller ve izoflavonlar gibi) içerirler. Bu onları larinks, kolon, meme ve karaciğer kanserlerini önlemek için en iyi yiyeceklerden biri yapar.

Nar

Nar, inanılmaz iyileştirici özelliklere sahiptir. Antioksidanlarla doludur ve antienflamatuardır ve meme, kolon, akciğerler, cilt ve prostat kanserlerinin büyümesini inhibe ettiği kanıtlanmıştır.

Kanser Riskini En Aza İndirmek İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Yüksek miktarda antioksidan içeren yiyecekler veya kanserden koruyan besinler tüketin.
  • İşlenmiş ve kömürleşmiş yiyeceklerden kaçının.
  • Pişirme yağını aşırı ısıtmayın.
  • Aşırı pişirmeyi ve kömürlenmeyi önlemek için yiyecekleri daha düşük sıcaklıklarda pişirin.
  • Şeker eklenmiş yiyeceklerden kaçının.
  • Yapay renk ve lezzet verici maddeler içeren yiyecekleri tüketmeyin.
  • Detoksifikasyon arttırmak için bitkisel takviyeleri ekleyin.
  • Kendinizi egzersiz veya spor yaparak aktif tutun.
  • Yiyecekleri mikrodalga fırında ısıtmaktan kaçının.
  • Cep telefonunuzu vücudunuza çok yakın tutmaktan kaçının.
  • Dizüstü bilgisayarınızı kucağınızda veya göğsünüzde tutmayın.
Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın