GARİ OTU NEDİR ? GARİ OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

GARİ OTU NEDİR ? GARİ OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Bu makalemizde gari otu nedir ve gari otunun faydaları nelerdir gibi konulara değineceğiz.

Gari otu bir diğer adı Dilece otu, dünyanın çeşitli yerlerinde yetişen zehirli bir bitki türüdür. Latince ismi Arum Maculatum olan gari otu ülkemizde, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen bir bitkidir. Genellikle dağlarda, kayalıkların arasında ve kırsal bölgelerde yetişir. Ocak ve Şubat aylarında toplanıp taze veya kurutularak tüketilmektedir. Vücuda yararlı olan kimyasallar barındıran gari otu adeta bir şifa kaynağıdır.

Gari otunun faydaları nelerdir?

  • Gari otunun sayısız faydaları vardır.
  • Sivilce ve akneyi tedavi eder.
  • C vitamini açısından zengin olan gari otunun fayda sağladığı hastalıklar arasında demans, romatoid artrit, tonsilit, gut hastalığı, hipertansiyon, oksipital nevralji, diyabeteker hastalığı) bulunmaktadır.
  • Ayrıca cildin PH’ını dengeler.
  • İştah açma özelliği vardır.
  • Gari otu açken tüketildiği zaman bağırsak parazitlerini düşürür.
  • Mide rahatsızlıklarına, özellikle gastrite çok iyi gelmektedir.
  • Hazımsızlığa, kansızlığa, idrar yolu enfeksiyonlarına, menopoz semptomlarına, ağrılı regl dönemlerine, anksiyeteye ve öksürüğe de iyi gelmektedir.
  • Antibakteriyel ve antimikrobik özelliğe sahiptir.

Gari otu akne ve sivilceye çok iyi gelir

Gari otu, akne ve sivilce olan bölgeye sürüldüğünde çok fayda sağladığı görülmüştür. Gari otu kaynatılıp yüze uygulandığında, PH dengesini sağlar, yüzdeki yağı temizler ve tıkanmış gözenekleri açar. Çok önceleri gari otu yılan ve akrep sokmalarında da kullanılmıştır. Bir nevi panzehir görevi de görmektedir.

Doğal Şifa Kaynağı Gari Otu

Gari Otu Nasıl Kullanılır?

Gari otundan çorba, salata ve yemek yapılmaktadır. Zehirli bir ot olduğu için mutlaka ama mutlaka tüketmeden önce dikkatli olunmalıdır. Gari otu yaş ve kuru olarak tüketilebilir.

Gari otu çorbası: Gari otu çorbası genel olarak yılda bir kaç defa tüketilir. Gari otu çorbası yapılırken, öncelikle ellerin kabarmaması için eldiven takılır. Gari otu, tuzlu suyla iyice yıkanır. Daha sonra zehiri alması için dağ eriği veya sumak ile beraber bir tencerede kaynatılır. Kaynama süresi zehirden arınması için en az iki saat olmalıdır. Ve kaynama esnasında tencerenin kapağı açılmamalıdır. Kaynadıktan sonra isteğe göre sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir.

Gari otu salatası: Kaynatma işleminden sonra ot süzülerek soğumaya bırakılır. Domates, salatalık, marul ile beraber karıştırılarak servis yapılır.

Gari otu yemeği: Kaynatılan Gari otuna isteğe göre et, sebze veya tavuk ilave edilerek yemek yapılabilir.

Gari otunun az da olsa komplikasyonları (yan etkileri) vardır. Gari otunun kilo aldırma özelliği olduğu için kilo sorunu olanlar, tüketirken en fazla bir çorba tabağı kadar tüketmelidir. İlk tüketimden bir süre sonra kısa süreli baş ağrısı, kaşıntı ve baş dönmesi olabilir. Bu durumda gari otunun tüketimine son vermelisiniz. Hamileler kesinlikle gari otu tüketmemelidirler.

Dr. Gökhan Güler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. İnci Yetim dedi ki:

    Gari otu bizim oralarda çok yetişir. Çok faydalı ve şifa dolu bir bitkidir. Daha önce ananem çok yedirdi bize. Herkese tavsiye ederim.

  2. Ayfer tuzcu dedi ki:

    gari otu gerçektende mükemmel bir ot. mutlaka tüketilmesi gerekli