HEMOFİLİ NEDİR? HEMOFİLİ TEDAVİSİ NASILDIR?

Hemofili kan seven anlamına gelen Yunanca kelimelerden adını almıştır. Hemofili belirli pıhtılaşma faktörlerinin (plazmada kanın pıhtılaşmasına yol açan proteinler) bir çok kalıtımsal bozukluğu içine alır. Bunların en yaygını Hemofili A’dır. Buna klasik Hemofili de denir. Hemofili A’da pıhtılaşma faktörü VIII yetersizdir. Hemofili B (diğer adıyla Noel Hastalığı) olan ve faktör IX’in yokluğu olan diğer çeşit geri kalan vakaların çoğunu meydana getirir.

Hemofili A’ya ve Hemofili B’ye çekinik (resesif) olan ve cinsiyete bağlı olan (X kromozomu üzerinde taşınır) genler sebep olur, dolayısıyla bu rahatsızlık genelde erkeklerde olur. Bir Hemofili genini aileden alan kadınlar genellikle belirti göstermeyen taşıyıcılardır. Bunlarda Hemofili özelliği bulunduğu söylenir. Çünkü onlar diğer X kromozomlarındaki normal gen tarafından korunurlar. Büyük sıklıkla, Hemofili portör olan bir anne yoluyla dededen erkek toruna geçen bir geçmişe sahip olan ailelerde görülür. Yine de Hemofili konusunda hiç bir geçmişi olmayan ailelerde de yeni vakalar görülebilmektedir.

Hemofili Nedir?

Hemofili Belirtileri Nelerdir?

Hemofili belirtileri arasında bir çok büyük veya derin çürükler olabilir. İdrarda veya dışkıda kan görülebilir. Kesik veya yaralardan, ameliyattan sonra, diş çekiminden sonra uzun süreli kanama görülebilir. Başın, boynun veya sindirim yolunun içine doğru kanama olabilir. Dizler, dirsekler, kalçalar ve omuzlar gibi yerlerde ani ağrı, şişme ve sıcaklık görülebilir. Bu durumda derhal hekiminize danışmalısınız.

Hemofili hayat boyu sürebilmesine rağmen, hekiminizin vereceği ilaçlar veya pıhtılaşma faktörleriyle normal bir hayat sürme imkanı sağlayacaktır. Diş çekimleri, cerrahi operasyonlar sırasında kanamayı asgariye indirmek için hekiminize hastalığınız hakkında detaylı bilgi vermelisiniz. Hemofili tedavi edilmezse, tekrar tekrar meydana gelebilecek kanamalar, kronik ağrılara ve halsizliklere yol açabilir.

Hemofili Tedavisi Nasıl Olur?

Hemofili Tedavisi Nasıl Olur?

Hafif Hemofili A varsa kanama nöbetleri, desmopressin (DDAVP olarakta bilinir)’in enfüzyonu (damar yoluna yavaş yavaş enjekte edilmesi) yoluyla tedavi edilebilir. Bu ilaç faktör VIII nin çıkarılmasını uyararak ve kan damarlarının kasılmasını sağlayarak kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Eğer Hemofili B veya ağır Hemofili A varsa, kanama olayları, ancak eksik olan pıhtılaşma faktörü enfüzyonla yerine konduktan sonra durabilir. Bu pıhtılaşma faktörleri bağış yoluyla verilen insan kanından çıkartılır. Ve saflaştırılmış konsantreler, taze dondurulmuş plazma veya cryoprecipitate (bağışlanan insan kanından çıkartılan bir pıhtılaşma faktörü) halinde satılır. Hemofili hastalığında mutlaka hekiminizin önereceği şekilde hareket etmelisiniz.

Hemofili Bitkisel Tedavi Yöntemi Nasıldır?

Hemofili bitkisel tedavi için şifalı bitkiler arasında ısırgan tohumu ve incir kürü önerilmektedir. Bir bardak zeytin yağı içerisine bir kuru üzüm dört parçaya bölünerek konur. Sabahları bu incir yenir ve bu kür 4 ay boyunca yapılmalıdır. Bir çay kaşığı ısırgan otu tohumu havanda dövülerek her gün yenirse bu da hemofili tedavisinin takviyesine yardımcı olmaktadır.

Hemofiliye Hangi Doktor Bakar?

Hemofiliye hangi doktor bakar sorusu oldukça merak edilmektedir. Hemofiliye dahiliyenin bir alt dalı olan hematoloji bölümü bakar. Hematoloji yoksa dahiliye bölümünden randevu almak gerekir.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın