Akciğer temizliği ile hayata yeniden merhaba diyebilirsiniz. Akciğerler özellikle de Koronavirüs ile bitap hale gelebiliyor. Ayrıca akciğerler, her gün çeşitli çevresel streslere ve sağlıksız beslenmenin etkilerine maruz kalıyor. Akciğer temizliği, akciğerleri rahatlatan ve yenilenmesine katkıda bulunan çeşitli önlemlerden oluşur.
Akciğer temizliği, başlangıçta akciğerleri rahatlatan ve aynı zamanda bu önemli organların zararlı maddeleri ortadan kaldırmasına ve daha güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmasına yardımcı olan doğal ve bütünsel önlemlerden oluşur. Aynı zamanda bunlar, anti-inflamatuar önlemlerdir. Böylece sıklıkla akciğerlerde gizli olan inflamatuar süreçler yavaş yavaş geri çekilebilir.
Akciğer temizliği neden gereklidir?
Soluduğumuz hava çok sayıda toksinle kirlenebilir. Bu zararlı maddeler şunlardır:
- Sanayi ve trafikten çıkan egzoz gazları,
- Sigara içmek,
- Yakıtlardan çıkan duman,
- E-sigara buharından çıkan kimyasallar,
- Toz,
- İnşaat malzemeleri, mobilya ve ev tekstillerinden çıkan buharlar,
- Tarımdan kaynaklanan toksinler
Sağlıksız veya zayıf bir diyetle birlikte bu kirleticiler, akciğerlerimizi günün her saatinde yükleyerek iltihaplanma süreçlerine, kronik mukusa ve yaşam boyunca akciğer fonksiyonlarının az ya da çok hızlı bir şekilde azalmasına neden olur.
Diğer herhangi bir organ gibi akciğerler de bir dereceye kadar kendilerini temizleme yeteneğine sahiptir. Aksi takdirde sigara içenler olmazdı, çünkü sadece birkaç hafta sigara içtikten sonra öleceklerdi. Ancak, yüke bağlı olarak akciğerler, bir noktada tüm kirleticileri, toz parçacıklarını, kimyasalları vb. kaldıramaz ve akciğer kapasitesi giderek azalır.
Çevresel toksinler ve sigara dumanı akciğerlere nasıl zarar verir?
Sigara dumanı veya havadaki diğer kirleticiler gibi çevresel toksinler, bronşiyal mukozanın ince kirpiklerini yavaş yavaş yok eder. Ancak bu kirleticilerin ortadan kaldırılmasından tam olarak sorumlu olan kirpiklerdir. Kirpikler ne kadar az olursa, akciğerlerin kendi kendini temizleme gücü o kadar zayıf olur. Artan mukus üretiminin öksürmesi giderek zorlaşıyor. Bakteriler ve virüsler çok daha kolay yerleşebilir ve sürekli enfeksiyonlara veya yapının genel olarak zayıflamasına katkıda bulunabilir.
Soluduğumuz havadaki kirleticiler de alveollere zarar verirler, serbest radikallerin oluşumunu hızlandırırlar. Bu da şu anda vücudun başka yerlerinde eksik olan antioksidanların yüksek oranda tükenmesine yol açar.
Bağışıklık sistemi, toksik yabancı maddelerin sürekli mevcudiyeti ile yüksek alarma geçirilir, karşılık gelen savunma hücreleri harekete geçirilir ve bu da daha sonra kronik enflamatuar süreçlere yol açar. Bunlar sırayla akciğerler boyunca daha da yayılır ve sonunda akciğer dokusunda hava yollarının daralmasında farkedilebilen yeniden şekillenme süreçlerini başlatır.
Akciğer temizliğini kimler yapmalıdır?
Akciğer temizliği astım, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) veya pulmoner fibroz gibi bir akciğer hastalığından muzdarip kişiler ile beraber yalnızca sigarayı bırakanlar veya halen pasif içiciler için değil, aynı zamanda koruyucu ilaç kullananlar için de faydalıdır. Ciğerlerini, yaşlılığa kadar zinde ve sağlıklı kalacak şekilde güçlendirmek için mükemmel bir eylemdir.
Sık solunum yolu enfeksiyonu geçirenler veya yeni soğuk algınlığı geçirmiş olanlar bile akciğerlerin yenilenmesine ve güçlenmesine yardımcı olmak için akciğer temizleme önlemlerine başvurabilir.
Akciğer temizliği ne kadar sürer?
Akciğer temizliği birçok farklı önlemden oluşur. Bazıları 4 ile 12 haftalık bir süre boyunca bir tedavi olarak gerçekleştirilebilir. Sigara içmemek, mukus eliminasyonunu teşvik etmek için belirli egzersizler yapmak veya bir hava temizleyici kurmak gibi alışkanlıklar, gerçekten de günlük yaşama kalıcı olarak entegre edilmelidir
Akciğer temizliği nasıl yapılır?
Akciğerlerin kendi kendini temizleme gücü o kadar güçlüdür ki, sigarayı bırakan insanlar bile (akciğerlerde önceki hasara bağlı olarak) sigara içmedikleri her gün sağlıklarında sürekli bir iyileşme hissederler. Bu nedenle akciğerleri kendi kendini temizlemelerinde aşağıdaki önlemlerle desteklemek son derece faydalıdır.
Akciğerleri rahatlatmak
Akciğer temizliğinin en önemli ölçüsü elbette rahatlamadır. Bu da mümkün olduğu kadar az kirletici almanız anlamına gelir. Bu yüzden sigarayı geride bırakın!
- Sigara içmeyen biri olarak, sigara içenlerden ve gazetelerden uzak durun veya çevrenizde sigara içmemelerini isteyin.
- Evinizde küf kaynakları olup olmadığını kontrol edin ve bulursanız ortadan kaldırın.
- Kokulu mumlar, kokulu ağaçlar, oda spreyleri vb. gibi yapay kokulu ev kokuları kullanmayın. Odadaki havayı bile temizleyebilen doğal uçucu yağlar kullanmak daha iyidir.
- Sadece buna göre sertifikalandırılmış, yani herhangi bir toksin yaymayan halı, ev tekstili ve yapı malzemeleri satın almak en iyisidir.
- Bir yaya veya bisikletçi olarak yoğun caddelerden ve endüstriyel alanlardan kaçının.
- Yer değiştirmeyi düşünüyorsanız, işle ilgili olanaklar izin veriyorsa, daha sağlıklı havası olan bir alan seçmek daha iyidir. Kırsal bölgelerin mutlaka daha iyi olması gerekmediğini unutmayın. Bu mümkün değilse ve hava kalitesinin düşük olduğu bir yerde yaşıyorsanız veya evde sigara içen biri varsa bile hava temizleyici kullanın. Kalitesine bağlı olarak bunlar, zararlı gazların, kokuların, duman kirliliğinin, ince tozların, küflerin ve alerjenlerin en küçük parçacıklarını bile havadan uzaklaştırabilir.
- Ayrıca, havayı toksinlerden arındırarak iç mekân hava kalitesini iyileştirdiği bilinen bazı ev bitkilerinden de yararlanın.
- Sağlıksız yiyeceklerden kaçının. Çünkü bu aynı zamanda akciğer sağlığı üzerinde de olumsuz bir etkiye sahiptir.
- Düzenli olarak almanız gereken ilaçları kontrol edin. Bazı ilaçlar, akciğerlere zarar verir ve hatta akciğer kanseri riskini bile arttırabilir.
Uygun egzersizle akciğerleri güçlendirmek
Doğru nefes terapisi ve akciğerler için sağlıklı beslenmenin yanı sıra egzersiz, akciğer temizliği ve akciğer yenilenmesi alanındaki en önemli sütunlardan biridir. Düzenli egzersiz ve kasların güçlendirilmesi solunum hızını arttırır, oksijen tedarikini iyileştirir ve kan dolaşımını hızlandırır. Bu da akciğerlerin kendi kendini temizlemesini, yani zararlı maddelerin ve mukusun ortadan kaldırılmasını uyarır.
Doğru beslenme ile akciğer yenilenmesini teşvik etmek
Akciğer temizliği için akciğer temizleme kürü çok fayda sağlar. Akciğer temizliği yoğurt bal ve daha birçok faydalı besinler ile sağlanabilir. Sağlam bir diyetin etkisi, sindirim sorunları, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar durumunda nadiren sorgulanmaktadır. Bununla birlikte, akciğer problemlerinde beslenme hala çoğunlukla ihmal edilmektedir. Bu akciğerlerin temizlenmesi ve yenilenmesi için gereken süreyi önemli ölçüde kısaltabilir ve KOAH gelişme riskini belirgin şekilde azaltabilir.
Sadece yüksek lifli gıdaların alımını arttırmak, akciğer sağlığının iyileşmesine yol açar. Çünkü lif, bağırsak florasını ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Bu da akciğerler üzerinde anti-inflamatuar etkiye sahiptir ve ayrıca güçlendirilmiş bir bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Bu nedenle çalışmalar, ilgili hastanın diyet lifi tüketimi ne kadar yüksek olursa, akciğer fonksiyonlarının o kadar iyi olduğunu göstermiştir.
Ayrıca glisemik indeksi yüksek besinler tüketildikçe akciğer kanseri riskinin arttığı da uzun zamandır bilinmektedir. Şeker ve beyaz un ürünleri gibi yüksek glisemik indeksli gıdalar sadece iltihaplanmayı teşvik etmekle kalmaz, akciğerlere de zarar verir. Ayrıca kan şekeri ve insülin seviyelerini yükseltirler. Bu da sırayla akciğer kanseri büyümesini hızlandırabilecek büyüme faktörlerinin seviyelerini arttırır.
Aynı zamanda meyve ve sebzelerden elde edilen bazı bitki bileşikleri (örneğin B. karotenoid beta-kriptoksantin) akciğerleri hastalıklardan korur. Bir araştırma, domates ve elmanın akciğerlerin kendilerini temizlemesine yardımcı olduğunu ve solunum yollarının mümkün olduğunca uzun süre sağlıklı kalmasını sağladığını gösterdi. Ancak ilgili bilim adamları, bunun için özellikle domates ve elmanın çiğ olarak tüketilmesi gerektiğini yazdı. Yani domates sosu ve elma püresi akciğerlerde çalışmaz.
Akciğer yenilenmesi için şifalı bitkiler
Akciğer temizliği bitkisel yöntemlerle de yapılabilir. Akciğer yenilenmesi için bazı şifalı bitkilerin çay şeklinde kullanılması çok az çaba gerektirir ve mükemmel sonuçlar verebilir. Tahriş olmuş bronş tüplerinde iltihap önleyici, balgam söktürücü, gevşetici veya sakinleştirici etkisi olan şifalı bitkilerin yanı sıra müsilajları ile kuru hava yollarını koruyan şifalı bitkiler ve hatta akciğerlerin uzun süreli güçlenmesine neden olan bitkiler arasından seçim yapabilirsiniz.
Akciğer temizleyici içecek
Akciğerleri temizlemek için günlük bir içecek, vücuda daha fazla antioksidan ve balgam söktürücü keskin maddeler sağlamaya büyük katkı sağlayabilir. Bu içeceği zerdeçal, zencefil ve soğan kullanarak yapabilirsiniz. Bunların hepsi aynı zamanda anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
Zencefil ve soğandan gelen keskin kokulu maddeler, öksürmeye ve hava yollarını temizlemeye çok iyi yardımcı olurken, zencefil ayrıca, astım gibi kronik kramplarda son derece yardımcı olabilecek bronş kaslarını gevşetir.
Akciğer için doğal yağlar
Yakın dönemde yapılan bir araştırmaya göre bazı doğal yağlar, akciğer dokusundaki hücreleri soluduğumuz havadaki kirleticilerin zararlı etkilerinden koruyabilir. Bunlar, koku lambasına eklenebilen ve sadece söz konusu odayı aromatize etmekle kalmayıp, aynı zamanda anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleriyle, yani havaya dayanıklılıklarıyla akciğerlere fayda sağlayan anason, rezene, fesleğen ve karanfilden elde edilen esansiyel yağları içerir.
Akciğer için doğal yağlar (örneğin çay ağacı yağı, adaçayı yağı veya kekik yağı) elbette buharla da solunabilir. Ancak tek başına buhar bile solunum yollarını açar, akciğerlerin mukus ve atıkları temizlemesine yardımcı olur.
Akciğerler ve solunum yolu genellikle soğuk veya çok kuru havayı sevmez. Çünkü böyle bir iklim mukoza zarlarını kurutur ve kan dolaşımını kötüleştirir. Soğuk ve kuru havanın genellikle mevcut solunum yolu hastalıklarını şiddetlendirmesinin nedeni budur.
Su buharı solumada sıcak ve nemli havayı solursunuz. Bu da nefes almayı kolaylaştırır ve çoğu zaman solunum problemlerini aniden giderebilir. Halihazırda bir akciğer veya solunum yolu hastalığınız varsa akciğer temizliğini çok iyi desteklemek için buhar inhalasyonlarını (uçucu yağlarla birlikte veya yağsız) kullanabilirsiniz.
Bununla birlikte, normal buhar inhalasyonunun yalnızca oldukça büyük buhar parçacıkları ürettiğini ve bu parçacıkların en iyi durumda nazal mukoza, yani üst solunum yolu üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini unutmayın. Nebulizatör işlevine sahip inhalerler ise akciğerlere girebilecek boyutta damlacıklar oluşturabilir ve bu nedenle akciğer rejenerasyonu ve akciğer temizliği için de uygundur.
Yeterince su içmek de akciğer temizliğini teşvik eder
Suyun herhangi bir arıtma ve detoksifikasyonda önemli bir bileşen olduğu bilinmektedir. İstenmeyen maddelerin vücuttan hızla atılmasına yardımcı olur ve böylece solunum yollarındaki mukusun da sıvılaşmasını ve daha kolay atılmasını sağlar. Bu nedenle, akciğerlerinizi temizlemeye yetecek kadar su için (günde en az 1,5 litre).
Buna ek olarak günde iki fincan yeşil çay da içilebilir. Yeşil çayın faydaları o kadar çoktur ki akciğerlerdeki iltihabı azaltan ve ayrıca akciğer dokusunu havadaki zararlı maddelerden koruyan ECGC maddesi de dahil olmak üzere güçlü antioksidanlar da içerir.
En kolay balgam çıkarma yöntemi
Özellikle mevcut akciğer hastalıklarında akciğer fonksiyonlarını mümkün olduğu kadar uzun süre korumak ve en iyi şekilde nefes alabilmek için mukusun (balgam) doğru şekilde çıkarılması çok önemlidir.
Mukus ne kadar iyi çıkarılırsa, mukus toksik maddeler içerdiğinden ve ayrıca yeni patojenler için bir üreme alanı olabileceğinden genel sağlık durumu da o kadar iyi olur. Bu da vücut üzerinde çok büyük bir yük olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, çözünmüş mukus her zaman (bir mendile!) tükürülmeli ve asla yutulmamalıdır. En kolay balgam çıkarma yöntemi için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Bir sandalyeye oturun ve rahat bir duruş sergileyin. Her iki ayağınız da yerde düz, omuzlarınız aşağıda ve rahat olmalıdır.
- Kollarınızı karnınızın önünde çaprazlayın ve burnunuzdan yavaşça nefes alın.
- Öne eğilirken ve kollarınızı karnınıza doğru bastırırken yavaşça nefes verin.
- Nefes verirken ağzınızı hafifçe açık tutarak birkaç kez öksürün.
- Tekrar burnunuzdan yavaşça nefes alın.
- Gerekirse işlemi tekrarlayın.
Kaynakça:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29451393/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27206119/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34051873/