Burun Tıkanıklığına Çözüm Yolları

Bu makalemizde burun tıkanıklığına çözüm yolları, bebeklerde burun tıkanıklığı ve burun tıkanıklığına 25 saniyede çözüm gibi konulara değineceğiz. Burun tıkanıklığı, yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Çoğu zaman, bu durum soğuk algınlığı ve grip gibi altta yatan bir sağlık sorununun da bir sonucu olabilir. Yetişkinlerin yanı sıra bebeklerde burun tıkanıklığı sorunu da oldukça yaygındır. Şimdi burun tıkanıklığının belirtileri neler bakalım;

Burun Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?

Burun tıkanıklığının belirtileri özellikle de altta yatan tıbbi bir sorundan hemen sonra baş gösterir. Özellikle bebeklerde burun tıkanıklığı sorunu oldukça can sıkıcı olabilir. Burun tıkanıklığının belirtileri şunlardır;

  • Burun akıntısı,
  • Sinüs ağrısı,
  • Mukus birikimi,
  • Burun dokusunun şişmesidir.

Özellikle bebeklerde burun tıkanıklığı belirtileri uzun süreli olabilir. Burunda sıkışıklığa hapşırma da eşlik edebilir ve bu durum tamamen normaldir. Bebeklerde burun tıkanıklığı sorunundan dolayı bebekler, beslenme konusunda sorun yaşayabilirler. Doğal şırınga, bebekler için yaygın olarak kullanılır. Burun tıkanıklığının en önemli nedenlerinden biri burun deliklerinizin iltihabıdır.

(doğal soğuk algınlığı ilaçları ve grip için bitkisel yağlar adlı makalelerimize de göz atabilirsiniz)

Burun Tıkanıklığının Nedenleri Nelerdir?

Burun tıkanıklığının nedenleri arasından yaygın olarak şunlar bulunur;

  • Soğuk algınlığı,
  • Grip,
  • Sinüzit.

Bu tür hastalıklara bağlı semptomlar genellikle bir hafta içinde iyileşir. Bununla birlikte, uzun süredir burun tıkanıklığı yaşıyorsanız veya soğuk algınlığı sonrasında takılıyorsa, aşağıdaki durumlardan dolayı olabilir:

  • Alerjiler (süt, glüten, şeker),
  • Saman nezlesi (polen, çimenler, toz),
  • Nazal polipler (nazal pasajda iyi huylu veya kanserli olmayan büyüme),
  • Kimyasallara maruz kalma,
  • Çevresel tahriş ediciler,
  • Kronik sinüzit,
  • Nazal septumun sapması,
  • Maya büyümesi.

Eğer burun tıkanıklığı yaşamışsanız, bunun ne kadar zor ve rahatsız edici olduğunu bilirsiniz. İştahınızı kaybetmenize ve nefes almanızı zorlaştırmanıza neden olabilir. Burun tıkanıklığınızı temizlemenize ve normal nefes alıp vermenizi sağlamaya yardımcı olmak için, bir dizi doğal burun tıkanıklığı giderici yöntemler bulunmaktadır. Şimdi burun tıkanıklığına çözüm yolları, doğal burun açıcı ürünler ve burun tıkanıklığına 25 saniyede çözüm adlı başlıklarını inceleyelim;

Doğal Yollarla Burun Tıkanıklığına Çözüm

Doğal yollarla burun tıkanıklığına çözüm yolları için en etkili ürünler şunlardır;

Sıcak Kompres İle Burun Tıkanıklığına Çözüm

Sıcak kompres ile burun tıkanıklığına çözüm bulabilirsiniz. Sıcak kompres kaynaklı ısı, iltihaplı burun geçişlerinizde ve sinüs boşluklarında şişlik ve iltihaplanmayı azaltmanıza yardımcı olur. Bu durun, burunu temizler ve nefes almayı çok daha kolaylaştırır. Bir kâse su alın ve ısıtın. Kâseye temiz bir bez yerleştirin. Burnunuzun ve alnınızın üzerine yerleştirin. Bir iki dakika beklettikten sonra çıkarın. 3 ile 4 kez tekrarlayın. Durumunuzda bir düzelme görene kadar bunu günde 2 ile 3 kez yapın.

Elma Sirkesi İle Burun Tıkanıklığına Son

Elma sirkesi ile de burun tıkanıklığına çözüm bulabilirsiniz. Elma sirkesi, her ikisi de burun tıkanıklığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek asetik asit ve potasyum içerir. Potasyum, mukusun incelmesine yardımcı olur ve asetik asit, tıkanmaya neden olan mikrobiyal enfeksiyonlarla mücadele eder. Bu yöntem ile burun tıkanıklığına 25 saniye çözüm bulabilirsiniz. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı elma sirkesi ekleyin. İyice karıştırın ve çözeltiyi için. Bunu günde 1-2 defa tüketebilirsiniz.

Burun Tıkanıklığına Bitkisel Çözüm: Nane Çayı

Burun tıkanıklığına bitkisel çözüm yollarından biri nane çayıdır. Nane, iltihapları önleyici özelliklerinden dolayı dekonjestan işlevi gören ve burun tıkanıklığı semptomlarının giderilmesinde yardımcı olan mentol içerir. Nane yapraklarını bir bardak suya ekleyin. Bir tencerede kaynatın. 5 ile 10 dakika pişirin ve süzün. Süzülen suyu içebilirsiniz. Günde 1-2 defa nane çayı içebilirsiniz.

Burun Tıkanıklığı İçin Bitkisel Yağlar

Burun tıkanıklığı için bitkisel yağlar oldukça işlev görebilir. Şimdi burun tıkanıklığı için bitkisel yağlar nelermiş inceleyelim;

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs yağının ana bileşenlerinden biri okaliptoldür. Okaliptol, burun geçişinizde iltihaplanma ile şişmeyi azaltır ve böylece burun tıkanıklığına çözüm için yardımcı antienflamatuar aktiviteler sergiler. Sıcak suyla dolu bir kabın içine 6 damla okaliptüs yağı ekleyin. Kafanızı kâsenin üzerine bükün ve buharı içinize çekin. Buharın sızmasını önlemek için başınızı bir havluyla örtün. Bunu günde bir defa yapmanız gerekir.

Kekik Yağı

Kekik yağı, enfeksiyonlarla savaşmada yardımcı olabilecek güçlü bir antimikrobiyal ajan olan timol içerir. Aynı zamanda antienflamatuardır ve nazal enflamasyona yardımcı olur. Bir kâse sıcak suya 5 ile 7 damla kekik yağı ekleyin. Kâsenin üzerine bükün ve başınızı bir havluyla örtün. Buharı soluyun.

Biberiye Yağı

Biberiye, kafur ve cineole (okaliptol) gibi bileşenleri içerir. Bu bileşikler, antienflamatuar aktiviteleri nedeniyle öksürük ve soğuk algınlığı belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur. Uygulanış biçimi okaliptüs yağı gibidir.

Hindistancevizi Yağı

Burun üzerine hindistancevizi yağının topikal olarak uygulanması, zararlı etkileri azaltır. Bu etkiler hindistancevizi yağının güçlü nemlendirici, antipiretik ve antienflamatuar aktivitelerinden kaynaklanabilir. Bir çay kaşığı soğuk preslenmiş hindistancevizi yağını alın ve ısıtın. Sıcak hindistancevizi yağını burnunuzun iki tarafına da sürün. Cildiniz tamamen emene kadar açık bırakın.

Burun Tıkanıklığına Tuzlu Su

Tuzlu suyla nazal sulamanın kapalı burunu temizlemede etkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca alerji, soğuk algınlığı ve sinüzit (sinüzit nedir? adlı makalemize de göz atabilirsiniz) ile ilişkili burun tıkanıklığına da yardımcı olabilir.  Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyin. Tuz tamamen eriyene kadar iyice karıştırın. Bir burun deliğini kapatın ve diğerine tuzlu suyu damlatarak sümkürün. Diğer burun deliği için de aynı yöntemi tekrarlayın. Bu yöntem burun tıkanıklığına 25 saniyede çözüm için en etkili yöntemdir.

Burun Tıkanıklığına Etkili Çözüm: Sarımsak

Sarımsak, balgam söktürücü ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için öksürük ve burun tıkanıklığını gidermek için kullanılan popüler bir ilaçtır. Sarımsak ayrıca, burun deliklerinde şişlik ve iltihaplanmanın giderilmesine yardımcı olan antienflamatuar özelliklere sahiptir. Günlük 1-2 diş sarımsak tüketerek burun tıkanıklığına kesin çözüm bulmuş olursunuz.

Zencefil Burun Tıkanıklığını Giderir

Zencefil, burun tıkanıklığı tedavisinde en iyi antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Zencefil, burun şişmesini azaltmaya ve gribe neden olan mikroplarla mücadeleye de yardımcı olur. Zencefil çayı içerek bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.

Burun Tıkanıklığına 25 Saniyede Çözüm

Burun tıkanıklığına 25 saniyede çözüm için önerilen bir yöntem bulunuyor. İlk olarak dilinizin tam ucunu, ağzın iç kısmının en üst noktasına doğru değdirin. İşaret ve orta parmağınızı birleştirip kaşınızın tamamen ortasından olacak bir şekilde geriye ve ileriye doğru hareketler yapın. 1. ile 2. adımı sırasıyla 20 saniye süresince uygulayın. Son olarak da nefesinizi bir müddet tutun. Nefesi tutmak, beynin yaşama iç güdüsünü tam manasıyla dikkatle inceleyerek burun deliklerini temizler. Burnunuzu tamamen tıkayın ve kafayı çok aşırı olmayacak bir biçimde geriye doğru yaslayın. Rahatsız olunacak bir duruma geldiğinde parmakları çekin ve burun tıkanıklığına 25 saniyede çözüm bulun.

Burun Tıkanıklığını Basınç İle Tedavi Edin

Burun tıkanıklığına, nazik basınç uygulamak veya burnunuzun yakınına, burnunuzun köprüsüne, şakağınızın hemen altındaki her iki tarafa, burun deliklerinizin kenarlarına ve hatta kafatasınızın tabanı gibi bazı basınç noktalarına masaj yapmak da yardımcı olabilir.

Tüm bu yöntemler kesinlikle burun tıkanıklığından kurtulmanızı sağlar ve tekrarlanmasını büyük ölçüde önler. Ayrıca, burun tıkanıklığına çözüm ve burun tıkanıklığına 25 saniyede çözüm gibi tedavi yöntemlerinin çok daha iyi çalışmasına yardımcı olmak için birkaç önleme ipucunu izlemelisiniz. Burun tıkanıklığını önlemek için;

  • Bolca Su İçin: Nazal pasajlarınız tıkanmış olabilir çünkü mukusunuz çok kalındır. Basit hidrasyon sümüğünüzü inceltmeye yardımcı olabilir.
  • Şeker, Glüten ve Süt Gibi Mukus İnşa Eden Yiyeceklerden Kaçının: Bu yiyeceklerden kaçınarak 1 hafta ile 10 gün arasında bir deney yapın ve nasıl hissettiğinizi görün. Denemeden sonra, her seferinde bir miktar daha büyük porsiyonlar yiyin ve burun tıkanıklığınızın geri dönüp dönmediğini görün.
  • Çevrenizdeki havayı nemli tutmak ve havasız burnunuzu temizlemek için odanızda bir nemlendirici kullanın.
  • Sıcak bir duş al.
  • Bol miktarda sıvı içiniz ve kendinizi iyi nemlendirin.
  • Nefes almayı kolaylaştırdığı için başınızı dik tutun.
  • Nazal pasajlarınızı daha fazla tahriş edebileceğinden klorlu su kullanmaktan kaçının.
  • Derin nefes almayı gerektiren egzersizler ve yoga egzersizleri yapın.
  • Neti kabınızda veya nazal yıkamada iyotsuz tuz veya deniz tuzu kullanın.

Yukarıdaki çözümlerden herhangi biri, burun tıkanıklığı belirtilerinden size hemen bir rahatlama sağlayacaktır. Ancak, durumunuz bozulmaya devam ederse, özellikle nazal akıntılar, bakteriyel bir enfeksiyonu belirten yeşil renkte ise tıbbi yardım almanız en iyisi olacaktır. Bebeklerde burun tıkanıklığı için doktor önerisi gereklidir. Bu durumdan etkilenen bebekler de beslenme ve nefes almadaki sorunları önlemek için mümkün olduğunca erken tıbbi yardım almalıdır.

Burun Tıkanıklığı İçin Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?

Aşağıdaki durumlarda burun tıkanıklığı için doktora görünmek gerekir;

  • Tıkanıklığınız 10 günden daha uzun sürerse,
  • 3 gün veya daha fazla süredir yüksek ateşiniz varsa,
  • Sinüs ağrısının eşlik ettiği burunda yeşil bir akıntı varsa ve astım atakları yaşanıyorsa mutlaka doktora görünülmelidir.
Burun Tıkanıklığı Ne Kadar Sürer?

Burun tıkanıklığı, bazı küçük enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa genellikle yaklaşık bir hafta içinde temizlenir. Ancak, daha uzun sürerse derhal doktora başvurun.

Burun Tıkanıklığıyla Nasıl Uyunmalıdır?

Eğer kapalı bir burnunuz varsa, başınızın altına birkaç yastık koyarak uykuya dalmanız gerekir. Bu durum, kafanızı gece boyunca yüksek tutmanıza yardımcı olarak nefes almayı kolaylaştırır.

En Etkili Burun Tıkanıklığı İlaçları Nelerdir?

Burun tıkanıklığı için tıbbi tedavi oral antihistaminikler, antibiyotikler veya dekonjestanlar gibi ilaçları içerebilir. Nazal spreyleri ve nazal steroidleri de kullanabilirsiniz. Ancak, nazal steroid spreylere bağımlı olabileceğinizi unutmayın.

NOT: İlaçlar, doktor kontrolü olmadan asla kullanılmamalıdır.

Burun Tıkanıklığına Hangi Doktor Bakar?

Burun tıkanıklığına hangi doktor bakar ve burun tıkanıklığına hangi bölüm bakar sorusu da merak edilenler arasındadır. Burun tıkanıklığı için kulak burun boğaz ve aile hekimi bölümlerinden randevu alınabilir.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın