Kabak Çekirdeğinin Faydaları (10 Etkili Faydası)

Bu makalemizde kabak çekirdeğinin faydaları ve özellikleri gibi önemli konularda bilgiler vereceğiz. Kabak çekirdeği, doğal yağ ve protein rezervleridir. Kabak çekirdeği, yağ bakımından zengindir(% 50). Palmitik (≤15%), stearik (≤8%), oleik (≤47%) ve linoleik (≤61) yağ asitleri barındırır. Bu nedenle kabak çekirdeği, ayçiçeği, soya fasulyesi, aspir ve karpuz tohumu ile birlikte besleyici yağ tohumları kategorisine girer. Kabak çekirdeği zengin bir besin kaynağı olarak popüler bir hale geliyor. Kabak çekirdeğindeki yüksek oleik ve linoleik yağ asitleri kalp hastalığı riskini azaltabilir. Potasyum, magnezyum, çinko, manganez ve bakır gibi makul miktarlarda mineral içerirler. Ayrıca bu besin, fitokimyasallar formunda önemli miktarda antioksidan içerir. Yapılan çalışmalar, bu elementlerin, mide, meme, akciğer ve kolorektal kanserlerle mücadele edebileceğini kanıtlamıştır.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeği, antioksidan, antienflamatuar, antimikrobiyal, antitritik ve antidiyabetik özelliklere sahiptir. Kapsamlı araştırmalar ayrıca, kanser ve idrar yolu enfeksiyon riskini azaltmak için ilişkilendirdi. Şimdi kabak çekirdeğinin faydaları neler yakından inceleyelim;

Kabak Çekirdeği Antikanser Özellikleri Sahiptir

Halk hekimliği, yüzyıllarca böbrek, mesane ve prostat bozukluklarını tedavi etmek için kabak çekirdeği özlerini kullandı. Kreatürbitin gibi aktif moleküller, kanser hücrelerinin hızlı büyümesini inhibe eder. Deneysel çalışmalar, prostat, meme ve kolon kanseri hücrelerinde büyüme inhibisyonunun yaklaşık % 40-50’sine dikkat çekti. Bu husus, kabak çekirdeğindeki östrojen benzeri moleküllerin (fitoöstrojenler) varlığına bağlı olabilir. Liganlar ve flavonlar gibi bileşikler, esasen meme ve prostat kanserlerinin önlenmesi ile yönetiminde rol oynayan genlerin ekspresyonunu değiştirir.

Kabak Çekirdeği Kardiyovasküler Hastalıkları Önler

Bazı çalışmalar, kabak çekirdeği desteğinin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini göstermektedir. Çok yağlı bir diyet uygulayan denekler, toplam kolesterol seviyelerinde önemli bir düşüş göstermiştir. Bu besin, aynı zamanda deneklerdeki LDL seviyelerini (kötü kolesterol) yaklaşık %79 azaltabilir. Çalışmalar ayrıca, nitrik oksit gibi inflamatuar belirteçlerin seviyelerinde bir düşüş olduğunu bildirmektedir. Diyetinize kabak çekirdeği eklemek, kolesterol birikimini ve kan damarlarının sertleşmesini önleyebilir. Bu, koroner arter hastalığı, felç, vb. gibi çeşitli kalp sorunlarını da engeller.

Kabak Çekirdeği Prostat Sağlığını Arttırır

Kabak çekirdeği, prostat bezi üzerinde belirgin bir koruyucu etkiye sahiptir. Prostatın, çinko gibi mineralleri depoladığı söylenir. Bu mineraller, testosteron dengesizliğinin neden olduğu prostat büyümesi (hiperplazi) gibi sorunları önler. Yararlı miktarda çinko içerdiklerinden dolayı bu besinin, prostat büyümesini inhibe ettiği gösterilmiştir. Laboratuar denemeleri, yağsız kabak çekirdeğinin, iyi huylu prostat hiperplazisinin tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Hiperplaziyi yöneterek, erkek deneklerin idrar retansiyonu daha az olacaktır. Bu durum ise idrar yolu enfeksiyonları riskini azaltır.

Kabak Çekirdeği İdrar Yolu Enfeksiyonlarını Tedavi Edebilir

Kabak çekirdeği, özellikle de erkeklerde, idrar bozukluklarının tedavisinde faydalı olmuştur. Bunu, prostat büyümesi gibi sorunları engelleyerek yapar. Klinik çalışmalar, bu besinin iyi tolere edildiğini kanıtlamıştır.

Kabak Çekirdeği Diyabeti Yönetmeye Yardımcı Olur

Kabak çekirdeği, aktif bir şekilde anti diyabetik etkiler gösterir. Kan glikoz seviyelerini etkili bir şekilde kontrol eden flavonoidler ve saponinler gibi fitokimyasallara sahiptirler. Bu moleküller insülin üreten pankreas hücrelerinin iltihabını önler.  Yapılan çalışmalar, kabak çekirdeği açısından zengin bir diyetin antioksidan enzim aktivitesini arttırdığını göstermektedir. Diyabetli deneklerde bu enzimler, serbest radikalleri hızla temizler, böbrek ve pankreas üzerindeki etkilerini azaltır. Sadece tohumların değil, kabak yapraklarının ve posanın da antidiyabetik özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu besin, şeker seviyenizi düzenlemenize yardımcı olabilecek pektin gibi kompleks karbonhidratlar içerir.

Kabak Çekirdeği Kolesterol ve Obezite Riskini Azaltır

Yüksek ve anormal lipit seviyeleri, kalp damar hastalıkları, obezite ve hatta ölümle bağlantılıdır. Kolestrol gibi lipitlerin metabolizmasını, birikmesini ve atılımını kontrol eden yiyecekleri yemek, bu tür rahatsızlıklardan kaçınmanın en kolay yoludur. Kabak çekirdeği, zengin yağ, lif ve antioksidan kaynaklarıdır. Keten ve semizotu gibi diğer bitki tohumları ile birlikte kabak çekirdeği, karaciğerde vücut ağırlığının artmasını ve kolesterol birikimini önleyebilir. Bu besinin güçlü anti-obezite etkisi, omega-3 yağ asitlerinin, fitosterollerin, E vitamini türevlerinin ve ß-karoteninin varlığına bağlıdır. Linoleik, linolenik ve oleik asitler kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca obez veya aşırı kilolu bireylerde, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını sürdürürler.

Kabak Çekirdeği Cinsel Yaşama Faydalar Sağlar

Bu besinin birçok cinsel faydaları vardır ve cinsel güç merkezi olarak bilinir. Bu besin, cinsel uyarıcı gibi davranır, prostat dostudur ve libidoyu canlandırır. Bu süper besin, sağlıklı prostat fonksiyonlarını sürdürmeye yardımcı olur ve cinsel performansı arttırır. Ayrıca sağlıklı ereksiyonlar ve güçlü bir libido için önemli bir rol oynayan fosfor içerir. Tohumlardaki çinko, erkeklerde cinsel hormon olan testosteronu ve sağlıklı sperm üretimini korur. İdrar yaparken erkeklerde sperm salınımını kontrol eder ve kas kasılmaları ile enerji için amino asit içerir.

Kabak çekirdeği, esansiyel yağ asitleri, mineraller, proteinler, vitaminler ve fitokimyasalların doğal kaynaklarıdır. Bunları diyetinize dahil etmek cildinizi ve saçınızı besleyebilir. Erkeklerde idrar yolu, prostat ve fertilite sorunları üzerinde faydalı etkileri vardır.

Kabak Çekirdeğinin Cilde Faydaları

Kabak çekirdeği ve yağı, mükemmel bir cilt bakım maddeleridir. Karotenoidler adı verilen parlak turuncu pigment üreten moleküllerin yaşlanma karşıtı etkileri vardır. Cildin erken yaşlanmasına neden olan serbest radikalleri temizler. Bu besindeki A ve C vitaminleri, kollajen üretimini arttırır. Kolajen, yaranın iyileşmesine yardımcı olmakla beraber cildinizi genç ve kırışıksız tutar. Bu besinde, omega-3 yağ asitleri ve ß-karoten bulunur. Bu bileşenler, çok güçlü anti-enflamatuar ajanlardır. Topikal bir madde olarak kabak çekirdeği yağı kullanmak, sivilce, kabarcıklar ve kronik iltihabı tedavi edebilir. Ayrıca, ovma, losyon veya masaj olarak kullanıldığında ise bakteriyel ve fungal enfeksiyonları önler.

Kabak Çekirdeğinin Saça Faydaları

Bu süper besin, iyi miktarda omega-3 yağ asidi içerir. Diğer mikro besinlerle birlikte, bu yağ asitleri kuru ve kırılgan saçların dokusunu iyileştirmeye yardımcı olur. Çinko, saç proteinlerinin üretimini arttıran başka bir faktördür. Kabak çekirdeği, bol miktarda çinko içerir. Kabak çekirdeği yağı ile yapılan yirmi dört haftalık tedavi, kellik sorunu yaşayan erkeklerde saç uzamasını yaklaşık %40 arttırmıştır. Bu durum, besinin fitosteroller adı verilen aktif moleküllere sahip olması nedeniyle olabilir. Saç proteinini parçalayan ve saç dökülmesine neden olan enzimleri (proteinleri) inhibe ederler.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın