Öksürük İçin En Etkili 15 Doğal Yöntem

Bu makalemizde öksürüğü kesmek için etkili kürler, en hızlı öksürük kesici karışımları ve bebeklerde balgamlı öksürük geçirme yollarından bahsedeceğiz.

Öksürük, tahriş edici solunum yollarından kurtulmak ve enfeksiyonları önlemek için vücudun doğal bir refleksidir. Hava ileten organların mukoza zarlarında reseptörler vardır. Kimyasal veya mekanik tahriş sırasında bu reseptörler, beyindeki öksürük merkezine impuls gönderir. Bununla beraber belirli bir eşik aşılırsa öksürük başlar. Belli bir dereceye kadar öksürük, insan vücudu için yararlıdır. Öksürme, yabancı cisimleri, toksinleri, mikropları ve mukusu hava yolundan uzaklaştırır. Aşağıdaki faktörler öksürüğü tetikleyebilir;

  • Astım ve alerjiler,
  • Bir virüs enfeksiyonu,
  • Damlalar,
  • Gastroözofageal reflü,
  • Çevresel faktörler,
  • Göğüs enfeksiyonu,
  • Soğuk algınlığı.

Öksürüğün diğer yaygın nedenleri kalp yetmezliği, boğmaca ve pnömonidir.

Öksürüğün Belirtileri Nelerdir?

Genellikle 2 tür öksürük vardır. Bunlar, akut öksürük ve kronik öksürüktür. Bu durum ne kadar süre öksürüğünüz olduğuna bağlıdır.

  1. Akut öksürük: Akut öksürük, semptomların 8 haftadan az sürdüğü öksürük türüdür.
  2. Kronik öksürük: Kronik öksürük ise rahatsızlığın 8 haftadan daha uzun sürdüğü öksürük türüdür.

Akut öksürük, kolayca bazı semptomlarla (sık, güçlü ve kuru öksürük) tanınabilir. Ancak kronik öksürüğün daha ciddi semptomları vardır. Bunlar;

  • Burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı,
  • Boğazda akan sıvı hissi (damlayan burun),
  • Boğazın sık sık temizlenmesi,
  • Ses kısıklığı,
  • Hışırtı ve nefes darlığı,
  • Mide ekşimesi veya ağızda ekşi bir tat,
  • Nadiren kan öksürmedir.

En Hızlı Öksürük Kesici Bitkisel Kürler

En hızlı öksürük kesici bitkisel yöntemler şunlardır;

1.Bitki Çayları

Sıcak içeceklerin boğaz üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır ve öksürüğü akciğerlerden çıkarmaya yardımcı olur. Ayrıca sindirime yardımcı olurlar ve toksinlerin vücuttan atılım yoluyla uzaklaştırılmasını da kolaylaştırırlar. Otlar ve diğer şifalı bitkiler ile çay da yaygın olarak önerilen bir çözümdür. Öksürüğü kesmek için adaçayı, nane limon çayı, papatya çayı ve yeşil çay tüketilebilir.

2.Bal

Ballı çay ya da ılık ballı limon çayı içmek, boğaz ağrısını hafifletmenin kanıtlanmış bir yoludur. Ancak bal, yalnız başına da öksürük için etkili bir ilaçtır. Bal, gece öksürüğünü azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye yardımcı olur. Gerçekten de bal, reçetesiz satılan dozlarda yaygın bir öksürük baskılayıcı ve etkili bir dekstrometorfan olarak görünmektedir. Doktora gitmeden önce ılık suya bir miktar bal koyarak içmek, öksürük için ilk tedavi olabilir. Öksürük devam ederse doktora danışılmalıdır.

3.Zencefil

Zencefilin antienflamatuar özellikleri, yeni bir çalışmaya göre hava yollarındaki membranları gevşetmeye yardımcı olur. Bu durum, taze zencefili kuru öksürük için ev ilaçlarında etkili bir element yapar. Kuru öksürüğü geçirmek için taze zencefil parçalarına biraz tuz serpebilir veya zencefil çayı demleyebilirsiniz. Evde zencefil çayı hazırlamak için birkaç parça taze zencefil kesin. Bu parçaları sıcak suya ekleyin. Birkaç dakika demlenmesine izin verin. Karışımı bardağa dökün ve tadı iyileştirmek için bir çay kaşığı bal ekleyin.

4.Buhar

Biraz buhar solursanız tıkalı burnunuzu gevşetebilirsiniz. Başınızı bir kaynar suyun üzerinde tutun ve burnunuzdan yavaşça nefes alın. Ama dikkatli olmalısınız. Sıcaklığın, burnunuzu yakmasına izin vermeyin. Ayrıca, yatak odanızda bir nemlendiriciyle de rahatlayabilirsiniz.

5.Sarımsak

Sarımsak, bir ilaçtan daha iyi bir koruyucu olarak görülebilir. Zaten öksürüğünüz varsa sarımsak almak öksürüğünüzü etkilemez. Bununla birlikte, soğuk algınlığının olmasını önlemeye yardımcı olabilir. Kış aylarında tüketilen sarımsak, sadece soğuk algınlığını önlemekle kalmaz, aynı zamanda hastalığın süresini de kısaltabilir. Soğuk algınlığının önlenmesi, bronşit veya zatürre gibi öksürüğe neden olan ikincil enfeksiyonları da önleyebilir.

6. Tuzlu Su İle Gargara

Bu basit ilaç, boğaz ağrısı ve öksürük için en etkili ilaçlardan biridir. Tuzlu su, boğazdaki mukusu azaltır, bu da öksürük ihtiyacını minimuma düşürür. Yarım çay kaşığı tuzu eriyene kadar bir bardak ılık suda karıştırın. Gargara yapmadan önce çözeltinin biraz soğumasını bekleyin. Karışımı tükürmeden önce boğazınızın arkasında birkaç dakika bekletin. Öksürük düzelene kadar günde birkaç kez tuzlu suyla gargara yapın. Küçük çocuklara tuzlu su vermekten kaçının, çünkü düzgün bir şekilde gargara yapamayabilirler ve tuzlu suyu yutmak tehlikeli olabilir.

7.Kemik Suyu

Kemik suyu, mukusu inceltmeye ve kasları yatıştırmaya yardımcı olur. Kemik suyu, besin açısından zengin, kolayca sindirilebilir ve iyileşmeyi destekler. Bununla birlikte vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olan kollajen, omega yağ asitleri, glukozaminoglikanlar, kalsiyum, magnezyum ve silikon bakımından da zengindirler.

8.Soğan

Soğan, öksürük için etkili ev ilacı olarak kullanılabilir. Bunu yapmak için bir soğan dilimlemeniz ve bir kâsede tutmanız gerekir. Biraz içme suyu ekleyin. Günde 3 defa bu karışımı tüketebilirsiniz. Soğan suyu, öksürüğün anında yok olmasına yardımcı olabilir.

9.Patates Uygulaması

Patates uygulaması ya da sıcak sarma, soğuk algınlığı semptomları için kullanılan en eski ev ilaçlarından biridir. Patates uygulaması, boğaz ağrısı ve öksürük için en iyisidir. Tercih edilmiş yöntemi kullanarak soyulmamış patatesleri pişirin. Piştikten sonra pamuklu bir havluya koyun ve hafifçe düzleştirin. Patatesi başka bir havluya sarın ve yarım saat boyunca boynunuza yerleştirin.

10. Daha Fazla Su

Kuru boğaz, genellikle sağlıklı insanlarda mukoza zarının kurumasının bir sonucudur. Bu nedenle, içme suyu kuru boğaza yardımcı olur. Eğer nefes borunuzda bir şey olduğunu düşündüğünüz için öksürüyorsanız, bu aslında nefes borusunun üzerinde farinkste bir yerde rahatsız edici bir şeyin olduğunu gösterir. Su, yemek borusuna giderken farenks üzerinden aktığında bunu tahriş eder, yerini değiştirir ve öksürük giderilir.

Öksürük Nasıl Önlenir?

Öksürük genellikle iyi bir şeydir. Akciğerleriniz sadece orada olmaması gereken bir şeyden kurtulmaya çalışıyor anlamına gelir. Bununla birlikte kalıcı öksürük, bir şeyin yanlış olduğunun bir göstergesidir. Bu göz ardı edilmemelidir. Öksürüğü önlemek için deneyebileceğiniz birkaç yol vardır. Bu hususlar şunlardır;

  • Sigara içmeyin veya sigarayı bırakın.
  • Hava yollarınızı rahatsız etmeyen bir ortama karar verin.
  • Odaları iyi havalandırın.
  • Alerjilerinizi doktorunuzun vereceği bir antihistamin veya burun spreyi ile tedavi edin.
  • Rölyef ve kontrol tedavisi (varsa) ile astımınızın kontrolünü elinizde tutun.
  • Astım ve alerji tetikleyicilerinden mümkün olduğunca kaçının.
  • Mikropların bulaşmasını önlemek için ellerinizi düzenli olarak yıkayın.
  • Solunum problemi olan insanlardan kaçının.
  • Sağlıklı bir diyet uygulayarak, düzenli egzersiz yaparak ve yeterince dinlenerek bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutun.

Öksürük İçin En İyi Yiyecekler Nelerdir?

Öksürüğü kesmek için aşağıdaki yiyecekleri mutlaka tüketin;

  • Güçlü bir bağışıklık sistemi yeşil sebzeler (örneğin lahana), sarımsak, zencefil, soğan, probiyotik yoğurt ve bal gibi gıdalarla sağlar. Bu gıdalar ayrıca, soğuk algınlığına karşı da yardımcı olur.
  • Sıcak çay, çorba veya süt ürünleri, sıvıyı insan vücudunda tutar. Tavuk çorbası, birçok vitamin ve mineral açısından zengindir, antienflamatuar, antiviral ve balgam söktürücü etkiye sahiptir.
  • Zencefil, antienflamatuar, analjezik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ek olarak, bal ve acı biber gibi baharatlı yiyeceklerin yardımıyla da öksürük semptomları hafifletilir.

Bu gıdalar iyileşmeye yardımcı olabilir ve soğuk algınlığının bazı semptomlarını hafifletebilir, ancak elbette ki doktor kontrolü şarttır.

Bebeklerde Balgamlı Öksürük İçin İlaç Kullanılmalı Mı?

Bebeklerde balgamlı öksürük için doktor önerisi hariç mümkün mertebe ilaç kullanılmamalıdır. Reçetesiz oral (OTC) öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları bebeklere ve çocuklara ciddi zarar verebilir. Bu ilaçları kullanma riski, ilaçların sahip olabileceği herhangi bir yardımdan çok daha fazladır. Bu nedenle, hemen hemen her evde bulunabilen iyi bir ev ilacı güvenlidir ve çocuğunuzun kendisini çok daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir.

  • 1 yaşın altındaki bebeklere kesinlikle bal vermeyin. Bal, bebeklerde balgamlı öksürük sorununa yardımcı olmaz ve bebek botulizmi olarak adlandırılan bir hastalığa yol açabilir.
  • 1 yaşın üzerindeki çocuklar için ise gerekirse 2 ile 5 ml bal verebilirsiniz. Bal, mukusu seyreltir ve öksürüğü giderir. Son yapılan araştırmalar balın, öksürük şurubundan daha iyi olduğunu göstermiştir, Çünkü çocuklarda öksürük sıklığını ve gece öksürük durumunu azaltır.

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Kuru öksürüğe ne iyi gelir sorusu da sıkça sorulan bir sorudur. En basit ve muhtemelen daha az şiddetli öksürük, kuru öksürük olarak tanımlanır. Yani balgam çıkarma anlamına gelmez. Ara sıra sinir bozucu öksürükten uykunuzu bozan kalıcı, kuru bir öksürüğe kadar değişebilir. Ayrıca kuru öksürük sonucu, boğaz ağrısı veya baş ağrısı da geliştirebilirsiniz. Kuru öksürük neden olur sorusuna verilecek en net cevap şudur; kuru öksürüğe çoğunlukla tahriş neden olur. Boğaz ve hava yolları binlerce sinir ucu ve öksürük reseptörleri içeren hassas doku ile kaplıdır. Bu reseptörler aktive edildiğinde beyninize bu sinir bozucu öksürüğü tetikleyen kimyasal bir sinyal gönderir. Alerjiler, duman partikülleri veya kirlilik gibi tahriş edici maddelere maruz kalmak bu öksürük reseptörlerini aktive edebilir ve kuru öksürüğe yol açabilir. Soğuk algınlığı veya grip de dahil bulaşıcı hastalıklar da bu soruna yol açabilir. Kuru öksürüğünüz iki hafta sonra kaybolmazsa doktorunuza mutlaka görünün.

Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?

Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir ve balgamlı öksürük nasıl geçer soruları da merak edilenler arasında. Balgamlı bir şekilde öksürdüğünüzde üretken bir öksürüğünüz meydana gelir. Altta yatan nedene bağlı olarak mukus rengi, ince ve berrak veya renksizden kalın ve sarı, yeşil veya düz beyaza kadar değişebilir. Öksürüğünüz soğuk algınlığı veya grip olarak başladıysa tıkalı burun veya burun akıntısı, hafif ateş ve yorgunluk gibi diğer semptomları fark edebilirsiniz. Verimli öksürük genellikle enfeksiyonlar, tahriş ve iltihaplanma ile tetiklenir. Hava yollarınız doğal olarak koruyucu bir mekanizma olarak bir miktar mukus üretir, ancak bu nedenler mukus üretimini arttırabilir. Bu ekstra mukus, solunum yollarınızdaki öksürük reseptörlerini aktive edebilir ve öksürme eylemi başlar. Mukus, genellikle berrak ve renksiz olsa da altta yatan bir enfeksiyon durumu varsa beyaz, sarı veya yeşil renklerde de olabilir. Bunun nedeni, bağışıklık tepkinizin, mukus kalınlaştıkça daha yoğun hale gelen yeşilimsi bir renk tonu ekleyen biyolojik ajanların salınmasını içermesidir. Yeşil balgamlı öksürük durumunda, mutlaka bakteriyel bir enfeksiyon olduğu anlamına gelmez, ancak kalın beyaz balgamlı öksürük için doktora görünmek iyi olacaktır. Öksürüğünüz 7 günden 2 haftaya kadar devam ederse veya belirtileriniz kötüleşirse doktorunuza başvurmalısınız.

Çocuklarda Öksürük Ne Kadar Sürer?

Genellikle öksürük çok fazla sürmez. Üst solunum yollarına virüs bulaşmışsa öksürüğün kaybolması birkaç hafta sürebilir. Sekiz haftadan uzun süre devam eden öksürüğe kronik denir. Örneğin, astımlı hastalıklar, kronik bronşit, sinüslerin kronik iltihabı, zatürre veya boğmaca olabilir. Kronik öksürük, sigara dumanı gibi hava kirleticilerinin sürekli solunmasından da kaynaklanabilir. Nadir durumlarda ise bir kalp kusuru kronik irritabl öksürüğe neden olabilir.

Çocuklarda Öksürük Ne Zaman Tehlikelidir?

Çok güçlü bir öksürük durumunda çocuklar, yüksek sesle solunum sesleri çıkarırsa derhal bir çocuk doktoruna danışılmalıdır. Krup öksürüğü (yalancı krup) ile de nefes darlığı riski vardır. Ani, güçlü bir öksürüğe yabancı bir cismin yutulması da neden olabilir. Bu gibi durumlarda, çocuğun hemen bir doktora görünmesi gerekir.

Bu gönderiyi değerlendir
Yorum yapın