ASTIM VE ALERJİ

Astım Nedir?
Astım hava yollarının kronik bir hastalığıdır. Başlıca öksürük, nefes darlığı, hışıltılı solunum ve göğüste tıkanma hissi olmak üzere dört ana belirtisi vardır. Yakınmaların şiddeti ve süresi hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir. Astımı tetikleyen faktörler ile karşılaşınca genelde hastalık belirtileri ortaya çıkar ve uzun süre hastayı rahatsız eder. Astım genel olarak hastalığa neden olan “tetikleyicilere” göre türlere ayrılmaktadır. Astımın esas olarak iki önemli türü vardır;
- Alerjik astım
- Alerjik olmayan astım
Alerjik Astım: Alerjik astım, astım hastalarının yaklaşık % 60’ını oluşturmaktadır. Astımın ortaya çıkmasına neden olan en önemli etkenler polenler veya ev tozu akarı gibi alerjenlerdir. Bu hastaların genellikle ailelerinde astım, alerji (alerjik nezle, ilaç alerjisi, besin alerjisi) veya egzama gibi hastalıklar vardır. Hastalığın alerjik astım olduğu, alerji deri testleri ya da kan testleri ile tespit edilmektedir. Alerjik astımda, astım tedavisinde bilinen ilaçların yanında özellikle çocuk ve genç hastalarda aşı tedavisi de yapılmaktadır.
Alerjik olmayan Astım: Hastalığın alerjik olmayan nedenle ortaya çıktığı bir türdür. Bu hastaların şikâyetleri alerjik astım ile aynıdır. Bu hastalık grubunda kan veya deriden yapılan allerji testlerinde herhangi bir allerjene karşı pozitiflik saptanmaz. Bu hastalarda diğer astım hastaları gibi viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, parfüm kokusu, deodorantlar, boya, toz ve çeşitli kimyasallar gibi maddelerle temas halinde astım atağı geçirebilirler. Alerjik olmayan astım, genellikle erişkin yaşta ortaya çıkmaktadır.
Astım Hastası Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Astımın başlıca dört ana belirtisi vardır. Öksürük, nefes darlığı, hışıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi astım belirtileridir. Bu belirtilerin kronik olarak gözlenmesi ve uzun süreler hastalık belirtisi olmadan normal sağlıklı günlerin de olması genellikle astım hastalığı için tanı koydurucudur. Bu belirtilerin yanı sıra solunum fonksiyon testleri ve alerji testleri ile tanı desteklenmektedir.
Astım Tedavisinde Amaç
Astım tedavisinde amaç; düzenli tedavi ve önlemlerle astıma bağlı yakınmaları ortadan kaldırmak, sağlıklı ve normal bir yaşam sürdürmektir. Özellikle bahar aylarına girdiğimiz bu dönemde polen alerjisine bağlı alerjik astım yakınmaları artacaktır.
Dünyada ve Ülkemizde Astımın Durumu Nedir?
Dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası olup, ülkemizde ise yaklaşık her 100 erişkinden 5-7’sinde, her 100 çocuktan 13-15’inde görülmektedir. Ülkemizde yaklaşık 5-6 milyon civarında astım hastası bulunmaktadır. Astım her yaşta görülebilir. Ailesinde alerji veya astım olanlarda ise daha fazla astım görülmektedir.
Sonuç olarak astım tam kontrol ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Doktor kontrolünde olmak üzere tedavi ve kontrol edici ilaçlarınızı gerektiği kadar, gerektiği süre ve doğru kullanırsanız astımınız tam kontrol altına alınacaktır.
Unutmayın, astım’ınızı kontrol altında tutmak sizin elinizde!
Prof.Dr. Sami ÖZTÜRK
Allerji ve İmmünoloji Uzmanı
Göğüs Hastalıkları Uzmanı