Bu makalede sizlere boğaz ağrısı nasıl geçer, boğaz ağrısına ne iyi gelir ve bitkisel yollarla boğaz ağrısı tedavisi gibi önemli konularda bilgiler vereceğiz.
Boğaz ağrısı, boğazda ağrılı, kuru veya kaşıntılı bir duygudur. Bu ağrı, en sık görülen hastalıklardan biridir. Her yıl doktora, 13 milyondan fazla ziyaret yapılmaktadır. Bu ağrı, en sık, enfeksiyonlardan veya kuru hava gibi çevresel faktörlerden kaynaklanır. Boğaz ağrıları rahatsız edici olabilse de genellikle kendi başlarına kaybolurlar. Bu ağrı türü, onları etkileyen boğaz kısmına göre türlere ayrılır. Bunlar;
- Farenjit: Doğrudan ağzın arkasındaki alanı etkiler.
- Tonsillit: Bademciklerin veya ağzın arkasındaki yumuşak dokunun şişmesi ve kızarıklığıdır.
- Larenjit: Ses kutusu veya gırtlak şişmesi ve kızarıklığıdır.
Boğaz ağrısının nedenleri nelerdir?
Boğaz ağrısının nedenleri arasında çeşitli faktörler vardır. Boğaz ağrısı nedenleri temel olarak üç kategoriye ayrılır. Bunlar:
- Virüs enfeksiyonları: Boğaz ağrısına neden olan virüs enfeksiyonları arasında soğuk algınlığı, grip, mono (mononükleoz), kızamık, suçiçeği, krup, sert bir öksürük ve boğmaca ile karakterize yaygın bir çocukluk hastalığı bulunur.
- Bakteriyel enfeksiyonlar: Bir dizi bakteri enfeksiyonu, bu ağrıya neden olur. Çoğu zaman, strep boğazına neden olan streptococcus pyogenes’tir (Grup A Streptococcus).
Boğaz ağrısına ayrıca şunlar neden olur:
- Alerjiler: Zararlı dumanlar, küf, toz ve polen alerjileri ağrıya neden olur.
- Kuruluk: Kuru hava, boğazınızı pürüzlü ve cızırtılı yapar. Genellikle kronik burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes alma kuru boğaz ağrısına yol açar.
- Tahriş ediciler: Açık havada ve sigara dumanı veya kimyasal maddeler gibi iç mekânlarda bulunan hava kirliliği, kronik boğaz ağrısına neden olur. Sigara içmek, alkol tüketimi ve baharatlı yiyecekler de boğazı tahriş eder.
- Kas gerginliği: Boğazınızdaki kasları, çığlık atarak, yüksek sesle konuşarak veya ara vermeden uzun süre konuşarak da zorlarsınız.
- Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD): Reflü, gastrik asitlerin, özofagusta (özofagusta) biriktiği bir sindirim sistemi hastalığıdır. Diğer belirtiler veya semptomlar arasında mide ekşimesi, ses kısıklığı, geğirme ve boğazda bir yumru hissi vardır.
- HIV enfeksiyonu: Boğaz ağrıları ve diğer grip benzeri semptomlar, bazen HIV enfeksiyonundan sonra ortaya çıkar.
- Tümörler: Boğaz, dil veya tuner kanseri (gırtlak) de ağrıya neden olur. Diğer belirtiler arasında ses kısıklığı, yutma zorluğu ve yüksek solunum yer alır. Ayrıca boyunda düğüm ve tükürük veya mukusta kan bulunur.
Boğaz ağrısının belirtileri nelerdir?
Boğaz ağrısının belirtileri, nedene bağlı olarak değişir. Belirtiler ve semptomlar aşağıdakiler gibidir:
- Ağrı veya cızırtılı bir boğaz,
- Yutma veya konuşma yüzünden daha da kötüleşen ağrı,
- Yutma güçlüğü,
- Kısık ya da boğuk bir ses,
- Boyun veya çenede şişmiş bezler,
- Kabarık, kırmızı bademcik,
- Bademciklerde beyaz lekeler veya irinler.
Boğaz ağrısına neden olan enfeksiyonlar da dahil olmak üzere diğer belirtilere yol açar. Bunlar ise şunlardır:
- Ateş
- Öksürük
- Burun akıntısı
- Hapşırık
- Vücut ağrıları
- Baş ağrıları
- Mide bulantısı veya kusma.
Doğal yollarla boğaz ağrısı tedavisi
Boğazdaki ağrı, doğal yollarla tedavi edilir. İşte başka yerde bulamayacağınız en etkili doğal boğaz ağrısı tedavisi yöntemleri:
Şifa kaynağı tavuk çorbası
Tavuk çorbası, boğaz ağrıları için çok eski bir ev çözümdür. Tavuk suyu içindeki sodyum, antienflamatuar özelliklere sahiptir. Boğaz ile temasa girerse iyi hissettirir. Sıcaklık ise bu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
Boğaz ağrısına bitkisel çaylar
Boğazdaki ağrı için en etkili bitkisel çay, limon suyu ve ballı kafeinsiz çaydır. Limonlu ve ballı sıcak çay da ağrıyı hafifletir. Bunlar ayrıca, daha iyi drenaj ve kabızlığın azalmasını sağlar. Sinüs mukusunun incelmesine de yardımcı olur. Sıcak içecekler, vücudu sulu tutar. Bu durum da kendinizi hasta hissettiğinizde önemlidir. Sonuç olarak, boğaz ağrısı için bitkisel çaylar, doğal tedavinin en iyi şeklidir.
En etkili doğal yöntem: Tuzlu su ile gargara
Tuzlu su ile gargara yapmak, boğazınızı temizlemek ve mukusu gevşetmek için basit bir yoldur. Sık gelişen boğaz tahrişi semptomlarını hafifletmek için gargara yapın. Tuzlu su ile gargara yapmak, üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesine bile yardımcı olur.
Ağrıyı anında geçiren yöntem: Buhar soluması
Buhar, boğazınızdaki kuru havayı nemlendirmenize ve boğazınızdaki kuruluğu önlemenize yardımcı olur. Nemli hava, boğazda ağrıya ve ses kısıklığına karşı büyük oranda yardımcı olur. Nemli hava ayrıca, burun salgılarının kurumasını önler.
Limon ile ağrı tedavisi
Limondaki büzücü su, şişmiş boyun dokusunu azaltmaya yardımcı olur. Virüsler ile bakteriler için düşmanca (asidik) bir ortam yaratır. Bu nedenle, ağrısı olan bir kişinin limonlu ılık su içmesi gerekir.
Sıcak ve soğuk kompresler
Boynunuza ılık veya soğuk bir kompres kullanın. Boynu sıcak tutmak, hassas lenf bezlerini rahatlatmaya yardımcı olur. Bir ısıtma yastığı veya sıcak su şişesi kullanmalısınız. Ayrıca bir havluyu sıcak suyla ıslatarak kendi ılık kompresinizi de yapabilirsiniz. Bu yöntem ayrıca, bir ağrı ile bağlantılı semptomları da hafifletir.
Boğaz ağrısından kurtulmak için fazla sıvı tüketin
Boğaz ağrısı için fazla sıvı tüketmek, toz ve ince mukus salgılarının giderilmesine yardımcı olur. Boğazınızın nemli kalmasını sağlar. Boğaz ağrınıza ateş eşlik ederse, susuz kalırsınız. Böylece kaybolan sıvıları doldurmanız gerekecektir. Soğuk buzlu su, sıcak içeceklerin yanı sıra boğazınızı sakinleştirmeye yardımcı olur. Vücudu kurutabileceğinden alkollü ve kahve veya kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durun.
Ağrıya hızlı çözüm: Bal
Boğaz ağrısını hafifletmek için sıcak suya veya çay ve limon suyuna bal eklemelesiniz. Bal, bazı antibakteriyel özelliklere sahiptir. Enfeksiyon nedeniyle ağrıyı hafifletir. Ağrıya ve öksürüğü gidermeye yardımcı olabileceğini gösteren çalışmalar da vardır. 1 yaşın altındaki çocuklara asla bal vermeyin. Çünkü çocukluk botulizmine neden olabilecek clostridium botulinum ile kontamine olur.
Patates uygulaması
Sıcak boyun sargısı gibi sıcak patates sargısı da hassas lenf bezlerini rahatlatmaya yardımcı olur. Patates, her evde bulunabildiğinden malzemeleri korumak için çok çaba harcamanıza gerek yoktur. Bu yüzden patates sosu sıklıkla tavsiye edilir.
Kekik boğaz ağrısını anında tedavi eder
Kekiğin antiseptik ve antibiyotik özellikleri, hava yolları üzerinde spesifik bir etkisi vardır. Bundan dolayı boğaz ağrıları için mükemmel bir çözümdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kronik hastalıklara karşı korur. Ayrıca kan dolaşımını uyarır, mantar enfeksiyonlarını önler ve kalp sağlığını iyileştirir. Son olarak stresi azaltır.
Mükemmel çözüm: Papatya çayı
Papatya çayının, şişliği ve kızarıklığı azaltmak için anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Papatyanın antispazmodik etkileri de öksürüğü azaltır. Boğaz ağrınız soğuk algınlığından kaynaklanıyorsa papatya çayı, semptomlarınızın bir kısmını hafifletir.
Boğaz ağrısı için antibiyotik kullanılır mı?
Genellikle birkaç gün içinde düzelen çoğu ağrıyı tedavi etmek için antibiyotiklere ihtiyaç duyulmaz. Antibiyotikler, havadan kaynaklı tahrişten dolayı meydana gelen ağrı durumuna yardımcı olmaz. Bu gibi durumlarda antibiyotik tedavisi hem çocuklara hem de yetişkinlere zarar verir. Doktor, farklı ilaçlar yazar. Ayrıca ateş ile öksürük gibi diğer semptomlara yardımcı olmak için ipuçları verir. Ağrı, bakteriyel nedenlerden ortaya çıkmışsa doktor, antibiyotik önerir.
Boğaz ağrısı için hangi ağrı kesici etkilidir?
Reçetesiz satılan çeşitli ilaçlar, ağrıyı hafifletir. Asetaminofen (Tylenol) veya Ibuprofen (Advil veya Motrin) ağrıyı hafifletebilecek analjeziklerdir. Bu ilaçlar, ağrının bir enfeksiyondan kaynaklanması durumunda ateşi de azaltır. Reye sendromu adı verilen ciddi bir hastalığa bağlı olduğundan, çocuklarda ve ergenlerde aspirinden kaçının. Boğaz pastilleri ve analjezik boğaz spreyleri bazı insanlarda ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Ağrının gastroözofageal reflü hastalığından kurtulmasına yardımcı olabilecek OTC ilaçları ise Antiasitler, H2 blokerleri ve Proton pompa inhibitörleridir.
Boğaz ağrısı en çabuk nasıl geçer?
Boğazdaki ağrıyı hızlı ve çabuk geçirmek için en etkili yöntem, bitkisel çaylardır. Papatya çayı içilmeli, bal ve limon gibi besinler tüketilmelidir.
Boğaz ağrısını şıp diye ne keser?
Limonlu bal ve tuzlu su ile gargara yapmak boğaz ağrısını şıp diye keser. Bunun için ayrıca bitkisel çaylar da tüketilmelidir.
Boğazım ağrıyor ne yapmam lazım?
Boğazım ağrıyor ne yapmam lazım diyen biri mutlaka ilk etapta dinlenmelidir. Ayrıca bol su tüketmeli, bitkisel çaylar içmeli ve sağlıklı beslenmelidir. C vitamini ve limonlu su da ağrıya iyi gelir.