Sigaranın Ağız Ve Dişlere Verdiği Zararlar

Bu makalemizde sizlere sigaranın ağız ve dişlere verdiği zararlardan bahsedeceğiz. Dünya Sağlık Örgütünün(WHO) verilerine göre dünya genelinde sigara içenlerin sayısı 1 milyar 100 milyon. Yılda 6 milyon insan tütün tüketimi sebebiyle hayatını kaybetmektedir . Türkiye’de sigara içenlerin yarısı, sigaraya bağlı nedenlerle oluşan kalp damar hastalıkları ve kanser sebebiyle ölüyor. Bununla birlikte ilk olarak temasa geçtiği ağız ortamı ve periodonsiyum üzerine de zararlı etkilerinin olduğu bilinmektedir ve bu etkiler kulak ardı edilemeyecek kadar önemlidir.
Sigara ve Tütün Kullanımının Ağız Ortamına Verdiği Zararlar
*Ağız kanserlerine
*Ağızda doku bozukluklarına
*Ağız kokusuna
*Dişeti hastalığına yatkınlığa
*Siyah kıllı dil görüntüsüne
* Dişlerin üzerinde koyu-kahverengi lekelerin birikimine sebep olur
Periodontal Hastalık Nedir?
*Dişler ve onları çevreleyen dokuların tümünün ya da bir bölümünün etkilenmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.
Sigara ; yaş , cinsiyet, sosyoekonomik durum, oral hijyen gibi hazırlayıcı sebepler arasında periodontal hastalığın en büyük etkeni olarak kabul edilmiştir.
[adinserter block=”1″]
Sigara içme alışkanlığı , ağız boşluğunda pek çok zararlı değişikliklere neden olmaktadır. Periodontal dokularda öncelikle vazodilatasyon (damar genişlemesi) ve daha sonra nikotinin vazokonstrüktör (damar daralması) etkisinden dolayı kan akımının azaldığı ve bunun sonucu olarak , dişeti enflamasyonu, kızarıklık ve kanamanın azalmasıyla periodontal problemlerin erken belirtilerinin inhibe olduğu gözlemlenmiştir.
Sigara kullanımının diş plağının neden olduğu dişetindeki iltihabi değişiklikleri baskılayarak dişeti kanamasını azaltır. Genelde hastalar dişlerini fırçalarken dişeti kanaması olduğu için diş hekimine başvururlar çünkü bu bir hastalığın belirtisidir . Ancak sigara içen kişilerde bir dişeti hastalığı varsa bile dişetleri kanamadığı için hasta bunun farkında değildir hatta dişetlerinin sağlıklı olduğunu dahi savunabilir ve diş hekimine gitmez .Bu da hastanın dişlerinde ve dişetlerinde ilerde sorunlar yaşayacağının göstergesidir.Ayrıca alveol kemik kaybı , cep derinliği ve diş kaybı sıklığının sigara kullananlarda daha fazla olduğu düşünülmektedir. Bu risk sigaranın tüketim dozuna da bağlıdır. Fazla sigara tüketimi risk oranını da o derecede arttırır.
Periodontal hastalığın sigara içenlerde içmeyenlere göre meydana gelme olasılığı daha fazladır. Aynı zamanda sigarayı uzun süre içenlerin, daha az içenlere göre çok daha fazla hastalıklı dişeti cebi ve periodontal kemik kaybına sahiptir. Kalıcı bir çözüm olmamakla beraber 6 ayda bir diş hekimine rutin kontrollere gidip tedavilerini yaptırmak gerekir , en azından diş taşı ve dişeti tedavisini aksatmamakta fayda var. Çünkü Sigara ağzın kimyasını bozar , aşırı plak oluşumuna sebep olur. Oluşan bu plaklar da diş taşı oluşumuna sebebiyet verip dişeti çekilmesine neden olur. Bu dişlerde hassasiyete ve dişeti kanamalarına sebep olabilir.
Sigara içiyorsanız temiz görünümlü beyaz dişlere sahip olmayı aklınızdan çıkarın.
[adinserter block=”1″]
Çünkü sigara diş ve diş etlerinde ciddi derecede renklenmelere sebep olur. Diş hekiminin polisaj dediğimiz bu lekeleri temizleme işlemi pek sonuç vermeyecektir. Zira bu geçici bir çözüm olacaktır, kişi sigara içmeye devam ettiği sürece dişler bu lekelere maruz kalmaya devam edecektir.
Aynı zamanda halitozis denilen kötü ağız kokusunun en büyük sebeplerinden biri de sigara kullanımıdır. Yani sigara kullanıyorsanız sosyal hayatınızı etkileyecek bir durum olan kötü ağız kokusuyla yaşamak zorunda kalırsınız.
Sonuç olarak, pek çok hastalıkta olduğu gibi periodontal hastalıkların da oluşumunda sigaranın etkisi çok büyüktür. Günümüzde sigaranın içimi kadar , solunmasının dahi insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir.
Sigaranın Hiç Mi Bir Yararı Yok ?
Kesinlikle HAYIR. Çünkü sigaranın içinde 4000 den fazla zararlı madde olmasına karşın tek bir yararlı madde bulunmamaktadır. Bu zararlı maddelerden bazıları
*DDT(böcek öldürücü). Polonyom(kanserojen), Radon(radyasyon), Metanol(füze yakıtı), Nikotin(zehir-uyuşturucu), Arsenik(fare zehiri), Katran(asfalt)…
Dikkat ederseniz içerisindeki maddelerin hepsinin insana bir yönden zarar veren maddeler olması ve insanların bile bile önce bir hevesle daha sonra belli bir alışkanlığın kazanılmasıyla kullanması oldukça düşündürücü. Ayrıca bu makalede sigaranın sadece ağıza verdiği zararları anlatmamız zararlarının yalnızca bundan ibaret olduğunu göstermez . Daha önce de belirttiğimiz gibi kalp- damar ve diğer sistemler üzerinde oldukça zararlı etkileri bulunmaktadır. Sigarayı bırakmak oldukça zor gibi görünse de bu bir irade meselesi . İradenize sahip çıkıp sigarayı bırakabilirsiniz.
Ayrıca sigaraya bağlı oluşan cilt lekeleri adlı makalemize göz atabilirsiniz.
KAYNAKLAR
1-Genco RJ. Current view of risk factors for periodontal diseases. J Periodontal.1996;67(10 suppl):1041-1049
2-Carranza FA, Newman MG. The Roleof İatrojenic and other local factors .Clin Periodontology, 8th Edition , Philadelphia W.B.Saunders,1996;161-173
3-Dicle Tıp Dergisi 2005 Cilt :32,Sayı:2,(102-107)